Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery Onkyo?

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

No tak :) Rozumiem, że miałeś go u siebie w bezpośrednim porównaniu ze swoim Onkyo.... Bo tylko w ten sposób można zobaczyć jaka przepaść dzieli te produkty i wcale nie cenowa... do Kolegi FIRMA to stwierdzenie się odnosi...

Kolego daro896 - podkusiła mnie zwyczajna ciekawość, czy ja usłyszę te różnice i jak dla mnie takie testowanie mnie przekonało do Denona...pomimo sporej różnicy w cenie...

No, ale jednemu starczy skoda szwabia, a drugiemu Audi za mało...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Takie porównania nie mają żadnego sensu i przez to rodzą podejrzenie, że chodzi tu tylko i wyłącznie o to, żeby raz na jakiś czas przypomnieć wszystkim na forum o swoim drogim sprzęcie.

Ten topowy Denon odpadłby "w przedbiegach" z dzielonym Anthemem D2/P5, 3 razy droższym. No i o czym to świadczy?

A gdyby ktoś porównywał Denona 1911 z Onkyo 905 to ten pierwszy zmieniłby właściciela nie po tygodniu, tylko na drugi dzień. Tylko że to przecież oczywiste.

Pytanie, co lepszego od 905/3007 kupi się teraz w okolicach 4-4,5 kzł. Przecież nikt nie porównuje Golfa z Audi A6.

Co do tego, że ktoś lepiej ocenił Pioneera 83 od Onkyo 5008 - miał prawo, może ten Pioneer na IcePowerach faktycznie jest lepszy. W Audio-Video z kolei ten topowy Denon wypadł tak źle, że jego test pomimo zapowiedzi w ogóle się nie ukazał (miało być porównanie z Yamahą Z11), tylko w opisie brzmienia Yamahy Z11 była wzmianka, że topowy Denon brzmiał od niej dwie klasy gorzej praktycznie pod każdym względem. Czy to świadczy o tym, że ten Denon jest do bani?

No tak faktycznie ten Denon jest do bani:http://audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=13&id=103

A w podsumowaniu:

Brzmienie:

Energetyczne, czyste i bezpośrednie, wspaniała dynamika zarówno w stereo, jak i kinie. Efektowna, swobodna przestrzeń.

Ja o niczym nie muszę przypominać: sprzęt jest w opisie o mnie (ja nie mam się czego wstydzić).

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Pokaż mi jedną recenzję z Audio, która byłaby krytyczna...

Pomijam już to, że w tym samym Audio Yamaha Z11 też wypadła lepiej, to ją chwalili za dźwięk.

No ale dlaczego nic nie powiesz o AV - jak chwalą Velodyne to są wiarygodni a jak krytukują Denona to już są źli?

Nie widziałem jak dotąd żadnych krytycznych spostrzeżeń w jakimkolwiek magazynie AV na temat owego Denona. Jeżeli czymś takim dysponujesz to chętnie się zapoznam.

Dla mnie najciekawszym porównaniem jest ten test:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za dźwięk stereo i surround ta super Yamaha dostała takie same oceny jak Denon. A było to bezpośrednie porównanie, czyli najbardziej wiarygodne.

Najlepiej wypadł Pioneer.

Ukryta Zawartość

W numerze 6/2008 miał się pojawić test porównawczy Denona i Yamahy.

Niestety, Yamaha wystąpiła solo. Przy czym w jej recenzji są liczne odniesienia do Denona. Widać dystrybutor wyprosił usunięcie krytycznej recki, ale jednak liczne ślady pozostały. Poniżej cytaty z opisu brzmienia Yamahy z odniesieniami do Denona:

"bez cienia szorstkości czy twardości, które były tak ewidentne i trudne do zaakceptowania w wypadku porównywalnego cenowo konkurenta z Japonii. W bezpośredniej konfrontacji Yamaha zabrzmiała jak sprzęt co najmniej o klasę lepszy. I zapewniam, że nie jest to kwestia dopasowania głośników czy pewnych preferencji - górowała po prostu pod każdym względem"

oraz coś o budowie:

"DSP Z11 ustawiony obok Denona AVC-A1HD robi solidniejsze wrażenie. Ma grubsze blachy, bardziej pancerny front"

Niestety, raport z laboratorium Audio (z Twojego linka) też chwały Denonowi nie przynosi:

"Mimo, że producent między wierszami dopuszcza zastosowanie kolumn 4 omowych, to jednak ostrzega przed reakcją układów zabezpieczających w przypadku długotrwałej obecności sygnału o wysokim poziomie.

Ponieważ jednak sygnał ciągły (a nie moc chwilowa) są podstawą naszych pomiarów, więc nie udało się wydusić z Denona stabilnej pracy w warunkach 4 omowego obciążenia - urządzenie wyłączało się".

Jeśli topowy ampli wykłada się na 4 ohmach, to powiedzmy sobie szczerze - jest to kompromitacja.

Tu wiadać różnice pomiędzy 3007 i 5007.

Ukryta Zawartość

Z tymi dwiema parami tranzystorów na kanał to się chyba pospieszyłem (są w 905) - bo w 3007 i 5007 widać w górnym rzędzie 9 tranzystorów, więc w dolnym rzędzie będzie drugie 9 czyli po jednej parze na kanał, z tym że większych od tych w 905. W 905-tce było w górnym rzędzie 14 i w dolnym 14, ale końcówek jest siedem, więc mamy dwie pary na kanał. ...

Czy warto Waszym zdaniem zatem dopłacać 800-900zł do 5007ki względem 3007? (4000 a 4900)?

Ukryta Zawartość

Kolego THX Ultra 2, masz wspaniały sprzęt i na pewno wiele kostek przeszło Ci przez ręce nim wszedłeś w posiadanie obecnego zestawu. Doradź więc proszę, co w interesującym nas zakresie cenowym, wybrać na dzień dzisiejszy. Może inaczej, gdybyś teraz miał coś nabywać i miał tylko 3,5 tyś na amplituner to co byś wybrał ?

Cytujesz coś co nie ma pokrycia w faktach, Jamo D7 (których używam) to głośniki 4 ohmowe i nigdy ten sprzęt się mi nie wyłączył, a powera mu nie żałuję.

Kolego THX Ultra 2, masz wspaniały sprzęt i na pewno wiele kostek przeszło Ci przez ręce nim wszedłeś w posiadanie obecnego zestawu. Doradź więc proszę, co w interesującym nas zakresie cenowym, wybrać na dzień dzisiejszy. Może inaczej, gdybyś teraz miał coś nabywać i miał tylko 3,5 tyś na amplituner to co byś wybrał ?

Jeżeli nie zależy Ci na HDMI 1.4 to szukałbym Pioneera SC-LX72.

Ale parę złotych warto dołożyć:http://kinowdomu.pl/LX-72

A póki co: dobrej nocy życzę wszystkim kinomaniakom.

Ttuaj wchdozimy w niezle ceny juz Denon A1 Yamaha Z11 to wezmy w taki mrazie pod lubpe Onkyo Integre nie zapomiajmy ze w polsce 905 badz obecnie 5008 jest najwyzszym modelem, ale nie w europie sa jeszcze modele z oznaczeniem Integra. lub za taka cene przedwzmacniacz z z koncowka mocy do kina domowego komplet Onkyo 5507 i 5500

Tu wiadać różnice pomiędzy 3007 i 5007.

Ukryta Zawartość

Z tymi dwiema parami tranzystorów na kanał to się chyba pospieszyłem (są w 905) - bo w 3007 i 5007 widać w górnym rzędzie 9 tranzystorów, więc w dolnym rzędzie będzie drugie 9 czyli po jednej parze na kanał, z tym że większych od tych w 905. ...

Mam pytanie czy warto zatem dopłacić te 900-1000zł do 5007ki względem 3007 (ceny jednego to około 4000, drugiego 5000)? Dodatkowo w podobnej cenie jest teraz 1008 z HDMI 1.4 co w ogóle komplikuje sytuację ;). (mam nadzieję, ze nie zdubluję swojego postu - poprzedni się nie pojawił).

Ukryta Zawartość

Odnośnie tych watów i obciążania amplitunera to powiem tak.

Mam Onkyo 605 od trzech lat i podłączone 4ohm kolumny (m34i). Nigdy czy to w trybie stereo czy 5.1 kanałowym nawet przy głośnościach 75/100 w skali glosnosci amplitunera nie zdarzyło sie by sie wyłączył czy zagrzał nawet przy długim słuchaniu.

Jezeli chodzi o pobór mocy to te 630 W to pobór szczytowy. W normalnej eksploatacji co zbadałem przyrzadem do poboru mocy przez urzadzenie z sieci kaształtuje sie nastepująco:

Stereo, dynamiczny kawałek z basem:

dla glosnosci 1/2 skali 90-110 W

dla glośnośći 3/4 skali do ok. 150 W

Oczywiście wszystko zalezy od sciezki dzwiekowej, czym bardziej gesta, dynamiczna, i "ubasowiona" tym bardziej pobór mocy rośnie, widac było to na niektórych filmach gdzie "duzo sie dzieje"

Daletego jak widac zapas jest dość duży a końcówki nie pracuja pełną parą ale wiadomo im zapas wiekszy tym lepsza dynamika a dzwięk przy duzych głośnościach nie bedzie przesterowany.

Moje 905 napędza wymagające Jamo Concert 11 (4ohm) w stereo. W kinie dochodzą jeszcze Jamo Concert Center (też 4 ohm) i na tyłach nieduże jamo surround 200 (8ohm)

Ani w stereo ani w kinie nie usłyszałem zadyszki.

Dużo się pisze o grzaniu się Onkyo, mój po dynamicznym filmie jest poprostu ciepły. Stoją na nim CD i BluRay, wszystko schowane w szafce z otwartym tyłem.

Fakt że nie katuję sprzętu.

Fakt, po głośnym seansie 905 tka jest tylko ciepła bezpośrednio nad radiatorem.

Te opowieści o grzaniu to wynikają moim zdaniem z tego, że z tyłu po prawej stronie bezpośrednio pod pokrywą jest płytka z procesorem obrazu, i w tym miejscu faktycznie obudowa jest gorąca, bo ten reon grzeje się porządnie.

Ale absolutnie nigdy ampli się nie wyłączył, nawet przy poziomach baaardzo wysokich. A wszystkie kolumny są 4 ohmowe, do tego fronty w bi-ampingu, czyli 7 końcówek pracuje jednocześnie. Wydajność jest obiektywnie bardzo mocną stroną tego ampli.

Ja mam onkyo 876 i jestem super zadowolony, moj kolega posiada 906 i np zadnej roznicy w brzmeniu nie zauwazylem.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ech Onkyo nie jest złe. miałem już brać model 808, ew. 1008, ale z powodu dość dużej głębokości tunera, musiałem poszukać czegoś krótszego i wziąłem Yamahę. brzmienie ciut bardziej mechaniczne, ale jestem rownież zadowolony.

wziąłem Yamahę.

podawaj zawsze model bo takie porownanie nic nikomu nie mowi

wew. nie bardzo dlatego sam nie wierze ;]

sa podobne. wiele elementow identycznych. dla jednego bedzie to "bardzo" a dla innego "nie bardzo" :)

805 (uwaga - nie ma procesora video)

805 uwaga - ma procesor faroudja cdi

W sensie że ta prehistoryczna faroudia to procesor? Przecież to "skaluje" do 720p :)))

Proceory - Reony - były tylko w 875 i 905 (no i w późniejszych modelach).

Tu jest bardzo fajny test 805, pokazuje przy okazji, o czym pisałem juz na forum, że zawsze ustawienia głośników powinny być na min. 6 ohm - nawet jak kolumny są 4 ohmowe (jak moje np). Na tym ustawieniu amplituner ma znacznie wyższą moc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mczaj, cały czas jedziesz na 6 ohm? Ja przez jakiś czas też tak miałem ustawione, ale po pewnym czasie wymiękłem i wróciłem do 4 ohm, boję się po prostu że przy głośniejszym graniu szlag trafi amplituner lub głośniki.

Niezmiennie na 6 ohm. Nic się nie dzieje, bo nie ma prawa się dziać. Zobacz z resztą na pomiary z linka - widać z nich, że tryb "4 ohm" to jakieś asekuranckie nastwy, przy których ampli gra po prostu na pół gwizdka. Nie lękaj się :).

Moj drogi Faroudja w wyzszych mdelach tak ja teraz od modelu 608 skaluje do 1080p. Faroudja Dcdi Edge byla do 720p a Dcdi Cinema do 1080 :)

W 805 jest faroudja skalująca do 720p więc nie wiem o czym tu jeszcze rozprawiać?

Na dziś taki z niej "procesor" jak z ZX Spectrum komputer.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.