Skocz do zawartości
IGNORED

budżet - poprawa brzmienia

stereomaniana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam denona dcd700ae + denon pma700v + fronty tonsil siesta.

Generalnie gra to jakoś; są pewne plusy i minusy. Przyzwyczaiłem się i raczej minusy nie przysłaniają mi plusów. Jednakowoż zastanawiam się co tu skubnąć żeby to brzmiało lepiej (rozdzielczość w wyższych rejestrach). Muzyki słucham każdej i raczej cicho, przez to lubię taką funkcję jak loudness w moim wzmacniaczu.

Mam kilka pomysłów:

1. pozbyć się denonów i wstawić aa-map105 (teraz jest aa-map101 w klasie a) + v-dac (mam jeszcze dvd denona1940)

2. kolumny wymienić na jakiś budżet >3k <4k + dobre kable. (to z przykrością, bo lubię siesty generalnie)

3. jakiś kolecek ze szrotów podobny do mojego pma700v ale bardziej stonowany na górze (tu zupełnie nie wiem co.... brak mi doświadczenia)

pls?

Pozdrowienia

A.G.

https://www.audiostereo.pl/topic/72820-bud%C5%BCet-poprawa-brzmienia/

Przede wszystkim zainwestowałbym w akustykę pomieszczenia jeśli jest licha. W przyjaznym pokoju każde kolumny zagrają dobrze, natomiast w "gołym" salonie Miedwiediewa jego hi-endowy sprzęt z pewnością się marnuje:)

Jeśli już chcesz ingerować w kolumny to zmień głośnik wysokonoty - ten oryginalny nie jest najwyzszej klasy. Morele, Seasy, Vify - ze średniej półki powinny zagrać o wiele lepiej. Zwrotnice możesz dostroić przy pomocy pomiarów w ARTA - potrzeby Ci będzie tylko mikrofon pomiarowy który z łatwością zrobisz za 15-20 zł (przyda się też troche kondów i cewek by było co mierzyć).

Wzmacniacz zmienia raczej niuanse dźwieku, jesli chcesz konkretnej poprawy zastosuj sie do powyższcyh rad.

El sueño de la razón produce monstruos.

Mam Protonsile Siesty w kinie domowym, na rozdzielczość wysokich tonów naprawdę nie mogę narzekać. W lecie porównywałem je bezpośrednio z APS Aeon i rozdzielczość wysokich tonów była... taka sama. Zapewne Marantz CD67SE stanowił wąskie gardło dla APSów - ale według mnie to i tak świadczy bardzo dobrze o Siestach, w których wysokie zaczynały odbiegać od kopułek APSa dopiero na bardzo wysokiej głośności.

Proponuję polatać z kocami i poduszkami po pokoju, opóźnić pierwsze odbicia, akustyka jest najważniejsza.

Aaa, dodam, że Siesty podczas porównań z APSami były podłączone do Yamahy AX-500.

2. kolumny wymienić na jakiś budżet >3k <4k + dobre kable. (to z przykrością, bo lubię siesty generalnie)

Pójść do salonu audio, posłuchać referencyjnego dźwięku, zachwycić sie, zapamietać sobie jak ma to brzmieć, wrócić, splunąć, kupić polskie kolumny (inne niż Siesty), resztę dokombinowac powoli samemu.

Moim zdaniem zabrnąłeś w ślepą uliczkę. Nie ma sensu niczego zmieniać, bo każdy z tych elementów zdegraduje dźwięk. Sprzedaj wszystko. Zbuduj od nowa. Co ? Skorzystaj z wyszukiwarki.

Wzmacniacz zmienia raczej niuanse dźwieku, jesli chcesz konkretnej poprawy zastosuj sie do powyższcyh rad.

Wzmacniacz, jak sama nazwa mówi, ma służyć do wzmacniania sygnału a nie jego "obróbki". Cała sztuka właśnie w tym żeby zmienił jak najmniej z tego co dostanie ze źródła. To teoria. W rzeczywistości oczywiście bywa różnie...

Spróbuj może najpierw pożyczyć jakieś lepsze kolumny (choć przyznaję Siesty nie słuchałem). V-DAC też nie głupi pomysł - możliwe że podłączony do DVD zagra tak samo albo bardzo podobnie do CD, co pozwoli ci CD sprzedać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przede wszystkim zainwestowałbym w akustykę pomieszczenia jeśli jest licha. W przyjaznym pokoju każde kolumny zagrają dobrze, natomiast w "gołym" salonie Miedwiediewa jego hi-endowy sprzęt z pewnością się marnuje:)

Jeśli już chcesz ingerować w kolumny to zmień głośnik wysokonoty - ten oryginalny nie jest najwyzszej klasy. Morele, Seasy, Vify - ze średniej półki powinny zagrać o wiele lepiej. Zwrotnice możesz dostroić przy pomocy pomiarów w ARTA - potrzeby Ci będzie tylko mikrofon pomiarowy który z łatwością zrobisz za 15-20 zł (przyda się też troche kondów i cewek by było co mierzyć).

Wzmacniacz nie zmienia tylko niuansów dźwięku - chyba że mówimy tu o sprzęcie budżetowym. Znam mnóstwo wzmacniaczy które mocno degradują dźwięk !!! I kilka które potrafią dać dźwiękowi prawdziwego kopa !

Dzięki za zainteresowanie,

chyba jednak zostanę przy tym co mam, najwyżej dokupię v-daca, żeby tuner satelitarny podłączyć

brak łatwych rozwiązań oznacza dla mnie stratę czasu, a efekt i tak może być opłakany...

Dzięki i pozdrawiam A.G.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.