Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Audio-Technica AT-PL120

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy noszę się z zamiarem rozpoczęcia przygody z gramofonem. Płyty winylowe już mam i to w całkiem niezłej ilości i jakości - brakuje mi jeszcze gramofonu. Myślałem o różnych gramofonach z tzw. przedziału vintage jak np. Dual czy SABA, ale ostatecznie sądzę, że na początek przygody z gramofonem wskazany byłby jednak sprzęt nowszy. Czyli np. Pro-Ject, Thorens lub tytułowy Audio-Technica, który pomimo, że jest z segmentu PRO to ma całkiem niezłą prasę.

Co Szanowni o tym sądzą? Czy zalecają/polecają ten tytułowy gramofon początkującemu, czy też odradzają i proponują coś innego?

Na gramofon przeznaczam do 2000zł.

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-062926900 1285617721_thumb.jpg

post-17176-027569600 1285617742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/71717-gramofon-audio-technica-at-pl120/

"ale ostatecznie sądzę, że na początek przygody z gramofonem wskazany byłby jednak sprzęt nowszy."

A to dlaczego? Szukaj starych ale w dobrym stanie, albo odnowionych- są często na ebayu, chociaż tanie nie są.

No właśnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że to jest jak najbardziej poważnie, nie ma czegoś takiego jak "na początek" jeżeli piszesz że masz płyty to dlaczego masz się na początek zrazić, nie bądź naiwny, nie zbudujesz poprawnie brzmiącego systemu analogowego za 2 kzł owszem będzie to grało ale tylko grało, nie wież we wpisy typu: wyjąłem "gramofon" z szafy lub piwnicy kupiłem wkładkę za stówę podłączyłem do pre za 70 zł lub 200 i łojezu jak to pięknie gra bzdura. Niestety prawda jest inna.

Pozdrawiam

paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Wydaje mi się że to jest jak najbardziej poważnie, nie ma czegoś takiego jak "na początek" jeżeli piszesz że masz płyty to dlaczego masz się na początek zrazić, nie bądź naiwny, nie zbudujesz poprawnie brzmiącego systemu analogowego za 2 kzł owszem będzie to grało ale tylko grało/.../

Dziękuję za odpowiedzi. Niemniej jednak zakładam, że gramofon będzie pełnił funkcję źródła dodatkowego/pomocniczego w moim systemie, a nie głównego. Myślę, że będę na nim słuchał na razie ok. 10-20% czasu poświęcanego na odsłuchy, więc trudno mi decydować się od razu na gramofon za 6000 - 8000zł. Mam jeszcze na to trochę czasu :)

Ponawiam, więc pytanie: jaki gramofon do 2000zł "na początek" dla winylowego żółtodzioba?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedzi. Niemniej jednak zakładam, że gramofon będzie pełnił funkcję źródła dodatkowego/pomocniczego w moim systemie, a nie głównego. Myślę, że będę na nim słuchał na razie ok. 10-20% czasu poświęcanego na odsłuchy, więc trudno mi decydować się od razu na gramofon za 6000 - 8000zł. Mam jeszcze na to trochę czasu :)

Zgadzam się, jeśli wydasz na tą zabawę ok 2k to będziesz słuchał 10% z drapaka. Natomiast jak postąpisz jak radzi Paweł - gwarantuje, że CD zarośnie grubą warstwą kurzu.

Chcesz wydać 2k. Zepnij się i wydaj 3,5 do 4,5k a będzie już piękny system. Przy odrobinie szczęścia wyrwiesz za 3,5k z eBaya Sondeka z Basickiem jak nie to tańszego Thorensa (koledzy podpowiedzą model). Do tego jakaś zacna wkładeczka MM z lat 70-80 za ok 500 zł i na początek pre CS Blue bądź kolegi Ahaja max za 500 zł i gra muzyka, że ho ho...

Violet

Tak jak Ty i ja nie miałem zielonego pojęcia o gramofonach. Przeczytałem na naszym forum setki postów i byłem jeszcze bardziej zdezorientowany. Postanowiłem więc że gramofon musi być nowy i nie ma sensu pchać w niego zbyt wiele kasy.

Pomyślałem że jak mi się spodoba to nazbieram na coś ekstra. Finał moich rozważań jest taki że wydałem 1500 zł i mi się bardzo podoba ale na tym koniec. Dźwięk jest satysfakcjonujący na tyle że przestaję drążyć co by mogło być lepiej.

Pozdrawiam Mariusz.

Violet:

Posłuchaj sobie

To jest nagrane z tej audio-techniki w zestawie z tą podstawową wkładkę (chyba at3600 - szału nie ma generalnie z nią). W/g mnie daje radę spokojnie. Nic nie brumi, masz prędkości 33, 45 i 78 :-D W pełni regulowane ramię (oprócz ustawienia horyzontalnego bodajże), generalnie prawie jak technics 1200. Recenzje ma spoko, nowy grat więc nie musisz nic grzebać, zastanawiać się kto Ci to naprawi jak coś zdechnie (przy sprzętach kilkudziesięcioletnich to raczej pewne że coś padnie) no i gwarancja :-] Myślę, że do momentu jak nie odłożysz sobie 10000 na jakiegoś wyczesanego Michell Gyro tudzież inne frezarki z wyższej półki to spokojnie do odsłuchu na przyzwoitym poziomie się nada. Oczywiście wkładka do wymiany żeby nie zarzynać płyt z naciskiem 3,5 g szlifem sferycznym :-) Możesz zakupić na początek at95e za jakieś 80 pln nówka.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Panowie nie bez kozery napisałem tutaj 2kzł jest absolutnym minimum na system analogowy. Jest jeszcze sprawa tzw. punktu odniesienia do którego będziemy nasz nowy system porównywać w moim przypadku zagrało lepiej dopiero po założeniu wkładki Sumiko Blue Point i zastosowaniu pre lampowego za 3,5 kzł ale to były zabawki pożyczone więc powrót do codzienności okazał się bolesny. Niestety żeby czerpać przyjemność z systemu analogowego trzeba trochę się namęczyć i wydać. Każdy tzw. tymczasowy półśrodek może okazać się rozczarowaniem i stratą pieniędzy a w najgorszym wypadku robieniem dobrej miny do złej gry i oszukiwaniem samego siebie że przecież fajnie gra w rezultacie jest całkiem odwrotnie. Polecam wątek pt. "Ilu z nas to naiwniacy"

Pozdrawiam

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Używam PJ 1Xpression III + AT 440 MLa i jestem zadowolony ...

naprawdę !

ma to taką zaletę że jako że był kupiony nowy, raczej nie powinien mieć wad ukrytych

pozdr - Krzysiek

Violet:

... Możesz zakupić na początek at95e za jakieś 80 pln nówka.

... i stwierdzisz, ze ten winyl to żadne aj waj - wkładka musi grać nie być

a z tymi nowymi na gwarancji to temat przerabiali Wasi rodzice za komuny - kupowali średnie, tanie i biegali przez 2 lata naprawiać do ZURTu

im człowiek ma mniej kasy tym mniej go stać na tracenie pieniędzy na lipę - lepiej się jeździ starym Lincolnem niż nowym cieniasem

tak, jak więcej słychać ze starej AT12 z dobrą igłą niż ze sławnej (bo jedynej pod ręką) 440MLa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dzięki za odpowiedzi. To nie jest tak, że nie stać mnie na droższy gramofon, ale obecnie poszukuję czegoś tańszego "na początek". Przecież np. do nauki jazdy na nartach raczej nie kupujemy od razu topowego sprzętu, nieprawdaż? Chcę zapoznać się z techniką gramofonową, jej specyfiką, brzmieniem i następnie ewentualnie, stopniowo przesiadać się na wyższe półki. Nie zakładam wcale, że rzeczywiście będę zadowolony z tego sposobu (winylowego) odtwarzania muzyki. Nie wiem czy Szanowni zgodzą się ze mną?

Dlatego też poszukuję nie gramofonu za 300-500zł, a za ok. 2000zł - bo zakładam, że takie coś musi zagrać co najmniej przyzwoicie i da mi jakiś właściwy pogląd i doświadczenie, które będzie można dalej rozwijać lub nie.

Dzięki za pomysł z Pro-Ject'em - rozważam tę firmę, a także Technics'a 1210 :)

1200 nie jest ,,plastik fantastik,, jesli juz to guma i metal :)

Fajnym Technicsem jest 1610 mk2 to taka domowa wersja 1200 mk2 nadajaca sie mysle w codziennym uzytkowaniu nawet lepiej.

Jesli ma byc dzwiek to szukaj Thorensa 3xx a do tego jakis konkretny pre i z cala pewnoscia sie nie zrazisz do analogu.

robix

"Dlatego też poszukuję nie gramofonu za 300-500zł, a za ok. 2000zł - bo zakładam, że takie coś musi zagrać co najmniej przyzwoicie i da mi jakiś właściwy pogląd i doświadczenie, które będzie można dalej rozwijać lub nie"

gdyby graly plny zamiast brzeczec bezsensownie w portfelu to by nikt ich nie wydawal tylko sluchal jak muzyki - innymi slowy filozofia kup i zapomnij zaczyna sie od 30000-40000 zl w przypadku trafienia na profesionalna firme, a nie wydawaniu 2000zl z mysla ze wszystko jest ok. Za 2000 mozna miec natomiast bardzo sensowny gramofon z wkladka i pre, ale tego nie bede nikomu na sile tlumaczyl powiem to co ostatnio - nie ma sensu, nie oplaca sie, nie rob z tym nic, reszta poczyta sobie w tym czasie zagraniczne fora milosnikow vintage i swobodnej improwizacji oraz strony pasjonatow diy, a pozostala rkwote z 2000zl przeznaczy na plyty...

Dzięki za szczerą odpowiedź. I tak nie zrezygnuję ;)

• 10 miesięcy później...

Przypatrzylem sie uwazniej tej Audiotechnice i musze przyznac ze jest to chyba najlepij wykonana kopia Technicsa 1200 a na dodatek jest teraz wersja z USB do przegrywania winyli co dla wielu moze byc waznym dodatkiem.

Przy obecnych chorych cenach 1200 ten gramofon moze byc wyborem optymalnym tylko pytanie brzmi - jak bardzo odbiega jakoscia od pierwowzoru lub nie?

Jesli sa uzytkownicy tego modelu prosze o opinie.

robix

Albo wszyscy na urlopach albo nikt nie uzywa ,,plastik fantastik,,audio-technici skoro zero wpisow...hmm.

Poszperalem troche doglebniej w necie i jednak odstaje od poczciwego 1200 mk2 bo bebechy juz nie robia takiego wrazenia jak sam gramiak ktory jest wykonany schludnie.

Pytanie tylko czy warto przeplacic 3 krotnie by miec NADGRAMOFON i jaka jest roznica w dzwieku?

Ps.Pytam, bo przyjaciel mnie meczy o opinie na jej temat.

robix

Ja bym jednak walczył o nadgramofon - jest dużo opinii o głosniej pracy AT,coś musi być na rzeczy. Ja bym patrzył również na sony ps-x7 jeżeli szukałbym DD - to chyba najcichszy DD jaki był produkowany, miałem okazje słuchać. 3 krotnie więcej bym nie zapłacił za nadgramofon,ale od czego są używane...ustrzelić coś ze sterty dj-owych trupów, powodzenia:)

Nawet jeśli kolega wyda 3 koła na technola 1210, to w tej cenie nie wydaje mi się żeby było coś lepszego z nowych patefonów, tak ustawialnego, z super napędem i tak niezawodnego. Pomijam sprzęty używane, bo to zawsze jest loteria i raczej doświadczeni majsterkowicze gramofonowi mogą sobie pozwolić na kupowanie 20 albo i więcej-letnich "klasyków", które zazwyczaj trzeba poddać jakimś zabiegom restauracyjnym :-) Są zwolennicy technicsa (zazwyczaj Ci co mają lub mieli) i przeciwnicy (pewnie w większości ci co nigdy nie mieli i nawet nie słuchali).

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Panowie ja znam dokladnie Technicsa ale bardziej mnie interesuje AT na jego tle (kolega nie jest audiofilem) .

Jak zwykle sam bede musial to przetestowac bo nic mi nie mowi ,,glosna praca,,AT.

robix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to biały kruk DD. Przy nim sony ps-x7 to zabawka.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na amazon jest od kilku lat jakaś opinia o at, że głośny napęd i coś chłopu brumiało to musiał oddać ale w nowym kolejnym też mu brumiało

Ukryta Zawartość

Jest na youtube też jeden chłopina, który wrzuca filmiki z tego at z wkładką at440, można podpytać czy zauważył jakieś przydźwięki, szuranie silnika czy inne tego typu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robixie,

"...Ps.Pytam, bo przyjaciel mnie meczy o opinie na jej temat..."

Twój kolega jest didżejem? Jak nie, to po co nieboraka wmanewrowywać w didżejskie gramofony?

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.