Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Ok. Panowie, mamy rekordową ilość zgłoszonego sprzętu :) Minął termin zgłaszania, teraz czas na planowanie. Oczywiście, gdyby zgłosił się ktoś jeszcze z jakąś wybitną konstrukcją i zdobył poparcie rady pokoju oraz konstruktorów, moglibyśmy zrobić wyjątek.

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126, lampka SE na 6p3s

2. nibyco - Aleph 30, A5 klon

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

5. Piotr_1 - Aleph 3 dual mono power klon - końcówka z krokową regulacją głośności (2x30W klasa A, single end), Kolumny trójdrożne, zamknięte CZAYA SPADE z podstawkami, 87dB, interkonekt stereo Gruby Maciek 0,9m, Bufor stereo OPamp dual mono attenuator, laptop Foobar, jplay, pilot do PC, lutownica, części awaryjne, narzędzia, konwerter USB m2tech (lekki mod), RDAC (lekki mod) (konwerter i dac tylko do wstępnego sprawdzenia przywiezionego systemu, nie do wystawiania)

6. Robertinius - dac

7.jarokar - kolumny, trójdrożna konstrukcja na głośnikach: góra Visaton G25FFL, środek Vifa PL11MH-08-08, bas Visaton GF 200, obudowa lity dąb 35mm, moduł wysoko tonowy też z litego dębu. Podstawki pod kolumny z granitu.

8. mamel - wzmacniacz lampowy "Konik"

9. moonwalker - VisatonGrand Orgue/lub i Visaton Atlas Compact.

10. PeterK - wzmacniacze tranzystorowe (Tektos + drugi) preamp+dac,kolumny trójdrożne.

11. zjj_wwa - klon williamsona na 4xEL34; interkonekty DIY na srebrze + kabel głośnikowy wyplatanka DIY wg. Chris VenHaus'a.

Miernik Uniwersalny... a o ile skończę: OTL na diabłach, na bazie "Hans Beijner" (z własnymi warsztatowymi głośnikami - jako "Proof of Concept") - tutaj znak zapytania.

12. Le_G - DAC CS4396 z analogiem lampowym na 6N16B-V design by Muzg.

13. gzdacz - integra na diabełkach

14. kolczas - headamp

15. Michał Zieliński - headamp

16. Rick - DAC 4xPCM1704 (Waldi06) + kolumny (opis w profilu).

Powyższą listę uważam za wiążącą. Oczywiście jeśli ktoś nie dotrze na wystawę, to siłą go tam nie doprowadzimy. Jedna czy dwie osoby zgłoszone, mówiły o rezygnacji. Pozostawiłem je jednak na liście, ponieważ decyzja ta była podjęta pod wpływem emocji wywołanych niepotrzebnymi sprzeczkami, które już ucichły. Nie ma więc sensu z tego powodu rezygnować ze wspólnej zabawy.

Jeszcze moja uwaga techniczna - sprzęt musi mieć bezpieczną obudowę. Nie wynika to tylko z zasad bezpieczeństwa które są oczywiście priorytetem, ale również z przyczyn praktycznych. Kropla potu gdy się ktoś pochyli nad sprzętem i wiele godzin dobierania sprzętu będzie stracone. Pisałem o tym już rok temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chcę tu nikomu kadzić, ale nawet ten nie skończony wzmak stasiop miał swój urok rok temu na te wywalone bebechy miło było popatrzeć. Tym bardziej , że w środku był ład i porządek (no prawie). Tak sugeruję, że może warto by pokazać fizycznie na wystawie co ma się w środku. Dla kogoś kto interesuje się elektroniką może być też uczta dla oka

• Użytkownicy+

Nie chcę tu nikomu kadzić, ale nawet ten nie skończony wzmak stasiop miał swój urok rok temu na te wywalone bebechy miło było popatrzeć. Tym bardziej , że w środku był ład i porządek (no prawie). Tak sugeruję, że może warto by pokazać fizycznie na wystawie co ma się w środku. Dla kogoś kto interesuje się elektroniką może być też uczta dla oka

I bardzo fajnie, ale nie w trakcie działania. Grać będzie jeden zestaw, resztę można porozkręcać do woli.

• Użytkownicy+

Robert, a jak z analogiem, będzie coś ? Pozdrowienia, B.

Analog jest jakby poza konkurencją, będzie gramofon Andrzeja Analogowego. Przy jego pomocy, zostanie zaprezentowana regulacja wkładki Ortofona. Sądzę, że przy tej okazji przeznaczymy jakiś czas na muzykę z czarnej płyty.

Fiu, fiu... zapowiada się ciekawie. Palton, gratulacje i podziękowania za organizację. Trzymam kciuki by zagrało.

Jak będę mógł - zajrzę. Miałem pokusę nawet coś przytargać, ale widzę że wybitnych konstrukcji pod dostatkiem. U mnie w sumie niewiele nowego, tyle że DAC na AD1955 zaczął na tyle konkurować z gramofonem że od dłuższego czasu nie mam ochoty w nim więcej grzebać. Ale czy warto go słuchać osobno - pewien nie jestem: sami wiecie jak to jest gdy klocki przyzwoite a brak dopasowania.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

o to to, brak dopasowania

słuchaliśmy wczoraj jednego z kandydatów, niby dobrze a nie do końca

zamieniliśmy fazę z sieci, później kierunek kabla głośnikowego diy, jeszcze jakąś lampkę i można było słuchać

a teraz mi powiedzcie - czy w piątek będzie czas na podobne zabawy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gorąco polecam by znaleźć na to czas - w końcu ten pokój DIY powinien być też jakąś konkurencją dźwiękową.

Lepiej pokazać odwiedzającym 3-4 dobrze grające systemy niż 20 pudełek z rozbebeszoną elektroniką które nie charakteryzują się niczym więcej niż dumą swoich autorów - zwłaszcza że warunki odsłuchowe będa trudne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

o to to, brak dopasowania

słuchaliśmy wczoraj jednego z kandydatów, niby dobrze a nie do końca

zamieniliśmy fazę z sieci, później kierunek kabla głośnikowego diy, jeszcze jakąś lampkę i można było słuchać

a teraz mi powiedzcie - czy w piątek będzie czas na podobne zabawy

To zależy o której. Wieczorem zwykle się "uspokaja". Niestety jeżeli wszyscy na raz w piątek nie zaczną podłączać sprzętu do sieci. Mogą być wtedy niespodzianki z prądem.

Cieszę się, że wreszcie wątek wrócił na właściwe tory. Mam nadzieję, że będzie trochę czasu na interesujące spotkania i rozmowy w kuluarach. Jeżeli organizator na to pozwoli to chętnie pojawiłbym się w piątek np pomóc podłączyć jakąś wtyczkę :-)

Analog jest jakby poza konkurencją, będzie gramofon Andrzeja Analogowego. Przy jego pomocy, zostanie zaprezentowana regulacja wkładki Ortofona. Sądzę, że przy tej okazji przeznaczymy jakiś czas na muzykę z czarnej płyty.

Jakie phono zagra z Ortofonem ?

• Użytkownicy+

Wakutoma, jasne - wpadaj.

Na 30.10 zaplanowałem spotkanie u mnie. Przyjedzie Jarokar z kolumnami, pewnie Piotr_1 też wpadnie. Dobrze byłoby, gdyby inni z listy chcieli zajrzeć. Wszystkich chętnych zapraszam, mogę zapewnić nocleg. Piotr - stary a. też chyba coś szykuje, więc pewnie będzie u niego możliwość wstępnej próby zgrania klocków.

Panowie jest tak-próbuję cała piątkową prezentację ogarnąć na razie myślowo............nie ukrywam mam swoich faworytów i w tym momencie

nie chce być posądzony o jakieś układy bądż kumoterstwo-jestem nieprzekupny-bo urzadzenia mają grać co najmniej dobrze,a więc o co chodzi?

Moge sie nawet nie odzywać w trakcie piatkowego wieczoru,bo wybór bedzie naprawde dość trudny i to z wielu banalnych powodow-a mianowicie-

systemów bedzie można stworzyć wiele,ale zarówno wzmacniacz lampowy lub tranzystorowy aby pokazał swoje mozliwości musi sie nagrzać,na

to wystarczy czasu?Kolumny powinny być firmowe,a zarazem referencyjne,aby pokazać w pełni możliwości całego systemu,a tu takiego po prostu

nie bedzie-bo to jest zlepek urzadzeń bardziej lub mniej pasujących do siebie.....także bedzie niezwykle ciężko złożyć coś sensownego w tak

krótkim czasie.Jesli się uda złozyć chociaz jeden grający świetnie system to bedzie wielkim sukcesem.

Takze z oceną pracy tzw.jurorów może być różnie...jednak jest prośba o nie znecanie sie nad nami-bo i tak nie sprawdzimy i nie wykorzystamy

wszystkich mozliwych konfiguracji z dostarczonego sprzetu.

Wiem ze konstruktorzy zwłaszcza Ci nie dopuszczeni do prezentacji sobotniej czy niedzielnej moga się poczuć zawiedzeni i to mocno,bo w

gruncie rzeczy tachali ten sprzęt przez niekiedy pół kraju i nawet się nie pokażą zwiedzającym.

Po przemyśleniu głębszym mam taki pomysł,aby w sobotę na stolikach zostały pokazane wszystkie konstrukcje DIY...JESLI SIE TYLKO ZMIESZCZA

Natomiast w niedziele niech zagra system lub dwa w ten sposób będzie mozna zadowolić wszystkich-bedzie to bardziej profesjonalne,bo w

gruncie rzeczy Audio Show to jest wystawa sprzetu.........co koledzy na taki pomysł powiedzą?

Absolutnie nie chcę tu niczego narzucac ani burzyć......jest to zdroworozsadkowy pomysł,bo niestety dla konstruktorów-nie da sie wszystkich

gratów uruchomoć,a pokazać by jak najbardziej wypadało z samego szacunku dla pracy i umiejętności konstruktorów.

Dlatego wyskoczyłem z pomysłem czy trafionym czy nie aby tylko do 20 pażdziernika przyjmować zgłoszenia konstruktorów z ich sprzetem.

Chciałbym aby koledzy sie do tej propozycji odnieśli,bo nigdy nie powiem konstruktorom WALCIE SIĘ))To byłoby wszystko.

Pozdrawiam

aby w sobotę na stolikach zostały pokazane wszystkie konstrukcje DIY...JESLI SIE TYLKO ZMIESZCZA

Natomiast w niedziele niech zagra system lub dwa w ten sposób będzie mozna zadowolić wszystkich

Pytanie: Może kubatura pomieszczenia pozwoli zrealizować OBA pomysły jednocześnie, np. ciąg stołów od tyłu - z urządzeniami "pokazywanymi" off-line, a od frontu złożony grający system (lub 2 systemy) służące do muzykowania ?

Np. układ: pod ścianą linia stołów z pokazem sprzętu off-line .... trochę przestrzeni na przejście ... linia foteli, krzeseł czy czego tam ... odstęp ... przestrzeń demonstracji i sprzętu nagłaśniającego "online" ?

Czy przewidujemy jakiś system lakonicznych, jednorodnych "tabliczek informacyjnych" dla sprzętu off-line ?

Pytanie: Może kubatura pomieszczenia pozwoli zrealizować OBA pomysły jednocześnie, np. ciąg stołów od tyłu - z urządzeniami "pokazywanymi" off-line, a od frontu złożony grający system (lub 2 systemy) służące do muzykowania ?

Np. układ: pod ścianą linia stołów z pokazem sprzętu off-line .... trochę przestrzeni na przejście ... linia foteli, krzeseł czy czego tam ... odstęp ... przestrzeń demonstracji i sprzętu nagłaśniającego "online" ?

Czy przewidujemy jakiś system lakonicznych, jednorodnych "tabliczek informacyjnych" dla sprzętu off-line ?

Bardzo dodry pomysł lecz nie do zrealizowania-bo powierznia pokoiku ca.20 metrów...............więc z czym do gości))

musi sie nagrzać

... Gdyby były dostępne dwa niezależne systemy głośnikowe, to można by ustawić dwa równoległe autonomiczne tory, sprzęt zawczasu - grzać na "zakładkę" czasową i tylko w odpowiednim momencie przełączać lub załączać/wyłączać źródła .... ale nie wiem czy mamy drugi zestaw kolumn gdzieś pod ręką ?

Kto może, niech postara się wpaść do Inowrocławia, możemy jeszcze spróbować w innym miejscu w Polsce. Tylko gdzie i u kogo. Na miejscu proponuję zacząć od jakiegoś w miarę sprawdzonego systemu w całości, oceny pomieszczenia, następnie selekcja utworów, potem selekcja daców. Następnie może kolumny, a na końcu może wzmacniacze, bo te pomimo skrajnych cech, bądź co bądź powinny być liniowe.. Następnie kombinacje.

Można też spróbować podzielić pokaz tematycznie:

Na przykład w jednej części przegląd ciekawych źródeł (wzmacniacz i kolumny w miarę stałe - chyba że coś bardzo nie pasuje), a do tego różne źródełka z wcześniej dobranymi kabelkami.

W drugiej części - najlepsze 2-3 źródełka i w tym kontekście różne wzmacniacze. Przy tak niewielkiej powierzchni żonglowanie kolumnami będzie dużym kłopotem.

Wcześniej szanowna komisja złotouchych powinna zrobić tę listę co z czym fajnie gra - żeby i konstruktorzy i goście mieli z tego satysfakcję... przecież nie chodzi o wyścig, ale o pokazanie dobrego dźwięku.

Przypuszczam że jeżeli będziemy mieli do czynienia z osłuchanym gronem, to wybór najlepszego źródła (dac + transport) powinien być w miarę jednogłośny. Jeżeli tak nie będzie i wejdziemy w dyskusję o gustach typu że rozmyty bas też jest cool itp. no to zonk. Wtedy trzeba będzie zapodać głosowanie. Kilka źródeł, kilka wzmaków i kilka kolumn to to już będziemy mieli trzycyfrową ilość kombinacji. Nie zwiastuje to powodzenia.

wybór najlepszego źródła (dac + transport) powinien być w miarę jednogłośny

flacki was pogodzą :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+

Nie trzeba wyważać otwartych drzwi. Będzie kilka stolików ze statyczną wystawą sprzętu - jak w poprzednich latach. Możemy w drugim pokoju wygrzewać klocki. Wystarczy tylko przenieść i podpiąć, w dwie minuty wzmacniacz nie wystygnie.

Jestem dobrej myśli, te czarne zostawmy dla komercji... My nic nie musimy, chleba nam od słabego dźwięku nie ubędzie. Mamy się dobrze bawić, jeśli ktoś ma trochę wiedzy i rozumu, to wie, że system składa się miesiącami, lub latami.

Cieszę się, że wreszcie wątek wrócił na właściwe tory. Mam nadzieję, że będzie trochę czasu na interesujące spotkania i rozmowy w kuluarach. Jeżeli organizator na to pozwoli to chętnie pojawiłbym się w piątek np pomóc podłączyć jakąś wtyczkę :-)

Miłość wszystko zwycięży. Miłość do ... audio:)

Jakie phono zagra z Ortofonem ?

Pewnie coś Jozwa przytaszczy, a może stary a. coś od siebie da?

Widzę że emocje już poopadały , to mam takie techniczne pytanie do Warszawiaków , w związku z tym że eliminacje mają być w piątek a wystawa do niedzieli, i nie chce mi się jeżdzić dzienne do domu po 350 km to potrzebny jakiś fajny nocleg:) zna ktoś coś jakiś faany nocleg w normalnej kasie?. normalna to powiedzmy jak u nas ibis budget czy coś podobnego lub tańszego a lepszego:)

Widzę że emocje już poopadały , to mam takie techniczne pytanie do Warszawiaków , w związku z tym że eliminacje mają być w piątek a wystawa do niedzieli, i nie chce mi się jeżdzić dzienne do domu po 350 km to potrzebny jakiś fajny nocleg:) zna ktoś coś jakiś faany nocleg w normalnej kasie?. normalna to powiedzmy jak u nas ibis budget czy coś podobnego lub tańszego a lepszego:)

Jeżeli masz kogoś do pary, to w Sobieskim wychodzi 110zł od osoby w pokoju podwójnym, za noc. Stamtąd masz blisko, to bardzo duża zaleta.

Jeżeli masz kogoś do pary, to w Sobieskim wychodzi 110zł od osoby w pokoju podwójnym, za noc. Stamtąd masz blisko, to bardzo duża zaleta.

taaa para sie pcha - żona :D , jak nie pojedzie to sie weźmie znajomą :D

Chciałbym aby koledzy sie do tej propozycji odnieśli,bo nigdy nie powiem konstruktorom WALCIE SIĘ))

widzę, że zostałam wywołana do tablicy...cóż, ja powiedziałam, ale nie konstruktorom, a przebrzydłym mąciwodom z nadmiarem czasu i wyrywną klawiaturą...a nie przypominam sobie aby konstruktorzy zgłaszający swoje projekty wypisywali jakieś dyrdymały od czapki kłócąc się jak bazarowe przekupy...to tak gwoli wyjaśnienia...

Biorąc pod uwagę ilość zgłoszonych urządzeń to potrzebny byłby co najmniej tydzień:)

Miłość wszystko zwycięży. Miłość do ... audio:)

oj Palton czy ty nie palisz tego co ta pudlica Kory??

Nie wiem co to jest to co bierzesz, ale albo zmniejsz dawkę albo dealera:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie tyle widzę co czekałam chyba?

Ten pokój rokrocznie ma problemy i widzę, że w tym roku będzie to samo.

A jak wstawicie jakieś Avalony,bo akurat nikt w garażu nie wydłubał, to padnę.

rok temu w pokoju DIY brylował McInstosh :)

P.S.

Instruktarz BHP.

1. Wietrzymy pokój.

2. Nie walimy w gaz w godzianach pokazu.

3. Wizytówki co gra.

4. Nie gramy w czasie pokazów rzeczy obnażających sprzęt, bo sprowadzamy się sami do poziomu przedszkolaków.

dopisujta...

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 24 Października 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 24 Października 2012 - nie na temat

mysioperz

nie wiem co to jest to co bierzesz, ale albo zmniejsz dawkę albo dealera:)

dawki pozostaw bez zmian, zmniejsz dealera:)

Nie tyle widzę co czekałam chyba?

nie, racze nie... mam nadzieję ze jasno napisałam o co konkretnie mi chodziło/chodzi.

Palton, ja nie wiem jak ty to ogarniasz... lista imponująca, ład i porządek i mega konstruktywne wnioski chapeau bas !!

odnośnie tablicy z markerami to mogę przynieść, jeśli potrzebna.

Tak sobie patrzę.... i patrzę.... chiba nic z tego nie będzie.

No może flaszka na zgodę po godzinach u niektórych : )

Jako że bardzo często DIY są znacznie ciekawsze od niby high wzdętu 3 dni to za mało na prezentacje.

Zawsze ktoś dłubiący nie będzie zadowolony z prezentacji , bo z tym ,bo z tamtym i na tym.

Karkołomne zadanie dla organizatora , bo jest pewnym że pretensje będą.

DIY vs High End o to może być ciekawe. Ale to nie przejdzie.

Nie lepiej przed AS zebrac towarzystwo i niech w swoim gremium wybiorą najciekawsze zródło/a, wzmocnienie i kolumny.

Wtedy w jednym pokoju będzie po prostu dobre a nie czasem nieporozumienia.

To tak z dystansu, chłodnym okiem.

Tak sobie patrzę.... i patrzę.... chiba nic z tego nie będzie.

No może flaszka na zgodę po godzinach u niektórych : )

Jako że bardzo często DIY są znacznie ciekawsze od niby high wzdętu 3 dni to za mało na prezentacje.

Zawsze ktoś dłubiący nie będzie zadowolony z prezentacji , bo z tym ,bo z tamtym i na tym.

Karkołomne zadanie dla organizatora , bo jest pewnym że pretensje będą.

DIY vs High End o to może być ciekawe. Ale to nie przejdzie.

Nie lepiej przed AS zebrac towarzystwo i niech w swoim gremium wybiorą najciekawsze zródło/a, wzmocnienie i kolumny.

Wtedy w jednym pokoju będzie po prostu dobre a nie czasem nieporozumienia.

To tak z dystansu, chłodnym okiem.

Darkul który pokój jest z Twoim sprzętem?.................co mówisz?-nie ma..............tak myślałem.

My przyjmowaliśmy zgłoszenia do 20 pażdziernika więc miałeś czas się do nas podłączyć...........teraz niestety jest za póżno,chociaż

tak sobie myślę głośno i wiem na pewno,że Twoje urzadzenia nie przeszły by nawet eliminacji...........które przed AS są także u mnie.

Także na przyszły rok to sie do cholery pospiesz i prosimy abyś sie wpisał na liste -bo chyba Ci jest żal i zazdrościsz nam atmosfery.

Jakby w razie ktoś zaniemógł to możesz być jurorem tylko wiesz sprzęta nie mogą grać ostro.........bo to zły przekaz jest.

Dziekujemy za życzenie nam powodzenia.......równy z Ciebie gość i w dechę konstruktor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.