Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zrezygnowałem ale jestem umówiony z właścicielem na zakup na przyszły miesiąc. Co do ceny nie sadze żeby sprzedał za mniej jak 6,5 i na tyle się zgodziłem tak więc będę czekał a w razie czego licytował.

Bardzo dziwne rozbieżności cenowe są tych paczek. Jest kilka na rynku wtórnym IGIEŁEK bynajmniej ze zdjęć i są wystawiane miesiącami.

Gość w Berlinie krzyczy prawie 11 000 na złotówki . Chyba troszeczkę go poniosło.

Cenę nieraz podnosi historia monitorów, niektóre długie lata służyły w studiach nagraniowych. Wydaje mi się, że trzeba traktować zakup głośników Tannoy jako lokatę kapitału, cena będzie na pewno rosła. Na pewno wydanie kilku tysięcy za 30-to letnie głośniki to nie przypadek, ale przemyślana decyzja. Wyśle, że nawet te za 11tysi znajdą w końcu swego nabywcę.

Sprzedane za granice za 1750 euro. Pan na tyle miły, że zwrócił się z zapytaniem o możliwość zakończenia aukcji przed czasem bo znalazł nabywcę za granicą. Szkoda bo głośniki były w perfekcyjnym stanie, nie modyfikowane, co potwierdził po sprzedaży.

Witaj,

Szkoda. Nie , ja nie licytowałem. Powiedziałbym Ci przecież. Chciałeś bardziej ode mnie :)

Ja teraz napaliłem sie na ZIngaliacoustic.

W dobrej cenie poszły te SRM'y. Tam sa droższe. Dla naszych sasiadów 2k Euro to niewielkie pieniądze.

Teraz ktoś wystawia Turnberry igiełki tylko że 13k.

Edytowane przez Harrow
  • 4 tygodnie później...

Chciałem się pochwalić że od paru tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem TURNBERRY SE . Miałem wątpliwosci czy do moim 18m pokoju nie bedą za duże ale te kolumny, jak chyba wszystkie "prawdziwe" Tannoye , są duzo bardziej tolerancyjne dla pomieszczenia odsłuchowego niż "zwykłe" głosniki.

Za wcześnie jeszcze na ostateczne zdanie na ich temat, ale mogę już napisać że TURNBERRY zachowują ogólny charakter starych ,klasycznych TANNOY-I , są jednak bardziej szczegółowe na górze i mają mniej krytyczny sweet spot. Moje stare DEVON-y i EATON-y w moim niewielkim pokoju dawały maksimum swoich genialnych mozliwosci przestrzennych w jednym punkcie odsłuchowym , głosniki z Turnberry wyposazone w system TULIP WAVEGUIDE promieniują jednak szerzej. W najwyższych modelach serii PRESTIGE montowane są jednak głośniki ze starym systemem PEPPERPOT , takim jak w serii HPD , co by oznaczało że klasyfikowany jest on wyżej. Niestety, nie miałem okazji posłuchać nowych Kensingtonów lub Yorkminsterów żeby porównać.

Prawdopodobnie moje DEVON-y będą na sprzedaż jakby ktoś szukał..

post-2900-0-89570100-1429127187_thumb.jpg

15" TANNOY w obudowie ok 160 litrów. Nowe obudowy. Front malowany na czarny fortepian - połysk - polerowany. Inspiracja dla tych którzy zastanawiają się czy warto ratować, przerabiać i słuchać starych Tannoy - WARTO. Część zdjęć z malowania i wykonywania obudów.

post-32178-0-79386300-1429562497_thumb.jpg

post-32178-0-20698300-1429562509_thumb.jpg

post-32178-0-26150800-1429562526_thumb.jpg

post-32178-0-02351200-1429562538_thumb.jpg

post-32178-0-59455200-1429562548_thumb.jpg

post-32178-0-67010600-1429562558_thumb.jpg

Edytowane przez padobi

Mam wrażenie że to głosniki które jakis czas temu były wystawiane na Allegro jako protoplasta głosników z Glenair`a , czy to te ? . Podobny do HPD 385A , ale inny kształt kosza . Magnes AlNiCo czy ferryt ?

Moje gratulacje - kolega chciał się podzielić wspaniale wykonaną pracą, czy zachęcić do kupna. Jaki głośnik pracuje w tych kolumnach?

Pozdrawiam

Dzięki, że włożona praca została zauważona. To kolejne już kolumny na Tannoy-u które popełniłem. Lubię czasem zrobić coś innego - tak dla relaksu, niż to czym zajmuję się na co dzień . Przykro, ale nie są na sprzedaż. Głośniki pochodzą z kolumn Tannoy Puma. Nie znam ich symbolu. Nowe obudowy powstały, bo stare były zniszczone, brzydkie, niskie i musiały stać na stołeczkach.

Mam wrażenie że to głosniki które jakis czas temu były wystawiane na Allegro jako protoplasta głosników z Glenair`a , czy to te ? . Podobny do HPD 385A , ale inny kształt kosza . Magnes AlNiCo czy ferryt ?

Głośniki nie były wystawiane na Allegro. Pochodzą z kolumn Tannoy Puma i na nich wcześniej były słuchane.

Wszystkie HPD mają okrągłe kosze i magnesy ALNICO. Prezentowałem swoje dawno temu, post 34 i 38. Te są na ferrytowym magnesie. Jedyne podobieństwo do seri HPD to piankowe zawieszenie.

Pozdrawiam

Edytowane przez padobi
  • 3 tygodnie później...

Witam też poproszę o dopisanie mnie do klubu fanów marki Tannoy, co prawda w chwili obecnej gram na kolumnach Ruark ale miałem kilka modeli Tannoy np, 605,609,633 ,611,613 . Teraz szukam czegoś ze starszych modeli monitor red lub gold, jesli ktos z was mieszka w uk I ma coś takiego oraz zaprosi mnie na kawę z muzykowaniem to ja chetnie :-)

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/19/191822.php kolega sprzedaje ,stan idealny :-)

dzięki ale jak pisałem mieszkam w uk , więc jeszcze transport i nie ma możliwości wizji lokalnej ,szukam czegoś w mojej okolicy

sorry zgadza się devon nie arden : a teraz co do dźwięku w/w pobiły wcześniejsze znane mi modele tannoy-a oraz używane obecnie Ruark Crusader ,ale co mnie zaskoczyło wypadły słabiej niż goodmans magnum sl ,te drugie są przede wszystkim bardziej detaliczne . Obie pary grały w tych samych zestawieniach sprzętowych a jednak tanie goodmansy wypadły lepiej i nie jest to tylko moja opinia . No i teraz pytanie do znawców jak z tannoy-a wycisnąć więcej datali ?

Klasyczne Tannoye są niesłychanie muzykalne i "przyjazne" , ale faktycznie - wysokie można tak odebrać. Polecam się przyzwyczaić.

Mozna spróbować wymienić kondensatory w zwrotnicy w gałęzi tweetera oraz zmostkować przełączniki w pozycji neutralnej , te kolumny mają troche lat i jest to potencjalne źródło pogorszenia jakosci wysokich tonów. Zwłaszcza zmostkowanie przełącznika polecam, w moich Devonach było to potrzebne.

Jaki jest wzmacniacz ? Wszyscy mówią o Tannoyach i lampie, ale ja wręcz przeciwnie - jestem zadowolony ze wzmacniacza który swoim charakterem ożywił górę w Tannoych -Krell KAV 400i .

Edytowane przez skali

dzięki za rade jakieś foto tego mostkowania poproszę jeśli możesz? co do wieku kolumn to goodmans-y które zagrały dla mnie lepiej niż tannoy to też kolumny z lat 70/80 tych ,co do wzmacniaczy: 2x quad 50d ; napędzane rotel 1550 albo philips preamp280 oraz cd marantz 94 lub cambridge 840c lub exposure cd

Edytowane przez Marco le Bon

No niestety, zdjęć nie mam . Jeżeli masz troche zaciecia, potrafisz trzymać lutownicę i znasz się choc minimalnie na elektrotechnice to nic trudnego - wykręasz głośnik, odpinasz przewód od zwrotnicy , wykęcasz zwrotnicę i mostkujesz kawałkiem przewodu właściwe końcówki na płytce. Jak to Ci pomoże - wklejam schemat zwrotnicy. Ja u siebie zmostkowałem tylko Roll Off -y z powodu różnicy w wysokich tonach między głosnikami - pomogło.

Sugeruję ci jeszcze żebyś powalczył z ustawieniem kolumn wzgledem pozycji odsłuchowej. W HPD tkwi system z tubką zwany PepperPot , któr daje w sumie wąskie rozproszenie - miejsce gdzie słychać naprawdę dobrze jest stosunkowo niewielkie. Spróbuj pobawić się odchyleniem kolumn. Czy centrum głośnika jest na wysokosci uszu ? Korygowanie przez pochylanie nie da dobrego efektu.

Zmiany które możesz w ten sposób uzyskać są naprawdę duże.

post-2900-0-75551700-1431627330_thumb.gif

dzięki za wyjaśnienie rozumie że mowa jest o zmostkowaniu przełączników obu, zobaczę jak to wygląda w wolnej chwili a co do ustawienia są idealnie na wprost :-) i wysokość też odpowiednia

• 1 miesiąc później...

Wracając do tematu: zwrotnice poleciały do znajomego na wymianę wszystkiego co będzie potrzebne łącznie z okablowaniem, kiedy wrócą zostaną zamontowane w skrzynie lowther accusta i wtedy dam znać jak to gra

Wracając do tematu zwrotnic w/w poleciały do specjalisty na wymianę wszystkiego co potrzeba + okablowanie , po powrocie wsadzę ja w skrzynie lowther accusta i dam znać jak to zagra

• 2 tygodnie później...

Zapewne chodzi Ci o dc6t , bo o dv6t nie słyszałem...

To zapewne zależy od tego jak duże masz pomieszczenie. Zawsze warto kupić wieksze jeżeli tylko nie masz bardzo małego pokoju.

DC4 nigdy nie słyszałem, miałem kiedyś Tannoy Sensys DC6 , to wprawie to samo co DC6T ( głosniki te same ) , i grały w salonie 28m2 , bardzo je dobrze wspominam , w swojej cenie rewelacja.

Witam! Od marca gram na XT8f i jestem mega zadowolony.XT8f grają dźwiękiem o bardzo wysokiej kulturze, z niesamowitą przestrzenią, dużą ilością „powietrza”, każdy instrument ma swoje miejsce, no i głębia, która podczas słuchania jazzowych kawałków (i nie tylko) przenosi nas w inny wymiar doznań sonicznych. Scena jest niezwykle precyzyjna, słychać każde szarpnięcie struny, każdy detal, bardzo naturalnie odwzorowują wokale, można powiedzieć , że nie dodają nic od siebie. Podobnie z dęciakami , bez koloryzowania. Pokażą za to niedostatki w źle zrealizowanych nagraniach. Należy też zwrócić uwagę na bardzo dobra reprodukcję basu . Nawet przy cichych odsłuchach słychać, że ma cos do powiedzenia. Schodzi całkiem nisko i z bardzo dobrą dynamiką. Kolumn poszukiwałem pod kątem głównie materiału jazzow-free-avant-impro, małych składów muzycznych i Tannoy'e okazały się, spośród m.in. MA Silver 8, Dali Ikon 6 mk2, Audiovector 3Super, czy B&W 683 S2, Focal 726 i kilku jeszcze innych, strzałem w dziesiątkę. Mało , że w w/w repertuarze zagrały 100/100 to na dodatek bardzo dobrze poradziły sobie w rocku progresywnym jak i z trochę cięższym brzmieniem ,np. Tool 10 000 days wypadł z należytą „potęgą”, a przy głośniejszych odsłuchach dźwięk był nadal klarowny, poukładany, nic się ze sobą nie zlewało, czysta radość słuchania z wszystkimi smaczkami zarejestrowanymi podczas nagrywania albumu. Kolumny nie są też kapryśne, jeżeli chodzi o ustawienie w pomieszczeniu. U mnie grają w tzw. Normalnie umeblowanym (raczej mniej niż więcej) salonie z otwartą klatka schodową i otwarta kuchnią, zatem można powiedzieć akustyczna masakra, a ze swojego obowiązku wywiązują się na medal. To zresztą było moja obawą podczas poszukiwań, czy i jak w takim metrażu (+/- 40 metrów) dźwięk z zakupionych kolumn będzie satysfakcjonujący. Salony odsłuchowe (lepsze lub gorsze, większe lub mniejsze) służą tylko do porównania pomiędzy kolumna x i y, co innego dedykowane miejsce , w domu/mieszkaniu , w którym to będą sobie musiały poradzić. Banan z twarzy nie schodził długo, bo pierwszej instalacji …A z czasem jest tylko lepiej. Dla poszukujących dobrego dźwięku ,mogą okazać się doskonałym wyborem Nie mniej jednak , jak zawsze, zalecany jest odsłuch. Mnie osobiście ten charakter brzmienia wpasował się idealnie. A i jeszcze, gra to z elektroniką MF m6i, CA SM6, Usher CD-7, kable …VdH 122CS hybryd i jakies Sommer Cable XLR . Dla mnie muzyczna nirvana , każdego dnia. Może komuś powyższy wpis będzie pomocny. Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.