Skocz do zawartości
IGNORED

AA Phoebe III - jaki wzmacniacz i CD ?

5maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni mam AA Phoebe III. Gram na wzm. Sony 550 ES i CD Sony XB 630 QS. Chciałbym tego co wszyscy - czyli polepszyć jakość nie pakując się znowu w jakieś bzdurne zakupy. Zamierzam kupić DAC-a Styleaudio Ruby2, ale nie wiem czy wzmacniacz i cd nie powinny być w pierwszej kolejności wymienione?? I na jakie? Budżet dość ograniczony - do 2000zł - na cd i wzmacniacz (może być oczywiście używany). Pokój ok. 20m, słucham od jazzu do rocka, starsze rzeczy - czasem klasyka. Proszę o podpowiedzi, sugestie.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

https://www.audiostereo.pl/topic/65658-aa-phoebe-iii-jaki-wzmacniacz-i-cd/

Staszek_s, 29 Sie 2010, 21:47

>...kiedyś Właściciel Audio academy polecał zestawianie swoich kolumn z elektroniką Nad-a, w

>budżecie się zmieścisz...

>pzdr

Słuchałem tego zestawienia u kolegi. Fakt, akustyka pomieszczenia była skopana, ale nie brzmiało to porywająco. Oczywiście jest to subiektywne wrażenie tylko, ale brakowało mi przejrzystości w tym systemie. Bas był dobry - to zapamiętałem, zróżnicowany, nie za dużo. Fajnie. Ale brakowało mi czystości przekazu - miałem wrażenie, jakby było to zmulone brzmienie. Wydaje mi się, że właśnie wzmacniacz był przyczyną. A zmulenie to w moich ustach w stosunku do Phoebe i Nada dziwne określenie, bo sam słucham brytyjskich kolumn, które uważane są za ciepło-brzmiące.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jak dla mnie to zestawienie brzmiało całkiem dobrze, ale z CD NAD'a to co najmniej C545BEE a jeszcze lepiej C565BEE. Chociaż w tej cenie, lub zresztą w cenie C545BEE można mieć dobry przetwornik C/A. I wtedy nawet grać z jakiegoś DVD jak transport i będzie lepiej (ja gram tuningowanym V-DACiem i ripowanymi CD z PC, lub czasami z taniego Pionka jako transport).

Co do pewnego mulenia to romekjagoda ma trochę racji. NAD w takim zestawieniu nieco muli, chociaż jest bardzo energetyczny np. w rocku. Za ten stan rzeczy obwiniam układ przedwzmacniacza (mam integrę NADa C326BEE). Po podłączeniu pasywki z buforem - B1 Pass'a, całe zmulenie zniknęło. Został bardzo czysty przejrzysty przekaz. Ci co mają ten wzmacniacz i używaja jako źródło CD z regulowanym poziomem lub PC-ta jako transport + DAC, mogą w ramach eksperymentu wpiąć się bezpośrednio na końcówkę mocy NAD'a i usłyszą od razu o czym mówię. Uwaga! Ponieważ końcówka ma sporo niższą impedancję wejściową niż PRE, to przy niektórych źródłach może "zniknąć" bas, wtedy potrzebny jest właśnie bufor.

Reasumując końcówka mocy w budżetowych NAD'ach to klasa wyżej niż układy ich przedwzmacniaczy.

System gra dobrze, albo nie....

• Redaktorzy

Jeśli CD Sony XB 630 QS posiada (a pewnie tak jest) optyczne wyjście cyfrowe to możesz go sobie zostawić jako transport. Carat Ruby 2 posiada oprócz USB również wejście optyczne, więc problemu z podłaczeniem obu zabawek nie będzie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jeśli CD Sony XB 630 QS posiada (a pewnie tak jest) optyczne wyjście cyfrowe to możesz go sobie zostawić jako transport. Carat Ruby 2 posiada oprócz USB również wejście optyczne, więc problemu z podłaczeniem obu zabawek nie będzie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wielkie dzięki za sugestie.

Fr@ntz => tak, jest cyfrowe wyjście i mam nadzieję że to zagra.

Pozostaje sprawa wzmacniacza - jeżeli koledzy mogliby cokolwiek ... np jak zagrałby Rotel RA 02?

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

A pomyśl od razu nad czymś dzielonym: pre i końcówka ewentualnie integra + końcówka i masz bi-amping (polecałbym spojrzeć na jebaju uk za Arcamem serii 8,9,10). Myślę, że to mogłoby dobrze zagrać, bo imho Arcam daje odpowiednio prądu by napędzić takie kolumny, a przy tym nie muli.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.