Skocz do zawartości
IGNORED

Pożegnałem się z CD - jakoś tak smutno....... ;-(

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Reasumując, ja po prostu będę wsadzał do samego końca i jak długo się da, ponieważ lubię, a jak już nie będę mógł, to w ogóle przestane.

Natomiast zastanawiam się po kiego grzyba powieliłeś ten watek na trzech forach jednocześnie?"

Bo taki miałem kaprys i tyla........ w końcu to mój tekst i mogę z nim robić co chcę,

a jak już bardzo chcesz wiedzieć to mam otwarte 3 fora audio i byłem ciekawy dyskusji,

ot całą tajemnica ;-)

Nic nie chcę osiągnąć ,nic nie chce sprzedać, nie mam żadnego interesu -wiem ,ze niektórym to trudno zrozumieć - przełknąć - po prostu fajnie się bawię ;-))) DIY faktycznie mnie oczarował ,ale to droższa zabawa niż kupowanie Accu ;-))

Jeszcze jakieś pytania ,wal śmiało......

Po tych watkach mam zapchane skrzynki mailowe z zapytaniami ;-)

Reasumując, ja po prostu będę wsadzał do samego końca i jak długo się da, ponieważ lubię, a jak już nie będę mógł, to w ogóle przestane. "

Tylko jeszcze trzeba mieć co wsadzać ;-)

Może zamiast durnych zaczepek coś mądrego ?

Reasumując, ja po prostu będę wsadzał do samego końca i jak długo się da, ponieważ lubię, a jak już nie będę mógł, to w ogóle przestane. "

Tylko jeszcze trzeba mieć co wsadzać ;-)

Może zamiast durnych zaczepek coś mądrego ?

I niech teraz ktoś zarzuci temu portalowi brak obecności kobiet! Niektóre z nich są po prostru ukryte.

P.S. Gutek, skarbie, ale ja tobie pod sukienkę nie zagladam!

Tylko nie skarbie ;-)))

(...) W odczycie z komputera wialo wiekszym chlodem, co w konwencjonalnym transporcie nie bylo az tak widoczne. (...)"

I po to w tej zabawie jest potrzebny ciepły lampowy DAC.

Wchodzisz z piątakiem ? Czy pytasz tak jak Paweł XYZ (i podobni) ?

Najpierw zaproponuj, dokładnie co z czym w jakiej konfiguracji chciałbyś porównywać.

Jednym z wymagań takiego eksperymentu musiałoby być sprawdzenie, czy Twój transport CD na pewno w żaden sposób nie ingeruje w sygnał. Dodatkowo przetwornik powinien być podłączony przez SPDIF, a nie przez jakieś wewnętrzne połączenie zastosowane przez dCS.

Pomijacie ważny element w dyskusji - sposób dostarczenia danych do DAC-a Pucciniego (SPDIF) - wewnętrzne połączenie z DAC jest bardziej wyrafinowane.
W przypadku Pucciniego wspomniane wyrafinowanie polega na tym, że odtwarzając muzykę z CD można ją przekonwertować do DSD i tak podać na przetwornik D/A. W przypadku odtwarzania strumienia dostarczonego z zewnątrz po SPDIF tej możliwości już nie ma. Dlaczego konstruktorzy zdecydowali się na taki krok - nie mam pojęcia.

Dokładnie. I właśnie być może z tego faktu wynikać to, że Elberoth jest pewny wygranej. W takim momencie jak najbardziej różnice mogą być (pytanie tylko, czy na plus, czy na minus) między odtwarzaniem płyty CD w transporcie dCS a między Mac'iem Mini.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

takie testy są nic nie warte.Ja koleżce właczyłem do porównania drogi cd classe i ipoda touch z sygnałem przez line out.

jak grał classe to powiedziałem ze gra ipod i na odwrót.Po zastanowieniu stwierdził ze classe czyli ipod gra lepiej bo bardziej audiofilsko ;-).W takiej próbie kazdy polegnie...heheh.Test odbył sie na moich słuchawkach.Jakby elberotowi wstawic nowe kolumny to polegnie na amen.

Grundig High Fidelity

takie testy są nic nie warte.

(...)

W takiej próbie kazdy polegnie...heheh.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zostało udowodnione, że jeśli różnica faktycznie istnieje, to bezproblemowo i bezbłędnie można ją wykazać w ślepym teście ABX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

róznice oczywiscie sa .Ale pytaniem jest co gra lepiej lub co nam sie po prostu podoba ?

W teście, który proponował Elberoth niektórym forumowiczom, chodziło chyba tylko o wysłyszenie różnic, a nie o wskazanie lepszego brzmienia.

To taki test nie jest nikomu potrzebny do szczęscia.A juz wychwytywanie róznic miedzy transportami czy serwerami podłaczonymi do tego samego DAC to juz lekki obłęd.

Grundig High Fidelity

A juz wychwytywanie róznic miedzy transportami czy serwerami podłaczonymi do tego samego DAC to juz lekki obłęd.

Skoro Elberoth jest gotowy się założyć i przystąpić do takiego testu, to dlaczego by nie wykorzystać okazji i nie wyjaśnić niektórych spraw.

Panowie w czym wy macie problem ,kolega Elberoth od zawsze reprezentuje na tym forum interesy firm - producentów sprzętu audio, siedzi w tym po uszy i będzie bronił jak niepodległości źródła CD za jedyne 40 000zł ;-))

Teraz to już nie tylko rochy Cię dopadną ale i Elby !!! :))))

Tutaj Lemmy usłyszał różnicę i wskazał na twardy dysk z allegro jako lepszy brzmieniowo w slepym tescie abx.Jego rickenbaker zagrał z dysku z wieksza dosłownoscią i na górze był lekko aksamitny.Ale ten gosciu by nas wszystkich wysmiał i sponiewierał ...;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Gość rochu

(Konto usunięte)

Teraz to już nie tylko rochy Cię dopadną ale i Elby !!! :))))

Ale Gutek nie pękaj, bo piękny i dzielny królewicz Zycio przybędzie na białym wałachu, oponentów usiecze a w nagrodę pojmie Cię za żonę.

O ile oczywiście wniesiesz w wianie mu DCS-a ; )

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu - powiem ci wprost, nie każdy ma takie ciągotki jak ty i nie każdy bez przerwy uprawia te onanistyczne orgietki z Elbikiem :D

A mógłbyś powiedzieć to bardziej wprost i dosłownie, jak mężczyźnie przystało?

Zakładam, że ze względu na twojego nicka jesteś facetem. Chociaż zawsze mogę się w tym temacie mylić.

Teraz to już nie tylko rochy Cię dopadną ale i Elby !!! :)))) "

Zyzio nie boje się nikogo - popatrz sobie na moje zdjątko przy loginie ;-))

Zapomniałeś o Jazzie on tez należy do grupy trzymającej władzę - siedzi w tym biznesie po uszy i też mu tego typu wątki nie w smak,

no cóż ........ ;-)

I proszę się kłócić kulturalnie bo skorzystam ze swoich uprawień !

Panowie w czym wy macie problem ,kolega Elberoth od zawsze reprezentuje na tym forum interesy firm - producentów sprzętu audio, siedzi w tym po uszy i będzie bronił jak niepodległości źródła CD za jedyne 40 000zł ;-))

Porównanie całkowicie bez sensu, bo ci producenci sprzętu audio, których jak to ująłeś 'reprezentuję', produkują również odtwarzacze plików i przede wszystkim niezbędne przetworniki C/A - więc bez względu na wszystko, i tak zarobią.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To taki test nie jest nikomu potrzebny do szczęscia.A juz wychwytywanie róznic miedzy transportami czy serwerami podłaczonymi do tego samego DAC to juz lekki obłęd.

Niekoniecznie to "lekki obłęd" - użytkuję w systemie domowym 2 transporty cd i 2 DACe podpięte do jednego wzmacniacza i kolumn. Różnice w dźwięku jaki generują poszczególne urządzenia są łatwo uchwytne i właśnie dla tych odmienności trzymam te dublety :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

W przypadku Pucciniego wspomniane wyrafinowanie polega na tym, że odtwarzając muzykę z CD można ją przekonwertować do DSD i tak podać na przetwornik D/A. W przypadku odtwarzania strumienia dostarczonego z zewnątrz po SPDIF tej możliwości już nie ma. Dlaczego konstruktorzy zdecydowali się na taki krok - nie mam pojęcia.

To co napisałeś jest nieprawdą.

Natomiast zastanawiam się po kiego grzyba powieliłeś ten watek na trzech forach jednocześnie?

Chociaż Twój wpis na audiohobby, że zrobiłeś to "aby trochę podrażnić paru snobów" daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Od czasu słynnej awantury, którą wywołałeś odzywając się z gracją godną słonia w składzie porcelany w klubowym wątku o Accuphase, obserwuję Twoją karierę ludowego trybuna diy-owców i budżetowców.

Nie wiem tylko do czego tak naprawdę zmierzasz i co chcesz osiągnąć?

Dla mnie w tym wszystkim najbardziej zastanawiający jest fakt, że nie widzi różnicy pomiędzy SB3, a transportem dCSa. W końcu nawet w kręgach tak przyjaznych odtwarzaczom plików jak Computer Audiophile czy Squeezebox forum słyszą nawet różnicę pomiędzy SB3 a SB Touch, słyszą różnicę pomiędzy kablami i konwerterami sygnału, a nasz gutek ... nic, głuchy jak pień.

Pytanie tylko czego to dowodzi ? Chyba tylko tego że ON tego faktycznie (jak twierdzi) nie słyszy, na pewno natomiast nie tego, że różnic nie ma. W końcu w innym wątku ktoś nawet dzisiaj stwierdził, że nie widzi różnic pomiędzy SD a HDTV - jego prawo, jego oczy.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To co napisałeś jest nieprawdą.

W/g posiadanych przeze mnie wiadomości tak właśnie jest, ale mogę się mylić. Może napiszesz kilka słów więcej?

W międzyczasie na stronie:

Ukryta Zawartość

znalazłem takie informacje:

"When playing a CD, Puccini can also upsample conventional PCM encoded CDs to DSD sample rates and offers the choice between PCM or DSD playback."

"Puccini upsamples Red Book CDs to DSD and plays SACDs in their native format."

Oba zdania dość wyraźnie wskazują na to, że upsampling i konwersja do DSD odbywa się dla odtwarzanych płyt CD, a nie dla strumienia przyjętego po SPDIF. Gdzie jest napisane, że jest inaczej? Wskaż proszę. Jeśli się nie uda, to rozumiem, że doczekam się słowa "przepraszam" od kulturalnego człowieka?

Ukryta Zawartość

Elberoth =>

Zapomniałeś kolego ,że u mnie gościło kilku audiofilii , jakaś epidemia musi byś - wszyscy ogłuchli ?!

Postaraj się lepiej , wiem ,,że potrafisz ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.