Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny i okablowanie do Marantza PM75 i Pioneera PD-S802 ?

Arthorn

Rekomendowane odpowiedzi

1. Tak jak w temacie: Jakie kolumny polecilibyście mi do zestawy Marantz PM-75 i Pioneer PD-S802 ? Pokój 18,5m^2. Muzyka bardzo różna; on cięższego rocka przez psychodelię, elektronikę, po folk i poezję śpiewaną :)

Zastanawiałem się nad kolumnami Dali Icon 6 albo KEF IQ 70.

Czy waszym zdaniem były by to odpowiednie kolumny do tego zestawu ?

Co jeszcze moglibyście mi ewentualnie polecić w podobnej cenie ?

Proszę też o polecenie w miarę tanich kabli kolumnowych i interkonektorów. Co sądzicie o Klotz LA GRANGRE ?

2. Na tylnej ściance wzmacniacza zauważyłem przełącznik 240/220V. W której pozycji powinien on być ustawiony i czy ma to jakikolwiek wpływ na brzmienie ? Czy istnieje możliwość uszkodzenia wzmacniacza przy ustawieniu 220V ?

3. Co jest lepsze podłączenie sprzętu bezpośrednio do gniazdka, czy też przez najtańszą listwę antyprzepięciową z supermarketu :) ?

Odświeżam temat i przy okazji ma do was jeszcze jedno pytanie:

Jak podłączyc tego Marantza do komputera ? Za pomocą zwykłego kabla analogowego, optycznego, czy coaxiala ?

Odległość od kompa około 3 metry, Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-fi Music (Gold - SB0460)

OK, dzięki a jakie polecilibyście mi kolumny pod ten zestaw i najlepiej zaproponujcie od razu pod to jakieś w miarę tanie kable kolumnowe i IC (te pomiędzy CD i wzmacniaczem).

Odświeżam wątek i proszę o odpowiedź na pytania z pierwszego posta:

1. Jakie kolumny polecilibyście do zestawy Marantz PM-75 i Pioneer PD-S802 ?

Pokój 18,5m^2.

Muzyka bardzo różna; on cięższego rocka przez psychodelię, elektronikę, po folk i poezję śpiewaną :)

Zastanawiałem się nad kolumnami Dali Icon 6 albo KEF IQ 70.

Czy waszym zdaniem były by to odpowiednie kolumny do tego zestawu ?

Co jeszcze moglibyście mi ewentualnie polecić w podobnej cenie ?

Proszę też o polecenie w miarę tanich kabli kolumnowych i interkonektorów. Co sądzicie o Klotz LA GRANGRE oraz Procab LS25 ?

2. Na tylnej ściance wzmacniacza zauważyłem przełącznik 240/220V. W której pozycji powinien on być ustawiony i czy ma to jakikolwiek wpływ na brzmienie ? Czy istnieje możliwość uszkodzenia wzmacniacza przy ustawieniu 220V ?

3. Lepiej podłączyś sprzętu bezpośrednio do gniazdka, czy też przez najtańszą listwę antyprzepięciową z supermarketu :) ?

Jak masz zamiar kupic takie kolumny to zdalo by wiecej zainwestowac w kable, ale jesli nie to ProCab byl by na miejscu, ale te IC ktore podales juz nie bardzo. Dobrze by bylo jak bys zainwestowal z 300zl w srebro np Albedo Blue lub Sonus Oliwa, a jesli nie to chociaz 200zl na Audionva Phobos MK3 lub MK2.

Co do gniazka to chyba lepiej odrazu walic prad ze scioany jesli nie masz dobrej listwy.

?👈

Jak masz zamiar kupic takie kolumny to zdalo by wiecej zainwestowac w kable, ale jesli nie to ProCab byl by na miejscu, ale te IC ktore podales juz nie bardzo. Dobrze by bylo jak bys zainwestowal z 300zl w srebro np Albedo Blue lub Sonus Oliwa, a jesli nie to chociaz 200zl na Audionva Phobos MK3 lub MK2.

Dzięki za odpowiedź. 300zł za IC to jednak jak dla mnie trochę za dużo, kabel kilkukrotnie przewyższyłby sumę za która kupiłem odtwarzacz CD :) Ten Phobos Mk3 za 200zł jest jeszcze do przemyślenia, ale najpierw wolałbym jednak mieć jakieś w miarę przyzwoite kolumny, a dopiero później eksperymentować z okablowaniem.

Czy te Kefy albo Dali powinny waszym zdaniem dobrze zagrać z tym zestawem, czy polecilibyście raczej coś innego w przedziale około do 3000zł ?

A może lepiej zamiast np. tych KEFów czy Dali lepsze były by jakieś Hyperiony albo Celestiony (np. F28)?

Jakiego brzmienia kolumn powinienem szukać do tego zestawu ?

(nie mam możliwości wcześniejszego odsłuchu ani porównania kolumn.)

• 2 tygodnie później...

Temat nadal aktualny, poszukuję ,,jasnych" i uniwersalnych kolumn stereo do Marantza PM75 i Pioneera PD-S802.

Możliwość odsłuchu dopiero po zamówieniu danego modelu, dlatego proszę o propozycję konkretnych modeli kolumn.

Pokój 18,5m^2, muzyka: Folk, elektronika, rock.

EDIT:

Podłączyłem ostatnio ten zestaw na chwilę pod Celestiony (F28) ogólnie jest ok, dźwięk bardzo czysty, lekko ocieplony z niezłą dynamiką, ale:

- bardzo mocny, krótki bas (bardzo krótko wybrzmiewa, jakby trochę przycięty), dobrze kontrolowany (nie dudni) ale jest go trochę za dużo. Odjęcie basu na wzmacniaczu powoduje z kolei mniej ,,umpa-umpa" ale czegoś zaczyna brakować w dolnym środkowym zakresie pasma.

- Trochę za mało górnych części pasma, środek jest jakby lekko zamulony. Dobrze zaczyna grać przy ustawieniu Treble około 3-4 i włączeniu Loudness, choć w niektórych nagraniach dźwięki typu ,,S", "trz" itp. są zbyt mocno wyeksponowane i zaczynają męczyć.

To jedyne minusy które na razie zauważyłem i najprawdopodobniej winowajcą jest tutaj Odtwarzacz CD. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie:

Czy przy tym zestawie Pioneer + Marantz jest jeszcze w ogóle możliwe uzyskanie brzmienia bardziej zbliżonego do neutralnego (Jasne kolumny + odpowiednie kable), czy lepiej od razu wymienić CD ?

Temat nadal aktualny, poszukuję ,,jasnych" i uniwersalnych kolumn stereo do Marantza PM75 i Pioneera PD-S802.

Możliwość odsłuchu dopiero po zamówieniu danego modelu, dlatego proszę o propozycję konkretnych modeli kolumn.

Pokój 18,5m^2, muzyka: Folk, elektronika, rock.

EDIT:

Podłączyłem ostatnio ten zestaw na chwilę pod Celestiony (F28) ogólnie jest ok, dźwięk bardzo czysty, lekko ocieplony z niezłą dynamiką, ale:

- bardzo mocny, krótki bas (bardzo krótko wybrzmiewa, jakby trochę przycięty), dobrze kontrolowany (nie dudni) ale jest go trochę za dużo. Odjęcie basu na wzmacniaczu powoduje z kolei mniej ,,umpa-umpa" ale czegoś zaczyna brakować w dolnym środkowym zakresie pasma.

- Trochę za mało górnych części pasma, środek jest jakby lekko zamulony. Dobrze zaczyna grać przy ustawieniu Treble około 3-4 i włączeniu Loudness, choć w niektórych nagraniach dźwięki typu ,,S", "trz" itp. są zbyt mocno wyeksponowane i zaczynają męczyć.

To jedyne minusy które na razie zauważyłem i najprawdopodobniej winowajcą jest tutaj Odtwarzacz CD. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie:

Czy przy tym zestawie Pioneer + Marantz jest jeszcze w ogóle możliwe uzyskanie brzmienia bardziej zbliżonego do neutralnego (Jasne kolumny + odpowiednie kable), czy lepiej od razu wymienić CD ?

Edit:

A co powiecie na któreś z tych kolumn, czy nadałyby się do tego zestawu ?

- ESA Vivace XT2,

- Wharfedale EVO 2 50,

- Focal Chorus 716v,

- Kef IQ70

"Treble około 3-4 i włączeniu Loudness" - niedobrze :(

Nie wiem czy PM75 nie ma już wyschniętych kondów...choć ta forumowa legenda gra beznadziejnie...gorzej od PM 8000 którego miałem, albo trafił się mi swego czasu akurat trefny egzemplarz.....wszystko bym sprzedał i zaczął od początku....

"Treble około 3-4 i włączeniu Loudness" - niedobrze :(

Nie wiem czy PM75 nie ma już wyschniętych kondów...choć ta forumowa legenda gra beznadziejnie...gorzej od PM 8000 którego miałem, albo trafił się mi swego czasu akurat trefny egzemplarz.....wszystko bym sprzedał i zaczął od początku....

Myślę jednak, że to wina CD, bo ze wzmacniaczem Pioneer A-702R, przy tym samym okablowaniu (Klotz LA grange + Procab LS-25) i kolumnach Celestion F28 miałem podobne problemy. Za mało góry, zbyt dużo basu, który trochę za krótko wybrzmiewa i do tego lekko zamulony środek. Z Marantzem gra to jednak znacznie lepiej (czyściej, dokładniej, lepsza przestrzeń).

Co do kondensatorków to były one wymieniane, więcej o tym tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cd i tak planuje wymienić na Pioneera PD-S901, ale najpierw wolałbym posłuchać tego na jaśniejszych kolumnach bo i tak jakieś kolumny do tego zestawu muszę kupić, a nie planuje ich w najbliższym czasie wymieniać.

Dlatego w dalszym ciągu proszę o poleceniu jakiś konkretnych modeli które warto by było zamówić na odsłuch na tym sprzęcie. Cena około 3000-3500zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czemu nie dokupisz ciepłego DAC-a za grosze do aktualnego CD ?

Najpierw wolę skompletować sprzęt, posłuchać i ewentualnie później go trochę ,,dopieścić" :). Na razie mam tylko Wzmak i CD (Celestiony są podpięte pod inny system).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.