Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno jest mnóstwo problemów z działaniem Touch'a z podłączonym do niego dyskiem USB - np. zacina się podczas skanowania, źle przerzuca utwory, jest wolny, są trudności z przełączaniem on-line/off-line i trudności z zasilaniem dysków przez gniazdo USB, nie działa iPeng, itp. (źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ja mimo wszystko chyba się na Toucha zdecyduję i spróbuję słuchać z dysku USB, w nadziei, że kolejne wersje firmawaru coś zaradzą.

Ponoć przy zewnętrznym serwerze większość tych problemów nie występuje ale ja akurat czekałem na jego premierę właśnie ze względu na możliwość działania bez dodatkowych urządzeń typu PC lub NAS..

Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wczoraj doszedł mój. Bardzo się cieszyłem, że intuicyjnie jest go niezwykle łatwo ustawić, a jestem komputerowo matołkiem. Niestety kilka razy się zaciął na usb i trzeba było sprawę zaczynać od początku. Mimo tego jestem naprawdę zaskoczony, że poprawił znacznie brzmienie; grałem cicho - bo noc i dzieci, ale naprawdę wydawało mi się, że pobił moje wcześniejsze wynalazki. Jak się trochę osłucham i będę miał chwilę skrobnę więcej.

Radio internetowe przez wifi działa rewelacyjnie. Muzyka ma oddech detal. Po dopracowaniu może zmieść drogie kompakty ; mój benchamrk dac1, którego mam od 6 lat grał na tym jak nowonarodzony.

Proponuję też sprawdzić czy reaktor atomowy z aktywnym chłodzeniem nie zagra podobnie ...

Po co szukać czegoś co zagra podobnie jak Squeezebox kosztuje 300$ a ten cały komputer na atamie z 500$ ??

Poza tym proponuję kilka wątków w DIY :) Tam co po niektórzy od kilku lat szukają czegoś co zagra podobnie :P

Mija tydzień z SBT. Krótkie podsumowanie, obsługa intuicyjna, jednak choroba wieku dziecięcego czasami daje o sobie znać. Myślę, że kolejne wersje softu drobne błędy naprawią. Podłączony jest do dysku zewnętrznego 3,5'', obsługa dysku bez problemu.

Ale nie o tym chcę napisać, dźwiękowo, tak jak pisałem we wcześniejszych postach, CA 640 II został zdyskwalifikowany pod każdym względem. Pamiętaj mój pierwszy odsłuch u znajomego, który mnie zaraził dźwiękiem, szok jak zobaczyłem i poczułem dźwięk. Tak samo czuję się teraz słuchając SBT w moim systemie. Scena jest głęboka, szeroka, żywa, detaliczna, naturalna. W końcu czuję kopyto w kawałkach rockowych, głębię basu gitary basowej w utworach Morphine, naturalnie umiejscowioną wokalistkę w kawałkach jazz`owych.

Polecam, polecam, polecam !!!!!

Eeeeee tam komputer na atomie to koszt 300 euro. Ot chocby Asrock ION. Za 500 to juz MacMini.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mój komputer na Atomie (Intel D410TP) robiący za dedykowany squeezeboxserver dla dueta w ładnej obudowie z dyskiem 500 GB kosztował 2 miesiące temu 650 złotych. Dokładając 150 można pozbyć się zasilacza z wentylatorkiem. 800 / 4 to jakieś 200 euro, jeszcze zostanie trochę na muzykę. Monitor i klawiatura potrzebna w zasadzie tylko jednorazowo, żeby postawić system. Potem działa to to bezobsługowo.

Witam Wszystkich!

Właśnie skończyłem instalację Touch'a, chodzi razem z serwerkiem na atomie i ubuntu (bezgłośna maszyna na płycie intela D945GSEJT - zasilacz impulsowy 12V, zero wiatraków i stoi w szafie). Miałem przez pewien czas pożyczonego Classica, nie będę się wypowiadał o walorach brzmieniowych (na to jeszcze za wcześnie) ale o użytkowych. Generalnie wszystko gra, intuicyjna obsługa, interfejs dotykowy itp. jednak w moim mniemaniu jest pewne "ALE", duże "ALE" zwłaszcza w porównaniu z Classikiem. W codziennym użytkowaniu ekran LCD nie "daje rady" - jest za mały czyli czcionka tekstów jest za mała. Siedząc 3m od półki ze sprzętem muszę się pochylać by sprawnie sterować. Pewnie bym tak nie lamentował gdybym nie miał kontaku z Classic'iem, którego wyświetlacz pozwalał się zapaść głęboko w fotel. Może jakaś nowa wersja softu to naprawi ale póki co duży minus...

Bawilem sie wlysnieTouchem w Saturnie w Hamburgu. Rzeczywiscie obsluga intuicyjna, mzliwosc zmiany jezyka na polski, panel dotykowy dziala przyzwoicie tzn. nie ksztusi sie, dziala plynnie. Dzwiek po analogu nie gorszy od CD Marantza 7003. Nie wiem jak dziala USB, sluchalem utworow zgranych gdzies na zewnetrznym dysku odtwarzanych przez SQ po sieci. Niestety, funkcjonalnosc LCD to nieporozumienie jak napisal kolega wyzej. Z odleglosci ok 2,5-3 m widac jedynie okladke plyty badz jesli jest odtwarzane logo

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Krótkie pytania laika - jesli ktoś mógłby pomóc.

1)Rozumiem, że w celu sterowania z ipoda można wgrać progrma ipeng: czy ten program jest darmowy, gdzie jest dostępny ?

2)jest squeezbox controler, ale drogi, czy znacie inne opcje, których można użyć zamiast ipoda (trochę droga i zbędna dla mnie zabawka)

3)co to jest "komórka na Atomie".

Po drugim dniu słuchania nadal się cieszę - brzmi naprawdę fajnie. Zauważyłem, że wiesza mi się wtedy jak odtwarzam pliki HD od linna - do tego sie nie nadaje. Do zgrywanych kompaktów - naprawdę nadaje sie bardzo dobrze.

Jeśli dobrze kojarzę, to SB Touch pozwala na ustawienie dwóch wielkości czcionki, czy była ustawiona ta większa?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Komorka z systemem Android pomylka z mojej strony. Przeprszam.

Oczywiście temat małej widoczności napisów jest wadą Touch'a ale ciągle jest to zajefajne urządzenie! Mam nadzieję, że nie wpłynie to na generalne poczucie dyskomfortu w użytkowaniu, w końcu już niedługo Boże Narodzenie (hihihi) to może pod choinką pojawi się iPod Touch i będzie lepiej... :)

Witam wszystkich!

To mój pierwszy wpis.

Posiadam SB Touch od tygodnia.

Potwierdzam wieszanie się od czasu do czasu przy zmianie biblioteki. Pomaga reset - 2 minuty (trzeba od nowa ustawić język, WiFi i.t.d.) i działa.

Co do plików HD, testowałem 24BIT/96kHz (HD READY :-) ) ze strony 2l.no i było O.K., zarówno po USB jak po WiFi choć przerywało gdy procesor był obciążony. Jeśli komputer działał tylko jako squeezebox server nic się nie rwało.

Poniżej ciekawy link o SB Touch od beta testera, wiele wyjaśnia

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i polecam SB Touch.

Ja jestem bardzo zadowolony.

Myślę, że nowy firmware poprawi te drobne niedociągnięcia.

Ukryta Zawartość

wist, 6 Maj 2010, 18:19

>Krótkie pytania laika - jesli ktoś mógłby pomóc.

Ad 1.

Dostępny w Apple Store, jak masz ipoda czy iphona to na pewno musisz mieć tam konto.

Wersja darmowa to tryb przeglądarki i można potraktować jako demo, działa wolno i denerwuje.

Wersja komercyjna za około 7$ tworzy w iphonie całą strukturę bazy danych nagrań dostępnych na sqeeze serwerze przez co działa szybko i bardzo fajnie, ale np z NASem typu Qnap nie działa najlepiej to problem qnapa który ma słaby performans do takich zadań jak obsługa poleceń z aplikacji ipeng. Kumpel miał muliło (sam widziałęm) i wymienił na małego kompa ITX na Atomie i jest super. U mnie działa z deskstopem i też jest oczywiście super.

Ad 2.3 Inne opcje np obsługi z obojętnie jakiego pda czy komórki to opcje przeglądarkowe, mulą i są rozczarowujące.

Dzięki piękne za rzeczową odpowiedź. choć nigdy nie myślałem, że to zrobię kupię iphona :)

Saico, dołączona komórka obsługuje też usb, więc myślę, że tu nie powinno byc wyjątku.

Prawdopodobnie nie, sam mam Classica, ale tutaj na forum innej aplikacji na iphona Squeemote, gościu pyta odnośnie squeemota o tą funkcję pisząc że na iPengu działa a u niego na Sqeemocie nie,

Na końcu pisze jednak że ma właczony serwer na PC, iPeng wtedy wyczaja dysk twardy podłączony do Toucha, sam SB Touch pozostaje pytaniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj:

Ukryta Zawartość

się doczytałem, że iPeng działa z wewnętrznym serwerem Toucha pod warunkiem że obydwa urządzenia są podłączone do sieci lokalnej (potrzebny router ale Internet już nie).

Ukryta Zawartość

mam w domu clasica i toucha

jesli chodzi o wygode i szybkosc to te urzadzenia sa podobne

jednak czytelnosc wyswietlacza clasica zdecydowanie wieksza ,jak narazie ten ladny kolorowy LCD to dla mnie bajer.

touch ma czasem problemy z laczeniem sie z serwerem SC (SC postawione na innym kompie )

touch nie chce laczyc sie z moim dedykowanym SC na freenasie (tam SC 7.4.2) podejzewam ze podmiana na 7.5 zalatwila by sprawe,jak narazie nie mam odpowiedniej wersji perla aby odpalic najnowsze SC.

nie testowalem podlaczen dysku na usb czy jakiejsc karty SD.

touch ma czasem "laga" szukanie utworow w clasicu szybsze i pewniejsze.

pamietam ze clasic ze starszymi wersjami SC tez mial czasem problemy z polaczeniem ,moze nawsze firmware w touchu sprawe poprawi.

a teraz najwazniejsze:nie zauwazylem jakis roznic w graniu

choc to dopiero 1 dzien wiec nie robilem jakis wielkich porownan ale napewno touch daje czysty dynamiczny sygnal po coaxie-tak tez gra clasic wiec tu jest dobrze.

tdrozd, 7 Maj 2010, 16:29

>mam w domu clasica i toucha

>a teraz najwazniejsze:nie zauwazylem jakis roznic w graniu

>choc to dopiero 1 dzien wiec nie robilem jakis wielkich porownan ale napewno touch daje czysty

>dynamiczny sygnal po coaxie-tak tez gra clasic wiec tu jest dobrze.

prosimy wiec o bardziej wnikliwe porownianie, bo jezeli chodzi o mnie to wszystkie dodatkowe funkcje Toucha sa nieprzydatne - jedyne co mnie sklania do zamiany mojego classica na toucha to wlasnie jakosc wyjscia cyfrowego, jezeli nie jest lepsza to zamiana moim zdaniem jest bez sensu

Widzę, że większość koncentruje się na walorach użytkowych urządzenia. Osobiście słuchając muzyki nie mam też potrzeby wpatrywania się w wyświetlacz i czytania napisów/tytułów (w tradycyjnych odtwarzaczach CD w ogóle przecież napisów nie ma). Myślę, że nie jestem jedyną osobą, ciekawą przede wszystkim możliwości brzmieniowych tego urządzenia. Mam na myśli ocenę przydatności SB Touch w roli transportu (nie mam złudzeń - wbudowany DAC w urządzeniu za 300$ nie może być dobry). Czy ktoś z Was miał możliwość oceny właściwości brzmieniowych SB Touch'a jako transportu podłączonego do dobrego DAC'a? Ciekaw jestem jak taka zabawka z audiofilskim DAC'iem ma się na przykład do DS'ów Linna czy dobrych odtwarzaczy CD w cenie do 10tyś zł.

Drodzy, piszcie proszę jak to gra, bo jak brzmienie Touch'a w roli transportu jest kiepskie, to właściwości użytkowe nic tu nie pomogą!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.