Skocz do zawartości
IGNORED

Hybryda MOSCODE

Rekomendowane odpowiedzi

Na kiedy planowany jest odbiór pcb?

Czy myślimy o jakimś zamówieniu zbiorowym na części(np wspólne zamówienie tranzystorów końcowych i wysyłka ich razem z pcb pozwala zaoszczędzić prawie 15 zł wysyłki)?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Na kiedy planowany jest odbiór pcb?

jakoś..koniec tego tygodnia

jeżeli chcecie moge kupić te tranzystory i porozsyłać razem z pcb tylko wskazcie pewne zródło bo róznie z nimi bywa - pewnie i malowane się zdarzają.

Ja mam swoje ze starych zapasów

pozostałe części są chyba bez problemu dostępne

SSM2210 nie da się kupić ani zamienników w Polsce. Inne elementy są.

Czytałem na innych stronach, że huma nie jest sprawdzona. Ktoś pisał, że dużo podróbek (nie akurat o tych co chcemy).

Mogę pod koniec tygodnia się tam przejechać i kupić te trany - zrobię fotki i ocenimy czy oryginalne.

Czytałem na innych stronach, że huma nie jest sprawdzona. Ktoś pisał, że dużo podróbek (nie akurat o tych co chcemy).

Mogę pod koniec tygodnia się tam przejechać i kupić te trany - zrobię fotki i ocenimy czy oryginalne.

wystarczy że kupisz jedną parę i pomierzysz pojemności złącza między G i S i jeśli będą to wartości z przedziału katalogowego to znaczy że orginał, jest to najlepszy sposób przy mosfetach na sprawdzenie ich orginalności. Jeśli nie masz możliwości takich pomiarów służę pomocą.

A co jest potrzebne? Mam multimetr. Trzeba gdzieś napięcia przykładać do mosfeta?

potrzebujesz dokładny miernik pojemności ten w multimetrach nie są wystarczającą dokładne na tych wartościach i nie trzeba żadnych napięć przykłądać

z tego co pisał w tym wątku krowaklara SSM2210 nie jest produkowany natomiast jego następcą jest SSM2212.

Ten drugi dostępny jest w RS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamawiając więcej sztuk jest niższa cena.

potrzebujesz dokładny miernik pojemności ten w multimetrach nie są wystarczającą dokładne na tych wartościach i nie trzeba żadnych napięć przykłądać

mam miernik z najmniejszym zakresem 0-2000 pF, spoko?

z tego co pisał w tym wątku krowaklara SSM2210 nie jest produkowany natomiast jego następcą jest SSM2212.

Ukryta Zawartość

trzeba było pod takie płytkę zaprojektować i smd walnąć od strony druku po problemie

może darmowe próbki od analog? ktoś wie czy można?

Edytowane przez bikerbo

Ukryta Zawartość

jest mały problem z tym układem:

Maksymalna częstotliwość robocza 10 kHz

a to troche mało jak na układ audio który nie jest zasilaczem

"mam miernik z najmniejszym zakresem 0-2000 pF, spoko?"

tak wystarczy jeśli dokładnie pokazuje. Mierzysz pojemność miedzy pierwszą a drugą nóżką tranzystora (patrząc od lewej strony)

Maksymalna częstotliwość robocza 10 kHz

hm.. a skąd bierzesz te dane?

ja znalazłem

Very low voltage noise: 1 nV/√Hz maximum @ 100 Hz

Excellent current gain match: 0.5%

Low offset voltage (VOS): 200 μV maximum

Outstanding offset voltage drift: 0.03 μV/°C

High gain bandwidth product: 200 MHz

kopiuje opis ze strony rs-online:

Dopasowana para tranzystorów bipolarnych podwójny NPN 10 V 20 mA 10 kHz HFE 200 SOIC SSM2212RZ 8-Pin

no chyba że jakiś błąd im się wdarł

no i poniżej też jest ta wartość w danych technicznych

Edytowane przez andrejos1

może jeszcze nie wytrawione są płytki to zmienimy pady pod SSM2212 ?

nic z tego......teraz to stoliczek pod 2212 :) bazy tez sa w środku

ale zwykłe typu bc550 tez moim zdaniem sie dobrze sprawdzą. jak układ odpali to wtedy będzie można bawić się w mod.

a co jest złego w bc550? w tym układzie nawet parowane być nie muszą,każdy pracuje oddzielnie

ja tak tylko informacyjnie - sam nie mam zamiaru płacić tyle.

jak układ odpali

myślę, że od kopa ;)

jeszcze co do tranzystorów w opisie jest podpowiedź że wskazany jest niskoszumny o wysokim wzmocnieniu w granicach 500-600,

przyszedł mi na myśl 2n5088 tez b. popularny

Gość JanF

(Konto usunięte)

Proponuję umówić się na jakąś wersję standardową tranzystorów do układu MOSCODE - potem, co naturalne, rozpoczął by się etap indywidualnych poszukiwań zamienników i ich weryfikacji w szerszym gronie. Oczywiście, dla tych, którzy chcieli by się w to tak bawić potem!

Edytowane przez JanF

jakoś..koniec tego tygodnia

jeżeli chcecie moge kupić te tranzystory i porozsyłać razem z pcb tylko wskazcie pewne zródło bo róznie z nimi bywa - pewnie i malowane się zdarzają.

Ja mam swoje ze starych zapasów

pozostałe części są chyba bez problemu dostępne

jak dobrze pamietam tranzystory z Hamy używał Bogdan,może on by się wypowiedział?

2sc2547E nie proponuje , bo ja je ściagałem aż z GB i one były dobrane do innego układu ( bez kaskody na lampie ) , Spróbujcie BC550 .

W Humie kupowałem trany wejściowe do klona accu i wyglądaja jak oryginały.

Fety dawno temu kupowałem chyba w Eurosemi, ale nie pamiętam dokładnie.

Moscoda steruję z wyjścia amplitunera Nakamichi AV10, bo on ma bardzo dobrą sekcję DAC i przedwzmacniacza.

Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia wzmacniacza na oscyloskopie, dopiero po przeprowadzce do nowego domu

za 3-4 miesiące.

Ja Fety kupiłem w Huma, bardzo szybka realizacja - na drugi dzień.

Z Irf jest problem , bo one potrzebują chyba aż 4 V na bramkach na każdy żeby ruszyły,

a 2SIK1058/2SJ162 po ok. 0,3 V na każdy przy prądzie spoczynkowym 50 mA i ok. 0,75 V dla 100 mA.

taki pościk z 2010 roku

faktycznie :-)

pamięć mam dobrą, ale jak widać krótką, a wydawało mi się , że brałem z Eurosemi, chyba dlatego ,że u nich dużo kupuje a w Humie pewnie tylko 2 razy :-)

Ale skoro tak było, to one wyglądaja na oryginały, działają do dziś

Gość JanF

(Konto usunięte)

Proszę wskazać najlepsze zamienniki?

Q1. SSM2210 ......

Q2. BDV65C ......

Q3. MPSA42 ......

Q4. 2SK135 ......

Q5. 2SJ50 ......

jeżeli chcecie mogę kupić te tranzystory i porozsyłać razem z pcb tylko wskażcie pewne źródło bo różnie z nimi bywa - pewnie i malowane się zdarzają.

Ja się piszę, daj znać na priv.

faktycznie :-)

pamięć mam dobrą, ale jak widać krótką, a wydawało mi się , że brałem z Eurosemi, chyba dlatego ,że u nich dużo kupuje a w Humie pewnie tylko 2 razy :-)

Ale skoro tak było, to one wyglądaja na oryginały, działają do dziś

no to źródło chyba już mamy,czy ktoś się piszę na zamówienie zbiorowe?

Przypominam ,zaoszczędzamy koszt transportu ok 15 zl, rozsyłając tranzystory razem z pcb-oczywiście rozesłanie pcb opóźni się o czas potrzebny na zorganizowanie zamówienia i zakup tranzystorów.

Jest to moja propozycja decyduje o wszystkim krowaklara bo na jego głowę spadnie organizacja

1.artw - 2 pary 2SK1058/2SJ162

Edytowane przez artw

• Pokaż nowe odpowiedzi