Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić wysokiej klasy klabel głośnikowy za 200 baksów ? :)

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, jak juz napisalem lezaly kilka miesiecy, ale juz ich nie ma.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

w tym wypadku akurat cena byla taka poniewaz sklep zainwestowal w transparenta a nastepnie wyprzedal wszystkie kable po tak niskich cenach. Juz nie maja Transparentow. Sprzedawca mowil, ze sa kiepskie. Dzwiwe sie, ze tak kupili bez testowania, ale to juz nie moja sprawa;)

Kabel jak kabel, ich "kiepskość" polegała pewnie na tym , że nie schodziły.

Jak sklep czy dystrybutor wycofuje sie z danego produktu to mówi o nim, że był kiepski.

W temacie kabli można powiedzieć wszystko, bo niczego nie można udowodnić.

Jak sklep czy dystrybutor wycofuje sie z danego produktu to mówi o nim, że był kiepski.

W temacie kabli można powiedzieć wszystko, bo niczego nie można udowodnić.

Ale jak już ma i dodatkowo ma chęci, to potrafi napisać taką powieść w odcinkach, że taki Aleksander Dumas wraz z synem mu nie podskoczy!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Sytuacja raczej dowodzi indolencji sklepu niż czegokolwiek innego. Żaden dealer nie dostaje kabli na 75% offu, bardziej 30% max 40% off jak trafi na jakąś wyprzedaż u dystrybutora, więc sprzedając za 25% ceny ewidentnie zaksięgowali stratę.

Przymusu kupowania kabli nie ma, jak ktoś nie słyszy różnicy to po prostu nie kupuje i tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Żaden dealer nie dostaje kabli na 75% offu, bardziej 30% max 40% off jak trafi na jakąś wyprzedaż u dystrybutora, więc sprzedając za 25% ceny ewidentnie zaksięgowali stratę."

Cholera jak bym słuchał Wietrznego Radia z czikago.

Tyle że te druty z taką ilością zer są paradoksalnie czasem gorsze (np. kiedyś wyszło na jaw że bardzo drogiej firmy kable coax SPDIF nie trzymają impedancji falowej 75 Ohm). Płacić astronomicznie więcej za coś po prostu gorszego?

Tacy producenci jak "Transparent" , "MIT" prosperują dzięki niewiedzy konsumentów z zasobniejszym portfelem.

Kyle-idż się przewietrz na chwilę!!

"W temacie kabli można powiedzieć wszystko, bo niczego nie można udowodnić."

Nie, no można - choćby to, że muszą cośkolwiek przewodzić i w ogóle być....

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nie ma,nie ma-bo ukradli.

Elberoth-to naprawde nie moj business, czy poniesli strate czy nie...Nie zawsze notuje sie zyski. Generalnie sklep raczej na taki co cienko przedzie nie wyglada, skoro codziennie ktos tam sie kreci i stac go by zatrudniac conajmniej 8 sprzedawcow:) Do tego powierzchnia sklepu jest naprawde imponujaca. Wiec nie rozumiem po co tego typu gadki....Widocznie sprzedali ponizej kosztow, czasami niewarto blokowac gotowke na dluzej jezeli jest mozliwosc zainwestowania w cos co sie sprzeda szybciej. Ja osobiscie roznice slysze, i to calkiem wyraznie wiec nie bardzo wiem o co come on:)

SA sugerujesz, ze konfabuluje?;) Jeszcze jakies sie tam ostaly ale nie te najdrozsze. Jak chcesz to Ci moge po kosztach jakie Oni maja zalatwic, od Nich tak tylko dla udowodnienia. Adresu sklepu niestety nie podam, bo wiem, ze duzo sklepow skarzy sie do dystrybutorow na inne sklepy, jezeli te sprzedaja ich produkty po zanizonej cenie. Nie chce zeby ktos mial pozniej problemy przez moje gadulstwo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

"Żaden dealer nie dostaje kabli na 75% offu, bardziej 30% max 40% off jak trafi na jakąś wyprzedaż u dystrybutora, więc sprzedając za 25% ceny ewidentnie zaksięgowali stratę."

Cholera jak bym słuchał Wietrznego Radia z czikago.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

No nie wiem...można by tak dalej...people are people na ten przykład-jak wyśpiewywał swego czasu D.Gahan(notabene,chyba najbardziej głupkowaty i nic nie mówiący tytuł piosenki jaki znam).

taki off-top octavarium:

to sprobuj zrozumiec w kontekscie refrenu,

People are people

So why should it be

You and I should get along so awfully

poczytaj tekst pioseniki, moze wtedy tytul zacznie miec znaczenie?

notabene ten schemat bardzo czesto powtarza sie na tym forum. nie wazne co autor mial na mysli wazne jak mozna go pieknie wgniesc w ziemie.

nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi.

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

taki off-top octavarium:

to sprobuj zrozumiec w kontekscie refrenu,

poczytaj tekst pioseniki, moze wtedy tytul zacznie miec znaczenie?

notabene ten schemat bardzo czesto powtarza sie na tym forum. nie wazne co autor mial na mysli wazne jak mozna go pieknie wgniesc w ziemie.

nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi.

No bo teraz nie wiem,czy mam się tłumaczyć z tego jak odpowiedziałem zyziowi,czy z tego co napisałem o "ludzie są ludźmi"?

Nie miałem najmniejszego zamiaru nikogo wgniatać w ziemię,co zapewne zauważyłeś-odczytując kontekst całego mojego posta,natomiast nie przepadam specjalnie za kompletnie pozbawionymi treści wypowiedziami typu:"ponton to ponton,jacht to jacht,drut to drut"-czemu dałem wyraz w swojej wypowiedzi.

Co do Gahana to niektóre jego teksty uważam za wybitne a jednocześnie mające dla mnie z pewnych powodów wartości osobiste.

Co do people are people-to nie rozumiem ani tytułu ani przesłania,nawet w kontekście refrenu czy całego utworu.Jeśli byłbyś mi go w stanie wytłumaczyć(piszę to całkowicie bez cienia ironii) to będę wdzięczny.

l'enfant sauvage

sugerujesz, ze konfabuluje?;)

Absolutnie nie miałem tego na myśli. Twierdzę jedynie, aby nie wyciągać z tego pochopnych opinii, bo raz, że marż które sugerujesz nie ma, a dwa, że przyczyna rezygnacji z Transparenta mogła być zupełnie inna i nie mieć nic wspólnego z jakością (rzeczywistą bądź postrzeganą) kabli TA. Idę o zakład, że jeszcze dzień przed tym gdy zrezygnowali ze sprzedaży TA (bądź im podziękowano) TA był najlepszy na świecie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zyzio jesteś w stanie udowodnić, że twoja sieciówka Shunyata Python pod względem sonicznym wnosi więcej niż owy Transparent?

Jeżeli nie, to po co zakładasz tak bezsensowne i infantylne wątki? Co miałeś w zamysle zakładając tak bezwartościowy jak dle mnie i zapewne innych temat?

Ps . Dlaczego masz tak drogą sieciówkę. Cena katalogowa w pl to blisko 5kzł? Czyś ty z taboretu chłopie spadł? Koszt wykonanie twojego druta mie przekracza 100$

zyzio jesteś w stanie udowodnić, że twoja sieciówka Shunyata Python pod względem sonicznym wnosi więcej niż owy Transparent?

Jeżeli nie, to po co zakładasz tak bezsensowne i infantylne wątki? Co miałeś w zamysle zakładając tak bezwartościowy jak dle mnie i zapewne innych temat?

Ps . Dlaczego masz tak drogą sieciówkę. Cena katalogowa w pl to blisko 5kzł? Czyś ty z taboretu chłopie spadł? Koszt wykonanie twojego druta mie przekracza 100$

Żeby was zmusić popaprańcy jedne ;))) do przyznania się przed samym sobą, żeście wydojeni i wydymani na maksa :)))

A wątek założyłem celem rozwoju inicjatywy DIY :)

P.S. Jakie pięć tysięcy ? :D, Ja dałem 1,5 kzł, aż tak wydamać się nie dałem :))))

Absolutnie nie miałem tego na myśli. Twierdzę jedynie, aby nie wyciągać z tego pochopnych opinii, bo raz, że marż które sugerujesz nie ma, a dwa, że przyczyna rezygnacji z Transparenta mogła być zupełnie inna i nie mieć nic wspólnego z jakością (rzeczywistą bądź postrzeganą) kabli TA. Idę o zakład, że jeszcze dzień przed tym gdy zrezygnowali ze sprzedaży TA (bądź im podziękowano) TA był najlepszy na świecie.

Elberoth

Nie myślałem,żeś taki wyrywny,bo odpowiedziałeś za mnie-lecz byłeś w Transparencie-to napisz zyziowi coś,żeby nie miał zeza))

Takich mądrali-to już było co niemiara-tak samo chcieli zrobić shunyatę v-raykę i dotąd cisza-także zyzio oby te krzywe spojrzenie Ci nie pozostało)))

Elberoth

Nie myślałem,żeś taki wyrywny,bo odpowiedziałeś za mnie-lecz byłeś w Transparencie-to napisz zyziowi coś,żeby nie miał zeza))

Takich mądrali-to już było co niemiara-tak samo chcieli zrobić shunyatę v-raykę i dotąd cisza-także zyzio oby te krzywe spojrzenie Ci nie pozostało)))

Transparenta za to spłodzili, coś im w końcu wyjść mogło :)

Elberoth

Zyzio wymiękł:)))

Stary audiofil to miał być model nr6. V -Ray nikt nie podrobi. Ten magiczny piasek robi nam mętlik w głowie:) Tylko co to za piasek:)?

Elberoth

Nie, u NIch zawsze Nordost byl numerem jeden i wciaz jest. Transparenta mieli naprawde bardzo krotko. Ja absolutnie nie sugeruje zadnych marzy! Widocznie zle mnie odebrales:) Nie mam w tym zadnego interesu, bo nie handluje zadnym okablowaniem:)

To o konfabulacji bylo do Starego Audiofila.

P.S. Jakie pięć tysięcy ? :D, Ja dałem 1,5 kzł, aż tak wydamać się nie dałem :))))

Rozumiem, że tyle dałeś za nową sieciówkę? To i tak więcej w stosunku do nowego transparenta za 1/4 ceny?:) Tak więc wydymany zostałeś:)

A jak kupiłeś używaną w tej cenie, to już przemilczę skalę wydymania Pana zyzia przez firmę shunyata...:)

A zestroisz te druty-aby zagrało?

Ruscy też kiedyś wykradli amerykanom technologię produkcji lamp-[natrysk srebra na anodę]i d*pa blada-czyli wiesz o jak z tym wszystkim jest)))))

Zrób zapłacę więcej-ok!!!

już szykuj kasę - zamiast "stroić kable" zestroje Ci wzmaka - będzie grał na gołym drucie jak na transparencie, red-bejzie i jeszcze wąsy stalina dokleję

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Przepraszam, faktycznie przypisałem Ci zdanie, które w rzeczywistości wypowiedział Zyzio:

ceny na poziomie 1/4 katalogowej to w tej kategorii normalka, bo nadal astronomiczna przebitka jest zachowana

Dla mnie Nordost ani lepszy, ani gorszy od TA. Po prostu zupełne inny, tak od względem filozofii, jak i brzmienia.

Bum - a dlaczego grają inne kable (bez puszek) ?

Ten 'najlepszy przykład' jest w gruncie rzeczy dość słaby, bo puszki na kablach stosują dwie firmy z kilkuset będących na rynku :-)

• Redaktorzy

"mam propozycję: można założyć taki temat DIY. Na forum jest (jeszcze - cud) kilku ok fachowców, można zrobić forumowe zamówienie, niech sobie ktoś z nich rzetelnie sobie zarobi."

Panowie, jestem za. Niech ktoś to zrobi i to pleple się skończy, albo przynajmniej będzie o konkrecie. Uprzedzam, ze sam tego nie kupię, bo nie jestem fanem kabli Transparenta w moim systemie.

Jeżeli nie, to po co zakładasz tak bezsensowne i infantylne wątki?

Jesteś w stanie udowodnić, że Python, Transparent, Aligator albo inny gad kablowy jest lepszy od zwykłego druta z MM ? To ciekawe.

To bym z chęcią zobaczył, może Ci się uda przekonać mnie do hi-endu :)

Na pewno potrafisz, inaczej byś przecież nie pisał takiego posta... ?

W końcu ktoś potrafi coś udowodnić w hi-endzie. Chyba...

• Użytkownicy+

już szykuj kasę - zamiast "stroić kable" zestroje Ci wzmaka - będzie grał na gołym drucie jak na transparencie, red-bejzie i jeszcze wąsy stalina dokleję

Oj, co teraz Piotrkowi powiesz ? ;-)

Dla mnie Nordost ani lepszy, ani gorszy od TA. Po prostu zupełne inny, tak od względem filozofii, jak i brzmienia.

Filozofia kabla jest lepsza od strojenie kabla :)

Dlaczego wyleciał mój poprzedni post o filozofii kablii ?!?

Nie można tego kwestionować ?!?

Elberoth, a które kable mają najlepszą etykę ?!?

"mam propozycję: można założyć taki temat DIY. Na forum jest (jeszcze - cud) kilku ok fachowców, można zrobić forumowe zamówienie, niech sobie ktoś z nich rzetelnie sobie zarobi."

Panowie, jestem za. Niech ktoś to zrobi i to pleple się skończy, albo przynajmniej będzie o konkrecie. Uprzedzam, ze sam tego nie kupię, bo nie jestem fanem kabli Transparenta w moim systemie.

Jozwa kto moje wpisy kasuje-chciałbym wiedzieć-po prostu żle robi,może to Ty?....skoro nie jesteś fanem kabli transparenta-to TY na pewno)))

ps.powiem jeszcze Ci tak,że Twoje granie na Twoich klockach z transparentem czy bez jest takie.....plepleple!!

A jak się stroi kable ?!?

Najlepsi są pewno głusi stroiciele ;)

Zestroisz mi sznurki do prania, żeby się lepiej pranie suszyło ?

ARCHANIOŁEK co w tym niebie CI dokucza?

Kable stroi producent cymbałku-a puszki są po to,aby nie było strat bez względu na długość kabla-wisz tera o co idzie?

Dlaczego na temat kabli niektórzy z Panow piszą nie mając bladego pojęcia-a zarazem bijecie piankę-toż to oznaka bezmyślności jest.

W puszkach też cuś jest-ale Archaniołek chce żeby mu zestroić troki kalesonowe........wybacz nie mam uprawnień.

przyjdż na audio-show i w Bristolu w sali hi-fi clubu zapytaj dlaczego-odpowiedzą CI,poczęstują lampką wina,wypij,podziękuj ukłoń się i pomyśl

o sobie tak-dlaczego byłem taki durnowaty cymbałek!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.