Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do slawek.xm i arkotic aby dali znać czy są dalej zainteresowani czy rezygnują?

Na wysłane PW nie otrzymałem odpowiedzi.

Pozdrawiam

JarekC

Adres arkusza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Z bieżących spraw to nie mam odzewu od slawek.xm więc konwerter poszedł do następnej osoby z listy.

Wszystkie wysłane przesyłki dotarły do adresatów i nic nie zaginęło.

Nowa patria płytek dotrze do mnie 25/26 kwietnia.

Czekam też na dostawę generatorów kwarcowych, miały być dostępne w 16 tygodniu więc mam nadzieję że nie będzie

opóźniania, zarówno w produkcji jak i dostawie (bo jadą z zagranicy).

Pozdrawiam

JarekC

<p>@malywojt

Cytat

Zmiany jakie nastąpiły:

- obsługa trybów 24 bit (ramka 32/24) i 16bit (ramka 32/16)

Najbardziej czekałem na tą zmianę. Z jakąś starą wersją foobara udało mi się uruchamiać 16bit jak zmieniałem ustawienie w foo w czasie odtwarzania. Wystartować z tą ilością bitów nie udało się nigdy, a w nowym foobarze nawet w czasie grania nie można zmienić bo raportuje błąd.

Odp. Moim zdaniem to jest jakiś problem z windows. W linuxie konwerter działa wręcz wzorcowo i nie ma żadnych problemów ze zmianą częstotliwości.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

<p>@malywojt

Cytat

Zmiany jakie nastąpiły:

- obsługa trybów 24 bit (ramka 32/24) i 16bit (ramka 32/16)

Najbardziej czekałem na tą zmianę. Z jakąś starą wersją foobara udało mi się uruchamiać 16bit jak zmieniałem ustawienie w foo w czasie odtwarzania. Wystartować z tą ilością bitów nie udało się nigdy, a w nowym foobarze nawet w czasie grania nie można zmienić bo raportuje błąd.

Odp. Moim zdaniem to jest jakiś problem z windows. W linuxie konwerter działa wręcz wzorcowo i nie ma żadnych problemów ze zmianą częstotliwości.

W Windows XP w konfiguracji urządzeń audio nie ma zakładki pozwalającej wybrać domyślny tryb pracy.

W Win7 jest już taka możliwość.

Na załączonym zdjęciu panel konfiguracyjny dla konwertera w Win7.

Co ciekawe nie ma 88.2kHz 24bit pomimo że konwerter obsługuje taka konfigurację.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem po co w pc audio domyślny tryb pracy. Przy bitperfect i tak nie ma mowy o żadnym resamplingu. Ale pewnie się nie znam :)

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Witam,

Wszystkie elementy na druga partię dotarły.

W poniedziałek staruję z montażem.

Zrobiłem jeszcze lekkie korekty mechaniczne na płytce względem poprzedniej wersji:

- korekta położenia przełącznika SW

- korekta położenia nadajnika TOSLINK

- powiększenie szerokości płytki do 81mm i dodanie 4 punktów montażowych

(wymiar 81mm pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1457)

- możliwość obcięcia płytki do wymiaru 78mm (znaczniki na płytce)

(wymiar 78mm pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1455)

Pozdrawiam

JarekC

• 2 tygodnie później...

Witam,

Montaż się opóźnił bo brakło mi kondensatorów 2.2uF SMD i musiałem je zamówić.

W części konwerterów zamiast 2szt 2.2.uF jest zamontowany jeden 4.7uF więc puste pola nie są błędem montażu.

W arkuszu wpisałem numery listów przewozowych przesyłek które nadałem dzisiaj.

Ostatnie sztuki powinny wyjść w piątek.

Pozdrawiam

JarekC

• 1 miesiąc później...

Poprzednia edycja grupowego zamówienia została zamknięta.

Ponieważ na PW dostałem kilka zapytań o dostępność konwertera to sytuacja ma się następująco.

Aktualnie nie mam już ani PCB ani elementów, aby opłacało się uruchomić produkcję trzeba przekroczyć 10szt.

Jest to minimum dla zamówienia PCB a także Mouser i Farnell wskakujemy w niższy poziom cen.

Utworzyłem nowy arkusz dla ewentualnych chętnych:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

A czy ktoś napisał choć jedną opinię jak brzmi ten konwerter?

Mnie zaskoczyła jego lekkość grania w wyższej średnicy. Więcej mogą napisać za kilka dni, bo dźwięk się ciągle zmienia.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Mnie zaskoczyła jego lekkość grania w wyższej średnicy. Więcej mogą napisać za kilka dni, bo dźwięk się ciągle zmienia.

Czekamy na Twoją recenzję.

Ja mam pytanie odnośnie poprzedniej wersji - do jakiej obudowy Hammonda pasuje konwerter??

Tylko ostatnia wersja (płytka nr 6119) pasuje bezpośrednio do obudów Hammonda

Wymiar 81mm pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1457

Możliwość obcięcia płytki do wymiaru 75mm (znaczniki na płytce) pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1455 (np 1455K1202).

Z tego co pamiętam gdyby najdłuższą obudowę (160mm) pociąć na 3 kawałki to akurat powstałyby trzy pasujace obudowy.

Poprzednia wersja płytki 6117 jest węższa ma ok 71.5mm, więc tez powinna wejść do 1455 tylko trzeba by ją położyć na drugiej szerszej

tak aby wsunąć w prowadnicę.

Pozdrawiam

JarekC

W odpowiedzi na prośbę która otrzymałem na PW zamieszczam rysunek płytki najnowszej wersji płytki z naniesionymi wymiarami.

Współrzędne podawane są w milsach (1/1000 cala) względem lewego dolnego rogu płytki.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Ponieważ na listę zapisało się 7 osób postanowiłem zamówić już płytki, minimalną ilość czyli 10 szt.

Planowana dostawa na 16 lipca więc konwertery powinny być gotowe około 22-23 lipca.

Zrobiłem to już dzisiaj bo w przyszłym tygodniu mam wyjazd a tak zamówienie będzie już w realizacji

i chwilę po powrocie będę mógł zacząć montować.

Pozostałe 3 sztuki są do wzięcia.

Lista chętnych tutaj

Ukryta Zawartość

Niestety znowu jest problem z dostepnością transformatorów PULS PE65612NL więc będą odpowiedniki MURATY DA10x.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Witam

Zapraszam wszystkich użytkowników konwertera do wzięcia udziału w dyskusji.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Witam

Ponownie zapraszam wszystkich użytkowników konwertera do wzięcia udziału w dyskusji.

Tym razem dyskusja na temat Waszych doświadczeń z przewodami USB.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Właśnie dostałem płytki, jutro powinienem dostać przesyłkę z Farnella więc wszystko idzie zgodnie z planem.

Pozdrawiam

JarekC

A basik ci się nie poluzował?

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Konwertery zmontowane i uruchomione.

Kończę jeszcze poprawkę oprogramowania dla jednego z forumowiczów z diyaudio. (Wersja tylko dla 44.1kHz z zew. zegarem 5.6448Mhz).

Dzisiaj wieczorem lub jutro roześlę informację na temat danych do wpłaty.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku, co trzeba zrobić, by przerobić wersję z zewnętrznym zasilaniem na zasilanie przez USB? Wystarczą zworki na masie i plusie?

Czy chodzi Ci o wersję z izolacją galwaniczna na ADUM?

JarekC

tak, właśnie o taką wersję chodzi, 1.1 :)

Aby zasilić cały układ z USB (zlikwidujemy w ten sposób izolację galwaniczna)

Trzeba:

Połączyć masy USB i układu, najlepiej zrobić to wlutowując Ferrite Bead lub zwierając dwa punkty lutownicze obok złącza USB

Doprowadzić zasilanie z USB do wyłącznika, najlepiej zrobić to łącząc ponownie przeciętą ścieżkę w pobliżu przełącznika.

Obydwa miejsca zaznaczone na załączonym zdjęciu.

Pozdrawiam

JarekC

PS

Dzisiaj wysłałem 4 przesyłki, aktualnie informacje w arkuszu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich

Dziś otrzymałem przesyłkę z konwerterem od JarkaC i walczę z nim już parę godzin próbując zmusić go do współpracy.

Przerobiłem już wszystkie warianty w Foobarze i Windowsie (Win 7 64bit).

Konwerter nie podaje sygnału częstotliwości z jaką wysyła sygnał do daca lub robi to w jakiś "inny" niezrozumiały sposób i dac traktuje "go" jako brak sygnału.

Sprawdziłem po toslinku i coaxialu , tu i tu jest dokładnie tak samo z jedną niewielką różnicą.

Przy podłączeniu zasilania do konwertera zapala się skrajna czerwona dioda i zielona zasilania.

Przy takim "komunikacie" diod dla sygnału z :

a) optyka na dac-u świeci się 32kHz, a z głośników cisza

b) SPDIF-a na dac-u nic się nie świeci, a z głośników słychać ciche jednostajne buczenie

Przy uruchomieniu dowolnego programu odtwarzającego muzykę :

a) Toslink - gaśnie na dac-u dioda 32kHz - cisza w głośnikach

b) SPDIF - na dac-u tak jak wyżej - znika buczenie i cisza

Przy zmianie odtwarzania utworów w odtwarzaczu na częstotliwości 44,1 i 48 przełączają się diody w konwerterze, a w głośnikach nadal cisza.

Czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał ?

Proszę o pomoc.

Pygar

P.s.

Dodam jeszcze, że jedynym dźwiękiem jaki słychać w głośnikach jest krótkie "pyknięcie" przy włączaniu odtwarzania w dowolnym programie i tak samo przy jego wyłączaniu.

Czym zasilasz? Czy mierzyłeś volty baterii którą chciałeś podłączyć?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam,

Odpowiem tutaj bo ten problem raz się już pojawił i niestety nie został rozwiązany.

.

Problemem jest odbiornik S/PDIF YM3623B zastosowany w Twoim DACu. Jest to bardzo stara konstrukcja z 1987 roku.

Moja hipoteza dotycząca tego odbiornika jest następująca:

Format S/PDIF standardowo obsługiwał do 20 bitów potem przy pomocy bitów MUX rozszerzono go do 24 bitów.

Możliwe że YM3623B nie potrafi obsłużyć tego rozszerzenia. Karta katalogowa YM3623B nic nie wspomina na ten temat.

WM8804 zastosowany w konwerterze jako nadajnik S/PDIF standardowo wykorzystuje 24 bity. Jest tak ponieważ dzisiaj na rynku dominują przetworniki 24-bitowe.

Niestety aby wymusić "starą" obsługę tylko 20 bitów trzeba zmienić tryb WM8804a ze sprzętowego na programowy i odpowiednio zmienić stan rejestrów konfiguracyjnych,

a do tego nie jest przygotowana płytka ani oprogramowanie TAS1020B.

Jedynym rozwiązaniem jakie mi przychodzi do głowy jest zastąpienie YM3623B w DACu czymś nowocześniejszym.

Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym odbiornikiem i ma jaką inną hipotezę to proszę o informacje.

JarekC

Witam,

Odpowiem tutaj bo ten problem raz się już pojawił i niestety nie został rozwiązany.

.

Problemem jest odbiornik S/PDIF YM3623B zastosowany w Twoim DACu. Jest to bardzo stara konstrukcja z 1987 roku.

Moja hipoteza dotycząca tego odbiornika jest następująca:

Format S/PDIF standardowo obsługiwał do 20 bitów potem przy pomocy bitów MUX rozszerzono go do 24 bitów.

Możliwe że YM3623B nie potrafi obsłużyć tego rozszerzenia. Karta katalogowa YM3623B nic nie wspomina na ten temat.

WM8804 zastosowany w konwerterze jako nadajnik S/PDIF standardowo wykorzystuje 24 bity. Jest tak ponieważ dzisiaj na rynku dominują przetworniki 24-bitowe.

Niestety aby wymusić "starą" obsługę tylko 20 bitów trzeba zmienić tryb WM8804a ze sprzętowego na programowy i odpowiednio zmienić stan rejestrów konfiguracyjnych,

a do tego nie jest przygotowana płytka ani oprogramowanie TAS1020B.

Jedynym rozwiązaniem jakie mi przychodzi do głowy jest zastąpienie YM3623B w DACu czymś nowocześniejszym.

Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym odbiornikiem i ma jaką inną hipotezę to proszę o informacje.

JarekC

Jarku, a jak wytłumaczysz fakt, że ten sam dac współpracuje bez problemu z Maranzt-em DV-9500 jeśli dobrze pamiętam z 2005r. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.