Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej uniwersalny wzmaczniacz...

Ernie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiem, że zapewne była tu już masa podobnych tematów, podobnych pytań i dyskusji, ale... ja tym razem obiecuję, że to ostatni raz.. :)

I poprostu potrzebna mi pomoc.

Chciałbym kupić wzmaczniacz do stereo, najlepiej aby był używany, gdyż budżet też jest ograniczony. Przeglądałem dużo opinii, przeczytałem kilka postów, ale trudno mi było wyciągnąć ostateczne wnioski i wybrać coś dla siebie. Chodzi o to, że jestem maniakiem muzyki i słucham praktycznie wszystkiego. Wzmaczniacz by musiał być dobry i do muzyki klasycznej, i do elektronicznej, rocka, ciężkiego metalu, techno itd. Czy coś takiego w ogóle istnieje ? Jeżeli chodzi o brzmienie to interesuje mnie bardziej dynamika, neutralność (albo bardziej w kierunku ciepłego), czystość i wyrazistość nawet przy np. ciężkim rocku, no i żeby wysokie nie kaleczyły uszu. Ktoś jest w stanie mi coś pelecić ? Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki :) Moc wyjściowa powinna być ok 60 - 80 Wat przy impedancji 8...

p.s na allegro wychaczyłem MARANTZ PM-40SE i ONKYO INTEGRA A-8650, czy któryś z nich by się 'nadawał' ??

rozumiem, że naprzykład Technics'a SU-V620 mogę sobie odpuścić ???

https://www.audiostereo.pl/topic/7261-najbardziej-uniwersalny-wzmaczniacz/

-> Ernie

Trudno powiedzieć, jeśli nie wiadomo, z czym miałby współpracować ten wzmacniacz :-) Napisz, jakie masz/planujesz kolumny i CD - wówczas na pewno ktoś coś więcej doradzi. Ja od siebie dodam: a może poszukasz coś z NADa - od C320 w górę? Jednak muzyki poważnej to niewiele na NADzie słuchałem. Zgadzam się z ralph'em - odpuść sobie to Onkyo; co do Marantza to nie wiem... może posłuchaj.

1. "budżet też jest ograniczony" - tzn. jaki? ile chcesz/możesz wydać?

2. Jaką masz resztę toru? Będziesz dopasowywał ją później do wzmacniacza czy wzmacniacz dobierał do niej?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ok czyli Onkyo i Technicsa mam sobie odpuścić. A ten Marantz to nie wiadomo. Poczukam też tych modeli o których wspominaliście.

Teraz tak.

1. budżet - zdecydowanie chodzi mi o sprzęt używany, chciałbym wydać na max 1000 zł (na wzmacniacz), a najlepiej mniej, wiem że to mało, ale jak zwykle jestem nierozważnym optymistą.

2. CD- jest do kupienia, dokupię go jak będę miał wzmacniacz.

3. Aktualnie mam kolumny Tawo 202, ale prawdopodobnie będę dokupywał.

Ernie- jesli masz mozliwosc ,to posluchaj tego Onkyo.Mysle ,ze doradzajacy ci nie sluchali tego wzmaka ,a opieraja sie tylko na obiegowych opiniach.Seria Integra byla bardzo starannie zaprojektowana i szkoda by bylo ja odpuscic bez wczesniejszego odsluchu.

Warte zainteresowania są Denon 250 i 350SE, NADy wszelkiej maści itp. Za 1000zł to może nawet Marantza 66KI uda ci sie wyczaić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-> Ernie

No tak... Denon PMA 350SE też byłby niezły; miałem i byłem baaardzo zadowolony (można kupić za ok 500-600 PLN); jest też teraz na Allegro Denon PMA 250 SE, ale chyba lepiej celowac o model wyżej (mimo, że 250-ka też miała dobre opinie); przznam też, że faktycznie zbyt szybko "skreśliłem" wzmaka Onkyo... ale to jakos tak odruchowo ;-) A jeśli masz budżet 1 tys. PLN to naprawdę w second-handzie mnożna poprzebierać (nadal polecam NAD C320 !!!) . O tym Luxmanie wiem niewiele, użyj wyszukiwarki - na forum było ładnych kilka razy o Luxmanach. Aaaa i pomyśl nad zmianą głośników. A jaki ma być odtwarzacz ???

No i znów się będę powtarzał ;-) "Fama głosi", że za jedne z najlepszych budżetowych wzmaków Denona uznawane są modele PMA 250 SE oraz 350 SE (miały one swoich następców, wydaje mi się, że o symbolach 255UK i 355UK, ale mogę się mylić) Ja miałem przez kilka miesięcy 350-kę i byłem z niej bardzo zadowolony, zatem zdecydowanie polecam Ci go jeszcze raz. Nie znam całej oferty Denona, ale z tego, co widać na Allegro było tego trochę... nie wiem też zbyt dużo o tych konstrukcjach (miałem kiedyś w miarę nowy model PMA 655 i - moim zdaniem - nie był on wart pieniędzy, jakie za niego zapłaciłem). Może pomoże Ci w podjęciu decyzji także fakt, że taką "egzotykę" Denona pochodzącą w większości z tzw. wystawek trudno jest ewentualnie później odsprzedać... Drobna rada: jeśli jednak zdecydujesz się np. na tego PMA 350SE z Allegro, to zapytaj się sprzedajcego przed kupnem o stan techniczny wzmacniacza, wizualny (okreslony jednynie jako "dobry") i papiery, bo o dokumentacji nie ma ani słowa.

za 1.000 ciezko znalezc cos ciekawego, ja ze swojej strony doradzalabym denona np. cos w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle ze w tym przypadku cena jest zdecydowanie zawyzona. Sama posiadam pma 1315 , wzmacniacz o zblizonych parametrach, i klasie i musze przyznac ze gra bardzo efektownie do rocka i elektroniki w sam raz. napewno bedziesz zadowolony, ale nie oczekuj cudów ,pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ernie, najlepszym rozwiazaniem dla ciebie jest NAD C 320 BEE

moc ciągła: 2 x 50 W / 4 & 8 ohm, pilot. Nowy kosztuje ok. 1400 zł, na Allegro widziałem taniej (też nowy, na gwarancji), lepiej dozbieraj, a Denona pożegnaj bez żalu. To się opłaca, serio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.