Skocz do zawartości
IGNORED

Chińska lampa do rockowego grania

mack10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem chińskiej lampy gdzieś w granicach do 2,5kPLN. Muzyczka jaka ma z tego popłynąć to raczej ostrzejsze rockowe granie. Który wzmacniacz możecie polecić. Któryś z Yaqin 'ów, Xindak 'ów , a może Music Angel ?

https://www.audiostereo.pl/topic/74113-chi%C5%84ska-lampa-do-rockowego-grania/

Witam

Zastanawiam się nad zakupem chińskiej lampy gdzieś w granicach do 2,5kPLN. Muzyczka jaka ma z tego popłynąć to raczej ostrzejsze rockowe granie. Który wzmacniacz możecie polecić. Któryś z Yaqin 'ów, Xindak 'ów , a może Music Angel ?

Przed zakupem ubezpiecz mieszkanie i siebie))))

Kolumny to Castle Conway. Nad źródłem jeszcze pracuję. Puki co jest cd Denon DCD-500AE, więc niezbędny będzie pewnie jakiś DAC lub wymiana źródła. Ale to sprawa na później. DAC będzie DACmagic Cambridge Audio lub Stelmach'a. Pożyjemy zobaczymy. Na razie na tapecie wzmacniacz lampowy :)

• Użytkownicy+

Wypadałoby podać warunki brzegowe.

-->Stary, to nie chinolki się zapalały, tylko wzmacniacze pewnego znanego konstruktora ze stolicy.

Mac, Bewitch 1812 alegza był b.dobry.

Wypadałoby podać warunki brzegowe.

-->Stary, to nie chinolki się zapalały, tylko wzmacniacze pewnego znanego konstruktora ze stolicy.

A kto tu mówi żle o chinolkach-to tak na wszelki wypadek jakiegoś zwarcia gdzieś tam))))

na wszelki WYPADEK to ja wykupuję assistance.

Tylko co to pomoże kiedy mnie jakiś litewski TIR rozjedzie jak tydzień temu mojego znajomego? Z jego auta i z niego samego zostały tylko dwie tony żelastwa.

Ja mam DWA LATA wzmacniacz chiński , Yaqin B 100 i jak do tej pory nic mi się nie zapaliło!!!!!!!

Powiem więcej ,codziennie słucham muzyki średnio po 2 godziny i jak do tej pory wszystkie lampy mi działają - fakt ,że mam włącznik napięcia anodowego oraz żarzenie 6,3 volta.

Dla przykładu dodam jeszcze , że w zamierzchłych czasach miałem wzmacniacz angielskiej manufaktury NAD , model NAD 320 i po roku eksploatacji pojawił się tzw. zimny lut - naprawiłem to sam ,niemniej , to unaocznia iż nie wszystko , co zachodnie jest aż tak dobre.

Piotr

Czesc u mnie smiga Dac Stelmacha ,ten z ostatniej wersji oraz Yakin 100B po pewnych przerobkach ,a sporo slucham rocka i powiec ze w tego typu muze wzmacniacz gra genialnie ,piekielna dynamika ,kontrola basu, i ten elektryzujacy drive gitary ,oczywiscie w innych gatunkach muzycznych rownie dobrze sobie radzi jednak jego zywiolem jest wlasnie rock ,a odnosnie tego typu muzy mam porównanie z Rotelem 985bx ktorego nadal jeszcze mam a kupilem go ze wzgledu na swietna dynamike i kontrole ...no coz lezy juz w pudelku i zastanawim sie nad sprzedaza ,zdecydowanie biez Yakina 100b

Wzmacnaicz uzywany codziennie intensywanie czesto bardzo glosno -musze co niektore osoby zmartwic NIC SIE TU NIE PALI ! i dajcie sobie juz luz z tymi wpisami bo niedosc ze jest to juz nudne to wpisy takie zasmiecaja tylko forum

Przed zakupem ubezpiecz mieszkanie i siebie))))

Tak, tak i koniecznie codziennie płetwy na nogi, pianka i fajka...Coś wspominali o jakimś potopie, który ma nadejsć. Warto być przygotowanym. Dżisas, niektórzy mają za dużo czasu, latają po wszystkich wątkach i piszą...tylko po co...

Też nie rozumiem po co takie bezsensowne wpisy zamieszczać. Może po prostu założyć oddzielny wątek "Hyde Parkowcom" i niech sobie tam wypisują pierdoły.

Wątek założony jest po to żeby się go trzymać a nie zaśmiecać. Pozdrawiam RZECZOWYCH.

Moim zdaniem powinienes zwrócić uwagę na same lampy. Nie wiem jak jakościowo róznią się pomiędzy sobą chińskie wzmaciacze, tutaj pewnie McGyver będzie mial większe doświadczenie i warto go posłuchać. Do cieższego grania jednak świetnie nadaja się wzmaki w push-pullu na lampach KT88, lub 6550. Z mocną rekomedacja tych drugich ze wzgledu na barwę dźwięku. Będziesz miał moc potrzebną do wysterowania wiekszości kolumn o przecietnej efektywności i potrzebną do rocka i metalu barwę i dynamikę.

Jesli nie chcesz się bawić w długie kompletowanie sprzętu unikaj niskomocowych wzmacniaczy (poniżej 20W). Nawet jesli świetnie sprzwdzą się w jazzie czy lekkim rocku, to wiekszośc z nich przy Vaderze, czy My Dying Bride po prostu wysiada i tworzy niezrozumiałą bułę w basie. Można oczywiście podnieść efektywność kolumn, ale tuatj pozolę sobię na moze na kontrowersyjne stwierdzenie: wysokoefektywne kolumny kompletnie nie sprawdzaja się w takim graniu.

pozdr, W

U mnie w klasycznym rockowym graniu, typu Led Zeppelin, Black Sabbath,

W progresywnym King Crimson, Camel, ELP

sprawdza się MC-10L z sowieckimi sterującymi

Ważne jest jeszcze solidne źródło

audiokarma.org

U mnie w każdym rodzaju muzyki (również w heavy-metalowej napieprzance) sprawdza się sześciowatowy single ended na bezpośrednio żarzonych triodach poganiający kolumny o "nieprzyzwoitej" efektywności 86dB. No ale pewnie niektórzy by orzekli że mam "klitkę", bo tylko 18 metrów.

U mnie w każdym rodzaju muzyki (również w heavy-metalowej napieprzance) sprawdza się sześciowatowy single ended na bezpośrednio żarzonych triodach poganiający kolumny o "nieprzyzwoitej" efektywności 86dB. No ale pewnie niektórzy by orzekli że mam "klitkę", bo tylko 18 metrów.

Sprawdza się, to nie to samo co brzmi jak powinien :).

No i napieprzanka, napieprzance nierówna. U mnie 16W z 6CA7 też sie sprawdzało, ale po ponad roku nierównej walki z kolumnami dopiero zaczyna brzmiec tak jak powinno. Mozna iśc tą drogą jeśli ktos ma czas i pieniadze, a można na skróty. KT88 lub 6550 to droga na skróty, przy minimalnym budżecie.

Tak właśnie jest, brzmi jak powinien.

I wcale nie wymaga to jakiejś "walki" ani jakichś poważniejszych pieniędzy.

I owszem, pentodowe push-pulle to droga na skróty, zwłaszcza przy obfitości tanich, a niezłych chińskich lampowców na rynku.

Cze

Jak nie chcesz takich to masz też PrimaLuny,Jolidki,Cayinki itd. Kosztuja więcej ale warto poszukać. I kierunek KT88( które zawsze można zamienić na 6550) jest wg mnie niezłym kierunkiem.

POZDR

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

i do tego dobre, stare, duże JBL !

6550 only? a bidna estrada jest tak bidna, że musi się męczyć głównie na EL34 - tak myślicie?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

6550 only? a bidna estrada jest tak bidna, że musi się męczyć głównie na EL34 - tak myślicie?

Może nie tak bidna ale głucha jak ch.. na ogół.

Tak myslę :). EL34 to rock, cieższy rock i metal to 6550 i KT88. Nawet we wzmacniaczach gitarowych - jesli to masz na myśli. np. Messa Boogi

Granie rocka, metalu to nie tylko ściana dźwieku i drapieżność. To tez odpowiednia masa, separacja, czyutelność niskiego i gęstego basu. To Panie całkiem inna bajka niz w 70'.

Ja bym posłuchał jednego i drugiego. Miałem MC-100B na KT88 to mi ciepła brakowało, więc kupiłem MC-10L na EL34 i już mnie to ciepło przejada się powoli. Dlatego myślę nad powrotem do MC-100B :) Myślałem też nad jakimiś diabełkami, ale nie wiem jaki to dźwięk prezentuje względem KT88 i EL34...

albo w MC-10L wstaw KT77 - będzie inna bajka jak z EL34

"cieższy rock i metal to 6550 i KT88" - Adaś - 34-ka na trafach Acro też budziła takie zastrzeżenia?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.