Skocz do zawartości
IGNORED

Który DAC wybrać: audionemesis dc1 czy benchmark dac1 usb

pearl_jamik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przyszedl czas na upgrade systemu, a mianowicie dokupienie DACa.

Kolumny Dynaudio 42 (byc moze bede contoury 1.1 w niedalekiej przyszlosci), wzmacniacz Naim Nait 3R (jego pozbywac sie nie bede na pewno, jest to moj dzwiek).

Dla niektorych to mezalians pewnie jest, zmulenie calkowite (dynaudio+naim), ale ja tak lubie, naim kontroluje dynki i jest wykop.

moja muzyka to glownie rock, heavy. lubie prezentacje dynaudio w tej muzyce, dociazony dol, piekny bas.

i teraz chce dokupic DACa. zostalem przy dwoch opcjach:

1) audionemesis dc-1 upgrade 2

2) benchmark dac1 usb

ktory z tych DACow bedzie wg was lepszy / odpowiedniejszy. Audionemesis to analogowe brzemienie podobno, czyli tak jak lubie. Obawiam sie 1 tylko - mowia ze audionemesis jest malo dynamiczny i odbiera troche wykopu. Natomias Benchmark jest bardziej przejrzysty, ale ja z kolei boje sie wysokich, nie lubie jak jest ich za duzo. Ma benchmark tez ten plus, ze ma wbudowany wzmacniacz sluchawkowy, a sluchawek tez lubie sluchac, mam 2 wzmaki sluchawkowe i troche par sluchawek no ale to sprawa drugorzedna, wiec nie bral bym jej pod uwage.

Jakies porady?

• Użytkownicy+

Mam Audionemesisa DC1, a szwagier ma dynki 52 (z końcówką elektrokompanieta !) Często się wymieniamy klockami, więc powiem tak - szwagier bardzo chwali takie połączenie, mi się dynki raczej nie podobają, ale z Dacem AN jest o niebo lepiej. Ja mam pierwszą wersję AN DC1, następne podobno są nieco bardziej przejrzyste. Z jednym się nie mogę zgodzić, dynamika z AN jest bardzo dobra. Oczywiście wysokie są nieco stonowane, ale za to bas potrafi pomasować wnętrzności.

Dokładnie tak jest i jeszcze świetna przestrzeń i scena z tego DAC-a

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mam Audionemesisa DC1, a szwagier ma dynki 52 (z końcówką elektrokompanieta !) Często się wymieniamy klockami, więc powiem tak - szwagier bardzo chwali takie połączenie, mi się dynki raczej nie podobają, ale z Dacem AN jest o niebo lepiej. Ja mam pierwszą wersję AN DC1, następne podobno są nieco bardziej przejrzyste. Z jednym się nie mogę zgodzić, dynamika z AN jest bardzo dobra. Oczywiście wysokie są nieco stonowane, ale za to bas potrafi pomasować wnętrzności.

Pomasować to właściwe słowo. Przy******lić byłoby nieprawdą.

mialem Benchmarka równolegle z Proceedem (DAP). Benchamark był ok ale u mnie grał bardziej cyfrowo, był bardziej bezpośredni, mniej różnicował nagrania. Miałem wrażenie, że na każdej płycie gra tak samo. Z tych dwóch wybrałem Proceeda (grałem wtedy na Krellu kav 300i). DC1 nie słuchałem u siebie.

mialem Benchmarka równolegle z Proceedem (DAP). Benchamark był ok ale u mnie grał bardziej cyfrowo, był bardziej bezpośredni, mniej różnicował nagrania. Miałem wrażenie, że na każdej płycie gra tak samo. Z tych dwóch wybrałem Proceeda (grałem wtedy na Krellu kav 300i). DC1 nie słuchałem u siebie.

jako wierny użytkownik niezawodnego benchmarka od lat prawie 5 mogę go tylko chwalić: ponieważ sam myślę o ulepszeniach podsyłam link: weiss dac2 jest drogi, ale w4s to prawie ta sama cena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W DC-1 poziom wyjściowy na poziomie 1 V jest dla mnie nieporozumieniem...co by nie mówić odbiera to wigor brzmieniu :(

Poziom wyjsciowy DC-1 bez UP ma 1,6 V dla ścisłości, UPy mają 1,9V .

Electrocompaniet EMC 1 ma dla przykładu 1,75V.

Jest to wyłącznie kwestia przyzwyczajenia a nie degradacji dźwięku.

Żadnego wigoru nie odbiera...a i przy....ć potrafi różnicując to i owo, a nie na pałę robić z drezyny lokomotywę.

Kiedys ten Benchmark Dac1 kosztowal tyle co moj Hegel HD10, jezeli mozesz go gdzies dostac to polecam, za ta cene Dac bez wad:) Jeszcze czytalem, ze Lavry 10 jest wart swojej ceny, a co do Benchmarka...to nienajnowsza konstrukcja i w tej chwili jest sporo mlodszych i sporo lepszych.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Poziom wyjsciowy DC-1 bez UP ma 1,6 V dla ścisłości, UPy mają 1,9V .

Electrocompaniet EMC 1 ma dla przykładu 1,75V.

Jest to wyłącznie kwestia przyzwyczajenia a nie degradacji dźwięku.

Żadnego wigoru nie odbiera...a i przy....ć potrafi różnicując to i owo, a nie na pałę robić z drezyny lokomotywę.

Mierzyłeś ? ;) Gra jakby miał 1 V i tyle raczej ma, no niech bedzie, ze 1,2 V :) Normalne źródło na godz. 10-tej to DC-1 na godz. 13-stej :-) Delikatnie mówiąc jest to wkurw..., bo na 10-tej cisza jak makiem zasiał ;)

Mierzyłeś ? ;) Gra jakby miał 1 V i tyle raczej ma, no niech bedzie, ze 1,2 V :) Normalne źródło na godz. 10-tej to DC-1 na godz. 13-stej :-) Delikatnie mówiąc jest to wkurw..., bo na 10-tej cisza jak makiem zasiał ;)

Co ty za wzmacniacz masz ;)

U mnie na MF AFA3 grał głośno na 12 jak z Sony XA30 ES z 2,3V na 10.

W pomiarach wychodzi 1,61V .

Faktem jest, że standard to 2V.

Kwestia przyzwyczajenia - tylko.

Ja nie narzekałem ze "słabowitym" Passem alephem.

• 3 miesiące później...

Kiedys ten Benchmark Dac1 kosztowal tyle co moj Hegel HD10, jezeli mozesz go gdzies dostac to polecam, za ta cene Dac bez wad:) Jeszcze czytalem, ze Lavry 10 jest wart swojej ceny, a co do Benchmarka...to nienajnowsza konstrukcja i w tej chwili jest sporo mlodszych i sporo lepszych.

Wojtek76 możesz uszczknąć rąbka tajemnicy gdzie nabyłeś Hegel HD10 ???

przez 3 tygodnie miałem DC-1 ug1 i oddałem go i Pan miły z VOXALu wypożyczył mi ug2 i tego już nie oddałem. Idealny do klasyki szczególnie granej na instrumentach z epoki. POP też miło chodzi. Obecnie myślę nad wymianą na coś z LECTORA albo z AYONA. Dlatego jak chcesz brać AN to tylko ug2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.