Skocz do zawartości
IGNORED

zamówienie na PCB Jean Hiraga's Super Class-A Amplifier

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

no to kicha, nie kupiłem Zenerek - uruchomienie przełożone na jutro. Żeby nie zaśmiecać wątku kolejnymi nieistotnymi fotkami z powstawania Hiragi zdjęcia są pod linkiem poniżej - jak ktoś chce zerknąć zapraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz tylko fotka prawie (bez Zenerek) poskładanej płytki "foksika" :)

post-30447-044354200 1292625241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie-gdzie nabyć takie duże piny,aby wlutować je do naszych płytek.???

I to jest dobre pytanie, dziury jak po kulach armatnich :). Foksik doradzał żeby wlutować tam bezpośrednio kable, ale tam jest dziura 3mm. Ja wpadłem na taki patent, że mosiężną śrubka M3 przykręciłem oczka lutownicze - to tak na razie do testów.

Tak na marginesie wczoraj uruchomiłem 1 kanał - są drobne problemy z uzyskaniem 0 na wyjściu - jak ustawię 0 to mam prąd 1,1 - 1,2 A. jak ustawię prąd 1.5A to znowu mi się ok. 0,8 1v pojawia. Ale mówiąc szczerze nie miałem czasu głębiej dłubać. Za to pięknie zagrał na jakimś małym dwudrożnym Philipsie., zero brumu na moim zasilaczu (na razie bez włączonego powielacza pojemności). mam troszkę wyższe zasilanie - 27.5V zamiast 24V. Na próbę przy sztucznym obciążeniu 8 Ohm zaczyna obcinać przy 48V p-p, czyli ponad 30W oddaje, ale radiatorki testowe grzeją się znacznie - musiałem włączyć wentylatory.

PS wentylatory gdyż do prób używam radiatorów procesorowych z wkładem miedzianym - jestem aktualnie w trakcie poszukiwań radiatorów docelowych.

Jak rozumiem,tranzystory wejściowe dobierasz parami.Tranzystory sterujące nie wymagają radiatorów?.Jakiej wielkości powinny być radiatory do końcowych tranzystorów.Można to oczywiście wyliczyć,ale empirycznie będzie chyba prościej..Jaka wersja zasilacza w tej chwili-prostownik plus filtry crc czy już półprzewodniki..Opisuj efekty,zmobilizujesz innych i mnie też...

Jak rozumiem,tranzystory wejściowe dobierasz parami.Tranzystory sterujące nie wymagają radiatorów?.Jakiej wielkości powinny być radiatory do końcowych tranzystorów.Można to oczywiście wyliczyć,ale empirycznie będzie chyba prościej..Jaka wersja zasilacza w tej chwili-prostownik plus filtry crc czy już półprzewodniki..Opisuj efekty,zmobilizujesz innych i mnie też...

Tranzystory dobierane parami - wszystkie 3 pary, parę końcową kupiłem od razu sparowaną. Na tą chwilę do prób zasilacz w konfiguracji 0.047F - rezystor 0.22R - 0,047F - 10000mF bez półprzewodników. Przy takiej konfiguracji nie ma żadnego brumu, idealna cisza ale przy poborze znacznego prądu na oscyloskopie widać tętnienia. Niestety w pracy okres przedświąteczny i huk roboty - nie mam czasu zrobić dokładnych pomiarów i odpalić powielacza pojemności.

Tranzystory sterujące są mocno ciepłe ale można spokojnie dotknąć więc raczej nie mają więcej niż 50 stopni, ale w wersji docelowej dorobię jakieś małe radiatorki - tak dla pewności :)

Co do grzania i radiatorów to raczej musza być duże. 2 radiatory od procesorów do których przymocowałem tranzystory końcowe dają radę, ale jak wzmacniacz obciążyłem na próbę z generatora na sztucznym obciążeniu i oddawał ok. 30W to musiałem włączyć wiatraki na radiatora bo natychmiast robią się gorące - a wtedy lipa z pomiarami bo wiatraki sieją. Aktualnie czekam na radiatory 2 szt. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - i mam nadzieję że 1 szt. na kanał wystarczy. Jak nie to trzeba będzie kupić drugi komplet. Ale raczej tutaj pozostaje sprawdzenie empiryczne. Mają niby przyjść w czwartek - wtedy w święta będzie czas na sprawdzenie czy dają radę.

Ukryta Zawartość

Już zmontowałem.Odpalę sobie po Świętach bo mam 2 dni urlopu!Jest super-podziękowanie dla inicjatorów!!Wesołych Świąt!!

Już zmontowałem.Odpalę sobie po Świętach bo mam 2 dni urlopu!Jest super-podziękowanie dla inicjatorów!!Wesołych Świąt!!

Niby jutro powinny być radiatory - jak przyjdą to w święta odpalę z nimi i powiem czy są wystarczające.

..Opisuj efekty,zmobilizujesz innych i mnie też...

No to opisuje. Przyszły radiatory, zamontowałem na nich tranzystory i zapuściłem. Pomiary na obrazkach poniżej - ładniejsze bez obciążenia - brzydsze ze sztucznym obciążeniem - trójdrożna zwrotnica + 3 szt rezystorów 8ohm, niedoskonałe ale wystarczającym żeby coś zobaczyć z generatora i nie stracić słuchu.

Pozostał problem prądu spoczynkowego - jak 0 na wyjściu to prąd 0.95A, jak ustawię 1.5A to na wyjściu ok. 300 mV. Mówiąc szczerze nic na razie z tym nie kombinowałem tylko sobie słucham.

Co do radiatora, to nie wiem czy nie będzie za mały, po 1/2h jest mocno gorący - a ile to nie wiem bo muszę jutro załatwić jakiś termometr - ale dotknąć ciężko więc pewnie z 50-60 stopni jest.

Ukryta Zawartość

post-30447-054448200 1293150206_thumb.jpg

post-30447-088041300 1293150220_thumb.jpg

post-30447-076852200 1293150229_thumb.jpg

post-30447-065046300 1293150240_thumb.jpg

post-30447-054302300 1293150248_thumb.jpg

post-30447-087203700 1293150298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne pomiary - tym razem temperaturowe.

Radiator aluminium anodowany czarny - jak na zdjęciu wcześniej - o rozmiarach 30cm x 7,5cm x 3,5cm.

Temperatura otoczenia 20,9 stopnia

Temperatura radiatora po 1h pracy bez sygnału - prąd spoczynkowy 1.5A - 65,3 stopnia.

Temperatura radiatora po 10 min pracy z sinus 1kHz- max mocy 43,5 Vpp na sztucznym obciążeniu - 61,2 stopnia.

Temperatura tranzystorów sterujących (bez radiatorów) 54,8 stopnia

I teraz pytanie.

Czy uważacie, że taki radiator wystarczy, czy też muszę załatwiać coś większego ?

Mam obawy, czy w lecie kiedy temp. otoczenia będzie np. ok. 28-30 stopni radiator będzie miał ok. 80 stopni to nie będzie trochę dużo, bo teoretycznie to powinien być luz.

Zakładając,że radiator stoi jak na foto , poza obudową,to już jest dużo.Jak zamknie się go w pudełku,konieczne będą otwory wentylacyjne.W takim przypadku przewiduję-ze względu na ograniczony przepływ czynnika chłodzącego-wzrost temperatury o co najmniej 10-15 stopni.To da już kosmos,szczególnie dla elektrolitów i to bez względu na to czy pisze na nich 80 czy 105 stopni.Ja bym dał jeszcze po jednym-dla każdego tranzystora...Uwaga:Ostatnie takie doświadczenia miałem w latach 70 poprzedniego wieku,więc na pewno wyrocznią nie jestem.A lampy wystawiam na zewnątrz..

Zakładając,że radiator stoi jak na foto , poza obudową,to już jest dużo.Jak zamknie się go w pudełku,konieczne będą otwory wentylacyjne.W takim przypadku przewiduję-ze względu na ograniczony przepływ czynnika chłodzącego-wzrost temperatury o co najmniej 10-15 stopni.To da już kosmos,szczególnie dla elektrolitów i to bez względu na to czy pisze na nich 80 czy 105 stopni.Ja bym dał jeszcze po jednym-dla każdego tranzystora...Uwaga:Ostatnie takie doświadczenia miałem w latach 70 poprzedniego wieku,więc na pewno wyrocznią nie jestem.A lampy wystawiam na zewnątrz..

Tego się obawiam, ale to już powoli z wagą dojadę do 20kg :). Spróbuje przykręcić każdy tranzystor do osobnego radiatora i zobaczyć co się będzie działo.

A teraz jeszcze jedno pytanie. Na bazie tranzystora końcowego npn pojawiają się dziwne zniekształcenia. Im niższa częstotliwość tym szybciej się pojawiają - widać na obrazkach 2 i 3 (napięcia żółte x10), na obrazku 1 wyższa częstotliwość - ten sam poziom sygnału a zniekształceń brak. Zniekształcenia znikają po odpięciu obciążenia. W górnym tranzystorze tego nie ma w całym zakresie częstotliwości. Na wyjściu - rys. 4 też ich nie widać. Dziwne. Może ktoś podpowie od czego to może się dziać.

Ukryta Zawartość

post-30447-084074900 1293477106_thumb.jpg

post-30447-014852800 1293477126_thumb.jpg

post-30447-083768500 1293477139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I teraz pytanie.

Czy uważacie, że taki radiator wystarczy, czy też muszę załatwiać coś większego ?

Mam obawy, czy w lecie kiedy temp. otoczenia będzie np. ok. 28-30 stopni radiator będzie miał ok. 80 stopni to nie będzie trochę dużo, bo teoretycznie to powinien być luz.

Witam

policzmy:

- przy napięciu zasilającym +/-24V i prądzie spoczynkowym 1,5A masz 48*1.5=72W mocy strat (36W w jednym tranzystorze)

- ponieważ dT=44,4 to rezystancja termiczna radiatora wynosi 0,62 C/W

- przyjmując rezystancje termiczne styku ok 0,5 C/W oraz złącze-obudowa tranzystora 0,96 C/W (policzone na podstawie danych katalogowych), to temperatura złącza tranzystora wynosi Tj=20,9+36*(0,96+0,5+0,62)= 96 stopni

- czyli do limitu katalogowego jeszcze dużo brakuje

- zależności są w przybliżeniu liniowe, stąd w lecie przy temperaturze otoczenia 30st. bedziesz miał temperaturę złacza o 10 stopni wyższą

radiatory powinny wystarczyć, trzeba tylko zadbać o właściwe chłodzenie (radiatory na zewnątrz itp), wzmacniacze w klasie A, lubią być bardzo gorące ;-)

pozdrowienia Olek

ps co do tych wykresów, nie mam teraz czasu na analizowanie, ale pomiar napięcia na bazie to troche nie tak, lepiej daj mały rezystor w szereg i badaj prad bazy.

Spróbuje przykręcić każdy tranzystor do osobnego radiatora i zobaczyć co się będzie działo.

nie rób tego, wszystko się rozjedzie, a offset na wyjściu w szczególności

Olek

Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Tam jest trochę więcej watów bo mam trochę wyższe zasilanie 27.8*2*1.5A = 83.4W.

Pytanie jaki może być maksymalny offset na wyjściu - ja po 2h pracy mam 700mV, i tak jak wcześniej pisałem żeby mieć 0 to prąd spoczynkowy spada do ok. 1A.

Mam z tym walczyć i jaki ma być mój cel tzn. max. napięcie stałe na wyjściu.

I jeszcze jedno, czy przypadkiem dla stabilności nie było by lepiej żeby oba tranzystory sterujące były na jednym niewielkim radiatorze, podobnie jak kolega sugeruje,żeby końcowe były na jednym radiatorze (z czym się całkowicie zgadzam, ale jakoś nie pomyślałem chcąc rozdzielać tranzystory na 2 radiatory)

Zlikwidowałem ten offset na wyjściu - pomógł 220 k równolegle do R6 (33k). Przy 1.5A mam praktycznie 0. Zauważyłem jednak, że tą regulację należy przeprowadzić po ustabilizowaniu się termicznym, czyli gdzieś tak po 20-30 min. od włączenia, ponieważ zaraz po włączeniu mam trochę mniejszy prąd spoczynkowy, który rośnie wraz ze wzrostem temperatury radiatora.

No to odpaliłem drugi kanał. Praktycznie identyczne parametry obu kanałów. Ten sam problem z 0 na wyjściu. Po eksperymentach rezystory równoległe do R6 zostały 270k. Po ustabilizowaniu termicznym prąd spoczynkowy 1.5A. temperatura radiatora ok. 65 stopni. Zdejmuje projekt z "warsztatu", po współczesnej zabawie wracają lata 80 do renowacji :)).

Musze wybrać i zrobić układ odłączania głośników, jakiś sprytny potencjometr i wymyślić obudowę. Przeszukam forum bo by trzeba pomyśleć nad fajnym przedwzmacniaczem do winyli i jakąś przyzwoitą (ze zminimalizowanym przesunięciem fazowym) regulacją barwy.

Czekam na Wasze opisy odpalania naszej Hiragi, bo ja się stałem głównym pisarzem na tym wątku :))

tutaj można poczytać, jak działa taki filtr ;-)

Ukryta Zawartość

dodam tylko, żeby wszystko było wiadomo, ten wzmacniacz Hiragi ma Rwy na poziomie 0,7 oma, co przekłada się na DF dla 8 omów w wysokości 11! W związku z tym, nie nadaje się do kazdych głośników i stosowanie baterii kondensatorów tego nie zmieni. Duża część tych, którzy go wykonali stosuje ten wzmacniacz w sekcji średnio-wysokotonowej.

Czy nie można w takim wypadku zastosować autotransformatora dopasowującego na rdzeniu-podobnie jak w np.Mcintosh?....

Ukryta Zawartość

Czy nie można w takim wypadku zastosować autotransformatora dopasowującego na rdzeniu-podobnie jak w np.Mcintosh?....

Ciekawy pomysł, choć na szybko wydaje się, że do zastosowania przekładni obniżającej mamy za niskie napięcie zasilania, trzeba by sprawdzić.

No to odpaliłem drugi kanał. Praktycznie identyczne parametry obu kanałów. Ten sam problem z 0 na wyjściu. Po eksperymentach rezystory równoległe do R6 zostały 270k. Po ustabilizowaniu termicznym prąd spoczynkowy 1.5A. temperatura radiatora ok. 65 stopni. Zdejmuje projekt z "warsztatu", po współczesnej zabawie wracają lata 80 do renowacji :)).

Musze wybrać i zrobić układ odłączania głośników, jakiś sprytny potencjometr i wymyślić obudowę. Przeszukam forum bo by trzeba pomyśleć nad fajnym przedwzmacniaczem do winyli i jakąś przyzwoitą (ze zminimalizowanym przesunięciem fazowym) regulacją barwy.

Czekam na Wasze opisy odpalania naszej Hiragi, bo ja się stałem głównym pisarzem na tym wątku :))

Śledzę wątek z ciekawości. Podsuwam pomysł do ewentualnego wykorzystania. Miałem chyba te same radiatory w innym ciepłolubnym projekcie i postąpiłem jak na zdjęciu - połączyłem 2 takie radiatory na śruby i pastę miedzianą, ale jeden był pocięty. Na tak zrobionym radiatorzez (zrobionym z dwóch radiatorów) były u mnie 2 tranzystory przy biasie 1,3A. Temperatura radiatorów nie przekraczała 52st.

Przy biasie 1,8A temperatura była 58st. W/w temperatury przy temp. otoczenia 21st. Teraz te radiatory czekają u mnie na klona F5, przynajmniej mam taki zamysł. Szczegóły wcześniejszego wykorzystania w wątku

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i powodzenia

P.S.

Mi się wydaje, że 65 stopni to już na granicy hardcore'u.

post-30519-047711900 1294095079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

znalazłem wczoraj w necie coś takiego:

to dartzeel nhb-108

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem wczoraj w necie coś takiego:

to dartzeel nhb-108

Tu jest więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK Rozumiem. Z rezystorami oczywiście się zgodzę przerabiałem już to w DAC-u i Pre lampowym i zakończyło się na prawie samych tantalach :-)

W Partsconnexion można jeszcze kupić dość tanio ostatnie zapasy Holco w dobrej cenie. Z kolei do LM-ów kupiłem Takmany metalizowane ( ponoć są dużo lepsze od węglowych ). Z tymi Bradleyami to trzeba uważać bo są różne wersje : przemysłowe i do audio. Millsów nie próbowałem ale są dedykowane chyba głównie do zwrotnic. Niezłe są jeszcze PRP ( czerwone ). Troszkę się spóźniliście bo niedawno poszło wspólne zamówienie na rezystory do Partsconnexion.

Troszkę mnie zmartwiłeś tym zasilaniem. Za dużo ostatnio wpakowałem kasy w lampy i chyba poprzestanę na tym LM-ie :-(

za dużo przejmujesz się rezystorami a za mało istotnymi rzeczami

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

za dużo przejmujesz się rezystorami a za mało istotnymi rzeczami

Sorry, tak mi zostało po niekończących się eksperymentach z prostymi układami lampowymi :-) Ale prawdą jest, że Hiraga polecał tantale do swojego układu.

Trochę żal, że te istotne rzeczy pogrzebały ten wątek ...

• 2 tygodnie później...

olog

układ ten pracuje w klasie A do ustalonego pradu spoczynkowego, czyli jesli przyjmiemy ten prąd na poziomie 1,5A, uzyskiwane moce w klasie A, będą odpowiednio dla obciązenia 8om ok 8,5w a dla 4om dwa razy mniej. Oczywiście układ odda więcej mocy, ale nie bedzie to w klasie A, tylko AB.

Wydaje mi się, że optymalna moc trafa powinna być na pziomie ok 150-200W / na kanał, dokładnie tak jak proponuje Foksik. Też wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest pojedyncze trafo. Pamiętajmy także, że przed zamówieniem powinno się zdecydować, zasilanie aktywne, czy też nie. W aktywnym powinnismy mieć napięcie z trafa większe o min 5V. Przekłada się to, przy tych prądach na konkretne moce strat (kolejne radiatory).

Mam pytanie odnosnie tego wzmacniacza. Posiadam trafo 2x 24V, 1,67A ( 80 VA ) i nie interesuje mnie moc wieksza niz kilkanascie W. Czy daloby sie przerobic ten uklad tak, by pracowal w klasie A do np 15 W, a powyzej przelaczal sie na AB? A moze nie trzeba nic grzebac, tylko podlaczyc do mojego malego trafa i bedzie wszystko ok (tylko szkoda marnowac tyle W na cieplo, wmzacniacz jest 60W, a jak dla mnie to za duzo).

El sueño de la razón produce monstruos.

Twoje trafo wydaje się nieodpowiednie (za wysokie napięcia, za mały prąd). Wszystkie moje uwagi dotyczyły klasycznej wersji 20W zasilanej +/-19V.

Jeśli moc ta dla Ciebie jest za duża proponuję zainteresować się wersją Hiragi - Le Monstre 8W - również bardzo ciekawy wzmacniacz.

pozdrawiam

Le Monstre w zupełności by mi wystarczyło. Musiałbym jednak zmienić trafo, czy można np. zastosować stabilizatory napięcia żeby zmniejszyć napięcie które ma zostać doprowadzone do pcb?

Przy okazji zapytam - co myslisz o stsowaniu sztucznej masy? Po wyprostowaniu mam napiecie 36V, stosujac sztuyczna mase mialbym +-18V, a na takie napiecie jest dosc duzo projektow w internecie. Mozna tak zrobic, czy nie ma to sensu?

El sueño de la razón produce monstruos.

Musiałbym jednak zmienić trafo, czy można np. zastosować stabilizatory napięcia żeby zmniejszyć napięcie które ma zostać doprowadzone do pcb?

Pewnie można , tylko oblicz ile mocy będzie wytracane na stabilizatorach. Kilka voltów x dość spory prąd może spowodować konieczność zastosowania sporych radiatorów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.