Skocz do zawartości
IGNORED

problem z amplitunerem

buchacz

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner Sony STR-6800 SD. Bardzo go lubie, bo ma fajnie, czyste brzmienie. Niestety pojawil sie taki problem, ze przy jego wlaczaniu na jedna z kolumn idzie przez 3 moze 4 sekundy charakterystyczny szum, nastepnie ustaje ale...kolumna gra bardzo cicho. Po jakims czasie obie kolumny graja tak jak trzeba. Numer z wlaczaniem i wylaczaniem jednej z kolumn zdarza sie w dowolnym momencie podczas sluchania muzyki natomiast problem z szumem jest tylko przy wlaczaniu amplitunera. Sprawdzilem dokladnie caly sprzet - jestem pewien, ze cos jest nie tak z amplitunerem. Czy to powazne? Czy trzeba cos wyczyscic, wymienic? Dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/6632-problem-z-amplitunerem/

zyzio, dzieki ale mozesz mi powiedziec chociaz w skrocie co to jest ten zimny lut i o co tu chodzi (to jednak naprawa czy czyszczenie :) Kompletnie sie na tym nie znam (mimo ze ucho mam calkiem, calkiem :)

Przyczyn może być kilka:

-padają kondensatory w torze fonii lub sekcji mocy;

-zakurzone płytki drukowane lub zła wentylacja urządzenia - stąd zimne luty lub przepięcia;

Jeśli sam dasz radę wymienić kondensatory na nowe sparowane /o tych samych parametrach

co stare/ to zaoszczędzisz sporo kasy. Gdyż nasze serwisy zedrą z Ciebie ostatni grosz za taką naprawę.

Szacunkowy koszt takich nowych kondensatorów to max. 100 złotych za komplecik.

A serwis doliczy do tego tzw. robociznę czyli jakieś +200 pln.

Może też okazać się, że przyczyna usterek jest błacha. Warto, żeby jakiś znajomy elektronik to zobaczył,

bo obcy serwis z drobiazgu zrobi od razu 5 lub 10 usterek, żeby zarobić. Niestety taka u nas mentalność

i tradycja narodowa od dziesięcioleci.

Jak nie boisz się lutownicy i masz podstawowe pojęcie o elektronice to do dzieła.

Dla mnie serwis to ostateczność. Zawsze staram się sam dociec i naprawić sprzęt.

Pozdr.

:)

-> miroalien

zgadzam sie z Toba w 100% jednak jesli kolega nie jest praktykantem to moze narobic wiecej zlego niz serwis :) chodzi mi tutaj o koszty, wiec lepiej niech wezmie sprzet do kogos kto ma wieksze doswiadczenie, jednak to jest tylko moja subiektywna sugestia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

również obstawiam koniki,ale najprawdopodobniej padły od mocy.Jeśli jest możliwość "zalukania" do środka i sprawdzenia czy są "wybrzuszone" u góry, jeśli tak to mamy problem zgłowy.Oczywiście mogą na oko wyglądać ok,a są uszkodzone.Sprawdzenie lutów to podstawa,pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.