Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Do Łazienki

dmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Powoli przymierzam się do kompletowania sprzętu do wykańczanego domu - jako pierwsza ze względu na zabudowę z regipsów poszła łazienka.

Źródłem będzie CD +Squeezebox Duet podłączone do wiekowego wzmacniacza Technicsa, kable już poprowadzone.

Mam teraz problem z wyborem głośników - czytałem trochę na forach i część osób poleca po prostu głośniki samochodowe, część specjalne - takie jak na jachty i do łazienek. Wydaje mi się, że aż tak ekstremalnych warunków nie będzie, nie chciałbym jednak strzelić jakiegoś babola.

We wstępnych propozycjach ze sklepów pojawiły się m.in.:

- Monacor SPE-264/WS - 400 zł

- Paradigm PV-50R - 500 zł

- Taga TCW-600R - 450 zł

Z car-audio jeszcze nie szukałem, więc nawet nie wiem co zaproponować, tym bardziej, że wiele tego... Pewnie maskownice chciałbym białą lub z możliwością estetycznego pomalowania na biało.

Jeśli macie jakieś sugestie byłbym bardzo zobowiązany. Nie lubię krzykliwych sopranów i dudniących basów. Muzyka - Archive, Mum, Sigur Ros, Lao Che, 123 itp.

Wiem, że łazienka i tak nie będzie dobrym miejscem odsłuchowym także nie chcę zbytnio przesadzać z kosztami - budżet do około 600 zł/para.

I od razu drugie pytanie, choć to pewnie bardziej do działu DIY - głośniki będę w podwieszanym suficie, czy zabudować je w jakąś tubę, wyłożyć z góry watą, czy nic nie robić?

Pozdrawiam serdecznie

Łukasz Dmochowski

https://www.audiostereo.pl/topic/72668-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-%C5%82azienki/

W swojej łazience zastosowałem Visaton DL 18/2 T. Kosztują 179 zł za sztukę.

Link do strony producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasilam je tanim odtwarzaczem samochodowym Pioneer DEH-2920MP. Podwieszany sufit jest pusty w środku. Po lekkiej korekcji dźwięku gra to zadziwiająco dobrze i przekroczyło moje oczekiwania.

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Montowałem podobne monacory w Łebie w ośrodku wypoczynkowym, wraz z niskotonowymi również były takie w ofercie, dzwięk czysty i wyraźny określę tak relaks przy kawie i cykająca muzyczka.

Patrząc na ich właściwości są najlepszym wyborem do łazienki, w suficie wyglądają bardzo schludnie.

Jeśli chodzi o same głośniki to skłaniałem się ku głośnikom Paradigma ale nie wiem, czy nie będzie szkodziła im wilgoć. Niby membrana polipropylenowa więc powinno być ok. ale może się ktoś mądrzejszy wypowie...

A propos. Ktoś słuchał takich?

Ukryta Zawartość

Nie ranią zbytnio audiofilskich uszu?

Czy są wyraźnie lepsze niż głośniki w przeciętnym jamniku?

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 4 tygodnie później...

A to może mi jeszcze ktoś doradzi, czy pakować nad sufit podwieszany wełnę mineralną, czy zostawić pustą przestrzeń między sufitem betonowym a gipsowym. Na całej powierzchni wprawdzie nie dam rady, bo są tam tez halogeny, ale mogę np. powpychać trochę w rogi, gdzie są zamontowane głośniki. Tylko czy ma to sens? Czy będzie jakiś pozytywny efekt?

Pozdrawiam

Dmoch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.