Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Chętnie wybrałbym się do pokoju DIY. Przede wszystkim po to, żeby się czegoś nauczyć bo zbyt słyszący to nigdy nie byłem :))

Tak w ogóle, to w DIY będą jakieś słuchawkowce?

Chętnie wybrałbym się do pokoju DIY. Przede wszystkim po to, żeby się czegoś nauczyć bo zbyt słyszący to nigdy nie byłem :))

Rok temu chłopaki się zamykali w drugim pokoiku żeby coś posłuchać na słuchawkach, a pewnie i tak mieli ciężko przez hałas z każdej strony.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ja wiem, że będę prowadził teraz herezję, ale nie lepiej testować HeadAmpy na jakichś dobrych, zamkniętych słuchawkach? Zwłaszcza ze względu na warunki.

Właśnie wytrawiam płytkę do swojego tranzystorowca, może do listopada doczeka się Nichiconów..

• Użytkownicy+

Konieczne chyba bedzie jakies demokratyczne ustalenie czego bedziemy sluchac w jakiej konfiguracji i jak dlugo. Trzeba chyba zalozyc jakas sztywna formule bo w tamtym roku bylo przez to spore zamieszanie. Moze powolamy jakas niezalezna komisje wybrana wsrod nas ktora przetestuje kilka zestawien i dopusci to do wystawy? Osoba w komisji nie bedzie mogla brac udzial w glosowaniu w przypadku oceny swojego sprzetu wtedy bedziemy ja wykluczac.Proponuje glosowanie tajne poprzez wrzucanie karteczek z glosami, bo chodzi nam przeciez o to aby dzwiek byl jak najlepszy i bylo sie czym pochwalic a i by wszyscy byli zadowoleni no i by bylo sprawiedliwie! No i to zeby mozna bylo dopasowac formule w zaleznosci od ilosci sprzetu czyli przykladowo zlozyc np 4,3 lub dwa systemy ktore graja w okreslonych godzinach. Zrobic konkretna rozpiske i nakleic na drzwiach tak aby bylo wiadomo co i jak dla innych odwiedzajacych nasz pokoj.

Jakis porzadek musi byc! Chyba jestesmy po ostatnich doswiadczeniach tego swiadomi ;) Po co znowu maja pisac ze w pokoju DIY - jest jak zwykle ;)

Pozdrawiam Stasiop

1. Palton - organizator

2. nibyco - Aleph 30, A5 klon

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

Popieram. Zrobimy naradę/głosowanie i wybierzemy najlepsze konfiguracje. Sądzę, że dwa systemy wystarczą, ale wszystko wyjdzie w praniu. Osoby które przytargają sprzęt, nie będą mogły głosować.

Miejsce się znajdzie, kwestia chętnych.

Bardzo dobrze, że już ktoś wcześniej pomyślał o pokoju, a nie tak jak ostatniego roku, na ostatnią minutę. Brawo Palton! Po pierwszych wpisach widzę jednak że nikt się nie uczy na błędach i znowu będzie wiocha.

Jaki jest główny i najważniejszy cel organizacji tego pokoju? I jakie główne jego motto!?

Od tego trzeba zacząć. Chyba że ma to znowu być festiwal niedomówień, niespełnionych życzeń i zmarnowanego czasu gości. Toteż powiadam. Głównym celem tego pokoju na pewno nie może być spotkanie towarzyskie i rozrywka. Towarzyskie spotkania to są w roku u różnych osób w różnych miastach. Tam też można się pochwalić swoimi płytami i więcej posłuchać różnej muzyki. Dobra zabawa to oczywiście dodatek, ale nie cel. Moja propozycja na główny cel tej imprezy w pokoju to: UZYSKANIE JAK NAJLEPSZEGO BRZMIENIA ZE SPRZĘTU PRODUKCJI AMATORSKIEJ I NIEKOMERCYJNEJ W POJEDYNCZYM TORZE, Z PŁYTY CD-AUDIO, PROJEKT ZBIOROWY FORUM AUDIOSTEREO.

Motto takie czy inne musi być widoczne, wywieszone dużymi literami w pokoju. Żeby każdy się nie pytał o co chodzi.

Na początek proponuję ustalenie utworów do płyty referencyjnej CDR, której będziecie używać, żeby każdy był osłuchany z materiałem i wszystko uprościć, a nie jeb@ć się w tę i nazad i od nowa. Mają to być sprawdzone referencyjne kawałki, dobrze zbalansowane, nie za jasne, nie za ostre, normalne i zróżnicowane.

Zgoda! Co do samplera na dogrywanie systemu- pomysł dobry. Czemu akurat tylko CD-audio, konwertery są już na tyle dobre, że u wielu zastąpiły CD, trzeba troszkę iść z duchem czasu. Potrzebny gość , który to wszystko będzie trzymał za jaja i ewentualnie weźmie na klatę krytykę. Dwa lata temu "kulki" grały kapitalnie, a i tak malkontentów nie brakowało.

No mówię przykładowo. Chodzi o to że z płyty CD, a nie analogu czy plików. Tak, aby gość mógł posłuchać swojej płyty.

Kto założy serwer z hasłem, gdzie będziemy mogli wysyłać i pobierać pliki muzyczne do samplera?

Faktycznie pomysł z serwerem dobry. Cienki jestem w tych sprawach. Nooo... Panowie rączki do góry! Mogę to potem wypalić na najlepszym możliwym nośniku. Mam Yamahę CRW - F1 w wersji zewnętrznej. Trudno o lepszą nagrywarkę.

o czym wy tu Panowie ględzicie

nazbierać jakichś samplerów, cd-erów, podeprzeć to stacją cd rom i dopiero będzie prawdziwa wiocha

trudno dziś o dobry materiał, to jedno a usłyszeć te różnice to drugie

ale jak tak sobie czytam to mam pewne wątpliwości który z szanownych diyrtowców to potrafi

dobrze, że choć pezet poszedł po rozum do głowy i pokaże się z linnartem

bo stare porzekadło wciąż prawdziwe - gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

może faktycznie zbyt wiele kucharek żeby coś ugotować, już widzę tą irytację

No i co mamy sobie dać spokój? Kolego mamel proszę o merytoryczny głos i konstruktywny punkt widzenia

Na początek proponuję ustalenie utworów do płyty referencyjnej CDR, której będziecie używać, żeby każdy był osłuchany z materiałem i wszystko uprościć, a nie jeb@ć się w tę i nazad i od nowa. Mają to być sprawdzone referencyjne kawałki, dobrze zbalansowane, nie za jasne, nie za ostre, normalne i zróżnicowane.

Lepiej niech każdy przygotuje swój sampler bo 1 za cholerę nie zrobisz.

Po pierwszych wpisach widzę jednak że nikt się nie uczy na błędach i znowu będzie wiocha.

Aby uniknąć wiochy jak w zeszłym roku proponuję rozejrzeć się za co najmniej 2 transportami bo DAC-ów pewnie będzie nadmiar.

o czym wy tu Panowie ględzicie

nazbierać jakichś samplerów, cd-erów, podeprzeć to stacją cd rom i dopiero będzie prawdziwa wiocha

trudno dziś o dobry materiał, to jedno a usłyszeć te różnice to drugie

ale jak tak sobie czytam to mam pewne wątpliwości który z szanownych diyrtowców to potrafi

Może jakieś konkretne wsparcie bo po zeszłorocznym AS doradców było pełno a do pomocy niewielu. Szczerze mówiąc to trochę mnie zniechęciła ta ubiegłoroczna impreza. Na samy AS wszystko fajnie a potem na forum obrzucanie błotem kogo popadnie. No ale niektórzy forumowicze widocznie mają takie hobby sądząc po wpisach.

Taki sampler uprości troszkę i przyspieszy wybór tego co ma grać. Przynajmniej nagrania muszą być znane oceniającym. Mało tego osoby , których sprzęt zostanie podłączony nie powinny brać udziału w wyborze. Powiem więcej , nie powinni nawet włączać swoich płyt podczas oceny.

Jak do tej pory, największym problemem pokoju DIY było parcie na prezentację swoich zabawek. Za każdy razem udawało się ustalić dobrze grające zestawienia, jednak ambicje konstruktorów ( nie załapujących się do pokazu ) doprowadzały do przepychanek i w konsekwencji tarć tutaj na forum. Jeśli wyeliminujecie własne (mogę to zrozumieć) ciśnienie na zaistnienie na wystawie to już jest szansa na sukces. Potraktujcie to jako brak synergii z resztą konstrukcji w torze. Niby prosta sprawa, ale bolesna dla konstruktora.

pozdr. Jacek

Jak do tej pory, największym problemem pokoju DIY było parcie na prezentację swoich zabawek. Za każdy razem udawało się ustalić dobrze grające zestawienia, jednak ambicje konstruktorów ( nie załapujących się do pokazu ) doprowadzały do przepychanek i w konsekwencji tarć tutaj na forum. Jeśli wyeliminujecie własne (mogę to zrozumieć) ciśnienie na zaistnienie na wystawie to już jest szansa na sukces. Potraktujcie to jako brak synergii z resztą konstrukcji w torze. Niby prosta sprawa, ale bolesna dla konstruktora.

pozdr. Jacek

To też nie działa, najpierw eliminują swoje ciśnienie, a potem im to zatrzymane ciśnienie wraca na forum i się mszczą słownie. Więc tak czy siak sprawy się wyjaśnia na miejscu. Problem w tym, że gdzie kucharek 6 tam cycków 12.

po to właśnie proponowałem prawybory na tydzień przed żeby sprawdzić co jak ze sobą zagra lub nie i nie improwizować już na AS

Byłeś chociaż raz na wystawie w tym pokoju za kulisami? Pewnie nie i dlatego masz takie ( sensowne ) propozycje, które weryfikuje wystawa.

A co do testów przed AS to raczej bez szans. Ludzie zjeżdżają się z różnych stron Polski i teoretycznie niemożliwe jest posłuchanie tak wielu zestawień. Czasami ktoś kończy zabawkę na dzień przed pokazem i pewnie jest kilka innych niezależnych przyczyn eliminujących taki wstępny wybór.

pozdr.

System powinien być gotowy już i teraz,a tak nie jest.Sama organizacja to powinna być zwykłą formalnościa jak i przyjemnością.

A będzie zapewne inaczej,bo sprzety się robią i są w rozsypce,a o systemie to prosze zapomnieć-wszystko jest tu dziełem przypadku.

Umka napisał prawdę ,ze pchacie sie niemalże po trupach na prezentację......to nie jest metoda,ani sposób na dobry dzwiek-którego od

wszystkich wystawców sie oczekuje.zbierzcie sie u kogoś i posłuchajcie-co niemozliwe-bo Wacek z Krakowa,Wicek ze Szczecina,a Wojtek z Lublina,

Heniek z Gdańska,a Jurek z WROCŁAWIA......tak to wyglada.Audio to kosztowne hobby jest-czasem trzeba sporo stracić aby uzyskac troszkę

wiedzy i aby dobrze zagrało.Na AS będzie zbieranina klamotów taki stan jest ciężko ogarnąć-tu piszę do Pana Organizatora-bo zrobić listę i na

niej napisac co kto ma do pokazania to kazdy głupi potrafi.Osobiście wiem jak powinna wyglądać prezentacja akceptowalna przez zwiedzających

gości wystawę,a w iekszości mamy takie nastawienie....ważne aby moje zagrało-chociaz niewazne jak!!

I co Panowie napisałem prawde czy bujam w obłokach jak dyzio marzyciel?

radze przejść do konkretów a nie nabijać bezsensowne posty.

konstruktywny?

a jak masz zamiar w jeden wieczór zestawić system z kilku autorskich urządzeń i uzyskać synergię

uzyskać to o co ludzie walczą latami

dodatkowo osłuchując na "audiofilskich" samplerach :( ??

i dla tego nie zamierzam nic na AS prezentować, mam nieco inne wymagania i od diy i audio

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

konstruktywny?

a jak masz zamiar w jeden wieczór zestawić system z kilku autorskich urządzeń i uzyskać synergię

uzyskać to o co ludzie walczą latami

dodatkowo osłuchując na "audiofilskich" samplerach :( ??

i dla tego nie zamierzam nic na AS prezentować, mam nieco inne wymagania i od diy i audio

W 2010 roku jakoś się udało. Ględzenie potem też było, ale moim zdaniem sprzęt wtedy grał od samego początku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.