Skocz do zawartości
IGNORED

Keith Jarrett - najciekawsze płyty

Rekomendowane odpowiedzi

nowy podwójny Keith w trio już niebawem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciężko mi uznac, które dzieł KJ jest dzebeściakiem. Bywa, że płyta, której nie trawie, nagle zdaje się byc objawieniem. To bardzo emocjonalna muzyka. Nie słucham nigdy mistrza jako "ogólnego tła plumkającego". Często zauwazam u audiofili puszczanie muzyki non stop. Myślę, że to przytłumia percepcję. Przystepujac do słuchania Jarretta mam juz rozgrzany piec i gasze światło. W ten sposób wchodze w spektakl. Staje się uczestnikiem. Kazdy dźwięk, łącznie z odgłosami, ma znaczenie. Jarrett zawsze opowiada jakąś historię. Wystarczy posłuchać. Always Let Me Go.

...Jarretta nie sluchalem od dawna , pora sobie przypomniec "Whisper Not", ktore kiedys bardzo lubilem, bardzo ciekawa plyta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...przesluchalem pierwszy krążek, z drugiego rezygnuje, Jarrett jest bardzo fajny, pieknie i prosto podana muzyka, chyba jednak jego solowe plyty maja wiecej do powiedzenia...

Pragnę zwrócić uwagę na płytę "The Cure" z ECM.Mam do niej szczególny stosunek,ponieważ było to jedno z pierwszych CD w mojej płytotece.

Keith Jarrett at the Blue Note edycja 6-cio płytowa. Kosztuje kupę kasy (jak na mój gust) ale warto. Po tej płycie pokochałem Jazz. Może solowe partie fortepianu kogoś nudzą ale jak dla mnie - napięcie rośnie a Autumn Leaves stało się dla mnie utworem szczególnym i teraz każde wykonanie porównuję do tego właśnie Jerrettowskiego (zna ktoś inne lepsze wykonania Autumn ... ? Będę wdzięczny za podpowiedzi bo lubię ten kawałek, oj bardzo)

Oosbiście najlepsze solo dla mnie to Paris Concert. Zaczyna się trochę jak Bach, może dlatego tak mi się podoba. Wspaniała płyta, obok słynnego koncertu z Kolonii. A jeśli chodzi o koncert z Kolonii, miałem kiedyś okazję go posłuchać na Tannoy Westminster - foretepian był zawieszony w przestrzeni gdzieś na środku, wkoło mnóstwo powietrza... ech, chciałbym to uslyszeć jeszcze raz... coraz bardziej mi chodzi po głowie Tannoy koncentryk... Pozdr. Piotr

Paris, La Scala, Bremen/Lozanna no i Kolonia to moje typy.

Specjalistą od Autumn Leaves jest niejaki Witek-siubidubida-b

pzdr

Solowo Jarreta wybralbym dokladnie to, co broy. Dodalbym jeszcze 6-ciopak sun bear concerts i najnowsza solowa, choc to wedlug mnie nie jazz tylko muzyka wspolczesna improwizowana.

najczesciej ostatnio slucham jednak w zespole plyt: changes oraz survivors suite i plyty firmowanej przez peacocka - zapomnialem teraz tytul, a jestem poza domem.

Jak sądzicie czy Jarrett w najbliższych latach będzie nagrywał taka muzykę jaką gra od lat, czy też stać go jeszcze na jakąś woltę?Czy nas jeszcze czymś zaskoczy?

Nie wiem czy były wymieniane tytuły płyt amerykańskiego kwartetu Jarretta ( z D.Redmanem,Ch.Hadenem,P.Motianem),które bardzo sobie cenię.Pokazują one inne oblicze muzyki Keitha,freejazzowe.Mam na myśli "Death and the flower" oraz "Fort Yawuh".

Witam.

Słyszałem co prawda tylko jedną plytę Keith Jarret, ale naprawdę bardzo mi się podoba. Jest to Ruta and Daitya z De Jonnettem. Jarret gra tam na jakichś organach, fajna płyta polecam.

“Kejseren er i garderoben!”

świetna płyta, oryginalna i świeża do dziś.

przed Tobą jeszcze wiele wspaniałych wrażeń, zazdroszczę!

jarrett to czysta magia

Panie i Panowie,

Mistrz powrócił!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witek B

Ale tak na poważnie.Czy słuchałeś tej płyty?Jeśli tak to jakie są Twoje wrażenia?

wojciech iwaszczukiewicz, 7 Paź 2007, 20:56

>Nie wiem czy były wymieniane tytuły płyt amerykańskiego kwartetu Jarretta ( z

>D.Redmanem,Ch.Hadenem,P.Motianem),które bardzo sobie cenię.Pokazują one inne oblicze muzyki

>Keitha,freejazzowe.Mam na myśli "Death and the flower" oraz "Fort Yawuh".

Wojciechu-

Jeśli przez przypadek nie znasz płyty The Survivor's Suite, nagranej właśnie w tym składzie, to warto ją poznać.

Wprawdzie była już wymieniona na początku tego wątku, ale polecania dobrych płyt nigdy za wiele.

I link. Dość długi lecz warto zerknąć. O dziwo, nawet w dość jak dla mnie specyficznym kryterium oceny allmusic nota bardzo wysoka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

>negra

Oczywiscie "The survivors suite" posiadam tylko zapomniałem o niej wspomnieć,jak również o "Eyes of the heart".

Bacha i Szostakowicza też wysoko oceniam.

Czy ktoś może zna płytę KJ ze suitami Haendla?

Suity te, ostatnio zrobiły na mnie ogromne wrażenie w interpretacji Richtera i zastanawiam się, czy wykonanie Jarretta jest na tyle dobre, iż warto w nie zainwestować.

Pzdr

Ł.A. Woman

Ponawiam pytanie.Jak sądzicie czy Jarrett jeszcze nas czymś zaskoczy czy też nadal będzie nagrywał standardy?

• Pokaż nowe odpowiedzi