Skocz do zawartości
IGNORED

Bzdury na temat hi endu,troszke prawdy prawdy o brzmieniu

laa83

Rekomendowane odpowiedzi

Hajend dla mas,po pięć stówek za sztukę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

laa38

Wybacz,nie do Ciebie był mój drugi wpis.Powiem tyle,grzecznie do niektórych nie dociera,trzeba ostrzej.Jechać po pajacerstwie ostro,bo się gówno z tego forum zrobiło.Jeszcze dwa lata temu było w miarę''zdrowo''.

Kto stanie do zawodów z tymi paczkami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

laa38

Świetny temat,potrzebny jest jak żaden inny.Niech prawdziwi audiofile,posiadacze terazniejszych hi-endów trochę uzmysłowią co niektórym''dzieciom''hajfajowcom że pieprzą farmazony.

jarex, 11 Sie 2010, 19:09

>Kto stanie do zawodów z tymi paczkami?

Dobrze im ze ślepiów patrzy,wpadnij,spróbujemy ich z bowersami,też już niemal wintydżowymi.

l'enfant sauvage

Panowie to dlaczego nie blogujecie.

Forum jest od wyrazania dowolnych opinii.

Kiedys nie bylo mody na prtale spolecznosciowe.

Teraz juz niemal kazdy gdzies uczestniczy.

Nastal czas blogow i kazdy moze zrobic swego i prezentowac swoje zdanie i wiedze.

Moze tedy wlasnie droga dla prawdziwych audio pasjonatow ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Melduję się na rozkaz, chyba tylko "Lutkowe" Tanoye mają z nimi szansę

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Trochę prawdy w tym jest że część klocków hi-endu jest po prostu grających innym dzwiekiem , ale nie każdy słyszy tak samo i nie każdy ma te same preferencje to oczym piszecie że podoba wam się dzwięk z niemal agresywną górą powiem tak że nie raz wychodziłem z sal odsłuchowych bo mnie taki dwięk absolutnie nie pasuje , ciemny dzwięk też mi nie odpowiada .

Raz tylko zdażyło mi się słyszeć zestaw grający w 100 % prawdziwy dzwięk to znaczy słuchałem muzyków na żywo a nie grajacego sprzętu był to zestaw Avantgarde Acoustic i są to głośniki tubowe . Ale muszę przyznać że są ludzie którzy mówią że te kolumny grają nieprawdziwie że podkolorowują , przprzjeskrawiają etc :) więc ile uszu tyle będzie opinii za hi-endem nie trafisz i nie próbuj go zrozumieć ani zamknąć w kanonach bo za dużo jest zmiennych i opartych na indywidualnych odczuciach .

dywan102, 11 Sie 2010, 19:13

>hiend k**wa jego mac ze sklejki/mdfu

>leczyc sie na glowe

A propos: co mają powiedzieć posiadacze hi-endowego Goldmunda (a raczej hi-endowej obudowy) z bebechami Pionieera za 400 zł.

i dochdzimy do pewnego wniosku: kazdy ma jakis okreslony typ brzmienia I POWINIEN SZUKAC URZADZEN O takim brzmieniu jaki preferuje, czasem trzeba sie pare razy sparzyc, moj dac to ostatnie urzadzenie brane na uniwersalizm - a wiec nie gwarantujace tego co oczekuje, nastepnie powracam do starego sposobu kompletowania - wedlug charakteru dzwieku (a nastepnie uwzgledniajac klase) nie jego klasy (nie uwzgledniajac charakter)

i kazdemu to radze nie bedziecie musieli pisac w takich watkach,

a dla szukajacych prawdziwosci w elektronice (audio) cos macie najgorzej bo to najtrudniej osiagnac i elektronika nigdy tego nie osiagnie ale szukajcie sa rozne urzadzenia jedno blizej inne dalej ale zadne nie jest i nie bedzie zlblizone to prawdziwej muzyki

chwilowy brak działalności w audio.

Do LA83

Ja miałem kiedyś Technicsa , dość wysoki model i owszem syczącej ,nieprzyjemnej "góry"miał więcej niż mój obecny Amplifon ale w Amplifonie talerze wybrzmiewają jak talerze ,trójkąt się skrzy od harmonicznych a wokale wychodzą z kolumn ,nigdy takiego dzwięku nie słyszałem z Technicsa.tak samo w starych wzmacniaczach Diory był dudniący bas ,sycząca góra ,brak średnicy i to niezależnie jakiej muzyki się słuchało a męskiego spikera radiowego nie można było zrozumieć -tak dudnił bas.Przecież Wojtek Mann w rzeczywistości nie mówi jak subbower .Rozumiem ,że lubisz przejaskrawione ,krzykliwe wysokie tony ale one nie mają nic wspólnego z naturalnym sopranem.

A propos Sansui jest to dobry sprzęt ale nic nad to i jakością dźwięku nie wpisuje się w audiofilski ,współczesny kanon brzmienia

Piotr

Słuchaj,jeżeli chcesz mówić o technicsie i hi endzie przy okazji to jest nie wielki wybór w egzemplażach

se a3, se a3mk2, se a5, se a5mk2,su v8,su v8x,su v10,se a300,se a7000 miałeś któryś z tych modeli???żaden nie ma krzykliwych sopranów i tempego basu

23031970, 11 Sie 2010, 19:47

>Wojtek Mann w rzeczywistości nie mówi jak subbower

jak co mówi?? :)

Ja jeszcze nie słyszałem dobrze grajacych talerzy z kopółkowego głośnika, mało słuchałem, racja. Ale dobre kopułki zazwyczaj oddają barwę, ale brakuje im reszty :) Lepsze efekty dają compression drivers i stożkowe papierzaki :)

ale żaden nie ma takiego sopranu jak wyższe modele Accuphase ,czy dobre wzmacniacze lampowe. Brzmienie , dźwięk w ciągu ostatnich 20-30 lat ewoluowało lub jak kto woli zmieniła się moda , co do tego jak powinien brzmieć sprzęt HI-END i to niezależnie od marki jak i pochodzenia(kraj w którym wyprodukowano sprzęt) na dowód wystarczy porównać różne klocki i marki audiofilskie niegdysiejsze z dzisiejszymi .Niektórzy tą zmianę w reprodukcji brzmienia nazywają postępem w elektronice.I rzeczywiście w elektronice i elektroakustyce(technologie) dokonał się niewątpliwy postęp ,natomiast zasada działania tak wzmacniacza jak i głośnika nie zmieniła się od stu lat i stąd nie ma jakiegoś wielkiego przełomu w reprodukcji dźwięku i zbliżenia się do ideału jaki występuje w rzeczywistości

Piotr

Panie Zdzislav ,nie wypowiadam się na temat głośników wysokotonowych ,są różne szkoły i różne technologie i każda pociąga za sobą różne implikacje i skazuje nas na jakieś kompromisy brzmieniowe.,najpowszechniejsze są z całą pewnością kopułki .

Piotr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak fajnie czytac ludzi ktorzy pisza na temat o ktorym nie maja zielonego pojecia:-) Dzwiek ostatnio ewoluowal - dobre:D Tylko dlaczego koncowki Krella brzmia niemal identycznie od lat? Dlaczego filozofia McIntosha niemal sie nie zmienila? A i koncowki mocy ktore posiada laa83 nie maja nic wspolnego z bazarowymi Technicsami z Allegro:-) Gniota Amplifona rowno w niejednej konfiguracji:-) I zeby nie bylo: nie jestem nie bylem i nie bede fanem Technicsa.

A mój Rotel od lat 90-tych cały czas brzmi tak samo, nie chce ewoluować:-(

Czytam i oczom nie wierzę :)

>747

Wzmacniacze sansui w swojej klasie są prawie bezkonkurencyjne, ale starsze modele niestety mają transformatory nawinięte nie najleprzym drutem/tańsze modele/, oczywiście co do kondensatorów również z dzisiejszego punktu widzenia można mieć zastrzeżenia.<

>nie najleprzym drutem/tańsze modele/< Bo jak by były nawinięte może kolczastym to wtedy ???? Księga Guinnessa to mało powiedziane, dla takich dowcipów, w zasadzie cipów brak notowań.

A w zasadzie o co chodzi z tymi bzdurami ? przecież temat podobny był i w sumie to kopanina leżącego, którą tak uwielbiają faceci bez szyi.

Potwierdzam natomiast że bzdurą jest sam Hi-End, to tylko sztuczne windowanie cen, audio-reprodukcja pozostaje na poziomie b.dobrego Hi-Fi.

do pana Stefana 5000

Musi pan osobiście posłuchać aby się rozeznać ,żadne słowa ,ani mowa potoczysta nie opiszą wrażeń i doznań płynących z muzyki.To tak jak by mnie pan pytał o muzykę Mozarta - czy panu powiem , że mi się podoba ,czy panu powiem ,że mi się nie podoba , to dopóki sam jej pan nie posłucha , dopóty nie będzie pan wiedział o czym mówię.

Piotr

kiedys znajomy mi powiedzial: chcesz kupic dobry uzywany sprzet to wejdz pare razy na allegro i zwroc uwage jaki sprzet sie tam sprzedaje a nastepnie szukaj wsrod sprzetu ktorego w tym czasie nie bylo...

ps. wlasnie przegladalem opinie roznych sprzetow ale szybko skonczylem bo tylko 1 na 10 to prawdziwa opinia a reszta to reklamy, a accu... to nawet wraz z siedziba sklepu sie reklamuja - pisze o nowych - tylko jedna osoba napisala prawdziwa opinie

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.