Skocz do zawartości
IGNORED

IC do 300zł

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

>rafal735r, 20 Sie 2010, 06:47

>

>>Troche droga ta oliva :-/

>

>Jak droga? Szukasz IC do 300zł. 0,8m na Neutrikach 290 zł.

>

>Panie, zdecyduj się Pan na coś :)

Potrzebuje 0.5m. A te bullet plugi?

?👈

Mam pytanie odnosnie przewodnikow uzywanych w przewodach RCA. Czy jest zasadnicza roznica miedzy srebrnym, a miedzianym przewodnikiem? Panuja jakies zasady w obu przypadkach? Np ze srebro wyostrza dzwiek.

?👈

• Użytkownicy+

Tak się mówi o srebrnych kablach, że wyostrzają. Oliva nie wyostrza, tak samo Albedo. Miałem Blue kilka lat, teraz mam Olivę, ale jeszcze jej nie miałem możliwości porządnie sprawdzić.

Oliva na srebrnych bulletach z drugiej ręki to ok. 270-300 zł.

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam świetny kabel, zdecydowanie lepszy od Albedo Blue, z olivą porównywałem krótko, więc trudno mi w 100% coś powiedzieć, ale raczej lepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No własnie- ja tez chce kupic sam drut srebrny.Chyba tylko złotnik moze to załatwić po znajomosci.

A ja w minute zauwazylem roznice pomiedzy kablami za 70zł i 200zł.Niestety.A juz myslalem ze kupilem sobie tanio fajny kabelek.

Jak chcecie kupić srebrny drut to nie ma co kombinować tylko odezwać się do Andrzeja Witka z SO. Pewnie że nie wytapia go sam. Na jego stronie jest do wglądu certyfikat z KGHM więc pewnie tam się zaopatruje. U złotnika dostaniecie drut srebrny próby 930 więc daleko mu do czystego srebra. Swego czasu ćwiczyłem coś takiego i efekty nie były fajne. Ostatecznie skończyło się na łączówce SO z Bullet Plug'ami.

Koszulki teflonowe p. Witek też posiada. Nie wiem czy jego ceny są przyzwoite ale macie wszystko w jednym miejscu i macie gwarancję wysokiej jakości.

Monk

>Swego czasu ćwiczyłem coś takiego i efekty nie były fajne.

Jesteś tego pewien?? Zrób jeszcze raz porównania.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

ale czego mam być pewny?

Zrobiłem sobie IC z drutu srebrnego kupionego w hurtowni dla jubilerów (w Bydgoszczy jest coś takiego, jak ktoś chce namiary to służę informacją). Srebro próby 930. Różnica w porównaniu z tanimi IC (akurat miałem pod ręką jakiegoś Klotza i z tego co pamiętam - było to kilka lat temu - Copperhead'a Audioquesta) była oczywiście słyszalna, ba, było lepiej niż na dotychczasowych kabelkach. Dźwięk jednak był zbyt jasny, sybilanty były tak dokuczliwe że kabelek wkrótce wypiąłem i szukałem innego. Tego jestem pewien...

Do srebra się jednak nie zraziłem bo ostatecznie jak widać w moim "o mnie" pozostał IC Andrzeja Witka.

Trudno mi powiedzieć jaki wpływ na sukces łączówki SO ma jakość srebra a jaki mają Bullety (kabelek który sam zrobiłem zakończony był Neutrikami). Nie miałem tyle wytrwałości żeby kombinować dalej ze srebrnym drutem od jubilera. Poszedłem na skróty ale dzięki temu mam więcej czasu na słuchanie muzyki.

Monk,

Ja tylko pisze o bezpośrednim porównaniu srebra różnych prób. Robiłem kiedyś takie testy i to co Ty pisałeś trochę kłóci się z tym co słyszałem. Ale z drugiej strony piszemy tu o takim hardcore, że każdy z nas może mieć racje;) pzdr

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zgadzam się z Tobą. Tak jak napisałem, porównanie nie było uczciwe dla srebra 930. Wtyki Eichmann'a to mocna rzecz i z pewnością one mają duży wpływ na całość jakości IC.

Gagacek, a napisz coś więcej o Twoich eksperymentach ze srebrem różnej próby. Myślę o zmianie kabli głośnikowych więc takie doświadczenia innych są cenne.

Napisalem do Pana z Sonus Olivy i chyba wezme za kaucja te IC, ale na Neutrikach. Bullet Plugi podrozaly, teraz IC na tych wtykach kosztuje az 530zł wiec chyba je sobie odpuszcze. Zastanawiam sie jeszcze czy moze Albedo Blue by nie zagral lepiej od tej Olivy na Neutrikach.

?👈

Albedo blue to na pewno wypaśne kabelki. Kupuj je bez najmniejszego ryzyka. Gra czysto, bez wyostrzeń. Ładna góra, średnica oraz bas.

Trudno mu cokolwiek zarzucić.

HiFi i Muzyka

Nagroda Roku 2006

Albedo Blue

Test: 4/05

Cena: 400 zł

Blue to najtańsza łączówka Albedo. Zbudowano ją z biegnących równolegle przewodów o przekroju kwadratowym, wykonanych z czystego srebra. Charakter brzmienia niebieskiego interkonektu przypomina to, co prezentują droższe kable bydgoskiej firmy. Mam tu bardzo dobrą równowagę tonalną, przejrzystość i neutralność.

Blue sprawdzi się w każdym poprawnie skonfigurowanym systemie. Uniwersalny, audiofilski przewód w wyjątkowo korzystnej cenie.

=>rafal735r, 25 Sie 2010, 23:37

>Napisalem do Pana z Sonus Olivy i chyba wezme za kaucja te IC, ale na Neutrikach. Bullet Plugi

>podrozaly, teraz IC na tych wtykach kosztuje az 530zł wiec chyba je sobie odpuszcze. Zastanawiam sie

>jeszcze czy moze Albedo Blue by nie zagral lepiej od tej Olivy na Neutrikach.

Jak są kiepskie gniazda w sprzęcie to i Neutriki to za wielkie mecyje :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

[email protected], 26 Sie 2010, 19:11

>Jak są kiepskie gniazda w sprzęcie to i Neutriki to za wielkie mecyje :)

W takim razie wskaz mi sprzet w ktorym gniazda zrobione sa z czystej miedzi pokrytej zlotem. Bo z tego zrobione sa Bullety. Nawet klocki za kilka tysiecy maja mosiezne gniazda czy z innych stopow, wiec nie widze sensu istnienia tych Bulletow.

?👈

Nabyłem niedawno Pro-Ject Connect it CC i śmiało polecam ten IC. Klasa! To, co usłyszałem potwierdziło jego bardzo dobre recenzje. Za taką cenę to jest świetny kabel. SO też na pewno jest ok, miałem okazję posłuchać - ale nie na swoim sprzęcie, więc trochę trudno o porównania.

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Niedlugo bede mial w domu kilka Interkonektow i tak se mysle ze porownam je wszystkie ze soba i wrzuce na forum taki maly test. Bede mial do dyspozycji Audionove Phobos MK2, Audionove Aurora MK2, Sonus Olive na Neutrikach, Klotza La Grange GY107 i zeby bylo sprawiedliwie zwykly drut za 5zł. Zobaczymy czy rzeczywiscie oplaca sie inwesowac duze kwoty w kable. Mam w CD 2 wyjscia z czego jedno regulowane wiec IC bede porownywal parami przez co wszystko bedzie wiarygodne, bo zmiana zrodla bedzie trwala praktycznie chwile i porownanie bedzie moglo przebiec blyskawicznie. Taraz mam za soba polowe testu. Pozostalo jeszcze zestawic Olive i Klotza z reszta i jak bede mial wszystko gotowe zamieszcze temat. Moze komus sie przyda.

?👈

masza1968, 27 Sie 2010, 18:31

>No to jak już będziesz miał wyniki testów tych bardzo drogich kabli to koniecznie tu opisz.

No, dla jednych dorgie dla drugich nie, ale okaze sie czy warto dac za Aurore ponad 700zl. Teraz juz moge powiedzie ze nie.

?👈

> okaze sie czy warto dac za Aurore ponad 700zl. Teraz juz moge powiedzie ze nie.

Ja bym tak nie uogólniał. Może po prostu nie wpasował się w twój system. Miałem sporo kabelków które u mnie "nie grały" a u innych i owszem...

Potwierdzam opinie :) Mialem kiedys Blue z Albedo i po jakims czasie wskoczylem na Monolitha:)

Nie dawno dowiedzialem sie ze pod koniec wrzesnia Albedo wprowadza na nasz rynek nowy srebny kabelek Rca.Bedzie sie nazywal Begins (poczatek?) i co najwazniejsze odcinek 1m bedzie kosztowal 195zl !! Srebro w takiej cenie chyba jeszcze nie bylo:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.