Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 42-46 cali o przyzwoitej cenie i malym poborze pradu?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedna refleksja odnośnie urządzeń energooszczędnych - jest w nich pewna pułapka. Jak w pomieszczeniu mam stare żarówki, to gaszę za sobą światło jak wychodzę na 5 minut. Tam gdzie żarówki są energooszczędne, to olewam temat. A niech świeci, za 10 minut wracam. A poza tym i tak prawie nic nie bierze. Klatka schodowa - a niech się świeci cały czas, co tam jest, 13W?

Z tv będziesz miał tak samo. Bedzie sobie "grał" przez cały dzień. A z plazmą będziesz pamiętał żeby od czasu do czasu wyłączyć. Wyjdzie na to samo.

Tak sobie patrze i czytam i zaluje ze piwa nie daja przy tych dyskusjach ;) bylo by jeszcze weselej.

Temat zuzycia pradu ktory mnie nurtuje sie wyjasnil dawno...moja plazma ma na obudowie napisane jak BYK 380W wiec jest ok 2x bardziej pradozerna niz wspolczesny LCD i obecne plazmy tych samych rozmiarow.

Mam dwojke kandydatow...jak mowilem to bedzie bardziej mebel i brzeczyk do pracy w tle niz sprzet do ogladania filmow i spuszczania sie nad jakoscia obrazu.

Opcja budzetowa: LG 42PJ350 plazma ale fajnie bo ma cienkie ramki ladny design i kosztuje grosze:)

Opcja egoistyczna Samsung UE 46 6500 3x drozszy od LG ale LDC LED i naprawde sliczny design.

To dwa typy narazie. Czekam na dalsze propozycje.

widzisz dla mnie LED to porażka w przekazie charakteru obrazu jest dla mnie agresywny i męczący!

ale jak tobie się ogląda przyjemnie to najważniejsze!

W trybie Eco jest tak nieagreswyny, że aż męczący jak dla mnie, powiedziałbym plazmowy :)))

Robert Gdansk- i masz problem jak większość.

Weź tez pod uwagę ewentualny koszt serwisowania po gwarancji (w praktyce może być b.duży).

Genralnie "HDReady" lepiej sprawdzi się przy każdym sygnale (jak znasz inne wady technologii), bo w gruncie rzeczy to klasyczne "4:3" stąd i kiepski sygnał (niskiej rozdzielczości) mu nie straszny.

Efekt przy HD tez będzie b.dobry, choć na LCD obraz będzie "ostrzejszy".

Wybór należy do Ciebie. ;)

W trybie Eco jest tak nieagreswyny, że aż męczący jak dla mnie, powiedziałbym plazmowy :)))

i tracisz gradację, detale i półcienie

powodzenia w patrzeniu na obraz z połową informacji! i sztuczne maski na twarzy

:)

Focal + Naim

i tracisz gradację, detale i półcienie

powodzenia w patrzeniu na obraz z połową informacji! i sztuczne maski na twarzy

:)

Nie chcę mi się już powtarzać i komentować tych bzdur :) Wszystko już było :) Wątek jest o czymś innym :)

Nie chcę mi się już powtarzać i komentować tych bzdur :) Wszystko już było :) Wątek jest o czymś innym :)

jasne i nie przyznasz się że jak włączasz tryb eco to zaczynasz mieć bure i mdłe kolory czyli utratę informacji :)

daj chłopie już spokój, dla mnie kraina obrazu lcd a kraina obrazu plazmy to dwa różne światy

przy czym w pierwszym zbyt szybko ulegam wrażeniu że coś ciągle jest nie tak.

pozdr

Focal + Naim

Masz rację mikson zaścianek plazmowy jest na tyle fanatycznie przywiązany do swojego ołtarzyka, że już wymiękłem i nie chce mi się z tobą gadać :)

Masz rację mikson zaścianek plazmowy jest na tyle fanatycznie przywiązany do swojego ołtarzyka, że już wymiękłem i nie chce mi się z tobą gadać :)

bo jak się nie ma o czym to się wymięka ,,

Focal + Naim

bo jak się nie ma o czym to się wymięka ,,

Wszystko zostało powiedziane, forum to nie piaskownica by bez przerwy do tego wracać i wałkować jedno i to samo po sto razy, ale jak widać nie każdy to rozumie :)

Mam do kolegów pytanie podstawowe, które może nieco rozjaśnić problemy dyskusji LCD czy Plazma.

Jaka jest definicja (może parametry) NATURALNEGO OBRAZU. Np czy naturarny obraz to jest to co widzę dookoła siebie (np. za oknem), czy może coś innego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To co za oknem...przychodzą do mnie znajomi i ze znaczącym uśmiechem, przeciągłym westchnieniem oraz wszystkomówiącym skinieniem głowy podkreślają naturalnośc obrazu :))

Mam do kolegów pytanie podstawowe, które może nieco rozjaśnić problemy dyskusji LCD czy Plazma.

Jaka jest definicja (może parametry) NATURALNEGO OBRAZU. Np czy naturarny obraz to jest to co widzę dookoła siebie (np. za oknem), czy może coś innego.

żaden projektor czy tv nie daje naturalnego obrazu, zawsze są przekłamania ale czy mniejsze czy większe to zależy już od technologii i osoby której ten obraz się podoba, mi osobiście obraz z lcd nie podoba się jest za bardzo przekłamany w odzwierciedleniu detali kontrastu koloró∑ i tu nie chodzi o kalibrację tylko efekt który jest wynikiem tej technologii , plazma jest dla mnie bliżej naturalnego obrazu gdzie twarz wygląda jak twarz a nie jak plastykowa maska gdzie można obraz oglądać bez zmęczenia czy poczucia sztuczności , podkręcenia oderwania od rzeczywistości.

Focal + Naim

możesz nazywać zwolenników jakościowo lepszego obrazu jak chcesz , mnie to wieszz... i spływa po mnie

w każdym razie pokazuje to tylko twoją dziecinadę.

Focal + Naim

możesz nazywać zwolenników jakościowo lepszego obrazu jak chcesz , mnie to wieszz... i spływa po mnie

w każdym razie pokazuje to tylko twoją dziecinadę.

Dziecinne to są twoje wpisy miłośniku dziecinnego audio :))) jakościowo lepszy dla ciebie zapomniałeś dodać, ale to typowe dla ołtarzykowych sekciarzy ;)))

żaden projektor czy tv nie daje naturalnego obrazu, zawsze są przekłamania ale czy mniejsze czy większe to zależy już od technologii i osoby której ten obraz się podoba, mi osobiście obraz z lcd nie podoba się jest za bardzo przekłamany w odzwierciedleniu detali kontrastu koloró∑ i tu nie chodzi o kalibrację tylko efekt który jest wynikiem tej technologii , plazma jest dla mnie bliżej naturalnego obrazu gdzie twarz wygląda jak twarz a nie jak plastykowa maska gdzie można obraz oglądać bez zmęczenia czy poczucia sztuczności , podkręcenia oderwania od rzeczywistości.

Stek bzdur. (no może z wyjątkiem tego że odchyłka od unormowanych parametrów zawsze jakaś jest .... ale może być pomijalna/niedostrzegalna lub ogromna ... tyle że kiedy mówimy o samym TV to możemy mówić raczej jedynie o neutralności)

Wyświetlacz może być neutralny (kalibracja do ustandaryzowanych parametrów obrazu) ... a czy to co zobaczysz na skalibrowanym wyświetlaczu będzie naturalne czy nie, to już zależy od nagrania.

możesz nazywać zwolenników jakościowo lepszego obrazu jak chcesz ,

Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą

Włodzimierz Lenin.

Potem maksyma "twórczo wykorzystywana" przez Josepha Goebbelsa.

Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą

Włodzimierz Lenin.

Potem maksyma "twórczo wykorzystywana" przez Josepha Goebbelsa.

teraz to urabiacie teorię do niczego ale kreatywni jesteście na święta że hoho

Focal + Naim

teraz to urabiacie teorię do niczego ale kreatywni jesteście na święta że hoho

Akcja = reakcji

Trzecie prawo dynamiki Newtona.

To Wy próbujecie zaklinać rzeczywistość propagandową nawałą artyleryjską frazesów o rzekomej lepszości PDP. Co tu mają Święta do rzeczy? Jeszcze 2 tygodnie.

Stek bzdur. (no może z wyjątkiem tego że odchyłka od unormowanych parametrów zawsze jakaś jest .... ale może być pomijalna/niedostrzegalna lub ogromna ... tyle że kiedy mówimy o samym TV to możemy mówić raczej jedynie o neutralności)

Wyświetlacz może być neutralny (kalibracja do ustandaryzowanych parametrów obrazu) ... a czy to co zobaczysz na skalibrowanym wyświetlaczu będzie naturalne czy nie, to już zależy od nagrania.

nigdy nie zobaczysz naturalnego obrazu! kyle obudź się możesz jedynie przybliżyć się do niego w znacznym stopniu, dla mnie kalibracja w chwili obecnej nie zmienia charakteru czy sposobu wyświetlanego obrazu przesuwasz jego tonalność barw nasycenia czy kontrast ale jego obecny charakter wynikający z technologii wyświetlania pozostaje jeżeli w swoim charakterze czy ograniczeniu technologii wyświetlania są pewne ułomności to nie zamaskujesz ich w żaden sposób więc nie pisz że piszę stek bzdur tylko zastanów się nad samymi ograniczeniami technologii i ich ułomności, co z tego że uda się tobie uzyskać po kalibracji odpowiedniki palety np pantone etc jak twarz będzie wyglądała nie naturalnie a obiekty i ich krawędzie będą za mocno wizualnie "wycinały się" z tła etc takich niuansów jest wiele i dla mnie to tworzy wyznacznik oglądania bez męczenia się takimi cechami które mnie rozdrażniają

plazmy nie są idealne i nigdy też nie były ja ołtarzyka im ni stawiam, ale mnie bardziej przekonuje ich charakter bardziej "analogowego" bardziej delikatnego i z większą ilością detali to nie chodzi o subpikselowe różnice ale o sposób np rysowania zmarszczek czy porów na twarzy która siedzi przy ognisku w półcieniach etc to są wtedy najlepsze momenty kiedy można zobaczyć spore różnice w obrazie różnych technologii bo przy łatwiejszych obrazach różnice się faktycznie zacierają, tego kalibracja nie wyciągnie, do tego mnie osobiści drażni a w ledach totalnie agresywność bieli i jej "podkreślenie" co w nocy jest tragiczne dla oczu , przykładów może być mnóstwo,

Focal + Naim

Mnie z kolei drażni kremowość bieli w plazmach - ale to przecież takie "naturalne" i...plastyczne :)))

Tak można w kółko, ale nie o tym jest ten wątek !!! :)))))

Mnie z kolei drażni kremowość bieli w plazmach - ale to przecież takie "naturalne" i...plastyczne :)))

Tak można w kółko, ale nie o tym jest ten wątek !!! :)))))

Nie tylko kremowość bieli. Red. Kulpa powyżej napisał jednoznacznie, że plazmy mają również problemy z kolorem niebieskim.

nigdy nie zobaczysz naturalnego obrazu! kyle obudź się możesz jedynie przybliżyć się do niego w znacznym stopniu, dla mnie kalibracja w chwili obecnej nie zmienia charakteru czy sposobu wyświetlanego obrazu przesuwasz jego tonalność barw nasycenia czy kontrast ale jego obecny charakter wynikający z technologii wyświetlania pozostaje jeżeli w swoim charakterze czy ograniczeniu technologii wyświetlania są pewne ułomności to nie zamaskujesz ich w żaden sposób więc nie pisz że piszę stek bzdur tylko zastanów się nad samymi ograniczeniami technologii i ich ułomności, co z tego że uda się tobie uzyskać po kalibracji odpowiedniki palety np pantone etc jak twarz będzie wyglądała nie naturalnie a obiekty i ich krawędzie będą za mocno wizualnie "wycinały się" z tła etc takich niuansów jest wiele i dla mnie to tworzy wyznacznik oglądania bez męczenia się takimi cechami które mnie rozdrażniają

plazmy nie są idealne i nigdy też nie były ja ołtarzyka im ni stawiam, ale mnie bardziej przekonuje ich charakter bardziej "analogowego" bardziej delikatnego i z większą ilością detali to nie chodzi o subpikselowe różnice ale o sposób np rysowania zmarszczek czy porów na twarzy która siedzi przy ognisku w półcieniach etc to są wtedy najlepsze momenty kiedy można zobaczyć spore różnice w obrazie różnych technologii bo przy łatwiejszych obrazach różnice się faktycznie zacierają, tego kalibracja nie wyciągnie, do tego mnie osobiści drażni a w ledach totalnie agresywność bieli i jej "podkreślenie" co w nocy jest tragiczne dla oczu , przykładów może być mnóstwo,

Nie napisałem że kalibracja usuwa wady technologii (np. "pływającą" jasność na plazmach).

Co do "wycinanych konturów" - coś takiego nie występuje tak długo jak długo nie zastosujesz jakichś filtrów/efektów.

Co do "nienaturalnych twarzy" - co to znaczy? Za duży ogólnik. Jak Ci się rozmazują jakieś zmarszczki - masz aktywny filtr zmiękczający. Jak są zbyt intensywne - masz aktywny filtr wyostrzający - takie rzeczy można wykryć na planszach testowych.

Nie macie zielonego pojęcia jak kontrolować wyświetlacz. Np. detale w cieniach ... czy któryś wyświetlał nieditherowany gradient (256 kolejnych odcieni)? Ktokolwiek? To nic nie wiecie ile KONKRETNIE wasz wyświetlacz omija ... chyba że mi tu któryś napisze :"mój wyświetlacz nie wyświetla 5 pierwszych odcieni, sprawdzałem to na odpowiednim gradiencie" ... a nie jakiś farmazony bez ładu i składu w stylu Twoim lub Witka czyli "bla bla bla detali mało" albo "bla bla bla gradiacja do d..y" ... co Wy wiecie o gradiacji? Nawet nie wiecie co to dokładnie jest ... i z czym do ludu?

A najbardziej rozwalają mnie fanatyczne nooby twierdzące że używam jakich "profesorskich stwierdzeń by stworzyć wrażenie obeznanego w temacie" - buahaha ... jak Waszym zdaniem takie pojęcia jak GAMMA, ZAKRES BARWNY/GAMUT, TEMPERATURA BARWOWA są pojęciami profesorskimi to nie mamy o czym dyskutować ... możecie jedynie wipisywać te swoje NIEŚCISŁE farmazony typu"maska na twarzach" i inne banialuki (a dla czego ta maska jest to już macie w d... , podobnie jak fakt że ten filtr można wyłączyć .

ps. i nie wyskakuj mi tu z PANTONE jak nie wiesz co to jest i co można sobie z takim wzornikiem przy kalibracji TV zrobić

PS> SORRY ŻE TAKIM TONEM - ALE ILE MOŻNA ... a jak dodałeś że wypisuję niby jakoby kalibracja usuwała wady wrodzone technologii (np. kąty w LCD, czy pływającą czerń w plazmach) to już mi nerwa puściła

I jeszcze: możliwości kalibracyjne bez bezpośredniego dostępu do LUT są bardzo ograniczone (nieliniowości nie skorygujesz)

kyle przestań robić z siebie wielkiego fachowca od kalibracji bo to już śmieszne jest,,

pracowałem kiedyś jako grafik i z pantone w ręku generalnie cały czas przy składach i obróbce grafiki jeszcze wtedy tylko na makach, skanowanie bębnowe, ripowanie i naświetlanie klisz do druku a nawet i wywoływanie, kromaliny robiłem często , i żeby było śmieszne twoja ulubiona kalibracja! czyli monitorów skanerów naświetlarek proofów cyfrowych ale robiona była tylko do odwzorowania barw ! ,, więc jakieś pojęcie o barwach sub i addytywnych mam więc w tej chili starając się zabłysnąć możesz szybko zgasnąć,,

dla mnie nie jest problemem ustawienie kolorów czy innych parametrów w tv ale brak możliwości pozbycia się często charakteru sztuczności czyli jak pisałem wcześniej ludzka skóra twarzy i jej porowatość albo jej brak czyli plastykowa wygładzona maska, i dla mnie właśnie jest większej skali przekłamanie jest w lcd niż w plaźmie i to w obrazie ruchomym dynamicznym a nie statycznym jak np wyświetlane zdjęcie , jak ktoś tego nie widzi

to sorki nie wytłumaczę inaczej, najważniejsze że jest zadowolony z tego co ma! ja oko od grafiki wyrobione mam i być może dlatego mneij mnie drażni obraz plazmy niż lcd i tego nie zmienię!

Focal + Naim

mneij mnie drażni obraz plazmy niż lcd i tego nie zmienię!

No i ok, skończcie natomiast te wasze sekciarskie wpisy o OBIEKTYWNEJ wyższości plazm, ich rzekomej naturalności, bo jest to już żenujące !!! Kremowy, nieostry jak to nazywacie plastyczny obraz dla kogoś jest naturalny, dla innego to dno, bo to wrażenie czysto SUBIEKTYWNE i jakoś pojąć tego nie potraficie !!!

czyli monitorów skanerów naświetlarek proofów cyfrowych ale robiona była tylko do odwzorowania barw !

A o czym mówimy jak nie o odwzorowaniu ... np. ustandaryzowanej temp. barwowej 6500K, czyli ulubione "blade twarze" widziane na LCD przez plazmowców (kiedy temp. barwowa jest zawyżona np. o 3-4 tys. kelwinów)? Plazmowiec nie napisze że jakiś LCD miał rozregulowaną temp. barwową. Plazmowiec napisze że "LCD wyświetlają blade twarze" .... każdy LCD, bez wzgl. na ... cokolwiek. - i właśnie do tego piję. Plazmowiec nie napisze że można to zmienić w menu. - chyba nie zaprzeczysz że piszecie że "na LCD kolory są podkręcone" .... zamiast "LCD w marketach są ustawione na przesycone kolory" ... równie dobrze można krytykować jakiś samochód bo ktoś zamiast ropy, nalał do diesla benzyny.

A to, że inne wady, wynikające z konstrukcji/niedoskonałości na wyświetlaczach pozostaną pomimo kalibracji to inna sprawa (i tymi wadami nie są "blade twarze" lub "maski na twarzach" - to nie są wady wrodzone LCD ... mogą to być wady wynikające z ustawień lub takiego a nie innego procesora przetwarzającego obraz (np. kiepskie procesory 100Hz mogą robić taki "teatr" z obrazu, lub nawet kiepsko ustawione w menu {czasem są np. 3 różne tryby działania procesora "interpolującego" czyli tego 100 Hz, z czego tylko jeden nie robi dziadostwa na ekranie}).

Nie wykluczam też że istnieją kiepskie modele LCD, których w domu nie wyregulujemy i koniec. ... tak samo jak są lepsze i gorsze plazmy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.