Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik cir dnia 05.10.2012 - 13:13 napisał

wątek o pokoju DIY jest jeden i jesli masz pytania to prosimy o nie w tym watku

a dla czego tylko jeden?

należy rozumieć, że można tylko o jednym i zgodnym chórem

... i klaszczemy Panowie

Nie wiem dlaczego usunęli tamten wątek, nie było przecież strasznej "niep....ki". Parę zawiedzionych dusz i to wszystko. Można było wywalić na Bocznicę, a nie tak tasakiem. To jeszcze bardziej stawia ludzi w opozycji.

pozdr.

Ja usunąłem, sory, ale wiele osób nie ma czasu śledzić 4 wątków na raz. Na bocznicy jest już jeden do żartów o pokoju DIY- smerfolandia. Forum to nie śmietnisko. Niemniej jednak przywracam tamten temat na prośbę Mamela i dwóch pozostałych kolegów, ponieważ jestem za wolnością słowa, a może i tam się wyżyjecie, a tutaj dacie działać siedzącym w temacie organizacyjnym pokoju diy.

Jak tak odebrałeś moje wpisy w tamtym wątku to trudno. Jestem daleki od mieszania i dlatego pewne sprawy poruszyłem gdzie indziej, wiedząc jaką drogę obraliście.

pozdr.

Ps. Dobre posunięcie. Zobacz jaki jest w miarę spokój w zakładce HI-END jak grupa ateistów ma swój osobny klub.

user_off.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• default_large.png
  • Użytkownicy
  • 1257 postów

Napisano 07.11.2006 - 15:29

Wlasnie niejaki mag99, zasugerowal Lukarowi w "Uwagach i propozycjach",

aby zrobil wreszcie "porzadek" i skasowal niepotrzebne watki o Audio Show,

a zostawil jedynie ten - sluszny !

czepiacie się wciąż biednej moderacji a przecież na tym forum zwyczaje są niezmienne ,, od lat ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Redaktorzy

Za bardzo rozpisałem się w tamtym, żeby teraz pisać to samo, co będzie i tak olane przez "bardziej" doświadczonych, którzy lutownicy nigdy w ręku nie mieli

Prorok, czy cóś? Ale może jednak zaryzykuj, tu nie biją młodszych kolegów, słowo skauta.

Miałem swoich faworytow na prezentację i to takich aby nie było wstydu-zdolnych,skromnych z ogromną wiedzą-od nich

można by sie wiele nauczyć......przede wszystkim dystansu i pokory do audio....z klockami naprawde grajacymi ok.

A nie mógłbyś się przełamać, i po prostu podać ich nicki oraz jakąś informację o sprzęcie? Czy dalej tylko emanacje duszy uciśnionej bez konkretów??

Prorok, czy cóś? Ale może jednak zaryzykuj, tu nie biją młodszych kolegów, słowo skauta.

Nie tyle co prorok, wiem z autopsji. Przyzwyczaiłem się już nawet do tego... Wątek jest tak poza tym przywrócony, więc proszę, jest nawet na temat:

Dla mnie DIYroom powinien być swego rodzaju spotkaniem hobbystów i tych nieco bardziej profesjonalnych konstruktorów po to, żeby przyszedł każdy na ten "competition", ale w dwóch znaczeniach: rywalizacji, a jednocześnie współzawodnictwa. Żeby młodzi i starzy przyszli ze sprzętem własnej produkcji, oraz żeby młodzi pouczyli się od starszych, bo na prawdę jest czego. A że młodzi potrafią mieć różne, również świetne pomysły to żeby starsi też się nieco pouczyli :) Taka powinna być idea DIYroom'u, to nie ma być pokój tylko do odsłuchania sprzętu, to powinno być coś więcej - idea.

Chodzi i o jedno i o drugie. Rywalizację o to, kto zrobił lepiej brzmiący czy lepszy parametrycznie sprzęt ORAZ wytłumaczenie chętnym jakie ma pomysły i rozwiązania. Bo prawdziwy audiohobbysta się tą wiedzą podzieli z innymi, nie jest zachłanny. Można by nawet powiedzieć, że doświadczony konstruktor powinien być swego rodzaju latarnią morską dla młodzików (takich jak ja na przykład), wytłumaczyć gdzie są te błędy i na czym polegają :) W ten sposób można poprowadzić merytoryczną dyskusję na ten temat. I to powinna być kwintesencja DIYroomu.

Stary Audiofilu o ci ci chodzi?? jęczysz, jęczysz a jak ktoś cie zapyta o co chodzi to nic cisza, a potem atak z innej beczki... czy ty masz za dużo wolnego czasu?? bo nic tylko zajmujesz się wkładaniem kija w mrowisko...o co Ci chodzi? napisz po prostu jak ty to widzisz, bo masz jakąś koncepcje i niewykluczone, że słuszną..a z tego co tu wyczytałam to konstruktorzy sami się zgłaszali, więc nie wiem skąd wniosek, że ktoś komuś czegoś nie pozwala....innych kandydatur nie było, a jeśli są to niech się ujawnią..

Jak tak to czytam, to mi się kojarzysz ze szpiegiem z krainy deszczowców..karrrammba....

• Redaktorzy

Ja byłem ssakiem,

A chciałem latać;

Pisnąłem czując bezsiłę -

I stając blisko

Tajemnic świata,

Pragnieniem się modliłem.

I niespodzianie

Tkanką błon

Porosły moje żądze,

Niosąc mnie

W mroczny niebios skłon,

W chmury

Fioletem wrzące.

Ach, skrzydłem stała się tęsknota,

Spoistem, miękkiem, czarnem…

…………………………………

Gdy beznadziejność

Was ogarnie -

Myślcie o moich lotach!

"Cud nietoperza" Maria Pawlikowska – Jasnorzewska

(to taki sobie komentarz do twego obrazka)

to jak lecimy poezją to ja coś pod Tuwima dokleję :)

(z mojej strony bez podtekstu !!!)

I ty rudzielcu z miasta Gdańska,

I ty co masz brata na Wawelu,

I ty, który mówisz, że łaska pańska

Jest dla tych co mają coś w portfelu.

I wy biurokraci, urzędasy,

Ujęci w paragrafów kupę,

Z kręgosłupami jak zawijasy-

Całujcie mnie wszyscy w dupę.

Item Syjontki palestyńskie,

Haluce, co lejecie tkliwie

Starozakonne łzy kretyńskie,

Że “szumią jodły w Tel-Avivie”,

I wszechsłowiańscy marzyciele,

Zebrani w malowniczą trupę

Z byle mistycznym kpem na czele,

I te ględziarze i bajdury,

Ciągnący z nieba grubą rentę,

O, łapiduchy z Jasnej Góry,

Z Góry Kalwarii parchy święte,

I ty, księżuniu, co kutasa

Zawiązanego masz na supeł,

Żeby ci czasem nie pohasał,

Nie tyle co prorok, wiem z autopsji. Przyzwyczaiłem się już nawet do tego... Wątek jest tak poza tym przywrócony, więc proszę, jest nawet na temat:

pokoj w twojej wersji wyglada tak jak zloty DIY robione na kilku salach lub na jednej wielkiej

wersja na AS to jeden maly pokoj przez ktrory w sobote i niedziele przewalaja sie ludzie ktorzy przysli na kilka minut lub krócej

jesli nie bedzie grało wyjda od razu i napisza ze było do dupy i smetnie

musi ciagle grac bez przerw , bez gadaniny ,przepychanek przy podłaczaniu takie jest zalozenie -wybrac wczesniej i nie kombinowac w trakcie

w piatek mozna sobie robic co sie chce i zwykle osób tez niewiele sie przewija przez pokój, wtedy mozna sie bawic ze sprzetem

to tylko moje zdanie jako uczestnika wczesniejszych AS

to jak lecimy poezją to ja coś pod Tuwima dokleję :)

(z mojej strony bez podtekstu !!!)

I ty rudzielcu z miasta Gdańska,

I ty co masz brata na Wawelu,

I ty, który mówisz, że łaska pańska

Jest dla tych co mają coś w portfelu.

I wy biurokraci, urzędasy,

Ujęci w paragrafów kupę,

Z kręgosłupami jak zawijasy-

I te ględziarze i bajdury,

Ciągnący z nieba grubą rentę,

tak wyglada andropauza

biedakowi nikt nie mógl pomóc wiec pisał ,pisał ,miotał się i miotal

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Szanowny Kolega mamel popełnił niejakie DIY na wierszu Juliana Tuwima i skrócił go niemiłosiernie. Uwielbiam Tuwima w każdym z klimatów i tematów jakie poruszają jego wiersze. Poniższy wiersz warto poznać w całości bo co ciekawe w podobno wolnej Polsce żaden artysta nie dokonał rejestracji jego pełnej wersji, najczęściej pomija się tą o parchach z Góry Kalwarii i o księżuniu, który nie panował nad swoim k...m. To może w całości? Tak dla odprężenia i odstresowania tego ciężkiego wątku.

Z całym szacunkiem, mistrz Julian Tuwim "Całujcie mnie wszyscy w dupę"

Absztyfikanci Grubej Berty

I katowickie węglokopy,

I borysławskie naftowierty,

I lodzermensche, bycze chłopy.

Warszawskie bubki, żygolaki

Z szajką wytwornych pind na kupę,

Rębajły, franty, zabijaki,

Izraelitcy doktorkowie,

Widnia, żydowskiej Mekki, flance,

Co w Bochni, Stryju i Krakowie

Szerzycie kulturalną francę !

Którzy chlipiecie z “Naje Fraje”

Swą intelektualną zupę,

Mądrale, oczytane faje,

Item aryjskie rzeczoznawce,

Wypierdy germańskiego ducha

(Gdy swoją krew i waszą sprawdzę,

Werzcie mi, jedna będzie jucha),

Karne pętaki i szturmowcy,

Zuchy z Makabi czy z Owupe,

I rekordziści, i sportowcy,

Socjały nudne i ponure,

Pedeki, neokatoliki,

Podskakiwacze pod kulturę,

Czciciele radia i fizyki,

Uczone małpy, ścisłowiedy,

Co oglądacie świat przez lupę

I wszystko wiecie: co, jak, kiedy,

Item ów belfer szkoły żeńskiej,

Co dużo chciałby, a nie może,

Item profesor Cy… wileński

(Pan wie już za co, profesorze !)

I ty za młodu nie dorżnięta

Megiero, co masz taki tupet,

Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

I ty fortuny sk***ysynu,

Gówniarzu uperfumowany,

Co splendor oraz spleen Londynu

Nosisz na gębie zakazanej,

I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,

A sr** chodziłeś pod chałupę,

Ty, wypasiony na Ikacu,

Item ględziarze i bajdury,

Ciągnący z nieba grubą rętę,

I wy, o których zapomniałem,

Lub pominąłem was przez litość,

Albo dlatego, że się bałem,

Albo, że taka was obfitość,

I ty, cenzorze, co za

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten

Zapewne skarzesz mnie na ciupę,

Iżem się stał świntuchów hersztem,

Całujcie mnie wszyscy w dupę !…

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

cir - dzięki

ale nie czas opłakiwać rozdeptane smerfne jagody bo w końcu przyjdzie gargamel i wszystkich skasuje

skoro zawody w zamian za pokazy widać gremialnej akceptacji na razie nie zyskały, może jakieś wierszyki, żonglerka cdromami,

czekanie na frugo, przeciąganie grubego maćka, s*nie w banie ... jest sporo możliwości spędzenia czasu

Patrząc na sprawę tak zupełnie z boku macie dwie opcje:

Wystawcie system najstarszego audiofila i poety,

bo chłop ma parcie na szkło, jedynie dobrze grający system w całej galaktyce, i w dodatku DIY,

na transparentnych kablach, znaczy się firmowych, ale niewidocznych.

Posłuchamy, ocenimy system tego pana, czemu nie....

w pewnych sytuacjach demokracja się nie sprawdza.

Opcja druga:

Wielu uważa, że wystawa nie jest tylko po to, by słuchać, ale głównie po to, by pooglądać i nie ma się

co napinać, bo opinii będzie tyle ilu zwiedzających.

Tworzycie jakieś rady, a wg mnie powinno się dogadać kilku konstruktorów z forum jak

razem te klocki połączyć. Nawet jeśli zagra słabo, to co z tego. Taki jest koszt eksperymentu,

i każdy trzeźwo myślący człowiek to zrozumie. Tutaj chyba tylko mysioperz myśli trzeźwo.

Nie wyobrażam sobie pokoju, który ma być reprezentacją tego forum,

np. bez gramofonu ad fontes, peezet i innych mniej mi znanych konstrukcji forumowiczów.

Chciałbym to o czym czytuję na forum, zobaczyć w realu.

Każdy dzień to jeden system grający od rana do wieczora, bez ciągłego przepinania,

przecież klocki muszą być wygrzane, by jako tako grało....

Brak forumowych klocków byłby kompletnym wypaczeniem idei pokoju DIY, nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważa ...

Wybaczcie te trzy grosze.

Miłego weekendu.

baraka

nie jestem pewien ale pokaz wkładek zgodnie z info ma byc chyba na ad fontes ktory nalezy do jozwy

peezet wystawia sie we wlasnym pokoju

pozostali chetni podali swoje namiary -co jest rowniez w tym watku

wszystko co ludzie przywioza do przesluchania bedzie właczone w piątek i jak palton potwierdzał moze wejsc przeciez kazdy -pytac,ogladac,słuchac

• Użytkownicy+

Patrząc na sprawę tak zupełnie z boku macie dwie opcje:

Wystawcie system najstarszego audiofila i poety,

bo chłop ma parcie na szkło, jedynie dobrze grający system w całej galaktyce, i w dodatku DIY,

na transparentnych kablach, znaczy się firmowych, ale niewidocznych.

Posłuchamy, ocenimy system tego pana, czemu nie....

Może stary, poda nam swój system diy...

w pewnych sytuacjach demokracja się nie sprawdza.

Zgadzam się, chociaż znam tylko jeden taki przypadek - brak kultury.

Opcja druga:

Wielu uważa, że wystawa nie jest tylko po to, by słuchać, ale głównie po to, by pooglądać i nie ma się co napinać, bo opinii będzie tyle ilu zwiedzających.

Z napinaniem, czy nie, będzie jak mówisz. Wszystkim nie dogodzisz, powinieneś coś o tym wiedzieć...

Tworzycie jakieś rady, a wg mnie powinno się dogadać kilku konstruktorów z forum jak razem te klocki połączyć. Nawet jeśli zagra słabo, to co z tego. Taki jest koszt eksperymentu, i każdy trzeźwo myślący człowiek to zrozumie.

Tak było w poprzednich latach ... resztę znasz.

Tutaj chyba tylko mysioperz myśli trzeźwo.

Ma inne spojrzenie i o to chodzi.

Nie wyobrażam sobie pokoju, który ma być reprezentacją tego forum,

np. bez gramofonu ad fontes, peezet i innych mniej mi znanych konstrukcji forumowiczów.

Chciałbym to o czym czytuję na forum, zobaczyć w realu. Brak forumowych klocków byłby kompletnym wypaczeniem idei pokoju DIY, nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważa ...

"mogę przywlec na ten pokaz swój gramofon AD FONTES. Przy okazji będzie można popatrzeć, jak się sprawuje na żywo ten nowy armboard zrobiony przez Andrzeja."

Ukryta Zawartość

Każdy dzień to jeden system grający od rana do wieczora, bez ciągłego przepinania,

przecież klocki muszą być wygrzane, by jako tako grało....

Ludzie przyjeżdżają na jeden dzień, wielu chciałoby posłuchać obu systemów. Jedno przepięcie w połowie dnia (pora obiadowa, nieco mniej ludzi), a w trakcie, pokaz regulowania wkładki.

Wybaczcie te trzy grosze.

Miłego weekendu.

Takie uwagi są mile widziane. Po wcześniejszych wpisach, ten wręcz zaskakuje formą...

Ukryta Zawartość

"...Całujcie mnie wszyscy w..."

tak wyglada andropauza

biedakowi nikt nie mógl pomóc wiec pisał ,pisał ,miotał się i miotal

nie andropauza tylko audiopauza: sygnaturka - "od dziś, w ramach żałoby nad nadchodzącym zgonem DIY słucham na TDA7294"

OK robi sie juz nudno od offów

pytanie jak zapatruja sie inni na ufundowanie nagrody dla najciekawszej, najtrudniejszej , najlepszej DIY konstrukcji w pokoju

warunek głos moga oddać tylko konstruktorzy plus ich ewentualna publicznosc , Rada w głosowaniu nie bierze udziału

głosowanie jawne , tajne -jak chcecie, trzeba to zrobic w piatek oczywiscie

Osobiście jestem przeciwny nagrodom za prezentowane konstrucje. Jak widzicie sama selekcja to droga wyboista, nie mówiąc co się komu uchem podoba. A co jak element jest ładny i gra przyzwoicie a inny brzydki a gra nieco lepiej ?

Ale, proszę o rozważenie nagród dla osób wspierajcych działania DIY na forum. Przykładów pewnie jest wiele, niektórzy ocierają się o producję garażową albo niszową ale nie zapominają o hobbystach, wspomnę (przykładowo) JarkaC, Ahaja, pkrecz, i jest pewnie wielu innych. Jak docenić zaangażowanych ale nie wystawiających się ? Jak zmontowałem "najlepiej grający" przedwzmacniacz gramofonowy dokładnie według projektu AHAJA to kto ma dostać nagrodę ? Autor obudowy ?

Nagroda dla Nelsona Passa ?

• Użytkownicy+

Osobiście jestem przeciwny nagrodom za prezentowane konstrucje. Jak widzicie sama selekcja to droga wyboista, nie mówiąc co się komu uchem podoba. A co jak element jest ładny i gra przyzwoicie a inny brzydki a gra nieco lepiej ?

Ale, proszę o rozważenie nagród dla osób wspierajcych działania DIY na forum. Przykładów pewnie jest wiele, niektórzy ocierają się o producję garażową albo niszową ale nie zapominają o hobbystach, wspomnę (przykładowo) JarkaC, Ahaja, pkrecz, i jest pewnie wielu innych. Jak docenić zaangażowanych ale nie wystawiających się ? Jak zmontowałem "najlepiej grający" przedwzmacniacz gramofonowy dokładnie według projektu AHAJA to kto ma dostać nagrodę ? Autor obudowy ?

Nagroda dla Nelsona Passa ?

Projekt projektem, a jednak każdy go nieco modyfikuje. Nie ma dwóch takich samych konstrukcji, więc liczy się wykonanie.

Wymienionych wyżej konstruktorów, zapraszam do pokazania swoich projektów. Tak jak mówił już cir, będą mieli uprzywilejowaną pozycję.

Moim zdaniem powinno się najpierw dokonać wyboru kolumn - 2-3 konstrukcje,

które mają grać.

Kolumny, w pewnym sensie wizerunkowo

firmują to jak gra cały system, i nie chodzi o ich wygląd, choć paltonowe są wzorniczo świetne.

Jeśli system gra słabo, to nawet jeśli winę za taki stan rzeczy ponosi wzmak lub dac,

kolumny zbierają żniwo opinii słuchaczy. Dlatego to właśnie konstruktor wybranych kolumn

powinien zebrać proponowane klocki u siebie w domu i dokonać wyboru

systemu DIY jaki będzie grał z jego kolumnami.

Wiadomo, że nikt nie zbuduje systemu, który będzie "demokratyczny" i jednocześnie dobrze brzmiący,

nikt nie wybierze klocków, które będą maściły dźwięk jego konstrukcji głośnikowych.

Macie jeszcze sporo czasu, by to złożyć dajcie sobie spokój z debatami, radami, bo to

można zrobić w zaciszu domowym na spokojnie. Palton, do dzieła!!!!

• Użytkownicy+

W temacie kolumn "Czaya", mogę potwierdzić, że w słyszanej przeze mnie wersji, nie nadają się według mnie na wystawę AS.

......................................................................Nie nadają się, bo są dostrojone do sporego pomieszczenia, w małym pokoju na wystawie znanym z podbijania basu, będzie podobny problem, jak z kolumnami Twonka rok temu. Kolumny na wystawie, muszą mieć krótki, konturowy i mało wyeksponowany bas. Piotr ma zmienić nieco zwrotnicę i wtedy powinno być ok. Jeśli chodzi o wyrafinowanie, to kolumny w mojej ocenie są niezłe. Być może nie są wybitne, jednak to dosyć wysoki poziom.

Inną sprawą jest wybiórcze odpowiadanie na wpisy, czy używanie odpowiadających teorii. Czemu Electro uczepił się kolumn, a nie zająknął się o kilku zbudowanych przez Ciebie wzmacniaczach? Czemu nie odpowiedział na argument dotyczący ilości odwiedzających nasz pokój? Odpowiedź jest prosta i nazywa się socjotechniką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.