Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy - który wybrać?

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o radę który głośnikowiec wybrać. Co do brzmienia to zależy mi szczególnie na dobrej dynamice i by nie wycinał basu - przydałoby się trochę masy w brzmieniu, bez zamulenia wysokich tonów ale i bez ostrości. Wzmacniacz to Creek Evo, głośniki jak narazie to jakieś przeciętne monitory Sony. Prosiłbym o opinię o kablach które biorę pod uwagę :

Ultralink Challenger 2x 3,3mm

Monitor Atmos 309

Real Cable TDC 300

Eagle Cable Transmission Line Alpha 2x4,02mm

Witam.

Proszę o radę który głośnikowiec wybrać. Co do brzmienia to zależy mi szczególnie na dobrej dynamice i by nie wycinał basu - przydałoby się trochę masy w brzmieniu, bez zamulenia wysokich tonów ale i bez ostrości. Wzmacniacz to Creek Evo, głośniki jak narazie to jakieś przeciętne monitory Sony. Prosiłbym o opinię o kablach które biorę pod uwagę :

Monitor Atmos 309

Real Cable TDC 300

Aktualnie,na ebay UK,jest Audioquest Cobalt 2x5m w bi-wiringu.Pójdzie tanio,bo mało kto zna ten kabel,to oczko wyżej niż Midnight.Spełni wszystkie twoje oczekiwania i przetrwa wymianę elektroniki.Jego niewątpliwą zaletą jest również fakt,że nie był podrabiany.

Witam.

Monitor Atmos 309

Real Cable TDC 300

Antycable. Polecam.

dopisz do listy chord carnival silverscreen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opinia jest w odpowiednim dziale ;)

całkiem ok kabel

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam.

Monitor Atmos 309

Real Cable TDC 300

Witam! Z tej czwórki zdecydowanie Real Cable TDC 300. Ale czy nie lepiej zacząć od głośników?

Kowboju-tylko do mnie nie strzelaj!!!!.....bo według mnie z tym co masz jest to całkowicie obojętne.pozdrawiam.

Spoko:-) A czy to będzie obojętne to się okaże. Po prostu chce sprawdzić co się da wycisnąć z tych kolumienek, wymienię w nich też wewnętrzne okablowanie i zobaczę co z tego wyjdzie.

Spoko:-) A czy to będzie obojętne to się okaże. Po prostu chce sprawdzić co się da wycisnąć z tych kolumienek, wymienię w nich też wewnętrzne okablowanie i zobaczę co z tego wyjdzie.

Przerost formy nad treścią. Cała ta zabawa w kablarstwo to jedna wielka farsa. Kup lepiej dobre kolumny, z dobrymi głośnikami i zwrotnicą ... a nie trać czasu i pieniędzy na wymianę wewnętrznego okablowania.

mam inne zdanie,

kable mogą sporo popsuć dlatego trzeba je odpowiednio dobrać w granicach rozsądku

a ich połączenie czyli często luźne wsuwki zimne luty słabe terminale banany styki etc mogą spaprać przepływ sygnału na maksa

moim zdaniem jest sens wymiany okablowania wewnętrznego na takie samo jak zewnętrzne i nie musi być drogie

ważne żeby było solidnie i trwale połączone

nie ma sensu kupowania drogiego druta markowego za tysiaka i podniecanie się nim jak w środku jest syf za 1pln

do wszystkiego trzeba podejść z dystansem i z głową

Focal + Naim

Rodzi się pytanie: jakie kolumny SONY ma cowboy ? Trochę nierozsądne byłoby wstawianie kabli o wartości kilkudziesięciu zł. do kolumn za np. 200zł (oczywiście cena jedynie wskazuje jakiej jakości głośników czy zwrotnicy możemy się spodziewać)

Baw się śmiało :). Koszt niewielki, a co zaobserwujesz to Twoje. Nawet gdybyś miał dojść do wniosku, że kable nie grają (w co nie wierzę) to i tak najlepiej przekonać się o tym samemu :).

A tak serio, to moim zdaniem powinieneś zacząć od wewnętrznego okablowania.

To może przewrócić Twój aktualny ranking kabli głośnikowych.

i nie droższe niż same końcówki i nie szersze niż szczeliny w podłodze aby łatwo je ukryć i nie twarde aby dobrze się układały i nie kolorowe żeby szybko znikały z oczu :) jak te :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Taka uwaga ogólna do kilku przedmówców - jeśli uważacie ten wątek za bezsensowny czy w inny sposób nieciekawy poprostu odpuśćcie go sobie i nie psujmy sobie wzajemnie humoru. Prosiłem Was o polecenie konkretnych kabli o określonym charakterze i na to czekam.

Proponuję Van den hula - w tej grupie cenowej to klasowa propozycja, lub XLO z rynku wtórnego choć to trudniejszy partner.Nie polecam zajmowania się wynalazczością w temacie kabli.

Proponuję Van den hula - w tej grupie cenowej to klasowa propozycja, lub XLO z rynku wtórnego choć to trudniejszy partner.Nie polecam zajmowania się wynalazczością w temacie kabli.

Czy XLO ER-11 (używany) warto dodać do listy??

• 1 miesiąc później...

Mam, polecam, wspanialy kabel, szczegolnie w zakresie basu.

Mariusz, a co masz połączone Ultralinkiem Challengerem?

Właśnie dzisiaj, po wielu latach grania przez PSC Pristine, podłączyłem te Challengery. To miał być wstęp do zabawy w wyszukanie poważniejszego docelowego kabla, ale już po pierwszych paru utworach z różnych płyt mogę potwierdzić, że to bardzo fajny przewód. Zwłaszcza w zakresie basu i zwłaszcza za taką kasę - za 2x2,5m w dobrym stanie zapłaciłem 80zł.

Docelowo mam zamiar poszukać używanego XLO. Słuchałem ostatnio właśnie VDO ER-11 - co prawda model dedykowany do kina domowego (certyfikat THX te sprawy), ale w stereo spisuje się świetnie (niestety nie u mnie).

cowboy,

Myślę, że tego VDO ER-11 zdecydowanie warto włączyć do listy choćby ze względu na producenta, bo zacny wielce. Ale cena będzie sporo wyższa niż takiego ultralinka. Na tym etapie radziłbym Ci kupić kable do 100zł i więcej zainwestować w kolumny, bo chyba faktycznie największy "filtr" to masz teraz nie w samych kablach ale na ich końcach :) Oczywiście jeśli temat wciąż aktualny...

No właśnie temat jest połowicznie aktualny;-) W międzyczasie stałem się posiadaczem Sony SS-G3, jestem z nich bardzo zadowolony i ładnie zgrywają się z moim Creekiem. Podłączone mam narazie te kolumny Profigoldem 2x2,5mm - ten kabel jest troche lipny i właśnie rozglądam się za czymś lepszym. Szukam kabla z mocnym basem, dynamiką i dobrą przestrzenią - najlepiej używany za ok 150zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.