Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

dccomponents

A ich opisom to akurat za grosz nie wierzę. Już kilkanaście miesięcy temu opisywałem jakie zmanipulowane porównanie wtyków Wattgate i Sonarquest zamieścili u siebie na stronie. Te kłamstwa wciąż wiszą na ich stronie, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszą:

Według zapewnień producenta wtyki Sonar posiadają wszystkie elementy metalowe wykonane z metali niemagnetycznych. Wykonaliśmy więc test za pomocą magnesu firmy Wera. Każda śruba, piny i widełki IEC momentalnie chwytają się magnesu, co sugeruje, że elementy, śruby wykonane są najprawdopodobniej ze stali.

To jest nieprawda, posiadam kilka wtyków Sonarquest, i ani piny ani widełki nie są magnetyczne. Są wykonane z mosiądzu, podobnie jak we wtykach Wattgate (również posiadam kilka takich). W Sonarquestach magnetyczne są tylko śrubki.

A oto kolejny kwiatek ze strony DC components:

Wtyki Wattgate posiadają piny i widełki wtyku IEC wykonane z pozłacanego stopu mosiądzu i miedzi.

To są już, proszę państwa zwykłe brednie. No bo co to niby jest "stop mosiądzu i miedzi"? Coś takiego w przyrodzie nie występuje. przecież miedź pomieszana z mosiądzem staje się od razu (trochę innym, ale wciąż) mosiądzem!

Ponadto nieprawdą jest jakoby elementy wtyków Wattgate były złocone. Złocone są tylko w niektórych modelach. A część modeli ma styki wykonane z niczym nie powlekanego mosiądzu. Oprócz tego mają też modele rodowane i srebrzone. Co ciekawe, i zapewne istotne, nie są one NIGDY powlekane bezpośrednio. Zawsze są najpierw niklowane, a dopiero potem rodowane, złocone lub srebrzone. Zatem pomiędzy warstwą szlachetnego metalu, a pinem wykonanym z mosiądzu zawsze występuje warstwa niklu.

Reasumując, DC components nie tylko słabo zna wyroby którymi handluje, ale jeszcze na domiar złego kłamliwie obsmarowuje konkurencję. Dlatego za grosz im nie wierzę i nigdy nie ujrzą moich pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez McGyver

Nie wiem. Nigdy nie miałem tej marki. Mam Furutechy, Wattgate, Neotechy, wspomniane Sonarquesty, a także Viborgi. Te ostatnie występują także w wersjach ze stykami nie z mosiądzu ani fosforobrązu, lecz z czystej miedzi złoconej, srebrzonej, rodowanej bądź "gołej" niczym niepowlekanej.

Jak oceniasz jakość Viborgów - ich wykonanie i właściwości brzmieniowe?

Prawdopodobnie są warte swojej niewygórowanej ceny, ale może coś więcej?

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

McGyver ma pełną rację co do wtyków a z tych oszukańczych zagrań z magnesem chce mi sie tylko śmiać :) . W ogóle to po co Wattgate pozłaca albo roduje, jesli pod spodem jest nikiel , może w celach dekoracyjnych?

W trakcie usuwania konta.

McGyver ma pełną rację co do wtyków a z tych oszukańczych zagrań z magnesem chce mi sie tylko śmiać :) . W ogóle to po co Wattgate pozłaca albo roduje, jesli pod spodem jest nikiel , może w celach dekoracyjnych?

Wtyki WattGate AG to jedne z lepszych wtyków jakie testowałem, został tylko do poznania Furutech NCF - niebawem.

Iego z DCcomp polecam - złote i gołą miedź

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

<br />Wtyki WattGate AG to jedne z lepszych wtyków jakie testowałem,<br />
Też mam kilka Wattgate, nigdzie nie napisałem ze są kiepskie. Chciałem jedynie pokazać że DC components słabo zna towar którym handluje, a w dodatku do jego promowania używa nieczystych zagrywek.

Też mam kilka Wattgate, nigdzie nie napisałem ze są kiepskie. Chciałem jedynie pokazać że DC components słabo zna towar którym handluje, a w dodatku do jego promowania używa nieczystych zagrywek.

W żadnym wypadku nie pisałem tego do Ciebie, napisałem ogólnie cytując Bogdana :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Gość

(Konto usunięte)

W ogóle to po co Wattgate pozłaca albo roduje, jesli pod spodem jest nikiel , może w celach dekoracyjnych?

Niestety ze względów technologicznych :)

Z tego co wiem 99% wtyczek audiofilskich jest złocona na bazie niklu. Tylko w ten sposób można uzyskać gładką powierzchnię. Kładąc czyste złoto (z pominięciem niklowania) na miedź, uzyskuje się szorstką powierzchnię, którą trzeba dodatkowo polerować i powtórnie złocić ( a to ze względów ekonomicznych jest nie opłacalne) Warstwa złota ma mieć za zadanie stworzyć dobry kontakt, który nie koroduje i jest wytrzymały na uszkodzenia. (Rod jest jeszcze lepszy ze względów mechanicznych).

Złocenie miedzi (czy też rodowanie) z zasady pogarsza przewodność ale ze względu na warstwę kilku mikronów, to zjawisko jest pomijalne.

A ktore wtyki graja lepiej Viborga czy Wattgate ? Bo Gucio pisal ze najtanszy WattGatte bije wszystkie Viborgi

Mam najtańszego Wattgate. Mam również Viborgi: z czystej "gołej" miedzi oraz rodowane (a tak naprawdę niezupełnie tylko rodowane, bo potrójnie platerowane: miedź OFC, srebro i na końcu rod).

Uważam, że Viborgi są bardzo dobre brzmieniowo i prezentują znakomity stosunek jakości wykonania i brzmienia do ceny.

Na pewno Wattgate ich nie "bije". Gdybym miał wybrać między najtańszym Wattgate a Viborgiem wybrałbym Viborga.

Viborg jest tani. Czysta miedź. Kup, wypróbuj. Ryzyko moim zdaniem żadne.

Mam najtańszego Wattgate. Mam również Viborgi: z czystej "gołej" miedzi oraz rodowane (a tak naprawdę niezupełnie tylko rodowane, bo potrójnie platerowane: miedź OFC, srebro i na końcu rod).

Uważam, że Viborgi są bardzo dobre brzmieniowo i prezentują znakomity stosunek jakości wykonania i brzmienia do ceny.

Na pewno Wattgate ich nie "bije". Gdybym miał wybrać między najtańszym Wattgate a Viborgiem wybrałbym Viborga.

Viborg jest tani. Czysta miedź. Kup, wypróbuj. Ryzyko moim zdaniem żadne.

A ktore Viborgi tak chwalisz?

Testowal ktos najnowsze Viborgi VE512 & VF512 albo kabel VP1501?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A ktore Viborgi tak chwalisz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam problem podlaczylem kable do wtyk ieGO kabel ma faze wszystko sprawdzilem probnikiem ale na wzmacniaczu nie ma pradu o co chodzi ?

Ukryta Zawartość

post-11280-0-60142900-1512156092_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gelson

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Mam problem podlaczylem kable do wtyk ieGO kabel ma faze wszystko sprawdzilem probnikiem ale na wzmacniaczu nie ma pradu o co chodzi ?

Pewnie bezpiecznik się spalił.

Nie wzmacniacz dziala ale nie dziala na moim kablu . Prad z wtyczki zasilajacej do wtyku do wzmacniacza plynie bo jest faza a podlaczam do wzmaka i nic . Kabel mam furutecha brązowy to faza zielony to uziemienie niebieski to neutral . Tak mam wszystko podpięte

Coś jednak sp.......łeś skoro nie działa, zrób zdjęcia.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Nie wzmacniacz dziala ale nie dziala na moim kablu . Prad z wtyczki zasilajacej do wtyku do wzmacniacza plynie bo jest faza a podlaczam do wzmaka i nic . Kabel mam furutecha brązowy to faza zielony to uziemienie niebieski to neutral . Tak mam wszystko podpięte

Co to za wzmacniacz?

... >>> Prad z wtyczki zasilajacej do wtyku do wzmacniacza plynie bo jest faza ... <<<

Żeby urządzenie działało potrzebne są faza i zero - masz oba i czy napewno ?

Daj to do jakiegos elektryka, za piwo ci poskręca tak zeby działało.

Taką amatorską konfekcją to najczęściej można zepsuć brzmienie dobrego przewodu.

W trakcie usuwania konta.

Jizas...kawałek drutu do elektryka targać?

Bywa i tak ...

Przy skrecaniu chyba zero wyszlo z wtyku musze kupic nowe tulejki bo mialem 2,5 a kabel ma 2,4 widze zeby dobrze zacisnac trzeba 4 kupic No coz czlowiek uczy sie na bledach

Znowu bedzie nieaudiofilsko - tulejka za duża, będa luzy, będzie źle ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy skrecaniu chyba zero wyszlo z wtyku musze kupic nowe tulejki bo mialem 2,5 a kabel ma 2,4 widze zeby dobrze zacisnac trzeba 4 kupic ������ No coz czlowiek uczy sie na bledach

Gdzieś wspominałem powyżej iż sam sposób konfekcji, ułożenia przewodów w zacisku ma znaczenie.

Moja rada - tulejki Ci nie potrzebne

Edytowane przez gucio.

• Pokaż nowe odpowiedzi