Skocz do zawartości
IGNORED

jaki samochód do 10 tys?

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Proszę o pomoc w zakupie używanego samochodu os.,

Szukam mało awaryjnego, ekonomicznego w spalaniu, do jazdy po mieście, 4 drzwiowy,

pojemność 1.3 ~ 1.6, coby min te 100KM miał,

nieuszkodzony i rejestrowany w Polsce, nie starszy niż 10lat.

Najlepiej w przedziale do 8-10 tys.

Co polecacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/71963-jaki-samoch%C3%B3d-do-10-tys/

W awaryjność i bezawaryjność aut ja nie wierzę.Wszystko zależy od tego jakich auto miało wcześniej właścicieli.

Znam takich co tylko tankują i latami jeżdżą na jednym oleju i wszystkich filtrach bez wymiany,a odwiedzają serwis dopiero jak im auto stanie na drodze i zapalą się wszystkie kontrolki.

Inny regularne przeglądziki w ASO,wymiana elementów wg. tabeli eksploatacyjnej (co do kilometra lub co do roku)...

Zresztą jeśli szukasz auta to na pewno zwróciłeś uwagę na opinie w sieci:każdy model (bez wyjątków) ma skrajne opinie:"jeżdżę autem już 8-my rok i kompletnie nic się nie dzieje,przebieg:130tys." a pod nią opinia:"nigdy już tego złomu nie kupię,więcej stoi u mechanika niż jeździ po drodze,przebieg 90tys".

...itd,itp.

Tak czy inaczej ja polecam Punto 1,9JTD...znajomy ma już kilka latek,dobrze trafił,auto do jazdy a nie dla majsterkowicza z garażem.Mocny,małe spalanie,zazwyczaj to wersje z b.dobrym wyposażeniem.Weź go pod uwagę.

l'enfant sauvage

Czesc,

Niektore rzeczy wzajemnie sie wykluczaja. 10 tys. to stosunkowo mala kwota i za to kupic auto ekonomiczne jest trudno. Ekonomiczne auta zaczeto produkowac od niedawna i dlatego ich cena jest wciaz wysoka. Nastepnie: ekonomiczne auto ale silnik 1.6 i 100 KM mocy. To chcesz nim "szalec" czy jezdzic ekonomicznie? Nastepnie: jezeli auto jest 10-letnie to nie jest malo awaryjne tylko awaryjne musi byc i juz. To wynika z wieku. Nastenie: 4-drzwiowy wiec masz zone i dwojke dzieci? Nic tu sie kupy nie trzyma. Gdybys byl sam to najlepszym wyjsciem jest kupno malucha z ostatniej serii czyli wlasnie 10-letniego i przerobic go na gaz (jesli sie da). Jesli sie nie da i tak warto kupic bo kosztuje niewiele i jest to w miare dobry samochod na poczatek. Ale jesli jest rodzina to pozostaje znalezc sobie dodatkowa prace i dorobic troche tych tysiecy. A moze poczekaj kilka lat i za te piec lat te, ktore sa ekonomiczne beda juz duzo tansze.

napisz coś więcej-

- tj do czego to auto będzie używane?

- diesel benzyna+gaz?

- czy jesteś jednym z tych co wierzą w niskie przebiegi?

- jesteś skłonny z czegoś zrezygnować lub dać więcej kasy?

maluch!? doradzasz mu trumienkę na kołkach...

W tej cenie +/- 10tys to jeszcze Peugeot 206 2.0HDI lub 1.4HDI lub 1.9D.

Z tym że koszty ewentualnych napraw będą większe (nawet do 40-50%) od zaproponowanego wcześniej Punto.

Na 2.0HDI udało mi się kiedyś zejść do 4,6l/100,ale te auta dużego rozrzutu nie mają,normalna,nieagresywna jazda miasto/trasa/korki to 5,5-5,8l/100.

l'enfant sauvage

Cos z grupy VW w 1.9TDI. Jak ma mniej niz 300tys km nalatane i nie bylo z 2 skladane to smialo brac (niestety takich rodzynkow prawie nie ma)

Mozna pomyslec o oplu astrze z jakas benz.

Japonce to jak dobrze trafisz to jezdzisz pare lat bez inwestycji grubych. Jak zle to sie potniesz (przeplywomierz almera 1.6 - 5500zl :) za tyle masz 2 silniki TDI w dobrej kondycji)

Najlepiej...wez auto od znajomego i pewne.

A marke i kolor zostaw przypadkowi;)

\

napisz coś więcej-

- tj do czego to auto będzie używane?

- diesel benzyna+gaz?

- czy jesteś jednym z tych co wierzą w niskie przebiegi?

- jesteś skłonny z czegoś zrezygnować lub dać więcej kasy?

maluch!? doradzasz mu trumienkę na kołkach...

- jazda po mieście

- benzyna

- przebieg nie więcej jak 200tys

- może być starszy rok, dwa

- jazda po mieście

- benzyna

- przebieg nie więcej jak 200tys

- może być starszy rok, dwa

Toyota Corolla luby Yaris Verso.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Toyota Corolla luby Yaris Verso.

Najbardziej niezawodne auto jakie znam to Yaris....mam w rodzine 6-cio latka - nalatane 180 tys. km, małe spalanie, dynamiczny silnik 1,3 87 KM...wszystko oryginalne...wymieniane klocki co 60 tys. km, tarcze hamulcowe raz i jedno łożysko....a szwagier go nie oszczędza....totalnie bezawaryjny, stoi pod chmurką, zawsze odpala za pierwszym razem.... a i nadal znakomicie jeździ....we Fiacie po takim przebiegu jest wymienione wszystko 3 razy....Poza tym jeździłem Punto z przebiegiem 80 tys. km -wszystko stukało i trzeszczało, a zawiecha cała wymieniona dwa razy.....miałem też kiedyś Punto - nigdy więcej....nieprawdopodobne w jakim stanie jest ten Yaris po przebiegu prawie 200 tys.....w porównaniu z Punto niebo a ziemia....na Francuzy znajomi też narzekają...elektryka to koszmar w tych autach.....

Całkiem bezawaryjnego 10-latka to nima....ale są mniej lub bardziej udane samochody....

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tylko gdzie kupić 10 letnią Corollę za max10tys i nie zajechaną?

Na wyspach z fajerą po prawej stronie. Trybunał Europejski już chyba wydał wyrok na naszą zaściankowość. Za chwile będzie można rejestrować angliki.

Odkąd pamięcią sięgam, to z wieloletnich obserwacji zza okien stwierdzam że nie mogę sobie jakoś przypomnieć aby ktoś z posiadaczy japończyków ciągle ślęczał nad rzężącym silnikiem, wiecznie coś naprawiał, skrzeczał piszczał wył po nocach itp , co w przypadku marek niemieckich jest notorycznie nieznośne. Ale może to przypadek ;) . Proponuję taką zabawę tj jak jakiś wóz zacznie skrzeczeć z oknem, to zróbcie taki zakład, jak to jest japończyk to ja daję stówę a jak nie to ty dajesz, podejrzewam że w większości przypadków będziecie na + ;) .

Jeżeli szukasz czegoś nowszego, taniego (ale niekoniecznie bardzo wyględnego i kurczowo nie trzymasz się podanej specyfikacji ;) to może fiat z napędem 1.2 16V 80KM, np. albea. Bardzo udane silniki, może są jacyś użytkownicy na forum i przybliżą temat. Niestety budżet mocno ograniczony, więc poszaleć nie można.

Yaris pierwszej edycji...niesamowite auto. Przedstawiciele handlowi nizszego szczebla katowali sie i naprawde dzialo sie tam malo.

Nie wiem czy wiecie ze jeszcze wtedy Toyota dbala o reputacje. Ot skrzynia biegow...mechanicy w ASO wymieniali ja w 1/5 godz. Wlasciel przyjezdzal na wymiane oleju i przeglad a oni cichaczem bach nowa skrzynie pod maske.

Bo byly awaryjne wiec zapobiegawczo co 100tys nowa pakowali....:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

wątpię, żeby za 10k znalazł golfa 4 z przebiegiem mniejszym jak 200k lub nie po szczepieniu/naciąganiu.

nie chcę być złym prorokiem, ale te corolle i yarisy trzymają cenę, 10k to raczej dolny przedział cenowy. Polacy zawsze chcą tanio i dobrze, a tak raczej się nie da... Coś za coś.

no chyba, że liczy się tylko stan licznika (nie faktyczny przebieg), a poduszek nie potrzeba, to wtedy może...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wątpię, żeby za 10k znalazł golfa 4 z przebiegiem mniejszym jak 200k lub nie po szczepieniu/naciąganiu.

nie chcę być złym prorokiem, ale te corolle i yarisy trzymają cenę, 10k to raczej dolny przedział cenowy. Polacy zawsze chcą tanio i dobrze, a tak raczej się nie da... Coś za coś.

no chyba, że liczy się tylko stan licznika (nie faktyczny przebieg), a poduszek nie potrzeba, to wtedy może...

Jak chcesz tanie w eksploatacji i zakupie to tylko Tico ,5 drzwiowe na trasie pali 4.2l po miescie 5 ,łatwo wykopuje się z zasp (lekkie) i w razie większego karambolu smierć na miejscu (max prędkośc 160km/h faktyczna, zależy od stanu technicznego)

Ukryta Zawartość

Jak chcesz tanie w eksploatacji i zakupie to tylko Tico ,5 drzwiowe na trasie pali 4.2l po miescie 5 ,łatwo wykopuje się z zasp (lekkie) i w razie większego karambolu smierć na miejscu (max prędkośc 160km/h faktyczna, zależy od stanu technicznego)

Brat kupil Corolle 2000 za 10500 zl. Swiezo sprowadzona. Smiga prawie 2 lata, a wymienial tylko klocki hamulcowe.

Punto nie polecam zona jezdzila najpierw 2 teraz Grande (nowy z salonu) czesto psuja sie drobiazgi fakt. Niemniej jednak w przeciagu roku uzbiera sie tego troche.Jednak co zmienilo sie w fiacie na lepsze: ocynkowame blachy, wyposazenie auta. Nie polecam takze Cytryny. Pozbywam sie Xsary Exclusive 2003r. Kupionej od piewrwszgo wlasciciela z wypasem na wyposazeniu za 9000 zl. Elektronika czesto zawodzi, a naprawa kosztuje nie malo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

VW jest duzo w ogloszeniach jak sie poszuka to cos dobrego sie znajdzie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niby tak, ale dopiero przy sprawdzeniu auta na żywo możemy mieć pełny (lub prawie pełny) obraz stanu technicznego.

Chyba na żadnej focie z ogłoszenia nie będzie widać spawu na słupku od wszczepionej ćwiary :)

Po prostu jestem zdania, że ktoś mając dobry samochód, prawdziwie bezwypadkowy z realnym przebiegiem to nie odda go za kwotę niższą od "średniej krajowej"

Spójrz:

Ukryta Zawartość

cena najniższa to ok 9k. Jestem z natury podejrzliwy i nie mogę uwierzyć, że golf za tak niską cenę będzie tak idealny jak to opisują sprzedawcy.

Oczywiście, nie twierdzę, że wszystko co tanie musi być porozbijane i zajechane (akurat golf z Twojego linka to golas z salonu z szybkami na korbki, może stąd niska cena), ale trzeba być świadomym, że niska cena może coś ukrywać...

Ukryta Zawartość

popieram kolege marcina899 w calej rozciaglosci. W 99% przypadkow niskie ceny na allegro maja trupy gdzie spawana cwiara byla by blogoslawienswiem (a tak podluznice maja 3 x ciagane, progi z Castoramy, i 3 tony szpachli).

Ten 1% gdy auto tanie i dobre sprzeda sie w ciagu 24godz :)

wiec nie ma co kombinowac tylko szukac na bierzaco w okolicy i byc mobilnym by szybko wyskoczyc.

Na wyspach z fajerą po prawej stronie. Trybunał Europejski już chyba wydał wyrok na naszą zaściankowość. Za chwile będzie można rejestrować angliki.

Radzę sobie w takim angliku posiedzieć u nas na miejscu pasażera, po prostu triller na własne żądanie lub rozrywka dla ludzi z mocnymi nerwami.

Moim zdaniem to porąbany pomysł jeździć nie przerobionym anglikiem po naszych drogach! Równie dobrze kierowca mógłby siedzieć z tyłu po prawej stronie i chyba by było bezpieczniej.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Radzę sobie w takim angliku posiedzieć u nas na miejscu pasażera, po prostu triller na własne żądanie lub rozrywka dla ludzi z mocnymi nerwami.

Nie, dziękuję bardzo :)

Moim zdaniem to porąbany pomysł jeździć nie przerobionym anglikiem po naszych drogach! Równie dobrze kierowca mógłby siedzieć z tyłu po prawej stronie i chyba by było bezpieczniej.

Zgadzam się. Ciekawe tylko czy chłopaki pękną przed unijnymi nakazami. Mam nadzieję, że nie bo za chwile wjedzie na nasze pożal się boże drogi 5mln anglików i wtedy się zacznie. Ja swoich dzieci wtedy z domu nie wypuszczam.

Witam

Jak wyzej koledzy pisali Tanio i dobrze: VW golf III TDI 1.9 Tdi 110KM. 98 rocznik i smiga ja talala:)

Uzytkowałem takowego z 95roku i musze przyznac ze palil ok 5 litrow ropki. Nalatane miał 205 tys km. Po miescie z korkami max 6litrow. Jak na ta bude zbieral sie naprawde dobrze. Wspomaganie bardzo dobrze dzialalo, dobry skret. Zona byla bardzo zadowolona z golfa (niestety z nowego auta juz nie:)

Co do anglikow to nie wiem dlaczego ludzie tak sie boja. Sam wielokrotnie jezdzilem anglikiem po polskich drogach i smigalo sie dobrze. Jedyny problem to wyprzedzenie tira. Musialem lekko sie oddalic- nie siedziec mu na ''tyłku'' poniewaz nic nie bylo widac. Reszta normalnie, mi sie dobrze smiga anglikiem , kwestia przyzwyczajenia. Jezeli te przepisy wejda to bedzie troszke meksyk na naszych drogach poniewaz spłynie pełno zlomu z UK. Tam auta sa czesto o 100% tansze niz u nas, wiec import bedzie pełna gębą...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

"Tam auta sa czesto o 100% tansze niz u nas, wiec import bedzie pełna gębą... "

Za darmo daja? :D

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

fox773

hehe Tak to jest jak sie pisze i nie mysli:)

Oczywiscie mozna wyrwac auto za polowe polskiej ceny:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.