Skocz do zawartości
IGNORED

Tzw. wzmacniacze cyfrowe: opinie?

Marcin (g)

Rekomendowane odpowiedzi

Co moge powiedziec o T-Amp:

1. wykonanie kiepskie - zabawka do kompa

2. zaciski na kable glosnikowe bardzo cienkie

3. zasilacz BARDZO wazny, najlepiej gral z akumulatora 300 Amp 12V, bas i dynamika znacznie lepsze jak zasilacza DC i malych 8 baterii 1.5V

4. Cechy brzmieniowe to szybkosc i czystosc (spokoj) do pewnego poziomu glosnosci, z akumulatora niezly drive ale kolumny musza byc latwe i skuteczne

Poniewaz bawilem sie sporo akumulatorem, niechcacy raz podlaczylem odwrotnie kable do wtyczki DC do klamer i zjaralem ampa.

Oddam go do sklepu bez zalu, bo platanina kabli zasilajacych jest wpieniajaca (a akumulator jednak gra najlepiej).

Wezme chyba cos wiekszego digital : panasonic SA-XR70, onkyo TX-LR552, JVC RX-F10S. Zasilacz wbudowany, znacznie mocniejsze i tylko troche drozej jak T-amp z akumulatorem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100006746 1170269545_thumb.jpg

post-5140-100006747 1170269544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cynamon

taki sobie niezly ale za malo masy wypelniajacej, wiesz, trioda SE to to nie jest, srednica nie tej klasy napewno co dobra 300B jak audio note kit1 ;) nie ma tak sugestywnej glebi. Gora tez nie klasy najlepszych lampowcow jakie slyszalem jak Air Tight ATM-2 na transformatorach tamury, lepsza jak sredniej klasy solid state zwlaszcza na akumulatorze bo ma jednoczesnie wyrafinowany spokoj i szybkosc bez agresji (ale w kategoriach absolutnych za sucho i bez dostatecznych informacji przestrzennych czyli srednio i im glosniej sie slucha tym wyraznie dzwiek sie znieksztalca). Caly wzmak traktuje teraz bardziej jako ciekawoske, jak niezle moze byc slychac z czegos tak malego na dobranych kolumnach... Bardzo taki sobie, o pewnych fajnych cechach.

Ciekawy nowy JVC RX-202B, 7 x 100W digital amplifier (ale nie wiem czy na Tripath), wejscie digital coaxial, USB, wyjscie RCA na suba, a cena ..... od $180 ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

???

gdzieś się podział mój wczorajszy wpis?

no nic :(

Drogi Americano,

także chciałbym Ci podziękować za przetestowanie tego T-ampa. W sumie chyba wyszło na moje ;) tj. jednak chyba Teac jest najtańszym wzmakiem Tripathowym zbudowanym jak wzmacniacz a nie gadżet do komputera. Może byś spróbował przetestować i tego Teaca - w USA kosztuje chyba 99 USD - w sumie niedużo chyba ;)

W kraju próbowałem go szukać, ale chyba wypadł z oferty, w sklepach go nie ma. No i kosztował ok. 1200 zł a to trochę więcej niż 99 USD ;)

Bardzo byłaby chyba Ci wdzięczna cała forumowa społeczność :)

Teac jest dość popularny w USA w środowiskach DIY i często modyfikowany (także zasilanie akumulatorowe).

Co Ty na to?

pozdrawiam,

graaf

graaf

W istocie ten TEAC to nastepna pozycja na liscie, jedak z tego co widzialem na necie jest to koncowa 3 kanalowa 3 x 30W. Troche mi nie pasuje ta koncepcja...

Sklanialbym sie jednak raczej w strone jakiegos panasonica przyjmujacego sygnal digital nawet z formatu DVD-Audio i rezultat jest podobno rewelacyjny, lepszy jak z najdrozszych odtwarzaczy SACD. To mi troche pasuje bo kupilem pare dni temu na "garage sale" fajny DVD player bez pilota za $5 i mogbym go spozytkowac :))))

SA-XR70 dodatkowo jako urzadzenie bardzo uniwersalne "one box solution" moze stanowic jednostke centralna do systemiku HT, ma wejscie i wyjscie HDMI co jest zadkoscia w cenie $350 ;) Modyfikacje panasonikow sa tez popularne - ludzie podnieceni faktem, ze taki panas z polki gra jak system audio za kilka tys. $ robia jeszcze modyfikacje zasilaczy, wymieniaja kondzie na Black Gaty itd..., Panasy w stereo mode podobno chodzia swietnie, XR-25 mozna kupic za $150. Musze pomyslec co wybrac, za duzo opcji, a zaczelo sie od T-ampa za $30 i mialo byc tanio jako systemik do malutkiego pokoju, a teraz juz wchodza w gre tak astronomiczne kwoty ;))) Pewnie sie skonczy, ze kupie Harman Kardon DPR-2005 za $850 :)

no bo czyz nie jest on piekny ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi Americano,

trzeci kanał można usunąć w ramach modyfikacji lub np. zasilić nim suba

w USA są już nawet komercyjne modyfikacje tego Teaca polecane przez Tripath na ich stronie www.

Robi to np. Red Wine Audio w Auburn, MA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Można sobie obejrzeć tego Teaca po modyfikacjach na pięknych zdjęciach. A tu przed modyfikacjami, także w środku:

Ukryta Zawartość

Jeśli się zdecydujesz koniecznie pisz. Jeśli okaże się warte to chyba sam się skuszę. Wprawdzie po modyfikacjach RWA chce za Teaca 450 USD, ale otrzymuje się za to jednak produkt audiofilski, a nie kino domowe za 850 USD.

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanowny Graaf

ogladalem ten upgrade RWA i dzieki. Nie skusze sie na to niestety, troche "pod publiczke" a rzeczywista poprawa jest zapewne dzieki zastosowaniu akumulatorow. No ale Auricapy sprzegajace sa takie modne ;)

"The total for all modifications listed above is $449.00, which includes return shipping. Add $30.00 for the installation of upgraded binding posts"

Nie wydaje Ci sie nieracjonalne inwestowanie $479 w klocek za $100? Nadal to bedzie wzmacniaczyk 30W do miniwiezy i specyficznych kolumn i za ktory nie odzyskasz 20% pieniedzy przy ew. odsprzedazy...

Natomiast $100 moze warto dac i samemu pogrzebac, moze teraz Ty zaryzykuj ;)

Ja nie mam uprzedzen do slowa "kino domowe" :) Na harmanie AVR7300, ktory mialbyc docelowo tylko do kina slucham czesto muzyki nagranej w stereo na Logic7 i na DTS Neo6 i ciesze sie ze nie przyszlo mi do glowy kupowanie accuphase czy linn ;)

pozdrawiam

zauwazylem znaczna poprawe na solidnym akumulatorze w stosunku do malego zasilacza impulsowego 12V DC jaki mozna dokupic do T-amp (akurat taki mialem). Poprawia sie bas i wypelnienie, ma sie wrazenie wiekszej mocy. Ma to zwiazek zapewne z bardzo mala impedancja takiego zasilania i z bardzo szybkim podawaniem pradu. Wzmacniacz cyfrowy jest wtedy mniej podatny na znieksztalcenia i brzmi "analogowo". Ale nie moge odnosic sie do wszystkich "tradycyjnych" zasilaczy, bo te sa bardzo rozne...

Drogi Americano,

masz rację, że RWA cenią swoją pracę i marketing jest im znany ;) pewnie bym się skusił kupić Teaca, ale jak pisałem nie mogę go nigdzie w Polsce znaleźć - no i 1200 zł to nie 100 USD tylko bliżej 400 USD - zatem wydałbym tyle samo kasy co ty w USA na modyfikacje RWA jeszcze przed modyfkacją :(

Jest jeszcze za 150 funtów w sklepach wysyłkowych w UK lub 250 Euro w www.hifisound.de.

To i tak nie jest 39.99 w pobliskim hipermarkecie, ale pomyślę.

pozdrawiam,

graaf

dzieki.

pytalem raczej o wplyw zasilania akumulatorowego (takie best-practicies) vs tradycyjnego w 'normalnych' konstrukcjach cyfrowych typu bel canto czy podobne... wiem, ze wszystko zalezy od konstrukcji, uzytych komponentow, etc., ale byc moze sa jakies zasadnicze zalety (wady?) zrobienia zasilania akumulatorowego.

pzdr,

P

Jeszcze jedna mozliwosc w cenie od $199, 6x100W, kenwood VRS-7100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a może Panasa też byłoby warto przesłuchać ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja moge tylko powiedziec z wlasnego doswiadczenia, ze juz wiecej cyfrowego wzmacniacza nie kupie. Z calej konfiguracji swojego starego zestawu zmienilem amplituner Technicsa na cyfrowego Panasonica SA-XR30 i niestety ale to byla porazka - uzyskalem moze jakies 60% dzwieku jaki mialem z Technicsa!

Najwiekszym dla mnie ciosem bylo to, ze:

- Technics byl podlaczony z DVD zaledwie na dwoch cinche'ach (lewy i prawy)

- Panasonic jest teraz z dvd na coaxialnym laczu

efekty w filmach byly lepiej slyszalne (tj. glebia dzwieku byla wieksza) na starym Technicsie (zakladajac, ze nawet wlaczylem DPL)!!!

Panasonic zachowuje sie tak jakby nie mial sily zagrac i jakby od niechcenia gubil gdzies niektore dzwieki...

Pomijam brak mocy tego urzadzenia...

• Redaktorzy

Zetknąłem się już z kilkoma opiniami, że "cyfrowe" wzmacniacze klasy popularnej (tj. amplitunery k.d. z tą technologią) grają rozpaczliwie źle. Od początku było wiadomo, że technologia wymaga starannej i jednak dość kosztownej implementacji, inaczej grzmi bardzo źle. Jednak dla wytwórców masowych istotniejsze jest, że przy oszczędnościowej implementacji można zjechać z kosztami jeszcze niżej, niż na klasycznych wzmacniaczach analogowych.

Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu i martwi mnie to, że schodzi on w obszar hipermarketowych zabawek. Mam pytanie, czy ktoś zna jakąś rozsądną alternatywę cenową dla BelCanot Evo2i?

Co z naszym polskim Audiomatusem na ICEpower?

Wydaje mi się, że to forum skupia min. ludzi zainteresowanych możliwie dobrym brzmieniem - niekoniecznie przy bardzo dużych pieniądzach. Jednym z rozwiązań są tu wzmacniacze cyfrowe wysokiej klasy. Ponawiam pytanie, co zamiast BelCanto EVO 2i?

musze sie przyznac, ze przeszedl mi pomysl kupienia taniego amplitunera digital jako wzmaka do malego pokoiku do sluchania glownie radia. Ostatnio odsluchiwalem Onkyo TX-LR552 i niestety wypadl gorzej od alternatyw analogowych. Przerabianie takiej zabawki na Battery Power Supply mija sie raczej z celem dla mnie.

Alternatywa dla BelCanto moze byc PS Audio (na IcePower). Interesujace sa ich koncowki:

GCA-100 $2,295.00

GCA-250 $2,995.00

GCA-500 $3,995.00

Tylko czy w tych cenach nie ma lepszych analogow? IcePower z tego co slyszalem brzmia specyficznie ale moga sie dobrze zgrac z pewnymi kolumnami. Jednak w pewnych aspektach analogi w podobnych cenach (a czasem tansze) sa lepsze. Trudno jednak o stwierdzenie na tym etapie, ze cyfra nie ma racji bytu na rynku hi-end. Zaskakujace moze byc to, ze potoczne rozumienie "dzwieku cyfrowego" uksztaltowane przez zrodla cyfrowe nie zawsze bedzie w zgodzie z typem prezentacji wzmacniaczy cyfrowych.

• 2 tygodnie później...

-> americano

Mam trudne do napędzenia kolumny. Potrzeba wiele amper chyba, bo yamaha rx-v350 (100 wat na kanał) nie potrafi sobie poradzić z nimi, a stara 25 letnia (10 va na kanał) unitra radzi sobie wyśmienicie (o wiele wiele więcej basu niż na nowoczesnej jamaszce). Mam pytanie: czy taki T-amp ma wysoką wydajność prądową, większą niż budżetowy amplituner kina domowego?

T-amp i dopalacz (zasialacz 13,8) :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam od dłuższego czasu szukam dobrego wzmacniacza cyfrowego stereo z wejściem cyfrowym. Jedynie co znalazłem to TacT za ok 3k euro (tak kilka razy za drogo). T-amp odpadł bo ma tylko analog-in i jeszcze z baterii nie będzie dość prądu aby wysterować porządnie głośniki. Czy ktoś z Was słyszał może o jakimś w miarę tanim (do 1-2k zł) wzmaku cyfrowym STEREO? Chcę zasilić podtawkowce więc nie jest potrzebna duża moc (70W powinno być ok), ale zależy mi na wysokiej jakości dźwięku.

• 6 miesięcy później...

Wzmacniacze Rolel oparte na ICE :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 lat później...

sory że odkopuję stary temat ale od czasu ostatniego wpisu chyba sporo się w nim zmieniło. Czy takie konstrukcje są warte zachodu? Czy ktoś może miał styczność z NuForce DDA-100?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.