Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizator napięcia

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie w związku z cudami jakie się dzieją w moim gniazdku- siadają mi urządzenia przyszedł mi do głowy pomysł. Pytanie brzmi następująco. Czy można kupić stabilizator napięcia, który będzie można nastawić na 230V i będzie ok. No właśnie czy będzie ? Jakie to są koszta ? Zaznaczam mam Heliona, ale nie pomaga co wydaje mi się logiczne bo do tego nie służy. Sprzęt kosztuje boję się czy napięcie w gniazdku nie załatwi mi klocków. Siadł mi już telewizor, komputer, żarówki w wzmacniaczu i parę drobiazgów w sprzęcie domowym, trochę dużo tego.

https://www.audiostereo.pl/topic/6561-stabilizator-napi%C4%99cia/

co do UPSow, polecam fachowe czasopisma, stronki poswiecone tym sprawom, czyli sprzetowi komputerowemu. na pewno chroni sprzet i uniezaleznia od chwilowych spadkow czy zanikow napiecia, co do wplywu na dzwiek to nie wiem :), wolalbym jednak prad z ups, niz prosto z gniadka, bo elektrownie czy instalatorzy budowlani na pewno nie mysla za bardzo o audiofilach. sam predzej czy pozniej bede mial wszystko podlaczone do ups, nieoniecznie bezposrednio, moze przez listwe czy cos, ale przestane sie bac zanikow napiecia (co czesto ma u mnie miejsce)

Z dzieciństwa pamiętam ,że już mój dziadek telewizora nie wpinał bezpośrednio do gniazdka. Stała czarna skrzynka z zegarem i pokrętłem ,który pokazywał jakie jest napięcie zasilania. Można to było ustawiać. dziadek mówił na to stabilizator, był to początek lat siedemdziesiątych. Może są na forum fachowcy niech się ktoś wypowie, czy to jest głupia myśl i czy to nie zniszczy dźwięku.

Cholera wie, miałem kiedyś taką ruską machiną, nastawiało się to na 220V i Rubin 714p chodził..., jak się odpięło od machiny to obraz się tracił....Jak będzie z dźwiękiem nie mam pojęcia.

Widziałem ostatnio w salonie audio ups. Salon mieści się w starym budownictwie, instalacja elektryczna nie jest pierwszej wody. Co do wpływu na dzwięk, nic na ten temat nie wiem. ale właściciel owego salonu i ups'a zresztą też, ma wpiete w niego marki levinsony, o klockach wilson audio nie wspominając.

• 1 rok później...

Witam!

Przeprowadziłem się na wioskę, gdzie jest bardzo stara instalacja (sieć), jakby było tego mało na przeciwko mam zakład blacharski. Obserwowane spadki napięcia siegają do 208 V (zgroza). Instalacja w domu to jedno i nie stanowi problemu, ani go nie rozwiazuje. Wpisuję się w stary wątek, bo być może ktoś z wówczas (niekoniecznie) ma już doświadczenia i mógłby sie podzielić nimi. Szczególnie o wpływie stabilizatora na dźwięk i cichosza (lepiej nie wywoływać wilka z lasu) wpływu spadków na sprzęt.

P

Witam!

Trzeba zdać sobie sprawę, że UPSy występują w różnych odmianach.

Najczęściej spotykane to tzw. line-interactive. Przy normalnym napięciu

zasilania wyjście jest sprzężone z wyjściem poprzez co najwyżej filtr.

Przełączenie na baterie następuje przy zaniku lub wahnięciu zasilania.

Inna odmiana to UPS on-line. W nim mamy stałą konfigurację, tzn. napięcie

wejściowe jest prostowane na baterie z których przekształtnik produkuje

napięcie wyjściowe. W razie zaniku nie ma żadnego przełączania, a napięcie

wyjściowe jest bardziej zbliżone do sinusoidy. Wady:

-niższa sprawność (podwójne przekształcanie pracuje na okrągło)

-wyższa cena.

Zaletą oprócz sinusa na wyjściu jest stałe napięcie wyjściowe.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

a w energetyce pytałeś? przecież muszą Ci zapewnic jakiś "komfort" zasilania, w końcu płacisz za energię elektryczną, a skoro on Ci psuje sprzęt, to powinni zająć stanowisko, najlepiej na piśmie.

mozna kuopic gutekbull. ale koszty sa niewspolmierne to potrzeb w tym wypadku. musialbys miec pozradny falownik itp. a to juz nie tak latwo kupic ot tak jak zwykle UPS nawet te najlepsze (i tak tylko do kompa praktycznie sa). nalezy tu stosowac cale systemy zasilania rezerwowego raczej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zreszta dziwne ze z powodow zanikow napiecia cos mzoe sie uszkodzic... to niespotykane. raczej w sieci mozesz miec pzrepiecia, harmoniczne, itp itd, heliona wyrzuc na poczatek na smieitnik, na nic on.

a ta czarna skrzynka co dziadek stosowal to autrotransformator, nie ma to nic wspolnego z filtracja, ochrona czy zapezpieczaniem tylko reguluje poziom napiecia (recznei!) w przypadku s[adkow jakie byly za komuny. a bez niego rubin sioadal bo zamiast 220V mial 160.. i lampy niedozarzone itp

Ukryta Zawartość

>Brencik, 29 Lis 2005, 20:06

Oj Brencik, chyba do końca nie wiesz, o czym piszesz.

Rzuć okiem na stronę

Ukryta Zawartość

i przeczytaj w produkty->indeks nazw np. o double conversion,

online i offline UPS itp.

Polecam też

Ukryta Zawartość

Jaro_747

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

jar, wiem o czym pisze... nie zablysniesz mi takimi stronkami, znam to dobzre..... nie z takimi systemami mialem do czynienia i nie takich firm.... a o uPSach to nie musisz mnie uczyc co to offline itp... bez jaj panowie, nie jestesmy dziecmi.

lepiej powiedz mi co to jest układu SZR, przełącznik obejściowy zewnętrzny itp. jak taki z ciebie fachura. proponuje odwiedzic strony Telzasu, V&H, BPS-u.

Generalnie masz rację i myślałem podobnie, jednak gdy musiałem kilka razy przerywać proces druku wielkoformatowego, każdorazowy koszt ok 200 z, postanowiłem sytuację wyjaśnić w energetyce okazało się, że wobec monopolisty jestem mimo wszystko bezradny

Dzięki za wyjasnienia i wskazówki, okazuje się jednak, że to kosztowne rozwiazania na warunki domowe, pomimo tego wysłałem kilka zapytań ofertowych, (czego to człowiek nie zrobi dla swych "skarbów" mniejszych lub większych)

>Brencik, 29 Lis 2005, 20:43

To po co robisz człowiekowi wodę z mózgu?

Nie chodzi o to, żeby błyszczeć, tylko o to, żeby pomóc!!!

W serii 9120 jest wbudowany bypass, jeżeli o to ci chodzi,

zewnętrzny możesz sobie dołożyć, tylko po cholerę w domu???

Jak się uprzesz, to możesz połączyć dwa UPS-y redundantnie, tylko

znowu po co?

Dla audiofili można dołożyć trafo separacyjne, tylko znowu po co?

Nie pisz do mnie proszę, tylko do kolegi który szuka dobrej rady.

z audiofilskim pozdrowieniem

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>vetori, 29 Lis 2005, 20:50

Na moje oko PW9120/1000VA (700W) powinien kosztować ok.

1850-2000zł. brutto. Patrząc na kwoty jakie ludzie wywalają na kabelki

które nic nie pomogą to kwota symboliczna ;-).

Jestem Europejczykiem.

Rozwiązaniem może być faktycznie prostownik, obwór pośredniczący DC z akumulatorem, lub najprostszy z samą pojemnością i falownik. O SZR-e nie ma co marzyć, bo do tego trzeba mieć drugie niezależne źródło zasilania i dodatkowo kontolować na obu źródłach napięcie co do modułu i fazy (jeśli w zanikającym źródle będziemy mieli odbiory silnikowe (maszynę asynchroniczną).

Profesjonalne systemy zasilania bezprzerwowego posiadają jednak akumulatorownie i SZR - to fakt.

Dla naszych celów wystarczy przekształtnik i niestety dodatkowa filtracja, bo tyrystorki trochę sieją. Jeśli chodzi o przepięcia, to listwa z warystorkiem powinna załatwić sprawę - problem tylko taki, że często stosowane są warystory na 270ACV.

Spadek napięcia do 208V to żadna nowość - w stanach awaryjnych (zakłóceniowych) do przyjęcia niestety.

Spadek napięcia może powodować paskudne skutki w przypadku, gdy do sieci mamy przyłączone silniki bez zabezp. podnapięciowych (nawet z nimi może być nieprzyjemnie). Gdy silnik będzie pracował nieco powyżej napięcia utyku, to będzie pożerał mnóstwo mocy biernej i jeszcze bardziej zaniżał nam napięcie (w dużym uproszczeniu).

Tak więc tylko przekształtnik ze sporym zapasem mocy i filtracja za przekształtnikiem.

Jesli mogę Cię prosić o wnioski, taką bowiem dostałem ofertę:

Ukryta Zawartość

chociaż według mojej dociekliwości charakter sinusoidalny raczej jest naciagany (zbliżony),

natomiast doszukałem się przy okazji:

Ukryta Zawartość

czy taki UPS spełniałby oczekiwania "audio zestawu", bo możnaby wówczas wywalić resztę kwoty na kabelki (może nawet w ścianie) ;)

Dzieki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vetori, 30 Lis 2005, 18:42

Witam!

Te 1000/1400/2000 to line-interactive z wszelkimi wadami i zaletami:

jak jest napięcie w sieci, to UPS działa jak filtr, ale przy wahaniach

ok +- 25% obniża/podbija napięcie do okolic znamionowego.

Sinusoida rzeczywiście tzw. aproksymowana.

Te rackowe wyglądają lepiej (układ ABM).

Jeżeli Ci się tak bardzo nie spieszy, to się wczytam.

Wrzuć ceny to porównam z czymś innym.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Witam!

Dzięki ! Po przegladzie archiwum myslałem, że raczej nie znajde konkretnej pomocy, miło sie mylić.

Faktycznie bardzo mi się nie śpieszy (pospiech to zły doradca), wtej chwili kosztem jakości podpiety jest line-interactive, dlatego chetnie poczekam na konstruktywną opoinię, zwłaszca, że ceny rackowych są atrakcyjne (?):

100VA/600W RACK - 800 zł

3000VA/2000W - 1780

P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.