Skocz do zawartości
IGNORED

Plazmy. Czy obecnie jest jeszcze sens interesować się?

profee

Rekomendowane odpowiedzi

cieni nie regulujesz parametrem "gain RGB", tym regulujesz balans wysokiej bieli

Gain RGB reguluje cały przebieg (czyli np. szary typu 127,127,127 również), a nie tylko biały (255,255,255).

...pierwszy raz o doładowywaniu gazem czytam... ale i tak nie wierzę :)...

Nie wierzysz w taką plotkę? Ja ze 3...4 lata temu mimochodem słyszałem rozmowę dwóch panów na temat współczesnych TV, i wśród wad plazmy wymieniono "wyciek plazmy"... :D Jakoś powstrzymałem się od tego by się wtrącić... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 13 Listopada 2010 - offtop
Ukryte przez Yamnick, 13 Listopada 2010 - offtop

Kyle, przydałaby ci się reprymenda jak z filmu, bo jesteś upierdliwy jak Chavez:

Nie wierzysz w taką plotkę? Ja ze 3...4 lata temu mimochodem słyszałem rozmowę dwóch panów na temat współczesnych TV, i wśród wad plazmy wymieniono "wyciek plazmy"... :D Jakoś powstrzymałem się od tego by się wtrącić... ;)

nie wierzę że cokolwiek się ulatnia z plazmowych tv, a co do plotki... ech szkoda gadać :)

123... test

STWIERDZENIE laika nie znającego tematu

gdzieś dzwoni tylko nie wiadomo w którym kościele... może chciałbyś aby tak było ale niestety (a może stety) poza rzadkimi przypadkami z serii 10 Panasonica, nic takiego się nie dzieje, ani po kilkuset ani po kilku tys. h, moja plazma też trzyma 0,02cd/m2 po prawie 2 tys. h

zanim zaczniesz pisać to sprawdź Avsforum i CNET (testują Panasa G20 specjalnie pod tym kątem) czy ktoś miał ten problem w serii 20

Czym zmierzyłeś poziom czerni 0.02cd/m2 ?

kolorymetrem

Gain RGB reguluje cały przebieg (czyli np. szary typu 127,127,127 również), a nie tylko biały (255,255,255).

reguluje cały przebieg ale w stopniu znikomym przy niskich wartościach, podobnie jak jasność reguluje głównie czerń (w małym stopniu biel) i tak samo jak kontrast reguluje głównie biel (z małym stopniu czerń)

ciągle rzucasz parametrami, cyframi, terminami tak że ktoś stojący z boku myśli że doskonale orientujesz się w temacie, prawda jest taka że często tylko teoretyzujesz... i tu się właśnie mylisz - cienie nie zależą od parametru gain tylko od offset kalibrowałem i właśnie pod tym kątem specjalnie sprawdzałem

dla ciekawskich gain/offset to to samo co:

RGBLowEnd: Bias, Offset, Cuts, Cutoff, RGB brightness

RGBHighEnd: Drive, Gain, RGB contrast

ciągle rzucasz parametrami, cyframi, terminami tak że ktoś stojący z boku myśli że doskonale orientujesz się w temacie, prawda jest taka że często tylko teoretyzujesz... i tu się właśnie mylisz - cienie nie zależą od parametru gain tylko od offset kalibrowałem i właśnie pod tym kątem specjalnie sprawdzałem

W takim razie ten kto czyta co piszę niech wyświetli sobie kolor ciemno szary reprezentujący cienie i reguluje RGB gain swojego wyświetlacza (składowe R G B z menu wyświetlacza) i sam się przekona czy "teoretyzuję" czy nie :]

kolorymetrem

Jaki model ?

model Spyder3tv, żeby nie było - pytałem w supporcie, mierzy w dół dokładnie do 0,02cd/m2, poniżej wskaże albo 0,02 albo 0,00 i często tyle wskazywał

@Kyle

nie czytasz tego co napisałem, jeszcze raz:

"jasność reguluje głównie czerń (w małym stopniu biel) i tak samo jak kontrast reguluje głównie biel (z małym stopniu czerń)" więc, ma znaczenie...

na jakich IRE ustawiasz gain a na jakich IRE offset aby temperatura barwowa się zgadzała ? zapytaj kogoś kto kalibruje tv, jak to się robi to Ci powie :)

"jasność reguluje głównie czerń (w małym stopniu biel)

Regulator jasności (pod warunkiem że cały jego zakres działania to regulacja samej intensywności świecenia lamp) w LCD reguluje biel w takim samym stopniu jak i czerń.

model Spyder3tv, żeby nie było - pytałem w supporcie, mierzy w dół dokładnie do 0,02cd/m2, poniżej wskaże albo 0,02 albo 0,00 i często tyle wskazywał

@Kyle

nie czytasz tego co napisałem, jeszcze raz:

"jasność reguluje głównie czerń (w małym stopniu biel) i tak samo jak kontrast reguluje głównie biel (z małym stopniu czerń)" więc, ma znaczenie...

na jakich IRE ustawiasz gain a na jakich IRE offset aby temperatura barwowa się zgadzała ? zapytaj kogoś kto kalibruje tv, jak to się robi to Ci powie :)

Uuuuuuuuuu !!!!!!

Gratuluje pomiaru :)))))

Możesz sobie taki pomiar 0,02 cd/m2 oprawić w ramke i powiesić na scianie.

A teraz na poważnie.

Zarówno Syder jak i Eye One i znacznie droższy Eye One Pro nie nadają się do pomiarów poziomu czerni.

To są kalibratory !!! Do pomiaru poziomu czerni na tak niskich poziomach używa się urządzeń wartych walizke pieniędzy.

To ze Spyder pokazuje 0,0 a potem 0,02 to znaczy że 0,02 jest jego progiem czułości zadziałania. W zależności od egzemplarza jest on zmienny.

W moim to 0,03. Nie oznacza to jednak że kolorymetr mierzy poprawnie od tej wartości !!!

Spyder jest w miarę dokładny od kilku IRE jesli się go skalibruje dokładnym kolorymetrem. Fabrycznie nie jest kalibrowany i w zależności od egzemplarza rozrzuty mogą być różne.Na niskich poziomach Spyder oszukuje tym bardziej im ciemniej. Nieco dokładniejszy w niskim zakresie jest Eye One i dość drogi Eye One Pro. Eye One Pro skalibrowany dokładnym kalibratorem /bardzo drogim/ pozwala na dość dokładny pomiar w zakresie od 0.2 cd/m2. To już profesjonalny kalibrator w niskich zakresach swiatła. Zauważ że 0,2 cd to 10 razy więcej jak Ty zmierzyłeś Spyderem 0.02cd!!!

Uuuuuuuuuu !!!!!!

Gratuluje pomiaru :)))))

Możesz sobie taki pomiar 0,02 cd/m2 oprawić w ramke i powiesić na scianie.

A teraz na poważnie.

Zarówno Syder jak i Eye One i znacznie droższy Eye One Pro nie nadają się do pomiarów poziomu czerni.

To są kalibratory !!! Do pomiaru poziomu czerni na tak niskich poziomach używa się urządzeń wartych walizke pieniędzy.

To ze Spyder pokazuje 0,0 a potem 0,02 to znaczy że 0,02 jest jego progiem czułości zadziałania. W zależności od egzemplarza jest on zmienny.

W moim to 0,03. Nie oznacza to jednak że kolorymetr mierzy poprawnie od tej wartości !!!

Spyder jest w miarę dokładny od kilku IRE jesli się go skalibruje dokładnym kolorymetrem. Fabrycznie nie jest kalibrowany i w zależności od egzemplarza rozrzuty mogą być różne.Na niskich poziomach Spyder oszukuje tym bardziej im ciemniej. Nieco dokładniejszy w niskim zakresie jest Eye One i dość drogi Eye One Pro. Eye One Pro skalibrowany dokładnym kalibratorem /bardzo drogim/ pozwala na dość dokładny pomiar w zakresie od 0.2 cd/m2. To już profesjonalny kalibrator w niskich zakresach swiatła. Zauważ że 0,2 cd 10 razy więcej jak Ty zmierzyłeś Spyderem 0.02cd!!!

Prawda ... warto dodać że ogólnie pomiar niskich jasności (ułamki cd) to jest śliska sprawa (niska dokładność ... nie tylko chodzi mi o dokładność samego pomiaru jasności "czerni" ale też temp. barowej przy tej jasności).

Kyle - lampy mnie nie interesują, możesz sobie regulować nimi zarówno biel jak i czerń - nic mi do tego, możesz ustawić je sobie na minimum aby osiągnąć czerń absolutną jeśli chcesz

ale samych detali cienia się nie kalibruje gainem RGB ani podświetleniem lamp

a idealna temperatura barwowa poniżej 0,1cd to faktycznie niezwykle istotna sprawa ;)

ale to wszystko = kalibracja, nie robi się tego na IRE 0 czy IRE 10

marekzawa - nie interesuje mnie co o nim sądzisz i skąd masz wiedzę że na pewno jest niedokładny, ja otrzymałem informację, że 0,02cd/m2 to graniczna wartość pomiaru, mi czasem pokazywał 0,02 (przy dłuższym pomiarze), czasem 0,00 (zwłaszcza przy pomiarze w czasie rzeczywistym) więc można przyjąć że łapał w okolicach 0,02

jeśli jest inaczej to widocznie Ty masz rację a wszyscy testujący się mylą ("plazmy Panasonica mogą zejść z czernią do 0,02cd/m2", mowa o wszystkich modelach mających zbliżoną czerń, czyli poza V,VT)

otrzymywałem powtarzalne wyniki w okolicach 0,05cd/m2 więc 0,02cd/m2 brzmi bardzo wiarygodnie przy wyraźnie ciemniejszym ekranie

0,02cd/m2 to nie jest super czerń, a pomiar nie musi być idealny, chodzi o to że wbrew temu co wielu tu sugerowała czerń wcale nie rośnie (niemal 2 tys.h na liczniku) a przynajmniej nie jest to regułą jak niektórzy sugerują

ale samych detali cienia się nie kalibruje gainem RGB ani podświetleniem lamp

"Detale cienia" ? A co to takiego? W jakich jednostkach wyraża się tę wielkość ? ;)

Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem. Skoro już była lepsza (jak niektórzy uważają) technologia PDP - to po jakiego grzyba topiono grube miliony (jeśli nie miliardy) dolarów w rozwój LCD? Tylko po to, aby następnie wielkim mozołem zwracać sobie te inwestycję, posiłkując się natrętnym marketingiem? A może LCD naprawdę stanowi kolejny krok naprzód i tylko nieuleczalni konserwatyści (czytaj: miłośnicy plazmy) nie chcą tego przyjąć do wiadomości?

Niestety nie, badania nad LCD rozpoczęły się w latach 70-tych, potem była plazma.

thx, za odpowiedź...pierwszy raz o doładowywaniu gazem czytam... ale i tak nie wierzę :)

No cóż, jeśli nie wierzysz trudno.

O "doładowaniu" plazm było głośno (przeciętny Kowalski) jakiś czas temu (5-6 lat)

Jakież było moje zdziwienie jak mój kolega jakieś dwa tygodnie temu pyta mnie cyt."a co ile doładowuję się plazmę"

don111

Masz lepszy TV. Mój ma stale 0.003cd/m2 mierzone Spyder 3 :)))

Po tym co napisałeś widzę że jesteś w pomiarach pełnym amatorem.

Równie zabawny bedzie pomiar napięcia 1mV miernikiem analogowym o zakresie 100V, jak Twoje 0.02cd/m2.

Nie wiem jaki jest poziom czerni w plazmach Panasonica ponieważ producent tego nie podaje. Natomiast do zródeł gazetowo-internetowych podających tak niskie poziomy czerni nie podchodzę poważnie z tej prostej przyczyny że nie podają jakim przyrządem dokonali pomiaru.

O tym jak dokładny jest Twój /i mój/ Spyder łatwo możesz się przekonać wysyłając czujnik do kalibracji.

Dostaniesz plik kalibracyjny oraz wyznaczony powtarzalny zakres pomiarowy. Zdziwisz się od jakich wartości dokładnie mierzy i ile warte jest Twoje 0.02cd.

Polecam kalibrator Konica Minolta CS-2000. Mierzy od 0.003cd.

Jak napiszesz że tym zmierzyłeś i uzyskałeś 0.02cd to uwierze.

O cene zapytaj na siedząco abyś się nie przewrócił jak usłyszysz ile $$$$ kosztuje!!!

Będziesz miał najlepiej skalibrowany na swiecie TV :)))

Niestety nie, badania nad LCD rozpoczęły się w latach 70-tych, potem była plazma.

Coś Ci się pozajączkowało:

Wyświetlacz plazmowy został wynaleziony na Uniwersytecie Urbana-Champaign w Illinois przez Donalda L. Bitzera, H. Gene’a Slottowa, oraz absolwenta Roberta Willsona w 1964 dla firmy komputerowej ‘PLATO Computer System’. Oryginalne monochromatyczne, zazwyczaj pomarańczowe lub zielone, czasem żółte panele cieszyły się wielką popularnością we wczesnych latach 70. XX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie pisz więc swoich pro-plazmowych fantasmagorii.

Ukryta Zawartość

don111

Jaki masz udział procentowy poszczególnych barw przy pomiarze 0.02cd/m2 wykorzytując Spyder 3 ?

Nie brakuje przypadkiem któregoś koloru ?

ostatnie wartości mierzone w sposób ciągły to było między 0,05-0,06cd/m2 i pokazywał wtedy też normalnie składowe rgb, poniżej już jest problem bo jest zbyt duży przeskok w jasności ekranu (coś jak wygaszenie piksela w plaźmie) więc pokazuje albo 0,00 albo 0,02, krok w górę to 0,08cd/m2 i jak dla mnie ta różnica w jasności w górę jest na pewno nie większa od spadku w dół (od tych 0,05-0,06cd), więc bardzo prawdopodobne są te 0,02cd/m2 jakie pokazywał kolorymetr i o jakich pisali w testach

Coś Ci się pozajączkowało:

Wyświetlacz plazmowy został wynaleziony na Uniwersytecie Urbana-Champaign w Illinois przez Donalda L. Bitzera, H. Gene’a Slottowa, oraz absolwenta Roberta Willsona w 1964 dla firmy komputerowej ‘PLATO Computer System’. Oryginalne monochromatyczne, zazwyczaj pomarańczowe lub zielone, czasem żółte panele cieszyły się wielką popularnością we wczesnych latach 70. XX

Ukryta Zawartość

Nie pisz więc swoich pro-plazmowych fantasmagorii.

No właśnie, a w pełni kolorowe kiedy?

Nic mi się nie pozajączkowało, to koledze się coś robi ale nie wiem co.

Może się ujawnisz choćby na PW.

Chcę jeszcze dodać (wyjaśnić) do tego co napisał Pan Filip Kulpa, a mianowicie: producenci plazm stosują oszczędności,

dobrym przykładem jest Samsung który we wszystkich swoich modelach (plazma) montuje zasilacze o słabej wydajności prądowej. Przejawia się to jako "buczenie". Gdyby producenci montowali zasilacze nadmiarowe wtedy efekt cyt."szarej bieli" nie istniałby.

Ukryta Zawartość

Gdyby producenci montowali zasilacze nadmiarowe wtedy efekt cyt."szarej bieli" nie istniałby.

Gdyby producenci montowali dużo wydajniejsze zasilacze do ekranów plazmowych (3x większej max mocy powinno wystarczyć) to moc konsumowana przy wyświetlaniu białej sceny była by ogromna {ponad 1KW?},ale fakt że przygaszenia by pewnie już na plazmach nie było.

Panowie, podsumowanie Filipa Kulpy, z uwagi na jego praktykę oraz bezstronność, jest chyba na dziś najbardziej obiektywnym i wiarygodnym materiałem na tym forum. Proponuję nie dywagować dalej na temat plazma czy lcd.

Kazdy kto umie czytać ze zrozumieniem, jest świadomy swoich preferencji, może sobie wyciągnąć wnioski.

No właśnie, a w pełni kolorowe kiedy?

Nie, nie były. Obala to tylko Twoją tezę, że:

1. Prace nad LCD trwały od początku lat 70-tych.

2. Plazma była późniejsza.

Bo nie była.

W trakcie badań biologicznych w 1888 r. Friedrich Reinitzer zupełnie przez przypadek odkrył ciekły kryształ. Dalsze długoletnie badania własności ciekłych kryształów wykazały możliwość sterowania własnościami optycznymi tej substancji, co umożliwiło skonstruowanie pierwszego wyświetlacza ciekłokrystalicznego w roku 1964 (George H. Heilmeier).

Ukryta Zawartość

Jak więc widzisz wprawdzie ciekłe kryształy odkryto znacznie wcześniej, ale technologie LCD i PDP w wyświetlaczach pojawiły się w tym samym czasie i rozwijały się równolegle. Nadal nie rozumiem: skoro była już lepsza (jak twierdzisz) technologia PDP - po co rozwijano gorszą (Twoim zdaniem) technologię LCD, topiąc w to na dodatek giga-kasę? Potrafisz jakoś logicznie wytłumaczyć tę kontradykcję?

Może się ujawnisz choćby na PW.

Szanowny Pan jakieś dochodzenie prowadzi? Niektórym się ujawniłem. Wszem i wobec na Forum Romanum nie ma potrzeby.

Panowie, podsumowanie Filipa Kulpy, z uwagi na jego praktykę oraz bezstronność, jest chyba na dziś najbardziej obiektywnym i wiarygodnym materiałem na tym forum. Proponuję nie dywagować dalej na temat plazma czy lcd.

Kazdy kto umie czytać ze zrozumieniem, jest świadomy swoich preferencji, może sobie wyciągnąć wnioski.

Całkowita zgoda i wielkie dzięki za zaproszenie red. Filipa Kulpy do zabrania głosu w przedmiotowej sprawie. Wnioski, jakie mnie się nasunęły po przeczytaniu Jego wpisu są następujące:

1. Ani LCD nie jest uosobieniem zła wszelakiego.

2. Ani plazma nie jest wikwitem absolutnej doskonałości.

Każda z tych technologii ma swoje zdecydowane plusy i równie ewidentne minusy. Trzeba się więc kierować własnym gustem, upodobaniem i osobistymi preferencjami. Z przyczyn, które wyłuszczyłem powyżej i których nie ma potrzeby powtarzać - wybieram jednoznacznie LCD.

Ukryta Zawartość

Gdyby producenci montowali dużo wydajniejsze zasilacze do ekranów plazmowych (3x większej max mocy powinno wystarczyć) to moc konsumowana przy wyświetlaniu białej sceny była by ogromna {ponad 1KW?},ale fakt że przygaszenia by pewnie już na plazmach nie było.

To że zasilacz impulsowy (np. komputerowy) ma np. 800 wat to nie oznacza że "ciągnie" z sieci 800 wat, oznaczo to że moża z takiego zasilacza pobierać te 800 wat.

W plazmie możma wmontować nawet 2000 wat i nie oznacza to że tyle zużywałaby plazma. (nastepny mit Kylego)

To że zasilacz impulsowy (np. komputerowy) ma np. 800 wat to nie oznacza że "ciągnie" z sieci 800 wat, oznaczo to że moża z takiego zasilacza pobierać te 800 wat.

W plazmie możma wmontować nawet 2000 wat i nie oznacza to że tyle zużywałaby plazma. (nastepny mit Kylego)

Możesz czasem postarać się myśleć? Czytałeś to?:

Jak myślisz .... dla czego plazma przygasa na jasnych scenach? ... bo zasilacz nie wyrabia. Jak włożysz zasilacz który dostarczy odpowiednią moc to sądzisz że zostanie ona pobrana z kosmosu przy wyświetlaniu BIAŁEJ SCENY czyli w CHWILI ZAPOTRZEBOWANIA NA WYSOKĄ MOC ?

Przestań już pleść bo jak mówiłem że plazma przygasa na jasnych scenach to nazwałeś to "teoretyzowaniem" ... aż nagle się "przebudziłeś"?

ostatnie wartości mierzone w sposób ciągły to było między 0,05-0,06cd/m2 i pokazywał wtedy też normalnie składowe rgb, poniżej już jest problem bo jest zbyt duży przeskok w jasności ekranu (coś jak wygaszenie piksela w plaźmie)

Chyba nigdy nie zrozumiesz co to jest skończona dokładność przyrządu pomiarowego.

Nie, nie były. Obala to tylko Twoją tezę, że:

1. Prace nad LCD trwały od początku lat 70-tych.

2. Plazma była późniejsza.

Bo nie była.

Jak więc widzisz wprawdzie ciekłe kryształy odkryto znacznie wcześniej, ale technologie LCD i PDP w wyświetlaczach pojawiły się w tym samym czasie i rozwijały się równolegle. Nadal nie rozumiem: skoro była już lepsza (jak twierdzisz) technologia PDP - po co rozwijano gorszą (Twoim zdaniem) technologię LCD, topiąc w to na dodatek giga-kasę? Potrafisz jakoś logicznie wytłumaczyć tę kontradykcję?

A przeczytaj jeszcze raz ten swój link dotyczący plazmy.

Możesz czasem postarać się myśleć? Czytałeś to?:

Jak myślisz .... dla czego plazma przygasa na jasnych scenach? ... bo zasilacz nie wyrabia. Jak włożysz zasilacz który dostarczy odpowiednią moc to sądzisz że zostanie ona pobrana z kosmosu przy wyświetlaniu BIAŁEJ SCENY czyli w CHWILI ZAPOTRZEBOWANIA NA WYSOKĄ MOC ?

:), Kyle zajmuję się elektroniką od 25 lat i Ty mówisz że ja pierdoły piszę? chłopie zlituj się.

No wiadomo że nie z kosmosu będzie pobierał prąd, ale ten pobór znów będzie "ruchomy" (tzn. będzie biały na ekranie to będzie pobierał, nie będzie białego nie będzie pobierał), a już na pewno nie 1000 W jaki zaproponowałeś przerysowując sprawę żeby tylko podkręcić temperature rozmowy i wprowadzić po raz kolejny niezdecydowanych w błąd.

Kyle, Ty za to szastasz na lewo i prawo parametrami, terminami żeby zabłysnąć na forum i pewnie wielu tym nabrałeś. Jak się okazało, za tymi cytatami podręcznikowymi, cyferkami, fachowymi terminami kryje się często teoretyzowanie i niewiedza... Wystarczy tylko nieco dokładniej się temu przyjrzeć, dobitne przykłady opisałem parę postów wyżej. Mnie już na pewno na swoją techniczną gadkę nie nabierzesz :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.