Skocz do zawartości
IGNORED

Test - idiotyczny? czy mam się leczyć?

dio

Rekomendowane odpowiedzi

Baltimorski test alkoholowy

1 Czy odczuwasz potrzebę wypicia kieliszka wódki czy kufla piwa w określonej porze dnia?

TAK NIE

2 Czy tracisz na picie czas poświecony na pracę?

TAK NIE

3 Czy zdarza się, że siadając do stołu zamierzałeś wypić tylko 1-2 kieliszki, a z chwilą kiedy zacząłeś pić, piłeś aż do upicia się?

TAK NIE

4 Czy następnego dnia po pijaństwie musisz wypić kieliszek wódki lub choćby piwo, by poczuć się lepiej?

TAK NIE

5 Czy pijesz, by czuć się bardziej swobodnym w towarzystwie?

TAK NIE

6 Czy picie zakłóca twoje życie domowe?

TAK NIE

7 Czy miałeś po wypiciu zanik pamięci ("przerwę w życiorysie")?

TAK NIE

8 Czy miałeś kiedykolwiek wyrzuty sumienia po wypiciu?

TAK NIE

9 Czy picie spowodowało u Ciebie wystąpienie zaburzeń snu (trudności w zaśnięciu, zbyt wczesne budzenie się, sen przerywany)?

TAK NIE

10 Czy po upiciu się próbujesz znaleźć dla siebie usprawiedliwienie, dlaczego się upiłeś?

TAK NIE

11 Czy zauważyłeś rano po przepiciu, że drżą Ci ręce?

TAK NIE

12 Czy picie zagraża Twoim interesom lub stanowisku w pracy (nagany, upomnienia, zwolnienia z pracy)?

TAK NIE

13 Czy miałeś już kłopoty finansowe z powodu picia (przepiłeś pensję lub premię, zasiłek rodzinny, pożyczyłeś na wódkę, zastawiłeś przedmioty własne lub rodziny)?

TAK NIE

14 Czy odkąd pijesz, zauważyłeś zmiany w swoim usposobieniu (stałeś się drażliwy, wybuchowy, skłonny do wzruszeń, zawistny)?

TAK NIE

15 Czy pijesz z osobami poniżej Twego poziomu kulturalnego?

TAK NIE

16 Czy pijesz, aby uciec od zmartwień i kłopotów np. rodzinnych, zawodowych i innych?

TAK NIE

17 Czy pijesz sam?

TAK NIE

18 Czy odkąd pijesz, stałeś się mniej ambitny?

TAK NIE

19 Czy stałeś się trudniejszy w pożyciu z innymi ludźmi, odkąd pijesz?

TAK NIE

20 Czy szukasz okazji do wypicia?

TAK NIE

21 Czy obniżyła się Twoja wydajność w pracy, odkąd pijesz?

TAK NIE

22 Czy odkąd pijesz, zmniejszyły się Twoje zainteresowania domem i rodziną?

TAK NIE

23 Czy kiedykolwiek leczyłeś się u lekarza z powodu dolegliwości po piciu (brak apetytu, nudności, wymioty, zły sen, nerwowość itp.)

TAK NIE

24 Czy pijesz dla uzyskania wiary w siebie?

TAK NIE

25 Czy byłeś kiedyś leczony w szpitalu z powodu picia?

TAK NIE

Jeżeli choćby na jedno z powyższych pytań odpowiesz twierdząco, będzie to dla Ciebie wyraźnym ostrzeżeniem, że jesteś na drodze do alkoholizmu.

Jeżeli odpowiesz "TAK" na dwa z tych pytań, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że już masz problem alkoholowy.

Jeżeli jednak odpowiesz twierdząco na trzy i więcej pytań, jesteś już alkoholikiem. Każda odpowiedź "tak" świadczy o tym, że alkohol bierze nad Tobą górę.

Na 3 pytania odpowiedziałem tak!

Czy ja mam się iść leczyć, czy ten kto ułozył ten test ale do innego specjalisty?

czy jeśli na tak zadane pytanie:

Czy pijesz z osobami poniżej Twego poziomu kulturalnego?

TAK NIE

odpowiem twierdząco - to znaczy, że mam się leczyć ? Co oznacza stwierdzenie: "poniżej Twego poziomu kulturalnego" to taki co mniej książek przeczytał? a może inną muzykę słucha? a może ma niższe wykształcenie?

Kto pisał ten test ? toż 99% Polaków kwalifikuje się w nim jako ...

Słucham tylko muzyki.

alkoholizm to nie to samo co żłopanie wódy

mozna byc alkoholikiem w sensie chorobu a nie w potocznym tego słowa znaczeniu

test jest zrobiony do choroby i niestety jest dobry

kto ma kumpli z problemami zrozumie te pytania i ich sens od razu :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

alkoholizm to nie to samo co żłopanie wódy

mozna byc alkoholikiem w sensie chorobu a nie w potocznym tego słowa znaczeniu

test jest zrobiony do choroby i niestety jest dobry

kto ma kumpli z problemami zrozumie te pytania i ich sens od razu :)

5

15

17

Czyli mam się iść leczyć?

5 - czasem się nie da inaczej, takie towarzystwo.

15 - kuriozalne

17 - piwo czy drink wieczorem przy tv lub muzyce

Z alkoholizmem, tak jak z innymi uzależnieniami i chorobami psychicznymi jest dość prosta granica. Jeżeli alkohol wpływa destrukcyjnie na Ciebie i/lub Twoje otoczenie, trzeba się leczyć.

Co do pytania 15. Może być np. grupa żuli pod sklepem, która spożywa w ramach cięć budżetowych denaturat. Z jednej strony stwierdzasz, że są oni poniżej Twojego poziomu, ale głód alkoholowy jest tak duży, że podchodzisz do nich i pijesz z nimi.

grupa żuli pod sklepem, która spożywa w ramach cięć budżetowych denaturat

A w Grupie Krakowskiej pije się

ten trunek na każdym odsłuchu i

wcale nie z powodu cięć budżetowych.

<Z alkoholizmem, tak jak z innymi uzależnieniami i chorobami psychicznymi jest dość prosta granica. Jeżeli alkohol wpływa destrukcyjnie na Ciebie i/lub Twoje otoczenie, trzeba się leczyć. >

a ciekawe jak stwierdzisz ta destrukcje kiedy 90 % alkoholików twierdzi ze nie ma problemu

do tego słuzy ten test aby zmienic twoje spojrzenie na własne zycie-kilka prostych pytan a okazuje sie ze bez gorzałki zyc sie nie da

Regulują sobie uczucia wódką. grzeszą nie potrafią sobie poradzić z poczuciem winy wstydem wiec to zapijają. Zapija sie wszelkie problemy a póżniej są jeszcze wieksze i tak w kółko. To temat rzeka,kwestia uczuć, osobowości,uzależnienia fizycznego przymus picia itd. Brak kontroli nad własnym życiem i piciem. Rujnująca sprawa dla człowieka i jego bliskich.Mało komu sie udaje ale można z tego wyjść.Każdy ma szanse.

Panowie, czlowiek nie wilelblad, prawdziwy problem jest wtedy gdy czlowiek zaczyna upijac sie na smutno ;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pytania są tendencyjne ;-).

Przede wszystkim są idiotyczne, przynajmniej niektóre. Drżenie rąk, problemy ze snem czy "przerwa w życiorysie" (wszystkich pytań z tego pseudo testu nie pamiętam) to są normalne reakcje każdego zdrowego organizmu na przedawkowanie alkoholu (czytaj - uchlanie się) podobnie jak ból głowy, pragnienie, głód, rzyganie czy na przykład ogólną niechęc do wszystkich i wszystkiego, co z kolei może wywoływac jakieś tam "problemy" w domu, pracy czy gdziekolwiek indziej. Także odpowiedź TAK nawet połowę tych pytań jeszcze o niczym nie świadczy i nie ma czym się w ogóle przejmowac.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A skąd gdzie tam normalne.Kac alkoholika to co innego niż kacyk,suszenie z rana zdrowego człowieka z powodu odwodnienia. chodzi o drżenie gdzie człowiek nie jest w stanie podnieść kubka z herbatą

1. Silna, natrętna potrzeba spożywania alkoholu ("głód alkoholu").

2. Upośledzona zdolność kontrolowania picia alkoholu (trudności w unikaniu rozpoczęcia picia, trudności w zakończeniu picia albo problemy z kontrolowaniem picia do wcześniej założonego poziomu).

3. Picie alkoholu w celu złagodzenia albo zapobieżenia alkoholowemu zespołowi abstynencyjnemu oraz subiektywne poczucie skuteczności takiego postępowania.

4. Objawy abstynencyjne (drżenia mięśniowe, nadciśnienie tętnicze, tachykardia, nudności, wymioty, biegunki, bezsenność, rozszerzenie Ľrenic, wysuszenie śluzówek, wzmożona potliwość, zaburzenia snu, nastrój drażliwy lub obniżony, lęk).

5. Zmieniona (najczęściej zwiększona) tolerancja alkoholu (ta sama dawka alkoholu nie przynosi oczekiwanego efektu, potrzeba spożywania większych dawek alkoholu dla wywołania oczekiwanego efektu).

6. Zawężenie repertuaru zachowań związanych z piciem alkoholu do 1 - 2 wzorców.

7. Postępujące zaniedbywanie alternatywnych do picia przyjemności, zachowań i zainteresowań.

8. Picie alkoholu mimo oczywistej wiedzy o jego szczególnej szkodliwości dla zdrowia pijącego.

Każdy z tych objawów świadczy o znalezieniu się na którymś z etapów wiodących do fazy chronicznej choroby alkoholowej i dalej do śmierci.

Tutaj jest kilka głownych objawow po których sie ocenia czy ktoś jest czy nie jest. Inna bardziej głowna fachowa literatura

ten test jest jednak nie w porzadku.

bo to chyba nie jest normalne, ze sytuacja w ktorej wieczorem slucham muzyki ze szklaneczka w reku, bez upijania sie prowadzi do twierzacej odpowiedzi na pytanie 17. no i co wtedy? jestem na drodze do alkoholizmu?

BZDURA.

a jesli czlowiek od czasu do czasu zdrowo uderzy w palnik to twierzaca odpowiedz masz na co najmniej 4 pytania. i co? jestem alkoholikiem bo raz w roku zabaluje?

Bzdura.

jak juz ktos wczesnij zauwazyl te pytania sa tendencyjne

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Tak,jesteś alkoholikiem,wbrew pozorom wcale nie trzeba się upijać by nim zostać.

Pytania wcale nie są tendencyjne.

Alkoholizm jest wyjątkowo wredny,podobnie jak cukrzyca,wiele lat działa w utajeniu,ale przychodzi ten dzień i wówczas nie ma odwrotu.

Tak,jesteś alkoholikiem,wbrew pozorom wcale nie trzeba się upijać by nim zostać.

Pytania wcale nie są tendencyjne.

Alkoholizm jest wyjątkowo wredny,podobnie jak cukrzyca,wiele lat działa w utajeniu,ale przychodzi ten dzień i wówczas nie ma odwrotu.

to powiedz mi, jak pije kieliszek wina, sam, przy obiedzie w restauracji to tez grozi mi aloholizm?

no nie daj boze wypije dwa kieliszki...

wino jest dla ludzi ale w kraju gdzie jego picie jest powszechne jest glowna pozywka alkoholika i pacjenta kliniki transplantacji watroby

no wiec właśnie dlatego ten test JEST tendencyjny.

bo sa ludzie ktorzy umieja sie z alkoholem obchodzic,

bo sa ludzie ktorzy umieja sie z alkoholem obchodzic, a pomimo wszystko odczasu do czasu "daja w palnik"

i sa ludzie ktorzy z alkoholem maja generalnie problem,

test jest dobry niestety

tylko dzieki taki pytaniom mozna zrozumiec kiedy bez wódy nie da sie życ i funkcjonowac wbrew temu co tobie sie wydaje

• Redaktorzy

1 Czy odczuwasz potrzebę wypicia kieliszka wódki czy kufla piwa w określonej porze dnia?

TAK NIE

A z jakich pobudek zwykle pije się alkohol, jeśli nie z powdu odczucia potrzeby? I jak mam pić rano, jeśli pracuję?

2 Czy tracisz na picie czas poświecony na pracę?

TAK NIE

Jak to "tracę"???

...

5 Czy pijesz, by czuć się bardziej swobodnym w towarzystwie?

TAK NIE

Chyba tak robi każdy, poza alkoholikami?

...

8 Czy miałeś kiedykolwiek wyrzuty sumienia po wypiciu?

TAK NIE

Oczywiście, w końcu to jednak strata czasu, można by przez ten czas np. iść do kościoła.

9 Czy picie spowodowało u Ciebie wystąpienie zaburzeń snu (trudności w zaśnięciu, zbyt wczesne budzenie się, sen przerywany)?

TAK NIE

A skąd mogę wiedzieć, CO powoduje u mnie zaburzenia snu? Co ja jestem, Morfeusz?

...

12 Czy picie zagraża Twoim interesom lub stanowisku w pracy (nagany, upomnienia, zwolnienia z pracy)?

TAK NIE

Oczywiście, od kiedy picie alkoholu w miejscu pracy jest zabronione, nawet piwo może zagrozić.

...

14 Czy odkąd pijesz, zauważyłeś zmiany w swoim usposobieniu (stałeś się drażliwy, wybuchowy, skłonny do wzruszeń, zawistny)?

TAK NIE

Skąd, zawsze taki byłem.

15 Czy pijesz z osobami poniżej Twego poziomu kulturalnego?

TAK NIE

KAŻDY jest poniżej mojego poziomu kulturalnego, więc odpowiedź brzmi tak!

...

17 Czy pijesz sam?

TAK NIE

Oczywiście, na przykłąd teraz. Tylko jak to się ma do punktu 5? W końcu lepiej towarzysko czy samemu?

18 Czy odkąd pijesz, stałeś się mniej ambitny?

TAK NIE

Czy skromne ambicje są dowodem degeneracji?

...

20 Czy szukasz okazji do wypicia?

TAK NIE

Aha, więc picie BEZ okazji jest teraz objawem zdrowia?

...

I tak dalej. Ogólnie, test sprawia wrażenie ułożonego przez działacza antyalkoholowego, fanatyka, który nie chce zostawić swej ofierze najmniejszej szparki.

A jak relacje w domu przyjacielu? jak w pracy? ja zdrowie i jak Twoje samopoczucie? Nie pijesz z rana przed robotą nie walisz na kaca masz kontrole nad swoim piciem i faktycznie w życiu sie układa? jesli szczerze tak to nie szukaj haczyków w teście. Ja mam wiedzę fachową i niestety lata picia i lata terapii wykładów itp. to nie jest mechanizm zwrotnicy tylko skomplikowana sprawa trzeba albo tak jak ja albo lata studiów żeby coś kumać w tym temacie. Alkoholizm to choroba duszy choroba emocji, jeśli masz problem to bliscy to widzą natomiast sam chory nie widzi swej choroby i wszystkiemy zaprzecza. To mechanizm obronny tej choroby,zaprzeczanie, każdy alkocholik twierdzi ze nie jest chory nie ma problemu i wszyscy są winni i nie mają racji. Obwinia o swoje problemy cały swiat i nie widzi że to picie jest przyczną wszystkich jego problemów. OBJAWY GŁOWNE:

System iluzji i zaprzeczeń

Mechanizm nałogowego regulowania uczuć

I rozproszone JA .

w skrocie w tym ostatnim chodzi o to ze alkoholik na trzezwo jest inna osoba a picie nadaje mu inne cechy charakteru i juz sam nie wie czy jest np dobry zly pracowity nie pracowity rzetelny czy niegodny zaufania i niepowazny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Dla ścisłości, jestem w stanie odpowiedzieć pozytywnie na plus-minus sześć z tych pytań, jestem więc alkoholikiem, i to dość chyba zaawansowanym. Kłopot tylko w tym, ze nie piję niemal wcale, i nigdy nie piłem. Ostatni raz byłem zalany jakimś winem ponad dwadzieścia lat temu, na studiach, alkohol generalnie mi szkodzi, wódki absolutnie nie znoszę i w sumie to nie jestem w stanie fizycznie wypić więcej niż ekwiwalent dwu piw na jedną okazję. Ponieważ też nie czuję takiej potrzeby, zdarza mi się bardzo rzadko, na przykład podczas jakiegoś dużego posiłku. Też sobie alkoholika znaleźli...

• Redaktorzy

Okay, nie upieram się, jestem tylko przeciwny załatwianiu wszystkiego testem, bo wynik testu zależy od wielu czynników. Ktoś taki jak ja (tylko o słabszym ego i w ogóle) rozwiąze test i stwierdzi na tej podstawie, ze jest chory.

Zazwyczaj rozwiązuje sie takie testy z terapeutą i do tego rozmowa,wtedy to on rozpoznaje chorobe. To nie służy do pokoju i

i samodzielnej diagnozy:). Mamy lata rewolucji naukowej tutaj i wtym kraju, ale nie uwierzycie że kilkadziesiat lat temu w pewnym miejscu bodajże Rybnik terapia tej choroby polegała na piciu wódki łyżką z talerza. Chyba w ten sposob chcieli obrzydzić pacjenta do picia. Nie wiem cxy to były lata 50...trzeba by pogrzebac za tym

Okay, nie upieram się, jestem tylko przeciwny załatwianiu wszystkiego testem, bo wynik testu zależy od wielu czynników. Ktoś taki jak ja (tylko o słabszym ego i w ogóle) rozwiąze test i stwierdzi na tej podstawie, ze jest chory.

to nie jest test z poradnika internetowego dla AA a profesjonalne narzedzie do pracy ktore jest uzywane przez psychologa jak sadze na pierwszy ogien

jeszcze jedno -o ile pamiętam wynik ma byc małym szokiem dla konesera płynów alkoholowych :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.