Skocz do zawartości
IGNORED

Dawid Kontra Goliat

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czasami się tak zdarza, że mały, niepozorny potrafi (choć nikt w to nie wierzy) "zlać" skórę dużemu i bogatemu. Za takich zawodników uważam produkty firm Rotel, Linn, Luxman, Arcam które kosztują naprawdę grosze (mowa o starszych klockach z rynku wtórnego nie wymieniając konkretnych modeli) a mogą konkurować z możnymi tego świata - kosztującymi krocie.

Jeżeli mieliście, lub słuchaliście sprzętów, które mogą stanąć w konkury ze swoimi droższymi n-razy braćmi to podzielcie się swoją wiedzą, bo skoro można dobrze i tanio to po co przepłacać:-)

PS

Pamiętajcie! Adamkowi nikt nie dawał szans w walce z Gołotą, czy Grantem, a wyniki tych potyczek znacie:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/72828-dawid-kontra-goliat/

Metryka nie jest w tym temacie clue sprawy, więc można wymieniać sprzęty z różnych lat produkcji.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

`I niech ten piekny temat bedzie spektakularnym dziełem sztuki tutejszych specjalistów, do którego odgórnie bedzie można odsyłać wszystkich z pytaniem "jaki wzmacniacz do 600zł?"

Czyli poszukujesz najlepszego, najbardziej udanego modelu jednej z dobrych firm produkujących od wielu lat elektronikę stereo. Np. wśród Roteli, moim zdaniem będzie to RA1412, ale wyłowienie z rynku egzemplarza w dobrym stanie, za sensowne pieniądze, w Polsce raczej graniczy z cudem. Pamiętaj, że nie Ty pierwszy wpadłeś na ten pomysł.

BTW, rozumiem, że taki RA1312, którego miałeś okazję ostatnio posłuchać to jednak jeszcze jakościowo za mało?

ja wiem, zę kazdy swoje chwali - muszę jednak polecic Dayens Ampino ktorego mam od dwoch tygodni.

Za 1500pln jakie kosztuje nowy - rewelacja. Wkrótce tego wzmaka bedzie słuchała osoba bardziej osłuchana ode mnie, może zechce sie wypowiedziec w temacie.

Potwierdzam wypowiedź poprzednika :)

Krak_oN - jeśli topping prezentuje lepszy poziom od Trends TA-10.1 (blue moon award, 6moons), w którego posiadaniu byłem, to może i jest warty uwagi w tej cenie. Jednak do Dayens Ampino mu daleko, tu stawiam, że konkurować mogłyby tripathy od Virtue Audio, ale to już relatywnie droga zabawka.

PS

Trendsa opchnąłem za 320zł, taki fajny wzmacniacz, a chętnych nie było...

Sprzęt firm amerykańskich - np. ADCOM, CARVER - jest bardzo dobry a nie cieszy się w Polsce estymą. Podobnie jak niektóre kolumny (Snell). Dlaczego ? Naprawdę nie wiadomo.

Sprzet firmy Hegel ma swietny stosunek cena jakosc. Chociaz tani nie jest.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

ecamel

Rotel to dobra maszyna, ale z "Makusiem" nie miał żadnych szans, nie ta klasa - nie nawiązał walki:-)

Dla mnie takim wzmacniaczem jest Harman/Kardon 1400, kupiłem w ciemno za śmieszne pieniądze - porównywałem z kilkoma nowszymi wzmakami, miedzy innymi stanął do walki z dobrym Creek Evo. Stary, śmieciowy Harman pokazał kto rządzi, do dzisiejszego dnia siedzi u mnie w jednym z systemów. Po czasie znalazłem w necie dobre recenzje i nagrody tego wzmaka z zagranicznych czasopism. Creek'a sprzedałem.

?

Nie znana w Polsce zupelnie Leema Acoustics - wzmacniacz Tucana,byl modernizowany do wersjiMKII,wiec obecnie powinny na rynku wtornym pojawic sie starsze egzemplarze w korzystnych cenach(osobiscie uwazam je za wcale nie gorsze od nowych MKII).Sama firme polecam.Stosunek ceny do mozliwosci,wykonania i jakosci nawet przy nowych urzadzeniach b.korzystny,w porownaniu do konkurencji(choc to wydatek ok.3,5-4tys.Euro)Odtwarzacz CD Antilla MKII(wyjatkowo udany upgrade)-cremme de la cremme w tym przedziale cenowym.Warto posluchac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Mogą występować chwilowe problemy z ładowaniem postów w tematach. Przepraszamy to tylko nasze prace techniczne.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.