Skocz do zawartości
IGNORED

Krzywy koszyk Reloopa?

muria

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie ostatnio koszyk Reloopa do mojego Technicsa SL-Q2 celem porządnego skalibrowania gramofonu. Przy użyciu protractora dla Technicsów 1200 (pasującego również do mojego) udało mi się praktycznie idealnie ustawić wkładkę. Problemem jest tylko wysokość ramienia. Teoretycznie powierzchnia płyty powinna być z 8 mm niżej aby wkładka była równolegle do płyty- nie miałem tego problemu z poprzednim koszykiem, który jednak był za krótki do dobrej kalibracji.

Czy z tym koszykiem jest coś nie tak? Ściana, na której zamocowany jest "gwint mocujący" do ramienia nie jest prostopadła do górnej powierzchni koszyka.

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27342-100000078 1283238913_thumb.jpg

post-27342-100000079 1283238913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/65720-krzywy-koszyk-reloopa/

Też miałem podobny problemz koszykiem reloopa ale mój był przechylony w lewo patrząc od przody, przy próbie siłowej mięczak pękł :-))) i po kłopocie :-) kruche to dziadostwo niestety.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Też miałem podobny problemz koszykiem reloopa ale mój był przechylony w lewo patrząc od przody, przy próbie siłowej mięczak pękł :-))) i po kłopocie :-) kruche to dziadostwo niestety.

Dzięki za odpowiedź, nie spodziewałem się, że ten Reloop robi aż takie dziadostwo, przecież taki koszyk to potwornie prosta konstrukcja.

Z problemem poradziłem sobie stylem czeskich Sąsiadów- stary koszyk nawierciłem, przedłużając w ten sposób szyny na śruby o jakieś 4 mm. Po tym udało się dobrze skalibrować wkładkę. Na szablonie wszystko się zgadza. A brzmieniowo... trochę gorzej niż na koszyku Reloopa ze złym VTA.

Kolejne pytanie- dlaczego jest trochę gorzej pomimo lepszej kalibracji? Dźwięk jest trochę ostrzejszy i bardziej daje się odczuć inner grove distortion. Czy to, że mój stary koszyk jest lżejszy od Reelopowego o jakieś 5-6g może dawać taką różnicę?

Dzięki za odpowiedź, nie spodziewałem się, że ten Reloop robi aż takie dziadostwo, przecież taki koszyk to potwornie prosta konstrukcja.

Z problemem poradziłem sobie stylem czeskich Sąsiadów- stary koszyk nawierciłem, przedłużając w ten sposób szyny na śruby o jakieś 4 mm. Po tym udało się dobrze skalibrować wkładkę. Na szablonie wszystko się zgadza. A brzmieniowo... trochę gorzej niż na koszyku Reloopa ze złym VTA.

Kolejne pytanie- dlaczego jest trochę gorzej pomimo lepszej kalibracji? Dźwięk jest trochę ostrzejszy i bardziej daje się odczuć inner grove distortion. Czy to, że mój stary koszyk jest lżejszy od Reelopowego o jakieś 5-6g może dawać taką różnicę?

muria, jaką masz wkładkę ?

audiokarma.org

muria, jaką masz wkładkę ?

Mam Ortofon OMB 5E czyli najniższy segment. Ustawiłem ze starym koszykiem wszystko, łącznie z azymutem (przyklejony od spodu grafit-sprawdzanie, czy odbicie na płycie jest równoległe), dociążyłem koszyk około 4 gramami, gra to spoko ale pogorszenie pod koniec płyty jest wyraźne.

Myślę, że chyba nic już nie wycisnę na tej wkładce.

Aha- antyskating ustawiony na 3g przy nacisku igły 1,75g- dziwne ale na każdym mniejszym położeniu ramię ciągnęło do środka.

Czoło mojego koszyka Reloop było zadarte do góry i to tak mocno, że tył wkładki OMB 5E (tuż przy konektorach) prawie dotykał do płyty. Odesłałem do sklepu, przysłali nową i... też w ten sam sposób wykrzywioną, ale już znośniej. Chciałem mieć po prostu zapasowy koszyk z drugim systemem, ale dałem sobie spokój, może kiedyś przy tamtym popracuję. Aktualnie słucham na oryginalnym Reloop'owskim koszyku dołączonym do gramofonu i ten jakby co jest idealnie prosty, więc trochę żal, że firma wypuszcza taki chłam... :/

muria - a gramofon Ci nie stoi krzywo? Myślę o tym antyskatingu. 3g przy 1,75 (też tak mam) to trochę dużo..

Czoło mojego koszyka Reloop było zadarte do góry i to tak mocno, że tył wkładki OMB 5E (tuż przy konektorach) prawie dotykał do płyty. Odesłałem do sklepu, przysłali nową i... też w ten sam sposób wykrzywioną, ale już znośniej. Chciałem mieć po prostu zapasowy koszyk z drugim systemem, ale dałem sobie spokój, może kiedyś przy tamtym popracuję. Aktualnie słucham na oryginalnym Reloop'owskim koszyku dołączonym do gramofonu i ten jakby co jest idealnie prosty, więc trochę żal, że firma wypuszcza taki chłam... :/

muria - a gramofon Ci nie stoi krzywo? Myślę o tym antyskatingu. 3g przy 1,75 (też tak mam) to trochę dużo..

Nie, gramofon jest idealnie wypoziomowany. Antyskating to dziwna sprawa- sprawdzałem go na dociśniętej do talerza bez maty płycie 45 rpm- wyszły 3 g. Po kilku dniach sprawdzałem na kilku płytach 33 rpm z krótkimi dobiegówkami do labela, na normalnej macie, bez docisku- i tutaj wyszło koło 2 g antyskatingu- i taki też zostawiłem.

Może ta 45 rpm miała mniej materiału bliżej środka czy co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.