Skocz do zawartości
IGNORED

Music Angel Xd500 Mkiii Tuning

MariuszElektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do pokazywania tuningowanych MUSIC ANGEL XD500 MKIII i wszystkie informacje związane z tym wzmacniaczem lampowy ( napięcia anodowe, prądy itp). Mile widziane także schematy ideowe.

Zakładam taki temat, bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć coś na temat modyfikacji tego wzmacniacza lampowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/72663-music-angel-xd500-mkiii-tuning/

Schemat- nie wiem która to wersja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co Wy na to? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Totalnie bez sensu, zastanów się, co chcesz osiągnąć najpierw, a nie zmieniaj co popadnie.

Co najwyżej można zastanowić się nad usunięciem tego rezystora na wejściu, przed potencjometrem, ale to zależy z czym ma współpracować.

Jeśli chodzi o te rezystory to w wzmacniaczu XD800 jeden kolega z tego forum usunął te rezystory. A wzmacniacz pierwszego stopnia jest taki sam co w XD500.

Co do kondensatora w sprzężeniu zwrotnym patrzyłem na to jak jest ono wykonane w innych wzmacniaczach lampowych. Nie zobaczyłem żądnych kondensatorów bocznikujących rezystor katodowy lamp pierwszego stopnia.

A co kolega proponuje?

Dodam też, że fabrycznie kondensatory ( schemat -> sprzęgające 0.1uF/400V ) są o wartości 0.33uF/400V i naniosłem to na schemat. Niektórych części z schematu także nie ma w wzmacniaczu..

"Co Wy na to? " Zadałem pytanie... To nie pisz, że od razu bez sensu... Jak jesteś w stanie coś innego zaproponować to słucham..

Bez sensu, to była odpowiedź na postawione pytanie.

Po pierwsze, jeżeli mamy coś podumać, to podaj jakieś napięcia, punkty pracy (chociaż to już sobie policzymy).

Po drugie nie usuwałbym rezystora za chińskim potencjometrem. Zastanawiałeś się, co się stanie, jak straci kontakt? Wstaw niebieskiego alpsa, to będzie pierwszy krok.

Kondensatory sprzęgające. Jak chcesz się dowiedzieć jakie będą odpowiednie, to sobie policz. Na pewno większe pojemności są droższe...

Kondensator w katodzie. Najlepiej posłuchać jaki ma wpływ, ale też uważałbym na stabilność wzmacniacza. Ogólnie nie widzę żadnej kompensacji, pasowałoby go pomierzyć trochę.

Sprawdź najpierw poprawność ze schematem, bo nie wiadomo co tam do środka wsadzili.

Zadbaj o symetrie odwracacza fazy, na pewno nie zaszkodzi.

Dużo by wymieniać...

• 2 miesiące później...

Oto schemat poprawny do MA XD500. Fotki z modyfikacji. Jeszcze mam zamiar wymienić te wszystkie rezystory 10% na 1%. I dodać łagodny start 6,3V.

Tak z ciekawości czy 6N1 wymieniał ktoś na ECC88? Bo McGyver proponuje zawsze 6N1P-EW a ECC88 to to samo co 6N1P-EW. Czy w przypadku ECC88 trzeba zmienić rezystory katodowe, anodowe.

Jeszcze mnie jedna sprawa bardzo zastanawia, liczyłem prądy dla poszczególnych lamp.

Dla 6N1 spadek na rezystorach katodowych 1,48V. Rezystancja wynosi 1k, czyli prąd wynosi 1,4mA.

Dla 6N8S dla jednej połówki.Rezystor anodowy 75k spadek napięcia 103V, czyli prąd wynosi 1,3mA.

To nie za mało? Bo wydaje mi się, że dla 6N1 powinno być z 4-6mA. A dla 6N8S 5-7mA. Tak, więc słucham co Wy na to :)

Jeszcze dodaję schematy, które znalazłem w necie. Z tego ci widzę to troszeczkę inna wersja :)

Ukryta Zawartość

post-25079-069150500 1293715748_thumb.jpg

post-25079-077271300 1293715755_thumb.jpg

post-25079-006023900 1293715764_thumb.jpg

post-25079-089595600 1293715770_thumb.jpg

post-25079-066404600 1293720673_thumb.jpg

post-25079-067987100 1293720683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do ECC88 już sobie znalazłem odpowiedź:

"Ruskie lampy 6N1P to 6N1P i już. Można stosować 6N1P-EW czyli wersję "wojskową". Rodzina ECC88 NIE JEST zamiennikiem dla 6N1P. Jeżeli już koniecznie chcesz zastosować jakieś zachodnie NOSy to możesz bez żadnych przeróbek układowych wetknąć lampę 6CG7 lub 6FQ7. Te typy mają niemal identyczne parametry jak 6N1P, i tylko wzmocnienie mają nieco niższe (zagra ciszej)."

"....Nie jest bzdurą że "wstawił i grało", bo to całkiem możliwe. Obie lampy mają identyczny rozkład wyprowadzeń, ALE!!! parametry mają całkiem inne, i tylkmo wzmocnienie podobne. Zamienianie tych lamp ze sobą w niektórych aplikacjach może spowodować uszkodzenie urządzenia, bo ustawią się inne punkty pracy, co może być szkodliwe. Poza tym 6N1P ciągną z żarzenia dwa razy więcej prądu niż ECC88. 6N1P wstawione zamiast ECC88 może spowodować przeciążenie i uszkodzenie trafa zasilającego.

A w drugą stronę też nie radzę. Jak wstawisz ECC88 zamiast 6N1P to obciążenie trafa zmaleje dwukrotnie co spowoduje wzrost napięcia żarzenia. Konsekwencją będzie skrócenie żywotności lampek. Jest to przykre szczególnie wtedy gdy ktoś użyje drogich NOSów Mullarda, Amperexa czy Siemensa. "

Mariusz:

Ukryta Zawartość

Watek co prawda o innym wzmacniaczu ale mam zamiar trochę przy nim pogrzebać a doświadczenia możemy wymieniać.

Wspomniałeś o soft starcie żarzenia.

Podałem link co ja zastosowałem.

Na razie na kablu. Wzmacniacz u mnie dostaje 160V przez około 6 sekund.

Choć miernik cyfrowy jest za wolny i nie wiem ile idzie przez pierwszą sekundę. Na pewno mniej.

Nie ma brumu traf i rozbłysku lamp.

W tej chwili kupuję graty.

Robię zdalne sterowanie głośnością i przełącznikiem wejść. Oraz okablowanie sygnałowe - najprawdopodobniej drut srebrny.

Wymieniam też kondensatory bo tym nie ufam.

Zarówno elektrolity jak i sprzęgające.

Szykuję się też do wymiany rezystorów i myślę nad podstawkami.

Ukryta Zawartość

Co do soft starcie do żarzenia na razie tego nie robiłem. Skupiam się na części audio. Wymieniłem chińskie kondy na Wima i sprzęgające na MANT 0.33uF. Wymienię je potem na Mundorf 0.33uF. Teraz przyszła pora na wymianę rezystorów 10% na 1% w części audio. Lampy kupione nowe EL34 Electro-Harmonix, 6H8C NOS Sovtek, ECC85 RFT lub 6N1P-EW. Wymiana rezystorów katodowych na 1%.

Dodałem obciążenie na wyjścia transformatorów głośnikowych 220om 5W, w przypadku odłaczenia głośników byłoby nie ciekawie ;)

Potem kolej na zasilacz. Wymiana elektrolitów, diod itp.

Po ustawieniu wszystkiego zero brumów, nawet przyłożenie ucha do głośnika nic nie daje.

Na razie na kablu. Wzmacniacz u mnie dostaje 160V przez około 6 sekund.

Choć miernik cyfrowy jest za wolny i nie wiem ile idzie przez pierwszą sekundę. Na pewno mniej.

To używasz to łagodnego startu napięcia anodowego?

W tej chwili kupuję graty.

Robię zdalne sterowanie głośnością i przełącznikiem wejść.

Polecam stronę, tam sterownik wszystko ma (oglądnij filmik):

Ukryta Zawartość

Zarówno elektrolity jak i sprzęgające.

Jakie masz kondy sprzęgające? Gdzie kupujesz?

Ukryta Zawartość

Softstart jest na kablu czyli dotyczy całego zasilania.

Czytałem wiele wpisów odnośnie sensowności takiego układu.

Nikt nie stwierdził jednoznacznie że zaszkodzi a wielu stwierdziło że na pewno przedłuży pracę lamp.

Na pewno włókna żarzenia nie dostają i zasilacze anodowego - łagodniejszy rozruch

Taki zresztą układzik zrobiłem wiele lat temu jak robiłem DIY na PCL86.

Wzmacniacz zmienia właścicieli od około 8 lat i jest na tych samych lampach.

Katodowe będę miał na innej czasówce - masz to w moim wątku.

Układ zdalnego sterowania z pilotem już kupiłem i czekam na przesyłkę.

Jest tam też właśnie czasówka 60s na żarzenie , przełącznik wejść , sterowanie silnikiem itd.

Kondy w zasilaniu kupiłem Rubycona i Nippona.

Nie wiem jeszcze jakie kupić odsprzęgające - w moim temacie są linki do testów kondensatorów.

Fajne są Mundorfy - te podstawowe. Są małe i ładnie można na nie podmienić.

Myślałem też o Jantzenach Superiorach ale te są wielgachne.

Ja jak dostałem MA XD500 nie modyfikowanego, to start napięcia anodowego załączał się po 10 sekundach ! Co jest szkodliwe dla lamp. A lampy końcowe EL34 za ten czas nie były wstanie się rozgrzać w pełni. Powodowane było tym, że najpierw grał kanał lewy a z czasem przybywało kanału prawego. Ale lampy nie obrywały napięciem anodowym.

Wymieniłem kondensator w kostce 555 na 470uF czas wydłużył się do 2 minut. Załączenie anodowego powoduje jednak udar (rozbłysk lamp), ale po podgłośnieniu od razu wszystkie kanały jednocześnie grają. Żarniki obrywają, słychać to wyraźnie, trzęsą się ;)

Tak, więc przewiduje soft start do anodowego i żarników. Dalej będzie nowe transformatory sieciowe, nowy zasilacz anodowy, 6,3V, ujemnego napięcia.

Jakie jeszcze polecacie zamienniki lamp 6H8C do modelu XD500 ?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.