Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam pytanie do miłośników marki, która jest mi jeszcze obca ;-)... choć ciągle pozostaje w uszach po odsłuchach jakie miały miejsce czas jakiś temu. Słuchałem Tannoy Eaton, który bardzo mi się podobał, ale nie zdecydowałem się na jego zakup. Dziś bliski jestem zakupu, ale pojawiły się dwie opcje. Jedna to wyżej wspomniany, a druga to 12 calowy Devon. Czy warto dopłacić 1500 zł do Devona? Zaznaczam, że Devona nie mam niestety możliwości "odsłuchać"...dlatego zdecydowałem się na to trudne pytanie. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Mój pokój ma ok 30 m2. Napędzać ma to dobra lampa i źródło w postaci Audiomeci. Bas nie stanowi dla mnie priorytetu, tzn. jego najniższy zakres - bardziej zależy mi na punktowym i okiełznanym zakresie niskotonowym.

30m to trochę ponad siły Eatonów, warto dopłacić do większych skrzynek - jaka decyzję podjąłeś kolego bo od ostatniego Twojego postu minęło już trochę czasu?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Witam czy ktoś użytkuje TANNOY REVOLUTION DC6 T z Rotelem RA-980 co sądzicie o tym połączeniu, obecnie Rotel gra z Tannoy Mercury V4 ale chcę kupić coś sporo lepszego budżet to 2500 zł

30m to trochę ponad siły Eatonów, warto dopłacić do większych skrzynek - jaka decyzję podjąłeś kolego bo od ostatniego Twojego postu minęło już trochę czasu?

Rozmawialiśmy na priv...ale upublicznię się :-)

Cały czas Tannoy w kręgu zainteresowań. Ostatnio zastanawiam się na Little Gold Monitor. Ale to kupowanie w ciemno mnie już męczy. Generalnie opcje są trzy. Tannoy (zaczynam od niego bo w Klubie jestem), Harbeth, Spendor. Nie wiem na co się zdecyduję. Pewnie będzie rzut monetą :-). Co do Little Gold-ów to czytałem, że podobno są dość ostre na górze i mała podstawa basowa w nich jest. Może ktoś zweryfikuje? Te Eatony, które kiedyś słyszałem cały czas w głowie gdzieś siedzą. Goldy to trochę wyżej chyba stoją?...

Rozmawialiśmy na priv...ale upublicznię się :-)

Cały czas Tannoy w kręgu zainteresowań. Ostatnio zastanawiam się na Little Gold Monitor. Ale to kupowanie w ciemno mnie już męczy. Generalnie opcje są trzy. Tannoy (zaczynam od niego bo w Klubie jestem), Harbeth, Spendor. Nie wiem na co się zdecyduję. Pewnie będzie rzut monetą :-). Co do Little Gold-ów to czytałem, że podobno są dość ostre na górze i mała podstawa basowa w nich jest. Może ktoś zweryfikuje? Te Eatony, które kiedyś słyszałem cały czas w głowie gdzieś siedzą. Goldy to trochę wyżej chyba stoją?...

Eatony to inna epoka brzmienia - bardziej ciemne i muzykalne brzmienie, LGM z prawdziwymi Goldami nie mają wiele wspólnego. Jeśli miałbym wybrać wybrałbym Goldy do Twojego pomieszczenia. Trudno powiedzieć czy stoją wyżej, nie tym bym sie kierował przy wyborze kolumn.

Pozdrawiam

Do pana Grudnia- mam te monitory czyli LGM- 12inch, przerabiam je obecnie na podlogowki,niestety mam bardzo malo czasu, wiec mozna powiedziec, ze to stoi w miejscu projekt.

niestety ze wzgledu na bas , albo jego brak, nie polece ich jako pelnowartosciowy zestaw do sluchania, ale jako material do przerobki jak najbardziej. oczywiscie jezeli kupisz w rozsadnej cenie. sam glosnik jest moim zdaniem wybitny, ale w tej obudowie gra bardzo cienko. wiem to bo mam juz posklejane obudowy 150litrowe, i jakis czas temu zamontowalem glosniki do posluchania i tam dopiero byl porzadny bas.... tych eatonow nie slyszalem.

moim celem sa kensingtony, ale rowniez rozwazam "na teraz" jakies zestawy aktywne

Do pana Grudnia- mam te monitory czyli LGM- 12inch, przerabiam je obecnie na podlogowki,niestety mam bardzo malo czasu, wiec mozna powiedziec, ze to stoi w miejscu projekt.

niestety ze wzgledu na bas , albo jego brak, nie polece ich jako pelnowartosciowy zestaw do sluchania, ale jako material do przerobki jak najbardziej. oczywiscie jezeli kupisz w rozsadnej cenie. sam glosnik jest moim zdaniem wybitny, ale w tej obudowie gra bardzo cienko. wiem to bo mam juz posklejane obudowy 150litrowe, i jakis czas temu zamontowalem glosniki do posluchania i tam dopiero byl porzadny bas.... tych eatonow nie slyszalem.

moim celem sa kensingtony, ale rowniez rozwazam "na teraz" jakies zestawy aktywne

Dziękuję bardzo za wpis. Tak też słyszałem na forach zagranicznych. Jest to dla mnie bardzo istotna opinia, szczególnie, że wchodził w grę zakup bez możliwości odsłuchu. Dzięki raz jeszcze.

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i chciałbym dołączyć do grona posiadaczy Tannoy. Jestem zainteresowany głośnikami z ogłoszenia http://allegro.pl/tannoy-srm-12x-i5124557023.html. Co o nich sądzicie, cena wydaje się być bardzo zawyżona?

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i chciałbym dołączyć do grona posiadaczy Tannoy. Jestem zainteresowany głośnikami z ogłoszenia http://allegro.pl/tannoy-srm-12x-i5124557023.html. Co o nich sądzicie, cena wydaje się być bardzo zawyżona? http://allegro.pl/tannoy-srm-12x-i5124557023.html

Gość aqs

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i chciałbym dołączyć do grona posiadaczy Tannoy. Jestem zainteresowany głośnikami z ogłoszenia http://allegro.pl/tannoy-srm-12x-i5124557023.html. Co o nich sądzicie, cena wydaje się być bardzo zawyżona?

coś ten link nie działa

czy ktoś z was słuchał Tannoy Revolution DC6 T SE, jakie wrażenia, zastanawiam się nad nabyciem tych kolumn

bajka ale cena kosmos

Suba, ze wzgledu na slaby dolny zakres tych paczek bym ich za taka cene nie nabyl. Ale jesli chcesz sie bawic w wieksze skrzynki, znasz sie na tym, badz masz kogos kto moze Ci pomoc, to mozna sie nad ta oferta zastanowic. Jak nie zalezy Ci na niskim basie to negocjuj z panem. Ja chcialem mu dac 6k, nie poszedl na to. Jak masz mozliwosc to podjedz i posluchaj ich. Srednica i gora jest naprawde wysmienita.

Basu jak dla mnie jest w sam raz. Słuchałem SRM12X /nie tych konkretnie/ i wrażenia z odsłuch niesamowite. Chciałbym opinii na temat tych konkretnych głośników, wyglądają jak nowe a maja w końcu naście lat? Czy Byłeś i słuchałeś tych kolumn? Za ile skłonny był je sprzedać?

Korespondowalem z gosciem ale kontakt urwal sie jak mu zaproponowalem 6,5k i wlasny transport. Nie odezwal sie wiecej a ja zrezygnowalem. Tych egzemplazy akurat nie sluchalem ale nawet w wiekszych skrzyniach tego drivera ,dolnego zakresu mi brakowalo dlatego odpuscilem. Jesli taki dol Ci odpowiada to kontaktuj sie z gosciem i negocjuj. Skrzynki sa podobno niemodyfikowane. Czy warte tej kwoty? Dla jednego tak dla innego nie. Wazne sa Twoje odczucia.

Zajrzałem na eBey i ceny tych głośników są bardzo wysokie, na zachodnich forach ludzie cenią je za neutralność i wierne odtwarzanie muzyki, gdyby oddał mi je za kwotę 6 tys będą u mnie.

Sadze ze gosc dostaje od groma takich propozycji 6k. Dlatego liczy na wiecej. Ja mu oferowalem 2 tygodnie temu 6,5 i mialem sam odebrac w zeszla niedziele. Nie chcial. Trudno. Drugi gosc ma l.goldy za mniej niz 6k ale tez nikt mu tyle nie chce dac. Od kilku tygodni stoja. Niby warte ceny ale jakos nadal nikt nie bierze...

Na giełdzie HiFi są Tannoy Cheviot (od długiego czasu). Czyżby to taki Eaton w większej skrzynce? Mało informacji jest w necie. Widzę, że 12 cali, a skrzynka większa niż Eaton...nawet chyba większa niż Devon.

Dostałem nawet zdjęcia, ale coś ich stan jakiś taki... Może ktoś z szanownych forumowiczów jakieś empiryczne doświadczenia posiada?

Kurcze, a jest ktoś na Śląsku, kto posiada Tannoy na min. 12 calach i można byłoby się wprosić ze skromną 50 letnią lampą na posłuchanie?

Ja mam Devony przerobione na Chevioty . Kiedys mnie naszło I zleciłem wykonanie skrzynek na podstawie rysunków technicznych oryginalnych

Cheviotów , przełożyłem głosniki i zwrotnice z Devonów , są dokładnie takie same. Jednak po jakimś czasie wróciłem do Devonów, słucham w pokoju 18m2 i wielkośc Devonów jest wystarczająca , choc bas w Cheviotach schodzi niżej. W sumie to w Cheviotach przeszkadzało mi trochę zbyt niskie ulokowanie osi głośników wzgledem osi odłuchu, to są niby kolumny podłogowe ale powinny IMO stać na niskich podstawkach.

Skopiowane obudowy Cheviotów ( profesionalne wykonanie Marko3T )są jakby co do zbycia.

<br />Kurcze, a jest ktoś na Śląsku, kto posiada Tannoy na min. 12 calach i można byłoby się wprosić ze skromną 50 letnią lampą na posłuchanie?<br /> <br /> <br />

Jestem ze śląska , a w zasadzie z zagłebia.

Miałeś rację widocznie ma dużo propozycji bo za cenę 6tys nie sprzeda /raczej stanowczy i rzeczowy więc chyba nie zmięknie/, zaproponował 7tys z wysyłką albo 6700 z odbiorem osobistym. Nie dysponuje w tym miesiącu taką gotówką może w przyszłym miesiącu o ile nikt ich nie kupi.

Hmm, mysle ze warto nawet za te 7k. Jesli taki dzwiek sie naprawde podoba. Chyba zadna nowa konstrukcja w tym przedziale cenowym nie da takich wrazen z odsluchu.

Zawsze mozna odsprzedac bez problemu za miedze, kiedyś. Straty nie powinno byc.

Wpłać jakąś część ceny wyjściowej tytułem zaliczki i domów dopłatę reszty za jakiś czas - taki rodzaj rezerwacji. Takie kolumny warto mieć. Pisałem kilka razy i powtórzę: najlepiej grają z dobrej klasy (mocnym) tranzystorem wbrew temu, że wielu zakłada najlepszą współpracę z lampą.

Po (nie)podobieństwie okleiny jakoś nie widać, żeby to była para fabryczna. Warto dopatrzyć się numerów seryjnych. Jeśli są odległe od siebie lub brak w ogóle, to koniecznie trzeba posłuchać przed zakupem.

Z racji tego, że okleina jest naturalna będzie się różnić i w wszystkich modelach wystawionych na eBay jest różna w obu kolumnach, nr seryjne również nie muszą następować po sobie taką odpowiedź dostałem od przedstawiciela Tannoy .

Byłem na odsłuchu Tannoy SRM, brzmienie niesamowite, wygląd i kondycja powala. Wstępnie zaklepane.

Jak to mówią, będziesz Pan zadowolony. Kolega śmiga na Turnberry i jest git!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.