Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Na chwilę obecną ćwiczę scm11, ale w przyszłości chciałbym spróbować 19 lub właśnie 40 (raczej z wcześniejszej niż obecnej serii). Do atc trzeba mocnego (wydajnego) pieca i ładnie grającego źródła, więc wydaje mi się iż w obecnych czasach dobrą praktyką będzie zestawianie z kolumnami tej firmy końcówki mocy/monobloków z przetwornikiem c/a (z regulacją głośności) zamiast wzmacniaczy zintegrowanych. Taniej rb1080/90 rotela, nieco drożej usher r1.5, vincent sp991(5), drożej primare od a32, atc p1, electrocompaniet lub używane krelle (lub inne amerykańskie paczki). Nie powinno być bardzo drogo (w kontekście integr, które przeważnie będą mniej wydajne/mocne przy porównywalnych cenach), a już wystarczająco dobrze by kolumny pokazały na co je stać. Zakładając, że końcówki będą neutralne to brzmienie takiego zestawu będzie można kształtować doborem dac'a.

Póki co wybrałem najtańszy wariant zatem moje 11 napędzam końcówką rotela (rb1080) i uważam, że w 12m2 akurat te kolumny są poprawnie wysterowane, ale nie wiem czy i jak poradziłaby ona sobie z modelami wyższymi i w większym pokoju. Przypuszczalnie dałaby radę pod względem nagłośnienia (uzyskania odpowiednich poziomów głośności), ale wyższe modele atc zasługują/wymagają(?), by dostać lepszej jakości dźwięk, a nie tylko by je poprawnie wysterowano.

atc 11 potrzebuja elektrowni a wieksze elektrowni atomowej chore kolumny

moge sie mylic i dlatego tak graja jak graja nigdy wiecej

Edytowane przez FIRMA

wieksze elektrowni atomowej chore kolumny

Czyli o tych większych nie ma co marzyć, bo w Polsce nie mamy elektrowni atomowej.

Masz rację, z mojej strony, trochę to chore. -:))

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

...,ale za to poprawnie wysterowane odwdzięczą się całkiem naturalnym dźwiękiem.

Ja celowo chciałem kupić te kolumny pod posiadaną końcówkę mocy i w zasadzie to cieszę z tej niskiej efektywności (ich głównego problemu), bo dzięki temu mam nieco większy zapas regulacji na potencjometrze, a w razie czego i tak coś zostaje by jeszcze "przyłożyć" :)

Dobrze, że nie rozpoczynałem przygody z nimi z lampką, bądź słabowitym tranzystorem, bo wówczas też by mnie pewnie zawiodły...

aha, dorzucę przy okazji testy 7 oraz 11 z hi-fi i muzyki bo chyba nie pojawiły się tutaj... sorki za jakość...

post-15174-0-74024000-1401894514_thumb.jpg

post-15174-0-93686000-1401894542_thumb.jpg

post-15174-0-20416600-1401894571_thumb.jpg

post-15174-0-62446800-1401894594_thumb.jpg

Edytowane przez MrPhilGood

ale za to poprawnie wysterowane odwdzięczą się całkiem naturalnym dźwiękiem.

Dokladnie.

Ja podlaczylem je do monoblockow classe 4k euro sztuka, plus pre classe i transport Mcintosh, jeden z lepszych dzwiekow jakie slyszalem, szkoda tylko, ze mnie nie stac na takie klocki :( .Dlatego ja postanowilem wymienic kolumny, ktore nie potrzebuja, az tyle pradu, impulsow itp.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Do 7 i 11, a może i 19 aż tak drogie klocki to przesada, bo to same kolumny mogą stanowić pewne ograniczenie (wąskie gardło) dla dźwięku z tak drogiej elektroniki. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie na dzielonym McIntoshu, ale wyższe atc z pewnością na taką zasługują (z drogim makiem w 11 wszystkiego było więcej i lepszej jakości, ale wiem że ta amplifikacja potrafi zagrać lepiej z większych paczek). Uważam, że do atc należy podejść w ten sposób by przede wszystkim zapewnić im w odpowiedniej ilości prąd, a jego "jakość", że się tak wyrażę, dobierać jakby w drugiej kolejności adekwatnie do posiadanego modelu kolumn (im droższe i wyższy model, tym powinien być on lepszy) i tyle.

• 2 tygodnie później...

ATC SCM 7 z Creekiem 4330mkII grają baardzo audiofilsko i fajnie, ale faktycznie, cienko i słabo. Pomimo braku prądu takie zestawienie bardzo mi się podoba. Od niedawna mój Creek 4330mkII został wsparty końcówką mocy Vincent D-150 (170Watt/ 8ohm, 340watt/4ohm, dual mono - 2 trafa po 1kwh każde). Były problemy z instalacją elektryczną w domu tzn. kory wywalało, strzelało i się błyskało:) ale sytuacja już opanowana:) Vincent mniej mnie kosztował od moich ATC, tak więc nie zbankrutowałem, ale afekt końcowy jest bardzo satysfakcjonujący. Generalnie dźwięk nie uległ zmianie (co w mojej ocenie świadczy o dobrej neutralności Vincenta), gra to jak Creek 4330mkII z tym że z większą mocą, dynamiką, swobodą, przestrzenią. Po Vincencie spodziewałem się przytłaczającej ściany dźwięku z potężnym basem - czego nie lubię. Jednak ATC w połączeniu z Vincentem daje bardzo audiofilski dźwięk. Żadnego pompowania, powiększania czy przybliżania źródeł pozornych, wydaje się, że wszystko ma właściwe proporcje, prezentacja z dystansem, barwa raczej neutralna, dobrze zaznaczone kontury, bas szybki i w małych ilościach - tak jak lubię w małym pomieszczeniu odsłuchowym. Żeby Vicek chciał głośniki wysadzić w tych ATC to nie powiem. Rzeczywiście te membrany i zawieszenia w tych ATC są bardzo sztywne, ale mimo to jest swoboda grania, słychać już wyładowania prądowe, co jak dla mnie jest dużą atrakcją podczas słuchania muzyki. Jak już ktoś wcześniej napisał, dzięki temu, że ATC mają niską efektywność, można łatwo ustawiać głośność, nie ma problemu z tym, ,,że nie da się cicho słuchać''. Ja słucham ze średnim poziom głośności tzn. pomiędzy godziną 10-12. Można głośniej, ale wtedy już może rozboleć głowa w pomieszczeniu ok 10m^. No i nawet przy cichym słuchaniu wszystko wyraźnie słychać. Zastanawiam się jeszcze czy skusić się na coś znacznie droższego, może jakiegoś Krella...tak czy inaczej Vincent udowodnił, że końcówkę mocy można kupić taniej niż kolumny, a i prądu jest już wystarczająco...

No myślę, że z Vickiem to te SCM 7 juz grają na jakieś 15% swoich możliwości??? :)

Edytowane przez Mario3456

Podsumowując: Dobrym miernikiem wydajności prądowej wzmacniacza jest symptom przerywania pracy bezpieczników w instalacji domowej. Jeśli w domu wam ,,korki wyskakują'' podczas włączania wzmacniacza to możemy już mówić o przyzwoitym napędzaniu kolumn ATC przez podłączony wzmacniacz:)

Edytowane przez Mario3456

Podsumowując: Dobrym miernikiem wydajności prądowej wzmacniacza jest symptom przerywania pracy bezpieczników w instalacji domowej. Jeśli w domu wam ,,korki wyskakują'' podczas włączania wzmacniacza to możemy już mówić o przyzwoitym napędzaniu kolumn ATC przez podłączony wzmacniacz:)

...coś w tym jest :)

ps. w bieżącym numerze hi-fi i muzyki jest test nowego creeka. Napisano tam iż ten kosztujący niespełna 4kzł wzmacniacz dał radę arcytrudnym w napędzeniu 19 (być może w następnych numerach będzie ich recka), których nie dał rady wysterować poprawnie inny wzmacniacz cyfrowy (w kl. D) za 20kzł.

...coś w tym jest :)

ps. w bieżącym numerze hi-fi i muzyki jest test nowego creeka. Napisano tam iż ten kosztujący niespełna 4kzł wzmacniacz dał radę arcytrudnym w napędzeniu 19 (być może w następnych numerach będzie ich recka), których nie dał rady wysterować poprawnie inny wzmacniacz cyfrowy (w kl. D) za 20kzł.

Potwierdzam ze creek evo 50 daje radę z atc 7 -gra u mnie bardzo przyzwoicie a bas -bajka!.

Już nie przesadzajcie z tymi wmakami do atc ,ja mam wmacniqcz który waży 5.5kg i robii z 11 co tylko chce a 7 to już wogole nie miał problemu

:)

Już nie przesadzajcie z tymi wmakami do atc ,ja mam wmacniqcz który waży 5.5kg i robii z 11 co tylko chce a 7 to już wogole nie miał problemu

a spróbuj posłuchać wieczorem, po cichu muzyki na ATC... nie ma szans - to mimo wszystko kolumny do głosnego słuchania,kliniczne, bez duszy...przykro mi to pisać jako założyciel tego szanownego Klubu.

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

a spróbuj posłuchać wieczorem, po cichu muzyki na ATC... nie ma szans - to mimo wszystko kolumny do głosnego słuchania,kliniczne, bez duszy...przykro mi to pisać jako założyciel tego szanownego Klubu.

Masz rację do cichego słuchania się nie nadają Ale klinicznych bym ich nie nazwał nigdy , ja mogę je słuchać godzinami i mnie nie męczą

Witajcie,nie mam kolumn atc jednak znam osobe ktora naprzyklad zamienila monitory dynaudio c1 na atc scm 40 i jest zadowolona. To chyba dobra rekomendacja dla tego modelu. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Porównywal jakiś kolega atc do harbeth -ow . Ciekawią mnie bardzo shl5 lub 30.1 jak to się ma do atc 11 czy 19

I jeszcze jedno jak się mają atc 11 do 40 ,wiem że te drugie to stojące kolumny i większe ,

• 5 tygodni później...

Zachęcam wszystkich wielbicieli marki ATC i wszystkich pozostałych do przeczytania relacji z wizyty w manufakurze w UK. Relacja dostępna w cyfrowym wydaniu AV 8/14 (brak wersji papierowej). Wystarczy się zarejestować i pobrać PDF -bezpłatnie. Bardzo ciekawa lektura. Wszystkim polecam.

• 4 tygodnie później...

Panowie i Panie z uwagi na fakt iż nabyłem drogą kupna starsze SCM 19 mam na sprzedaż zdecydowanie młodsze SCM 11. Gdyby ktoś reflektował to zapraszam do działu ogłoszeń lub na pw.

• 4 miesiące później...

ależ tu cisza..........

Mam okazję dobrze kupić ATC scm 40 , jak myślicie Naim Supernait da im radę?

Pytaj w klubie naima tam chyba jeden miał kilka dobrych lat

Nie przeminęła. Ludzie słuchają i nie mają czasu pisać. U mnie obecnie ATC SCM 7 ciągnie Creek 4330mkII (po modyfikacji samego dźwięku, ale bez zwiększenia mocy). Przy średnim poziomie dźwięku wyraźnie widać ruch głośników, więc nawet Creek daje rade. Makrodynamika jest bardzo słaba, w salonie może brakować mocy, ale mikrodynamika całkiem ok. Przy cichym słuchaniu gra anemicznie, co w nocy może być problemem. Generalnie w małym pokoju jest baardzo audiofilsko nawet z tanim Creekiem. Wersja mkII tych kolumn jest całkiem muzykalna. Z Paradigm studio 20mkIII nie było co porównywać jeśli chodzi o audiofilskie granie

Jezeli ktoś z Was sprzedawał kiedykolwiek kolumny atc scm40 i kupował coś innego,

jakie były powody. Oczywiście nie interesują mnie wypadki losowe, tylko co zaczęło przeszkadzac w muzyce?

Inaczej mówiąc jakie wady tych kolumn wychodziły na wierzch?

Bo chyba ideałów nie ma:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.