Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jezeli ktoś z Was sprzedawał kiedykolwiek kolumny atc scm40 i kupował coś innego,

jakie były powody. Oczywiście nie interesują mnie wypadki losowe, tylko co zaczęło przeszkadzac w muzyce?

Inaczej mówiąc jakie wady tych kolumn wychodziły na wierzch?

Bo chyba ideałów nie ma:)

Witam.

Pytanie jest trochę dziwne bo raczej chodzi o cechy a nie wady.

O nich można wspomnieć.

Maksymalny SPL: 112 dB w ATC.

Maksymalny SPL: 104/105 dB w Spendor/Harbeth.

Różnice wyżej wymienione mają konkretne odzwierciedlenie dla brzmienia i niestety jest to nie do przeskoczenia.

Zaznaczam że są to cechy a nie wady.

Ale o co chodzi ?

Podane przykład powyższych firm jest przypadkowy mający na celu tylko zobrazowanie problemu.Wszystkie trzy firmy lubię tak samo.Chyba jasne wszystko.

Membrany w studyjnych i domowych głośnikach ATC są optymalizowane pod kontem jak najbardziej liniowego przetwarzania na gwarantowanym maksymalnym poziomie SPL . Jest to konieczne w studiach nagraniowych ponieważ jak zdajemy sobie z tego sprawę " poziom w dB " to też jedna cech składowych grania na żywo.

Ma to swoje odbicie w graniu na niskim poziomie wzmocnienia.Temat jest bardziej złożony ale ogólnie objawia się to wysuszeniem , osłabieniem dynamiki i ogólnie brakiem życia w graniu.Wzmacniaczem jesteśmy to trochę skorygować ale ja uważam że jest to tylko kosmetyka.IMO

Może być to ważna cecha przesądzająca o zakupie lub nie. Jak głośno słuchamy ?

Inną cechą jest ogromny obiektywizm głośników ATC.

Są to rasowe studyjne membrany grające dokładnie i bezkompromisowo.

Ale przecież to są same zalety........do momentu gdy nie włączymy żle nagranej płyty (80%rynku) albo przeciętnie grającego żródła lub amplifikacji (taniej).

Będzie drogo jak cholera a kable nie wiele pomogą. Za to różnice będzie słychać jak na tacy.

Ogólnie wyżej wymienione problemy uważam za cechy-nie wady.

Z firmą ATC jest mi po drodze i bardzo ją szanuję . Są bardzo blisko brzmienia Live.

Nie każdy będzie jednak mógł doświadczyć co potrafią a wyżej wymienione cechy powinny nam pomóc czy czy iść tą drogą.

Edytowane przez Firewall 1
<br />Może być to ważna cecha przesądzająca o zakupie lub nie. Jak głośno słuchamy ?<br />

nie wiem czy dobrze zrozumiałem bo się na tym nie znam ale czy chodzi o to że jeżeli nie słuchamy zbyt głośno a chcemy mieć dobre brzmienie to lepiej wybrać o niższym SPL?

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

nie wiem czy dobrze zrozumiałem bo się na tym nie znam ale czy chodzi o to że jeżeli nie słuchamy zbyt głośno a chcemy mieć dobre brzmienie to lepiej wybrać o niższym SPL?

Tak.

Głośniki dedykowane do wysokich natężeń rzadko satysfakcjonują przy bardzo niskim natężeniu sygnału muzycznego.

Może są jakieś wyjątki ale ja ich nie słyszałem.

pozdrawiam.

Edytowane przez Firewall 1
  • 1 miesiąc później...

Podzielę się swoją historią, może kogoś zainteresuje i będzie w stanie mi doradzić.

Wystawiłem ogłoszenia sprzedaży swoich SCM19, miałem też chęć wstawienia ich w inne miejsce odsłuchowe by poczekały na tzw. lepsze czasy, ale ten pomysł upadł. Plan który mam w głowie jest taki, by je sprzedać i zamienić na mniej wymagające prądowo, tańsze monitory. Jednak za każdym razem gdy ktoś zainteresowany pisze lub dzwoni, mam chęć usunięcia ogłoszeń i pozostawienia ATC u siebie. Boję się że gdy ktoś naprawdę będzie chciał je w końcu odkupić, wycofam się. Z drugiej strony próbowałem już Roksana Kandy K2, Naima XS-2 i kilku innych "zawodników" i nie jestem w 100% do nich przekonany, choć Zagrę konstrukcji Darkula chcę wymienić. Teraz pojawiła się też niezbędna dodatkowa opcja we wzmacniaczu, czyli możliwość regulacji balansu, bo po wstawieniu nowego mebla mam wyraźnie przesunięty wokal. Kombinowałem z ustawieniem kolumn, ale to nic nie daje.

Pytanie na koniec: Czy na serio nie ma na rynku nowego wzmacniacza w cenie do 6 000 PLN z regulacją balansu i odpowiedniego do SCM 19?

Odpowiadam na pytanie zadane dawno temu ale pewno aktualne.

Moje ATC 19 grały pod Yamahą DSP AX1 jak pisałem wcześniej ale przeszły istny szlak bojowy bo miały okazję pograć z Kandy K2, Caspianem, NAD S300 a nawet MF A5 i żadne połączenie nie było na tyle lepsze ,żeby zmienić Yamahę na któryś z w/w.

Dopiero połączenie z T+A Power Plant to jest to czego szukałem...Opis jest w klubie T+A. Po prostu jak ktoś czuje niedosyt z brzmienia swoich ATC niech spóbuje tego wzmacniacza. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam,

Co prawda poniższy post był napisany w klubie Hegla, ale będąc po wielkim wrażeniem ATC SCM 40 chciałbym się z Wami podzielić poniższą obserwacją:

Jestem posiadaczem H200A i ostatnio poszukiwałem do niego kolumn. Bazując na Waszych rekomendacjach skierowałem się do ATC SCM 40 i muszę powiedzieć, że jest baaaaardzo dobrze. Bardzo muzykalne, naturalnie i rzekłbym koncertowo, czyli bez żadnego sztucznego efekciarstwa. Bardzo naturalny bas (nareszcie uderzenia perkusji słychać jak na koncercie), wyśmienita średnica i niemęcząca góra. Wcześniej przesłuchałem: Audio Physic 6, ProAc 148 i D18 oraz Dynaudio F220.

To co daje się zauważyć, to połączenia Hegla z ATC obnaża wady słabych nagrań, a raczej jak jest słabo, to z pewnością tego nie polepszy. Natomiast w przypadku dobrego materiału jest wyśmienicie i to już przy poziomie natężenia 45-50, plecam posłuchać Dire Straits lub Peter Gabriel - można słuchać godzinami :)

Jednym słowem, w 100% mogę polecić połączenie Z ATC.

Dziękuję za rekomendacje, pozdrawiam,

M

Tak.

Głośniki dedykowane do wysokich natężeń rzadko satysfakcjonują przy bardzo niskim natężeniu sygnału muzycznego.

Może są jakieś wyjątki ale ja ich nie słyszałem.

pozdrawiam.

Te ktore maja zwrotnice aktywna, dedykowane wzmacniacze i dsp. Gwaranatuja podobne brzmienie na kazdym poziomie glosnosci. To jest ta cecha ktora wyroznia aktywne wzgledem pasywnych. Czy sie myle?

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Również się dołączam do powyższego! :)Będziesz miał spokój z szukaniem innych sprzętów na dobrych kilka lat.

Swoją drogą sam się zastanawiam nad pożenieniem moich 19 z hegelem w przyszłości....

Dla zainteresowanych dołączeniem do klubu - z żalem, ale sprzedaję swoje ATC SCM 35:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/atc-scm-35-os107370.html

Sympatykiem pozostanę.

Mat1972

Ja swoje 40tki MK II mam spięte z MF6i Albedo Monolithem V2 i uważam ze jest bardzo dobrze. Wcześniej miałem Chord Signature i parę innych i Monolitch je pokonał większą dynamiką i potęgą dzwięku. Największe zmiany na plus uzyskasz zmieniając terminale głośnikowe. Przeszukaj wątek ATC opisałem tam wszystko dokładnie.

Mat1972

Ja swoje 40tki MK II mam spięte z MF6i Albedo Monolithem V2 i uważam ze jest bardzo dobrze. Wcześniej miałem Chord Signature i parę innych i Monolitch je pokonał większą dynamiką i potęgą dzwięku. Największe zmiany na plus uzyskasz zmieniając terminale głośnikowe. Przeszukaj wątek ATC opisałem tam wszystko dokładnie.

Wielki dzièki, z pewnością sprawdzę.

Pozdrawiam,

M

• 1 miesiąc później...

linki do testów z pomiarami do aktywnych atc scm 40:

http://studio-hifi.com/images/SCM40A-Stereoplay%202015%2007.pdf

oraz dla porównania pasywne 40 z audio.de:

http://studio-hifi.com/images/AUDIO-2010_06_ATC-SCM40.pdf

i na printscreenie 40 ze stereoplay

post-15174-0-70958000-1434722488_thumb.jpg

Jak widać stare 40 przenosiły pasmo z lekkim zaznaczeniem średnicy. Nowsze (zarówno pasywne oraz aktywne) mają nieco wycofany zakres 2-5kHz. Ciekawe na ile te różnice w pomiarach odzwierciedlają wrażenia z odsłuchu? W audio video pasywne opisane są jako kolumny neutralne z lekką tendencją do ocieplenia. Możliwe, że w najbliższych numerach wspomnianego periodyka opiszą wersję aktywną.

Kto z Panów ma SCM11 lub SCM19 i może mi udzielić paru odpowiedzi? Proszę o kontakt na priva.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Kto z Panów ma SCM11 lub SCM19 i może mi udzielić paru odpowiedzi? Proszę o kontakt na priva.

Miałem 11 długo -fajne tylko ze prundu potrzebują

:)

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Jak tam klubowicze? ATC nadal cieszą uszy?....Mi po głowie chodzi porównanie moich dziewiętnastek z ich ostatnią edycją z innym tweeterem bo to fantastyczne kolumny.

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Dołączę do klubu jako użytkownik ATC SCM50 od jakiś 3 miesięcy. Pozdrawiam tym którzy dali szanse tym kolumną bo pewnie już ciężko przesiąść się na co innego :)

Dołączę do klubu jako użytkownik ATC SCM50 od jakiś 3 miesięcy. Pozdrawiam tym którzy dali szanse tym kolumną bo pewnie już ciężko przesiąść się na co innego :)

Gratulację.

Słuchałem setek i było wyśmienicie z 50 mi pewnie też jest wybitnie.

Poprosimy jakieś zdjęcie coby oko nacieszyć

Oko tak nie cieszy jak ucho ale chyba to już wiesz :) kolumny są naprawdę wymagające. U mnie to gra z 2 końcówkami jedna obsługuje tylko bas. Konstrukcje autorskie zrobione pod moje kolumny. Jest tak wyśmienicie, że co chwile odlicza się tylko godziny do powrotu i odpalenia kolejnej płyty. Do 30m2 te SCM50 wystarczają :)

Oko tak nie cieszy jak ucho

szczerze to te kolumny jak dla mnie wyglądają wyśmienicie - klasyczny prosty kształt jest w tym urok no ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje a głównie chodzi przecież tu o dźwięk

Daj te fotki:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.