Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prochy - też. Co widać na przykładzie młodej pipy, która z uśmiechem na pysku zabiła niedawno dwóch chłopców...

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Nie pisz "polsza", Mateusz, bo obrażasz przyzwoitych ludzi; kiedyś już Cię prosiłem...

wczesniej burczales ale teraz to co innego - postaram sie specjalnie dla obywatela o tym pamietac

nie mniej jednak przygladajc sie obecnej polsce dostrzegam coraz wiecej podobienstw do naszych wschodnich niz zachodnich sasiadow

sposob powozenia jest swietnym przykladem

Tak,....tak jak piszesz, fotoradar nie wywiera absolutnie żadnych reakcji na kierowcę i rozmyślań po co jest, 100-200 metrów przed radarem i za radarem,... i to jest jedyne 200-400martrów prawidłowej jazdy, jeśli jeden z drugim się dostosuje, ....bo nic nie wiadomo, ale wiadome jest jedno, iż taki delikwent myśli o radarze tylko aby nie zapłacić mandatu, i na tym przepis drogowy do tyczący radarów się kończy.

Dla bezpieczeństwa mojego, najlepiej aby drogi były usłane radarami.

Dokładnie tak, w kluczowych miejscach! Sam sobie zaprzeczasz pisząc, że fotoradar nie wywiera absolutnie żadnych reakcji na kierowcę i rozmyślań, aby w tym samym zdaniu dodać, że daje jedyne 200-400 metrów prawidłowej jazdy i delikwent myśli tylko o radarze :D Twierdzisz, że lepiej niż fotoradarów będzie nawalić na drogach i autostradach garbów? Uwierz mi, że nawet do największego tępaka po 3-4 zdjęciach dociera, że jak postawili foto to należy tam zwolnić. A po 3-4 przejechaniach garbu co do niego dotrze? Że dobrze, że ma pneuma zawieszenie i można cisnąć setką na 20-tkach? Z drugiej strony faktem jest, że fotoradarowe władze bardziej myślą o biznesie niż o kluczowych miejscach, chwdp :) Całe życie z debilami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Juz to wklejalem ale dla Shane zrobie to jeszcze raz...przeczytaj sobie dokladnie ...warto

Ukryta Zawartość

W Polsce to jest akcyjność.

Wszyscy mają w dupie, że co roku ginie i zostaje kalekami jedna duża ulica...

Liczą się igrzyska; jakiś autobus wpadający w przepaść, zderzenie dwóch busów, pędzący idiota...

To jest medialne.

W Szczecinie w czasie pamiętnego zlotu żaglowców stateczny mężczyzna nie opanował samochodu przy parkowaniu pod wysoki krawężnik. Przejechał pieszych, ojciec zdążył odrzucić sprzed maski dwie córki a sam doznał zmiażdżenia nogi...

I co z tego wynika?

Ano tyle, ze urzędnicy obiecali już wiele lat temu, że za drakońskie opłaty za parkowanie obniżą krawężniki...

Na pewno Shane nie widzi tu związku. Ale taki jest!

Ludzie giną i ulegają wypadkom przez olewanie problemu bezpieczeństwa i przyjazność dróg i infrastruktury towarzyszącej.

Progi i przewężenia zwalniające, wszelkie separatory pasów, wysokie krawężniki, nadmiar znaków, zły stan dróg...

Jakoś winny jest zawsze jakiś debil albo kierowca, który miał pecha...

Wszyscy inni są z siebie zadowoleni.

Ukryta Zawartość

Juz to wklejalem ale dla Shane zrobie to jeszcze raz...przeczytaj sobie dokladnie ...warto

taaa znane od dawna.Nieakceptowalne dla wiekszości.Lepiej miec pod renka...zyda.

A z trzeciej strony wreszcie wiecie jakie maja o was zdanie dziennikarze, poilitycy...maciarki, katastrofy smolenskie.Gratuluje umyslow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wklejam wszystkim mądrym innaczej

Ukryta Zawartość

dane to list kogo do kogo?

i od jakiego poziomu rejestaracji.Kradzieze ponizej 250 zl to nie kradzieZ .A policja chcialaby ponizej 1000zl.Dlaczego....?

Edytowane przez muls

Dane z KSP

Ukryta Zawartość

Raport za 2012 s. 32

Wypadkowość młodych kierowców (18-24) jest o 60% wyższa niż dla osób w wieku 25-39, a w przypadku wypadków śmiertelnych o 80% (1,7 do 0,9).

Dodatkowo najprawdopodobniej duża część grupy 18-24 nie kieruje na co dzień samochodem i/lub przejeżdża zdecydowanie mniejszą liczbę kilometrów niż starsze grupy wiekowe. Przy tych założeniach wypadkowość/śmiertelność młodego kierowcy jest jeszcze wyższa.

post-3538-0-15256100-1388874332_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ppred

dlatego samce rodzaju ludzkiego powinny samodzielnie (bez nadzoru) kierowac pojazdy kolowe po ukonczonych 24 lat zycia

o tym sie juz trabi w wielu krajach bo statystyki w tym wypadku sa brutalne

dlatego samce rodzaju ludzkiego powinny samodzielnie (bez nadzoru) kierowac pojazdy kolowe po ukonczonych 24 lat zycia

Klasyczne chciejstwo. Po prostu mamy ileś jednostek głupich, nieprzystosowanych i wręcz pragnących śmierci. To czy pozwolimy się im zabić w wieku 18 czy 24 lat to sprawa drugorzędna, oni zginąć muszą. Za to opóźniając wszystkim moment rozpoczęcia legalnej jazdy samochodem czynimy z nich drogowe kaleki, bo odruchów znacznie łatwiej jest nauczyć się w młodym wieku.

a może rodzice winni zając sie edukacją i wychowanie swoich dzieci zamiast pozostawiać to szkole i internetowi

proponuje zrobic statystyke jaki procent tych szcześliwych dzieci był edukowany przez doswiadczonych ludzi-rodziców a jaki przez kumpli z okolicy bo starzy nie mieli czasu ani ochoty

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

oczywiscie ale prewencja w tym temacie nie zaszkodzi nikomu

zwlaszcza potencjalnym zabitym i rannym

sek w tym ze kiedys autem jezdzil nie bylo kto bo nie wszystkich stac bylo na jakiekolwiek auto. wiec jak juz szczyl zrobil prawko to nie bardzo mial czym szalec. wiec statystyki tez inaczej wygladaly niz wygladaja teraz. same cyferki wodza za nos bo malo kto bierze taki czynnik pod uwage. obecnie byle kmiot moze nabyc droga kupna zdezelowane bmw na szerokich laczach i po wsi sie wozic. i drifta taki wypacykuje, a co!

oni zginąć muszą.

byc moze - ale to niech gina palujac sie nawzajem sztachetami a nie zabijajac rodziny z dziecmi na przechadzkach poobiednich.

z reszta ostatni morderca mimo dachowania nie zginal.

po 24 roku testosteron mocno spada i samcom nie bije juz az tak mocno - prosta fizjologia

Za to opóźniając wszystkim moment rozpoczęcia legalnej jazdy samochodem czynimy z nich drogowe kaleki, bo odruchów znacznie łatwiej jest nauczyć się w młodym wieku.

oni moga jezdzic a nawet powinni. z tym tylko pod opieka kierowcow z minimum 6 letnim stazem. krotko rzecz ujmujac starego po imieniach do domu moga podwiesc (stary z tylu)

w sumie prawko tak jak kiedys karte rowerowa powinno sie robic w szkole bo obecnie taka jedna z drugim bez prawka to kalecy spoleczni.

Klasyczne chciejstwo. Po prostu mamy ileś jednostek głupich, nieprzystosowanych i wręcz pragnących śmierci. To czy pozwolimy się im zabić w wieku 18 czy 24 lat to sprawa drugorzędna, oni zginąć muszą. Za to opóźniając wszystkim moment rozpoczęcia legalnej jazdy samochodem czynimy z nich drogowe kaleki, bo odruchów znacznie łatwiej jest nauczyć się w młodym wieku.

.

oczywiscie ale prewencja w tym temacie nie zaszkodzi nikomu

zwlaszcza potencjalnym zabitym i rannym

Zaszkodzi - tym których na wstępie zdemotywujemy "choćbyś nie wiem jak ciężko pracował, samochodem sobie nie pojeździsz".

po 24 roku testosteron mocno spada i samcom nie bije juz az tak mocno - prosta fizjologia

Sprzeczne z wiedzą medyczną, poziom testosteronu jest mniej więcej stały między 18 a 60-tym rokiem życia.

Sprzeczne z wiedzą medyczną, poziom testosteronu jest mniej więcej stały między 18 a 60-tym rokiem życia.

uuuuu to juz konkret!

skad ty takiej wiedzy sie nalykales?

Zaszkodzi - tym których na wstępie zdemotywujemy "choćbyś nie wiem jak ciężko pracował, samochodem sobie nie pojeździsz".

za pare lat nikt by nie pamietal ze mozna inaczej. poza tym tak jak napisalem wczesniej prawko moznaby robic juz wczesniej - od 17tego roku na ten przyklad. ale samodzielna jazda - nu nu. dla doroslych a nie dla kurczakow z opierzonymi dopiero co kasztankami.

z reszta to nie moje pobozne zyczenia. unia pracuje nad takimi ustawami. ile z nich wprowadzi - tego nie wiem ale wcale sie bym nie zdzilwil gdyby w polsce zaczely te prawa stosunkowo szybko obowiazywac

Edytowane przez mateuszek

ok

dla waszej wiadmomosci:

bialy czlowiek w naszym klimacie i kulturze osignie najwyzszy poziom testosteronu w wieku 17-26 lat

to dosc duzy rozrzut bo i polska jest dosc mocno pomieszana - w innych temperaturach,, rasach i trybie zycia te dane nie beda w ogole obowiazywac

przyjmuje sie ze po 26 roku zycia poziom ten spada powoli do okolo 45 a potem szybciej

Statystycznie w populacji ilość testosteronu rzeczywiście ma tendencję minimalnie spadkową, ale ma to związek z chorobami jak również tyciem. Tym niemniej u samca zdrowego testosteron spada dopiero po 60-tce.

Róznica w poziomie testosteronu między 18- a 25-latkiem jest żadna, dlatego jest to marna podstawa do zabraniania jazdy temu pierwszemu a dopuszczania do niej drugiego.

W USA czy Kanadzie jeżdżą 16-latkowie i nie ma z tym większego problemu. To może mieć jednak związek z modelem wychowania - 16-letni syn znajomych miał pecha zsunąć się z oblodzonej górki prosto w tył komuś, i nie było innej opcji jak zapłacenie za naprawę z jego własnych pieniędzy, ciężko zarobionych w wakacje.

Tak czy siak totalitarne ubezwłasowolnienie ludzi w typie np. zakazu pracy związanej z przemieszczeniem się samochodem 19-latkowi, słabo wróży gospodarczej konkurencyjności Europy względem świata.

Dla mnie idiotyzmem jest nabijanie statystyk. Było już o tym. Ale wkurzyłem się na nowo. Jadę 29/12 przez pola. Zwolniłem bo rondo na wsi jest (trasa Łask - Piotrków Tryb). PO rondzie normalnie przyspieszam, bo droga pusta, domy 50-100m od drogi. Strzela mnie partyzant z radaru. Wiem, na 100%, że miałem 82kmh na liczniku, bo chwilę wczesniej sprawdzałem. On wyswietla mi 90kmh na radarze. I nie ma gadki. Nie udowodnię im, że nie skasowali radaru po ostatnim strzale, bo do sądu nie ma możliwości iść mieszkając za granicą. Żadne wyjaśnienia i prośby o wyrozumiałośc były bezskuteczne - 6 punktów, 300 pln. Wszystko to w terenie teoretycznie zabudowanym, gdzie gospodarstw było z 6 może na krzyż, oddalone od drogi. Prędkość nie była nadmierna do warunków, droga prosta. Ale tablica terenu zabudowanego musiała być rozciągnięta na 1km poza ostatnie budynki. Idealne miejsce, by reperować budżet i poprawiać statystyki wykrywalności. Złapali kolejnego przestepcę drogowego, pirata nieodpowiedzialnego. Chwała drogówce.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dla mnie idiotyzmem jest nabijanie statystyk. Było już o tym. Ale wkurzyłem się na nowo. Jadę 29/12 przez pola. Zwolniłem bo rondo na wsi jest (trasa Łask - Piotrków Tryb). PO rondzie normalnie przyspieszam, bo droga pusta, domy 50-100m od drogi. Strzela mnie partyzant z radaru. Wiem, na 100%, że miałem 82kmh na liczniku, bo chwilę wczesniej sprawdzałem. On wyswietla mi 90kmh na radarze. I nie ma gadki. Nie udowodnię im, że nie skasowali radaru po ostatnim strzale, bo do sądu nie ma możliwości iść mieszkając za granicą. Żadne wyjaśnienia i prośby o wyrozumiałośc były bezskuteczne - 6 punktów, 300 pln. Wszystko to w terenie teoretycznie zabudowanym, gdzie gospodarstw było z 6 może na krzyż, oddalone od drogi. Prędkość nie była nadmierna do warunków, droga prosta. Ale tablica terenu zabudowanego musiała być rozciągnięta na 1km poza ostatnie budynki. Idealne miejsce, by reperować budżet i poprawiać statystyki wykrywalności. Złapali kolejnego przestepcę drogowego, pirata nieodpowiedzialnego. Chwała drogówce.

Romek, nie piernicz proszę. Jeździłem 12-stką kiedyś i miśki w Wadlewie za rondem stały praktycznie zawsze, bo tam jest szkoła i przejście dla dzieciaków dobrze oznakowane czerwonymi kreskami na asfalcie, z dzieciakiem z lizakiem. Budynki są normalnie jak na wsi przy głównej, 2-3 metry od jezdni - można sobie sprawdzić na google street view.

Aaaa, i ten znak z przebiegającymi dzieciakami, nie wiem jak się nazywa, hehe, ale wiadomo o co cho...

Bandyta to zdarza się co x kilometrów.

Zniewieściali co x/5 kilometrów.

I potem przez takich dochodzi do wypadków... nawet normalnych kierowców.

Wiele wypadków, których poszkodowani nawet nie zgłaszają policji.

Stłuczki.

Niezachowana ostrożność?

Sobiesław zasada miał kiedyś odpowiedzieć, że bezpieczna odległość to taka wyrażona w metrach, ile ma kierowca na liczniku (sic).

Proponuję pochylić się nad tym stwierdzeniem uznanego rajdowego kierowcy.

Przekalkulujmy.

Wychodzi, że żadne miasto, droga poza miastem nie będzie przejezdna! Samochód od samochodu co 50-120 m. Zapomnijmy o transporcie!

Shane, słucham propozycji na przewóz pasażerów i towarów.

Romek, nie piernicz proszę. Jeździłem 12-stką kiedyś i miśki w Wadlewie za rondem stały praktycznie zawsze, bo tam jest szkoła i przejście dla dzieciaków dobrze oznakowane czerwonymi kreskami na asfalcie, z dzieciakiem z lizakiem. Budynki są normalnie jak na wsi przy głównej, 2-3 metry od jezdni - można sobie sprawdzić na google street view.

Aaaa, i ten znak z przebiegającymi dzieciakami, nie wiem jak się nazywa, hehe, ale wiadomo o co cho...

4m zgadza się, to był Wadlew. Nie pierniczę. Za rondem po prawej jadąc do Piotrkowa jest szkoła. Owszem. Ja zostałem zatrzymany chyba kilometr dalej, przy wylocie, gdzie między jednym gospodarstwem a drugim jest po kilkadziesiąt/set metrów przerwy. Można sprawdzić na Google Maps. Nie argumentuj proszę, że policja pilnowała prędkości w okolicach szkoły, bo 29 grudnia, o 23:00 żadne dziecko w szkole nie siedzi ani po drodze nie biega, tym bardziej na drugim końcu wsi. Nie pierniczę, bo nie chodzi o moje rozgorycznie, ale o fakt: miejsce w żaden sposób nie jest niebezpieczne, bo jest prosta, pola, kilka zabudowań. Noc. Psa ze złamaną nogą. Ale jest kontrola - by jeździło się bezpieczniej. Aha - i PL jest jednym z niewielu krajów, gdzie można takie wałki odstawiać z radarami ręcznymi - przecież tam nie ma żadnej możliwości weryfikacji, czy to jechałem ja, czy inny pojazd 30 min. wcześniej! I co mam iść do sądu? Moje słowo przeciwko słowu 'stróżów' prawa? Tak jak napisałem - wszystko jest w porządku: kolejny przestępca drogowy złapany, wpływ do budżetu jest, komendant zadowolony, bo na 2 dni przed końcem roku jeszcze pewnie kilku takich 'przestępców groźnych' jak ja złapał i statystyki poszły w górę. A jednocześnie wracałem przez całą PL 1 stycznia rano (wyjazd o 8 rano) i nie widziałem żadnego patrolu policji kontrolującego choćby trzeźwość.... Łapiesz różnicę?

Powrót po dłuższej przerwie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.