Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jakaś możliwość rozwiązania problemu?

Poszukaj w wątku WMDAC'a, było coś o rezystorach konfiguracyjnych przy WM8804. Chyba Edward z tym walczył i był zdziwiony, że to w ogóle gra. Może z tym jest związany Twój problem.

Sprawdziłem wpisy Edwarda. To raczej nie to, tam chodziło tylko o wybór wejścia. A to akurat działa.

Pewnie chodzi o mój dac, Edward pomógł mi z uruchomieniem go, bo w standardowym wykonaniu nie działał w ogóle.

Jeśli zaś chodzi o szumy; również używam konwertera Jarka, mam ten sam DAC co ty i dodatkowo jeszcze MSS "Multi Selektor SPDIF" Edwarda. U mnie występują trzaski przy wyłączaniu źródła, według mnie źródłem zakłóceń jest MSS ale pewny nie jestem. Sprawdź czy jeśli podłączysz bezpośrednio do DACa inne źródło będzie to samo. Tu wklejam opis mojego problemu z wątku o MSS, może masz coś podobnego.

"...Jest to trochę irytujące, bo trzeba pamiętać żeby najpierw włączyć źródło a potem MSS, przy wyłączaniu odwrotnie. U mnie największy problem jest z CD, czasem nawet go odtwarzacz jest włączony/zasilany jest szum, dopiero start płyty, a więc sygnał na wyjściu CD powoduje że szum niknie."

próbował ktoś może podłączyć do tego konwertera tablet lub tel z host usb ?, mam tel z host usb i baaardzo interesuje mnie rozwiązanie : telefon (nośnik plików z wyjściem usb) --> konwerter Jarka --> DAC

Sam HOST to trochę za mało, musi być jeszcze zaimplementowana obsługa USB Audio streaming (jest od Android 4.0) ale nie wszyscy producenci ją włączyli.

Pierwszym był chyba Samsung i jego Galaxy.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz np. tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie posiadam żadnego tabletu/telefonu z Androidem 4, bo chętnie sam bym przetestował.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

ja mam table samsunga z Androidem 4.1.1 tylko że na razie nie mam konwertera, pożyczyłem koledz

a i tak średnio wiem jak za to się wziąć ;(

Sprawdziłem wstępnie układ. W trakcie generowania opisanego szumu zapalone są wszystkie diody. Takiej opcji nie ma w opisie sygnalizacji stanów pracy. Jakieś sugestie?

Zapalone wszystkie LEDy są poprawną sygnalizacją pracy konwertera (96kHz)

LED zielony zapalony - urządzenie USB zainstalowane

LED zółty zapalony - próbkowanie 48kHz

LED czerwony zapalony - mnożnik x2 czyli próbkowanie 96kHz

Która wersję masz z generatorami czy bez?

Sprawdź czy poprawnie odtwarzasz pliki z próbkowaniem 48 i 96kHz.

JarekC

Witam,

Płytki do nowych wersji przyjechały :-)

Niestety przez weekend nie będe miał dostepu do lutownicy, więc prace montażowe ruszą od poniedziałku.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-81694600-1362146256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o wersje USB-S/PDIF to zamówiłem tylko 5 sztuk ze względu to jest to nowy projekt PCB i mogą wyjść jeszcze jakieś błędy.

Koszty serii prototypowych też nie są niskie szczególnie przy krótkich terminach wykonania więc nie chcę za bardzo ryzykować.

Z nowymi projektami jest tak, że jak już mam dopracowaną PCB to nie chce czekać 2-3 tygodnie na prototyp tylko zlecam możliwe krótki termin.

Ostatnio zamawiam wersje pokryte galwanicznie złotem bo przy SMD lutuje się to rewelacyjnie.

3 sztuki są już wstępnie zarezerwowane.

Czy będzie jakieś większe zamówienie to nie wiem.

Montaż ręcznie kilkunastu sztuk to spore wyzwanie, szczególnie przy układach w rastrze 0.5mm. Jedna płytka to ze 2 godziny roboty.

Aby zlecić montaż na automat musiałaby być większa partia > 50szt po przy mniejszych ilościach jest to nieopłacalne

(koszt sita do pasty, uzbrojenie automaty, przygotowanie produkcji itp.)

Wolę jednak projektować niż montować.

Pozdrawiam

JarekC

Jarek,

co myślisz o tym chińskim wynalazku:

Ukryta Zawartość

Ten gentleman wypowiada się o nim w samych superlatywach:

Ukryta Zawartość

a chyba ma pojęcie o temacie...

"he 03 USD is an exceptional Interface. In fact, it beat out the M2Tech EVO/with Acopian Linear PS (the best I have owned so far out of many)! Which I have now sold. I bought another 03 USD for my office system. It has become my reference. Wonderful sound, great interface software! So flexible and stable – surely beats the M2Tech non-interface."

i jeszcze:

"The Musiland Monitors with digital output are the best USB to SPDIF interfaces I have heard (they are the new standard). In other words better then the M2Tech EVO, Hi-face, Audiophilleo 2, John Kenny Mk 2, etc… That I had tried before. – answer = YES! Beat the best by a hair – the EVO,with a vastly better control panel."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolę jednak projektować niż montować.

Szkoda żebyś tracił czas na montaż, kiedy takie fajne rzeczy potrafisz wymyślać.

Jakby powstawało większe zamówienie, to zapisuję się do kolejki. Chyba że można jeszcze zarezerwować jedną z płytek prototypowych usb - s/pdif.

Mam poprzednią wersję, z której jestem bardzo zadowolony poza jednym problemem o którym wspominałem - nie mogę ustawić 16bit w foobarze, jest mozliwość wybrania tylko 24bit. Jak widzę w nowej płytce problem jest rozwiązany

Wersja bez generatorów. Sprawdziłem odtwarzanie na częstotliwości 48kHz, z 96kHz trochę mam problem, nie dysponuję takim nagraniem.

Problem w tym, że konwerter przechodził sam w stan odtwarzania 96kHz w momencie, gdy nic nie było odtwarzane.

Na innym komputerze jak na razie nic takiego się nie dzieje. Może tu jest problem, albo jest jeszcze jedna ewentualność. Czy przewód USB mógłby mieć jakiś wpływ na takie zachowanie?

Jaki system masz na komputerze?

Jeżeli Windows XP to nawet jeżeli są wyłączone dźwięki systemowe to system wysyła do urządzenia Audio USB rozkaz zmiany f próbkowania.

Większość dźwięków systemowych w Windows jest 48 lub 96kHz.

Raczej nie obwiniałbym kabla.

JarekC

System to Windows XP SP3. Tak to właśnie wygląda, jakby konwerter dostał jakiś sygnał, po którym się przełącza, tylko nic nie odtwarza. W wolnej chwili będę drążył dalej temat, może znajdę przyczynę.

System to Windows XP SP3. Tak to właśnie wygląda, jakby konwerter dostał jakiś sygnał, po którym się przełącza, tylko nic nie odtwarza. W wolnej chwili będę drążył dalej temat, może znajdę przyczynę.

System pewnie nadaje cyfrową ciszę która jest w formacie 96KHz. Zmień próbkowanie dźwięków systemowych na 44.1 to nic nie będzie się zmieniać. Choć tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Dodatkowo widzisz czy komputer "stara" się być bit perfect.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Przedstawiam pierwszy zmontowany egzemplarz na nowej wersji PCB.

Wersja z COAX i TSOLINK, bez izolacji galwanicznej.

Nowa wersja firmware ruszyła bez problemów, zarówno tryby 16 i 24 bitowe.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-93803700-1363079613_thumb.jpg

post-3707-0-41846100-1363079620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie gratulacje z uruchomienia nowego konwertera, ladnie to wyglada no i w koncu jest Gniazdo USB B - tak wazne przy kablach audiofilskich :))

Mam pytanie do JarkaC Czy mozna byloby podzielic np zegar 22,5792 przez 4 i podac 5,6448 zamiast zegara 6 Mhz Czy TAS zaskoczy z ta nizsza czestotliwoscia. Jesli tak z czym sie to bedzie wiazac?

Pozdrawiam Stasiop

Generalnie gratulacje z uruchomienia nowego konwertera, ladnie to wyglada no i w koncu jest Gniazdo USB B - tak wazne przy kablach audiofilskich :))

Mam pytanie do JarkaC Czy mozna byloby podzielic np zegar 22,5792 przez 4 i podac 5,6448 zamiast zegara 6 Mhz Czy TAS zaskoczy z ta nizsza czestotliwoscia. Jesli tak z czym sie to bedzie wiazac?

Pozdrawiam Stasiop

Gniazdo USB typu B było od początku projektu, tylko w przypadku przejściówki z ADUM zostało zmienione na MINI-B.

Nie nie można. Kwarc 6MHz służy nie tylko do taktowania uP ale również do transmisji na szynie USB.

Zegar 6MHz przez przez wew. PLL jest powielany do 48MHz i służy do odbioru danych z USB.

Szczegółowe informacje znajdziesz w pkt 2.1.2 karty katalogowej TAS1020B

JarekC

Piękna jak zawsze Jarku! Czy przewidujesz zamówienie, lub czy będzie u Ciebie do nabycia?

Witam,

Sytuacja wygląda następująco.

Wszystkie 5 płytek z prototypowej serii zostało zarezerwowanych.

3 sztuki wyjdą do forumowiczów jeszcze w tym tygodniu.

Pozostałe niestety muszą poczekać bo okazało się że mój dostawca nie ma na magazynie transformatorków do S/PDIF PULS PE-65612.

Planuję teraz zamówić następna partię tylko za bardzo nie wiem czy znowu jako serię prototypową (wysokie koszty PCB)

czy już jako normalną produkcję (długi czas oczekiwania i minimalna ilość na poziomie 50 szt.).

Jeżeli zebrało by się chętnych na około 20-25 sztuk to prawdopodobnie powstałaby dedykowana obudowa.

Przy mniejszych ilościach mechanik nie podejmie się wykonania albo koszty będą bardzo wysokie.

Można założyć listę na grupowe zamówienie.

Są dostępne 3 wersje USB-SPDIF:

A - standard, wyjście SPDIF/COAX

B - standard+ generatory Low Jitter, wyjście SPDIF/COAX

C - standard+ generatory Low Jitter + izolacja galwaniczna na ADUM3160

Możliwe opcja wyjścia TOSLINK i AES/EBU.

Pozdrawiam

JarekC

PS.

Dzisiaj dotarły płytki do DACa na ES9023.

Postaram się wrzucić fotki.

Witaj Jarku,

Czy DAC z ES9023 będzie z pominięciem transmisji Spdif..? Usb-i2s-analog..?

Tak

Jak zerkniesz do wątku

Ukryta Zawartość

To zobaczysz że są dwie płytki, jedna do DAC na ES9023 z wejściem I2S a druga to konwerter USB-I2S.

Złącza na obydwu płytkach są zgodne Pin to Pin.

Mam jeszcze w planach płytkę S/PDIF -I2S na WM8805 lub WM8805

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Są dostępne 3 wersje USB-SPDIF:

A - standard, wyjście SPDIF/COAX

B - standard+ generatory Low Jitter, wyjście SPDIF/COAX

C - standard+ generatory Low Jitter + izolacja galwaniczna na ADUM3160

Możliwe opcja wyjścia TOSLINK i AES/EBU.

ja piszę się na wersję B + Toslink (a może i dwie sztuki)

jaki jest przewidywany koszt (zakładając wariant pesymistyczny)

Jak od strony technicznej wyglądała by wersja z wyjściem Aes/Ebu..?

Czy miała by duże gniazdo XLR na kabel symetryczny 110 ohmów..?

Ja bym się pisał na coś takiego. Jakie by były koszty..?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.