Skocz do zawartości
IGNORED

Prowadzenie przewodów napięcia zmiennego

adigrzelczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę z zapytaniem o prowadzenie przewodów. Cała wiązka musi iść środkiem obudowy wzmacniacza od gniazda sieciowego 230V do włącznika na przednim panelu. Chciałbym tak poukładać przewody żeby zakłócenia były możliwie najmniejsze. Jak widaćprzewodów jest dużo. Będzie wszystko tak:

230V z gniazda sieciowego pociągnięte zostanie do włącznika na przednim panelu, za włącznikiem wraca się do mniej więcej połowy dł. obudowy i odbija kilka cm na boki do termistorów, po czym wraca do przedniego panelu tą samą drogą. Tam będą podłączone trafa.

„0” z gniazda sieciowego wędruje do przedniego panelu i tam podłączone będzie do traf. Z zasilaczy, które znajdują się przy froncie obudowy puszczam masy na tylni panel do gniazd głośnikowych, tam znajdują się płytki zabezpieczające głośniki i muszę do nich doprowadzić napięcie zmienne 35V z uzwojeń trafa z przedniego panelu. Na płytki trzeba także podać masę. Mogę ją pociągnąć od przedniego panelu albo zalutować zworkę na pcb ukł zabezpieczenia i wezmę ją z obudowy przez tuleję dystansową. Teraz najważniejsze co zrobić z tymi kablami?

Mogę np.puścić wszystkie równolegle albo skręcaćparami tj: 230V i 0 z gniazda sieciowego skręce ze sobą i puszczę na włącznik, przewody z włącznika idące na 1 termistor będą skręcone ze sobą i podobnie przewody biegnące na drugi termistor, 1 przewód napięcia zmiennego 35V splotę z drugim 35V i puszczę do tyłu i rozdzielę na końcu na 1 płytkę i drugą lub (puszczę 1 przewód 35V i splotę z dodatkową masą i z drugim podobnie), masy na głośniki puszczę prosto. Wszystkie kable zepnę opaskami zaciskowymi w jedną wiązkę.

Mogę takze ze wszystkich kabli upleść warkocz tylko jaki?Jakie przewody obok których?

Załączam rysunekpoglądowy i proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój błąd - to są termostaty. Założyłem na 230V termostaty żeby w razie czego odcięły zasilanie. Napięcie zmienne może w jakiś sposób zaszkodzić masie???

W tym przypadku chyba masa idzie razem ze zmiennym:

Ukryta Zawartość

Ale nie chcę nic sugerować - po prostu szukam pomocy.

Ukryta Zawartość

"Napięcie zmienne może w jakiś sposób zaszkodzić masie???" - może się indukować.

Czyli wzmak pracuje w klasie A?, jeśli nie to termostaty są zbędne.

Tak.Wzmak pracuje w klasie A.To KSA50 Clone. Trochę ciepła wydziela przy prądzie spoczynkowym 2,4A. Muszą być termostaty bo jak jakiś wentylator się zepsuje to wzmacniacz się ugotuje. A może by tak puścić wszystkie zmienne w oplocie ekranowanym a ekran wpiąć do masy.

Jedyną rzeczą jaką może powodować napięcie zmienne będzie brum w głośnikach?

"Napięcie zmienne może w jakiś sposób zaszkodzić masie???" - może się indukować.

Czyli wzmak pracuje w klasie A?, jeśli nie to termostaty są zbędne.

Ogólnie przewody ze zmiennym należy prowadzić jak najkrótszą drogą 230 i 0 skręcić , a 35 za trafem też. Masa jak najdalej i możliwie grubym przewodem. Trochę karkołomne to, jak popatrzyłem na załączony rysunek. Tak sobie myślę czy nie lepiej jeżeli wyłącznik chcesz z przodu nie zamontować go z tyłu , a na froncie tylko przycisk połączony z wyłącznikiem dźwignią? Istnieje jeszcze rozwiązanie z przekaźnikiem np.

A jakby puścić wszystkie przewody napięcia zmiennego skręcone w rurze miedzianej prostokątnej?

Jakby mi sie udało dostać taką rurę to spokojnie mogę takie coś wykonać.

A jakby puścić wszystkie przewody napięcia zmiennego skręcone w rurze miedzianej prostokątnej?

Jakby mi sie udało dostać taką rurę to spokojnie mogę takie coś wykonać.

Jeśli już koniecznie chcesz tak prowadzić przewody. To ich skręcenie jest wystarczającym zabezpieczeniem.

Nie mam innej możliwości prowadzenia kabli. Trafa są z przodu a zasilanie z tyłu. Tak czy inaczej przewody muszą iść jak jak w ksa100 w linku powyżej. Niestety masa gniazd głośnikowych też. Nie ma problemu żeby założyć wzdłuż taką rurkę 15x15mm wpuścić w nią przewody napięcia zmiennego a po rurce górą przewody masowe głośników 4mm2 każdy.

Rurka nic nie da. Skręć przewody sieciowe ze sobą i połóż na dnie a wszystko inne u góry.

Masie gniazd głośnikowych nie powinno nic zaszkodzić. Natomiast sygnał poprowadź możliwie daleko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.