Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 42-46 cali o przyzwoitej cenie i malym poborze pradu?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Kelviny, natezenie, odwzorowanie itd...mozecie nie zasmiecac Panowie?

Jak kupilem radio do kuchni to nie wybrzydzam ze rownowaga tonalna jest zla albo ze tylko mono.

Wisi pod szafka jest ladne i mozna wiadomosci posluchac. Takie chcialem takie mam.

Jak kupie TV do pokoju dziennego to wlasnie ze wzgledow uzytkowych i ew designerskich a nie walorow realnosci przedstawiania obrazu. Owszem nie chce kupic badziewia co zamiast bialego roz mi wyswietli ale bez przesady.

Kilkanascie postow o niczym ... ludzie...

jak bede kiedys robil pokoj pod kino domowe na naprawde dobrym sprzecie to na dzien dzisiejszy tylko plazma Pioniera mi swita. Bo mi sie podoba jej obraz i tyle.

Ale to inne PRZEZNACZENIE TV

jak bede kiedys robil pokoj pod kino domowe na naprawde dobrym sprzecie to na dzien dzisiejszy tylko plazma Pioniera mi swita. Bo mi sie podoba jej obraz i tyle.

Ale to inne PRZEZNACZENIE TV

To tylko second hand. Bowiem Pioneer, producent tej "doskonałości wszechczasów" (jak tu niektórzy skłonni są uważać) wycofał się z wytwarzania PDP, uznając to za technologię nierozwojową i bez przyszłości. Przeszli do obozu LCD. Moim zdaniem fakt niezwykle znamienny i symptomatyczny. Daje on wiele do myślenia, szkoda że zagorzali plazmowcy nie są w stanie wyciągnąc z tego logicznych wniosków.

pionek widocznie przestał produkować bo nie miał wystarczającego zbytu za drogo sobie życzył za plazmy patrząc z ekonomicznego punktu tanie lcd podcięły mu skrzydła ale są producenci którzy dalej wytwarzają matryce plazmowe w najnowszych technologiach i sprzedają je zdecydowanie taniej od pionka w cenach obecnych lcd a dopłata do jakości obrazu plazmy pionka nie jest w tej chwili uzasadniona moim zdaniem różnica jest na plus ale ja osobiście nie dałbym za tę różnice x2 ceny ,pozostali producenci matryc pdp pokonali pewne problemy i zaczęli wytwarzać technologicznie lepsze matryce HD i dokonali skoku jakościowego dla obrazu bo wcześniej nikt nie zwracał tak mocno w ich kierunku uwagi i widać im się opłaca produkować i sprzedawać pdp w cenie lcd pionek widocznie nie był w stanie tego przeskoczyć z punktu ekonomicznego dlatego przestali produkować a nie dla tego że nie jest rozwojowa tylko nie byli wstanie zejść z kosztów produkcji przy małej skali i dokonać kolejnego skoku generacji matrycy ot cała prawda, dla mnie pionek robił świetne plazmy ale za drogie to go zapędziło w ślepą uliczkę w tej chwili poczynając od tv i audio pionek w 100% robi masówkę bez charakteru. i przypomnijcie sobie jak kiedyś 3-5lat temu kupowało się płaski tv --- ale ten obraz plazmy jest genialny ale to kosztuje 20koła hhmmmm ,, ale w sumie za ten lcd mogę dać 5tys w sumie różnica jest ale żeby tak dopłacać?? tak się wybierało bo nie było tanich plazm,, teraz są pdp i lcd w tej samej cenie ale obraz z nich dalej się w moim mniemaniu różni choć w już zasadniczo w detalach i pewnych aspektach a nie jak kiedyś mocno i dobitnie całościowo.

pozdr

Focal + Naim

pionek widocznie przestał produkować bo nie miał wystarczającego zbytu za drogo sobie życzył za plazmy patrząc z ekonomicznego punktu tanie lcd podcięły mu skrzydła ale są producenci którzy dalej wytwarzają matryce plazmowe w najnowszych technologiach i sprzedają je zdecydowanie taniej od pionka

Coraz ciekawsze rzeczy Waszmość prawisz. A nie przyszło Acanowi do głowy, że po prostu (co zresztą pisał anglojęzyczny Japan Times) uznali PDP za ślepą uliczkę bez przyszłości? Rozumiem, że jest to konkluzja dla zagorzałych wielbicieli plazmy bolesna, więc trzeba próbowac od niej uciec i poszukać wyjaśnień zastępczych. Gdyby Pioneer był przekonany do plazmy - to by kupował matryce u tańszych dostawców i nadal miał PDP w ofercie, nieprawdaż?

mnie to nie boli absolutnie bo jak widać jest coraz większy dostęp do pdp na rynku i to w pełnym HD więc widać z tą ślepą uliczką nie trafili, nie wszystko wielcy są w stanie przewidzieć czyli potrzeby rynku i zbytu co napędza koło zamachowe produkcji i pokonywania barier technologicznych.

Focal + Naim

Nie tylko kremowość bieli. Red. Kulpa powyżej napisał jednoznacznie, że plazmy mają również problemy z kolorem niebieskim.

Jak się je źle ustawi to na pewno. Tak samo jest w drugą stronę, tylko że tu problemem jest czerwony i zielony. Poza tym "clouding" i świecenie obrazu jakby Ci miał gałki oczne wypalić(nawet jak się to dobrze ustawi to i tak jest zbyt intensywnie).

Wg. najlepszy TV do 5tyś złotych(42 cale) to Plazma, tak Plazma, a dokładnie ten model, w jakości obrazu 2D nie ma sobie równych w tym przedziale cenowym, a i obraz 3D prezentuję się nieźle(testowane na Gran Turismo 5).

Mowa o Panasonic TX-P42VT20. Tylko od razu radzę się przestawić na tryb THX.

Odnośnie tego gdzie idzie rynek, cóż koszta i PR mówi co ma być teraz kupowane, teraz od Ciebie zależy czy to kupisz czy nie, tak samo może przecież powiedzieć o "Dźwięku 3D" kupujesz to?! Jeśli tak toś głupi, no chyba że oferują MBL'e w cenie Missionów, ale w to raczej nikt nie uwierzy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

tak samo może przecież powiedzieć o "Dźwięku 3D" kupujesz to?! Jeśli tak toś głupi,

Rozjaśnij proszę co masz na myśli, albowiem dałem już się poznać na Forum jako zagorzały miłośnik dźwięku wielokanałowego 5.1 i takiż zestaw mam domu. Epitet kończący powyższy cytat przyjmuję z pokorą, nie takie już słyszałem od fanatycznych ortodoksów stereo.

Chodzi o ostatni trend na rynku, jako lansowanie zestawów KD które niczym nie różnią się od tych jakie były na rynku kilka miesięcy temu, jednak marketingowcy umieszczają na nich ostatnio nowy znaczek towarowy "Dźwięk 3D". Tylko czym ten "Dźwięk 3D" różni się od tego sprzed kilku miesięcy..poza nazwą i chęcią zwerbowania nieobeznanego klienta. Odnośnie dźwięku KD, nie jestem jego przeciwnikiem, tylko tu jest jeden szkopuł, za zestaw który gra porównywalnie jak budżetowe Stereo(powiedzmy 2000-3000zł), trzeba już wydać większą sumę pieniędzy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

za zestaw który gra porównywalnie jak budżetowe Stereo (powiedzmy 2000-3000zł), trzeba już wydać większą sumę pieniędzy.

Tak. Wielokrotnie pisałem przy różnych okazjach, że jeśli chcemy otrzymać tę samą jakość dźwięku - zabawa w 5.1 jest wielokrotnie droższa od odpowiedniego stereo.

Nie macie zielonego pojęcia jak kontrolować wyświetlacz. Np. detale w cieniach ... czy któryś wyświetlał nieditherowany gradient (256 kolejnych odcieni)? Ktokolwiek? To nic nie wiecie ile KONKRETNIE wasz wyświetlacz omija ... chyba że mi tu któryś napisze :"mój wyświetlacz nie wyświetla 5 pierwszych odcieni, sprawdzałem to na odpowiednim gradiencie" ... a nie jakiś farmazony bez ładu i składu w stylu Twoim lub Witka czyli "bla bla bla detali mało" albo "bla bla bla gradiacja do d..y" ... co Wy wiecie o gradiacji? Nawet nie wiecie co to dokładnie jest ... i z czym do ludu?

Poważnie Kyle?, poważnie.

Wyobraź sobie że w tym "świetnym" LCD SONY EX500 choćbyś niewiem jak "kręcił" nie osiągniesz poprawnego obrazu.

Temperatura typu: zimna,normalna i ciepła po pierwsze nic nie znaczy a po drugie jest przekłamana.

Takie mam doświadczenia z obcowania z nią przez cztery godziny.

Wyobraź sobie że w tym "świetnym" LCD SONY EX500 choćbyś niewiem jak "kręcił" nie osiągniesz poprawnego obrazu.

Ale to znaczy tylko tyle, że Sony EX500 jest (być może) modelem schrzanionym, a nie że LCD jest generalnie technologią do niczego.

Podobnie gdy pies sąsiada zostawi mi (bez dania racji z mojej strony) zęby w tyłku - to nie znaczy że psy są głupie, tylo że Azor sąsiada jest głupi.

Ale to znaczy tylko tyle, że Sony EX500 jest (być może) modelem schrzanionym, a nie że LCD jest generalnie technologią do niczego.

Być może tak jest, ale Kyle polecił mi go.

Kiedyś testowałem (z laptopem tzn. programy testowe) Philipsa 9704 i było podobnie, a przecież to model już wypasiony.

Do autora tematu:

Musisz sobie sprawić LCD.

To tylko second hand. Bowiem Pioneer, producent tej "doskonałości wszechczasów" (jak tu niektórzy skłonni są uważać) wycofał się z wytwarzania PDP, uznając to za technologię nierozwojową i bez przyszłości. Przeszli do obozu LCD. Moim zdaniem fakt niezwykle znamienny i symptomatyczny. Daje on wiele do myślenia, szkoda że zagorzali plazmowcy nie są w stanie wyciągnąc z tego logicznych wniosków.

nie przekręcaj... Pioneer uznał, że wiele się już poprawić w tej technologii nie da (i miał rację, bo do tej pory to 2 letnie Kuro jest stawiane za wzór jakości, a nie jakieś najnowsze Philipsy 9705) i koszty wkładane w rozwój pdp nie są opłacalne aby dalej w nią inwestować

do żadnego obozu LCD nigdy nie przeszli, wyprodukowali jakiś czas temu jeden model Kuro LCD, całkiem niezły ale bez porównania gorszy od swojego modelu plazmy Kuro i o żadnych tv ze strony Pioneera pd tamtej pory nie słychać

Kyle - jaki Ty masz TV (pytanie powtarzane wielokrotnie - nadal bez odpowiedzi)?

Z uporem maniaka obraz sprowadzasz w gruncie rzeczy to do nieruchomego obrazka.

Ja rozumiem że wizytówki produkujesz, ale monitor to nie TV.

W TV podstawą jest ruch i np. naturalość polega także na tym by w ruchu wszystko było zgodne z koncepcją źródła.

Technologia obojętna.

Stąd wymyślono różne deinterlacery/skalery (Farudja itp.)/ poprawiacze ruchu itp., które w gruncie rzeczy na nieruchomym obrazie nie mają prawie nic do roboty.

W monitorze to zbędne bo karta graficzna bierze to na siebie.

Ale TV to nie monitor i przyzwoite strony osobne klasyfikację robią, bo wiedzą w czym rzecz.

(to tylko fragment różnic)

Naprawdę część haseł którymi rzucasz w technice RTV ma inne znaczenie (którego nie rozumiesz).

Poczytaj ponownie tekst Kulpy ale potraktuj że on odbiorniki TV testuje/opisuje (zgodnie z prawdą) a nie monitory.

Po drugie pewne sprawy na np 22/24calach są niewidoczne w porównaniu do np. 50'.

Stąd takie rozbieżności w obrazie przedstawia (technologia obojętna)- bo TV to ruch nie pulpit Windowsa

Poczytaj - sprawdź na TV (nie monitorach) - wtedy pewne sprawy zrozumiesz.

-----------------------------

Ten link zasadny w problemie pytającego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Być może tak jest, ale Kyle polecił mi go.

Kiedyś testowałem (z laptopem tzn. programy testowe) Philipsa 9704 i było podobnie, a przecież to model już wypasiony.

Do autora tematu:

Musisz sobie sprawić LCD.

Wg. Twoich kategorii testowania każdy LCD jest schrzaniony. Nikt z posiadaczy i tych którzy widzieli SONY EX500 nie wspomina o wadach które Ty widzisz - przypadek?

Wg. Twoich kategorii testowania każdy LCD jest schrzaniony. Nikt z posiadaczy i tych którzy widzieli SONY EX500 nie wspomina o wadach które Ty widzisz - przypadek?

Ja też odnoszę wrażenie, że (znając Jego nastawienie) Witek każdy telewizor LCD testuje na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?"

Poważnie Kyle?, poważnie.

Temperatura typu: zimna,normalna i ciepła po pierwsze nic nie znaczy a po drugie jest przekłamana.

Takie mam doświadczenia z obcowania z nią przez cztery godziny.

Taaa ... jest przekłamana ... a punktem odniesienia jest (niech zgadnę) Twoja idealna plazma.

Pewnie w jakimś tam stopniu jest przekłamana ... ale nie uwierzę, że na twojej plazmie jest idealne 6500K w całym zakresie (szczególnie jeśli ustawiałeś ją na oko)

Co do regulacji ciepły, normalny, zimny - tu dali ciała z takim zakresem ... podobno dopiero w menu serwisowym EX500 można regulować R G B .

...przychodzą do mnie znajomi i ze znaczącym uśmiechem, przeciągłym westchnieniem oraz wszystkomówiącym skinieniem głowy podkreślają naturalnośc obrazu :))

Tu uśmiałem się najbardziej...... :) Kurcze ludzie to mają wybujałą fantazję.

Robert Gdańsk Jeśli od jakości obrazu ważniejszy jest dla Ciebie design zastanów się nad Bang & Olufsen.

Co do kalibracji.....

Być może w przypadku LCD jest niezbędna, aby sobie na przykład zbyt szybko nie uszkodzić wzroku. Jednakże w przypadku plazm jest jak najbardziej zbyteczna.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mogę Was delikatnie podk...ć :-) Bo osobiście dynda mi wojna lepsze gorsze bo to bo tamto ;-) Dla siebie wybieram zawsze to co najbardziej mi odpowiada i staram się mieć zawsze najpełniejszą jasność swojego wyboru.... No ale do rzeczy.....

Jak się tak ładnie kłócicie co lepsze i wierniejsze w przekazie to zastanówcie się czego używa się choćby w studiach TV do podglądu obrazu. I dlaczego.... :-P

Miłego kopania w internecie i dzwonienia po znajomych oraz zastanawiania się i wyciągania wniosków a nie tylko kopania się tymi samymi pierdółkami które wszyscy nawzajem już znacie :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

zastanówcie się czego używa się choćby w studiach TV do podglądu obrazu. I dlaczego.... :-P

Miłego kopania w internecie i dzwonienia po znajomych oraz zastanawiania się i wyciągania analogi :-)

Zaraz powinny pojawić się odpowiedzi:

1. LCD ( bo są ostre)

2. plazma ( bo są)

3. ctr ( bo fajnie mrygają)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek: (Piszę z uśmiechem) nie pier...l tylko sprawdź! :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Taaa ... jest przekłamana ... a punktem odniesienia jest (niech zgadnę) Twoja idealna plazma.

Pewnie w jakimś tam stopniu jest przekłamana ... ale nie uwierzę, że na twojej plazmie jest idealne 6500K w całym zakresie (szczególnie jeśli ustawiałeś ją na oko)

Co do regulacji ciepły, normalny, zimny - tu dali ciała z takim zakresem ... podobno dopiero w menu serwisowym EX500 można regulować R G B .

No przecież widzę że biały to nie biały a stopnie szarości (od najczarniejszego)to nie czarny tylko czarny zakolorowany (lekko) w kolorach podstawowych lub dopełniających (zależnie od ustawienia na zimny, neutralny, ciepły)

Dostęp do RGB jest z normalnego poziomu a nie serwisowego i widać z tego że nie trzymałeś w łapce pilota.

Jest sztuczny i tyle (trochę lepiej wypada na blue-ray, zawsze widać szum), nie, nie przypadek, chyba że ten TV był "kulawy", wczoraj widziałem go wraz z LG 9500 - jednym słowem w stosunku do LG to kiszka, LG również ma przypadłość sztuczności. (słaby procesor)

Mimo że w wypasionych Panasonikach jest 61xx (coś tam,coś tam,nie pamiętam) stopni szarości to i tak widać przejścia tonalne np. zachód słońca,

jeśli producenci nie postarają się o lepsze procesory do TV to nawet OLED-y będą słabe albo podobne do obecnych TV,

jeśli technologia wyświetlania obrazu ma poszybować wyżej(OLED) trzeba do elektroniki podejść profesjonalnie a nie zachowawczo.

Tu uśmiałem się najbardziej...... :) Kurcze ludzie to mają wybujałą fantazję.

Noo, zapożyczyłem ten styl od pewnego plazmowca, ale widzę że kolega nie w temacie :)))

Co do kalibracji.....

Być może w przypadku LCD jest niezbędna, aby sobie na przykład zbyt szybko nie uszkodzić wzroku. Jednakże w przypadku plazm jest jak najbardziej zbyteczna.

To się ubawiłem :D

ja też się ubawiłem jak kolega dawid wyraźnie napisał że najlepszym obecnie tv do 5tys jest Panasonic TX-P42VT20

to nagle cicho się zrobiło i zmiana tematu kolegów którzy posiadają lcd :)

i jakiś komentarzyk ? wybrali bo się pomylili a powinni lcd?

tu też się pomylili????

Ukryta Zawartość

i co na to zyzio specjalista od hahahahaha :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ja też się ubawiłem jak kolega dawid wyraźnie napisał że najlepszym obecnie tv do 5tys jest Panasonic TX-P42VT20

to nagle cicho się zrobiło i zmiana tematu kolegów którzy posiadają lcd :)

i jakiś komentarzyk ? wybrali bo się pomylili a powinni lcd?

tu też się pomylili????

Ukryta Zawartość

do zaciemnionych pomieszczeń może i rewelacja tak jak kineskop, w pomieszczeniu jasnym czarny jest szary i mruga z odległości 1-1,5m widoczne... oglądałem kręciłem i nic nie pomogło nawet tryb THX

bardzo dobrze to widać na tym zdjęciu, w seriach G, S jest jeszcze gorzej. Uwielbienie dla plazmy się bierze z faktu iż jak się oglądało przez ostanie 20-30 lat kineskopy to szuka się czegoś co podobnie świeci... i uważa się to za najodpowiedniejsze, jak oledy się pojawią to też będzie psioczenie że plazma lepsza bo OLED jest równie agresywny/ostry jak lcd.

post-4289-043729700 1292057414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

powiększ obrazek, albo skalibruj monitor na którym oglądasz, na żywo to jeszcze bardziej widać, co do technologi chodzi ci o porównanie czarnego na LCD w jasnym pomieszczeniu?

na tym filmie też widać gdzie ramka jest czarniejsza od obrazu

123... test

Co to ma do rzeczy?

Czyli można rozumieć ze TV ze srebrną obudową już będzie "czarny"?

Skąd absurdalny pomysł by ramka wokół TV określała czerń?

(nowe standardy pomiarowe?)

Zerknij pierw na definicje czerni (w materiałach o kalibracji)

Tu masz np. prosty przykład "czarniejszego niż czerń":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zyziowi to lotto, bo posiada znakomity TV, z którego jest bardzo zadowolony i nadal dla mnie plazma nie wchodzi w grę, bo kompletnie nie sprawdza się w jasnym pomieszczeniu, poza tym nie trawię obrazu plazmowego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.