Skocz do zawartości
IGNORED

Clon accu E-305v

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

Niemaly wstepnie liczac z trafem cos kolo 800-1000zł za same końcówki trzeba dac cos kolo 300zł trafo kolo 300 i reszta 400zł.moglbym dokladnie podac ale nikt nie raczy udostepnic jakiej kolwiek dokumentaji jedynie co udalo mi sie nanyc to goły schemat narysowany przez jaskiniowaca bez opisu elementow trzeba by go rozpracowac co gdzie jak.

Skoro to płytki Jaskiniowca lub kogoś innego to zwróć się do autora projektu, żeby Ci udostępnił dokumentację do tej konkretnej płytki. Płytka bez schematu na podstawie której została wykonana jest bezużyteczna.

Kaman ma te pcb ode mnie.I całą dokumentację,już nie pamiętam nawet co tam było:) mam na starym komputerze ,który miał problem z dyskiem(dlatego już stary).

Rozmawiałem z nim i jeśli tylko czas i umiejętności mi pozwolą odzyskam dane,chociaż nie gwarantuję,że będą tam materiały do 305.

I co dziwniejsze nie pamiętam nawet kto jest autorem projektu(na pewno nie Jaskiniowiec) i od kogo kupiłem płytki:) To na prawdę stary temat a nie chciałbym zgadywać.

Jak tylko znajdę jakiś ślad to zwrócę się bezpośrednio do owego tajemniczego kolegi:) Także może po nitce do kłębka...A może ktoś kojarzy te płyteczki?

patrzac na pcb i na zmontowaną oryginalną, płytke pcb accu 305V plytka zostałą narysowana na podstwie oryginalnego schematu a skad tomek mial dostep do niego trudno powiedziec ale na 99,99% płytka jest idealna kopia tego wzmacniacza tylko brak service manuala,co do tranzystorów to sa wsumie symbole tranow wiec mozna sie domyslec jak ma byc wlutowany poprzez symbol na plytce ewentualnie schematu do ktorego nikt niechce udostepnic czego ie rozumiem

schematu do ktorego nikt niechce udostepnic czego ie rozumiem

Schematy kolego były kupowane przez niektórych użytkowników forum, więc mają prawo ich nie udostępniać, a że krążą po forum to inna sprawa.

Też jestem zainteresowany tą końcówką, ale nie zrobioną na zasadzie mniej-więcej podobieństwa. Tylko odwzorowaną niemal w 100% według orginału.

Sęk w tym, że nie widzę w źródłach sprzedaży serwisówek modelu E-305. Ponad to spotykając się kiedyś z kilkoma forumowiczami obiło mi sie o uszy, iż tomek0104 ma poprostu zrysowany odręcznie schemat tej koncówki.

Znalezione w sieci,może coś pomoże:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sto krotne dzięki za ten link.

Apropos układów Accu dwa miesiące temu miałem okazję posłuchać przwiezionych klonów forumowiczów P7100 (poważne stracie)

Pierwszy projekt od użytkowników tomek0104 i robertus oraz drugi Jaskiniowca. Ten ten ostatni znacznie odstawał jakościowo od pierwszego. Pomimo lepszych pojemności za zasilaniu i większego tafa dedykowanego dla audio. (specjanie odkręciliśmy obudowy) Jakież dla mnie było zdziwienie - to inne wzmacniacze.

Pozniej z rozmów okazało się że podobnie sprawa tyczyła się w przypadku E550.

Jeśli robić pcb, to coś, co ma być klonem, a nie wzmacniaczem jakby "na podobieństwo"

Wówczas jest sens z przyjemnością wejść w projekt.

One sa odwzorowane w 99.99% patrzac bynajmniej na rozlozenie elementów porównywalem wg manuala i wg płytek pcb tomka moge podeslac foto pcb tomka i oryginału.nigdy nie uzyskasz efektu w 100% pozatym poco Ci klon 100%:100% najwiazniejsze jest ulozenie elementow i prowadzenie sciezek podejrzewam ze jesli tomek rysowal płytke to patrzyl na oryginal z obu stron,pytanie skad mial taka płytke ??:P watpie zeby rozebral orygnial:P

iż tomek0104 ma poprostu zrysowany odręcznie schemat tej koncówki.

jeszcze co do sciezek patrzac na ich prowadzenie sciezek nie wyglada to le i sciezki sa dosc grube tak ze ..... nie wygladaja na wzrorowanie sie na recznie narysowanego schematu,szkoda ze niema kontaktu z samym autorem powiedzialbym cos wiecej na ten temat

Pierwszy projekt od użytkowników tomek0104 i robertus oraz drugi Jaskiniowca. Ten ten ostatni znacznie odstawał jakościowo od pierwszego. Pomimo lepszych pojemności za zasilaniu i większego tafa dedykowanego dla audio. (specjanie odkręciliśmy obudowy) Jakież dla mnie było zdziwienie - to inne wzmacniacze.

Ciekawa teoria i znam historię klonów accu,bo od początku byłem w nie zaangażowany,ale to nie istotne,skoro słuchałeś obu...

Dlatego kolego mirus czekamy na jakieś szczegóły z owej konfrontacji,bo z Twojego wpisu niewiele raczej wynika.

Mirus powiem ci krótko , formazolisz takie fleki ze głowa boli ,

Po pierwsze kolego , dwa miesiące temu jeszcze nikt nie miał pcb mojego projektu do klonów P-7100 . Żadnego egzemplarza . Wersje złożone rozesłałem dopiero niedawno .

Chciałbym wiedzieć od kogo to egzemplarz mojego P-7100 porównywałeś - jak ich jeszcze nie było .

• 4 miesiące później...

a jak z pradem spocz. - jesli daje sie regulowc to ok - czy podpiales do wejscia na pcb "goracy" i mase ? i sprawdz czy czasami nie zamieniles tych kabli :) - sygnal wchodzi na rez. 20k

pozdrawiam

• 9 miesięcy później...

Panowie to kleicie coś tak w ciemno bez dokumentacji i schematu ideowego?. Jakie dziwne te fora są każdy chce się czymś pochwalić ale nic dokładnie nie pokazać. A tak w sumie to pewne osoby robią sobie biznes na tych forach, co nic mi do tego. Tylko dziwne jest jak ktoś mówi "a po co ci schemat". A tak jeśli chodzi o rozwiązanie układu końcówki to bardzo prosty układ, brak stosowania stopni kaskodowych jak i precyzji staloprądowej w postaci źródeł prądowych czyni taki układ o małym naroście SR. Robiłem tego typu układy grają przyzwoicie, ale największą przejrzystość i szybkość uzyskałem na napięciówce wzorojącej się na Bobie Cordelu i złożonym stopniu sterującym mosfety z korektorem stopnia wyjściowego. I ktoś kto nie projektował pomyślałby że takie tranzystory jak irf540 i irf9540 się nie nadają, to właśnie uzyskałem najlepsze rezultaty jeśli chodzi o szybkość narostu. Wazne jest by były jednej firmy najlepiej oryginały IR. Zaletą tych tranów to niska cena i dostępność, bo mosfety muszą być dobrane prawie idealnie. A z parowanie kilka par to naprawdę nie lada wyczyn. 2SK1530/2SJ201 których też używałem nie sposób tak dobrać ze względu na koszty i małą dostępność. Również z nowszymi 2sk3497/2sj618 jest jeszcze większy problem. Te ostatnie mają większą transkonduktancję. Tak osobiście z topologii najbardziej mi się podoba jeśli chodzi o wzmacniacze Accuphase A-60, ma on trzy układy napięciowe połączone równolegle posiada koskade i tranzystory sterujące też mosfety. Jednak układy wejściowe w każdym na wzmacniaczach nie do przyjęcia. Pozdrawiam wszystkich.

Chodziło mi że układy wejściowe są wykonane na wzmacniaczach operacyjnych rodzimej produkcji o malutkiej szybkości narostu SR, Są to tanie układy i w tuningu nawet popularnego sprzętu są one wymieniane na inne. Pozdrawiam wszystkich i życzę zapału w konstruowaniu sprzętu, bo myślę że to nieszkodliwe hobby, a z czasem to nałóg.

Chcę jeszcze dodać, ze jeśli się chce uzyskać duże tłumienie między kanałami to trzeba stosować dwa oddzielne układy zasilania, a więc dwa trafa,

• 2 lata później...

przepraszam, że odgrzebuje starego kotleta, ale kupiłem komplet tych PCB bez tranów mocy

niestety J200/K1529 są teraz za drogie jak na "skręcenie z ciekawości" i zastanawiam się nad zamiennikami

próbował ktoś wsadzić w ten układ trany IRFP240 / IRFP9240 ?

parametrowo wydają się być OK, lecz tu pytanie jak zareaguje bias ....

z góry dzięki za odpowiedź

Schemat jest bez oznaczen elemntow i w tym projekcie troche malo czytelny wiec narysowalem sama czesc koncowa osobno, oznaczenia elementow sa przypadkowe i trzeba sobie to bedzie samemu zweryfikowac z plytka. Trzeba bedzie dolozyc 4 male diodki do zabezpieczenia bramek. U mnie taka kompensacja dziala bardzo dobrze z BD139-16 od fairchilda, trzymie bias jak skala. W razie klopotow bede potrzebowal pomiary biasu przy roznych temperaturach i powiem gdzie trzeba zmienic rezystor i na jaka wartosc. IRFP pasowalo by zbiasowac na conajmniej 150mA poniewaz maja dosyc nieliniowa transkonduktancje (obrazek ponizej, niebieska kreska) i przy przelazeniu przez zero bedzie im znacznie latwiej. Sam limiter mozna zostawic jak jest (chociaz jego dzialanie jest znacznie lepsze przy VASie z jakims ograniczeniem pradowym).

Bias w driverkach okolo 20mA, dobrze bylo by dodac cos kolo 100nf-220nF rownolegle na rezik R13=330R, powinno poprawic sie wylanczanie mosfetow blisko raila zasilania (pojemnosc Cgd ma wtedy najwieksza wartosc i wtedy owe 100nF pomoze wylaczyc tranzystor, Cgs i tak jest bootstrapowane przez wyjscie wzmacniacza wiec tej pojemnosci nie bedzie trzeba duzo przeladowywac).

Co tam wiecej, eeee, no lutowac i grac.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-12320400-1494108866_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Fajnie, można będzie sklecić 305V na IRFP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo Ci dziękuje za pomoc, w poniedziałek zamówię IRFP i jak tylko przyjdą rozpocznę lutowanie :)

ps. od dawna chciałem zbudować sobie accuphase-a m-6000, niestety wszyscy wybili mi to z głowy ze względu na tranzystory i koszty z nimi związane....

myślisz, że w m-6000 dałoby się też zamienić J618 i K3497 na coś powszechnie dostępnego i taniego ?

Kiedys robilem male porownanie mosfetow ale nie mialem czasu dokonczyc, jak bede mial czas to dokoncze. Porownanie bylo robione w dokladnie takich samych warunkach, tylko tranzystory koncowe inne. Jak na pomiarach widac roznice to i w odsluchu tez pewnie roznice beda, tylko nie wiem jakie duze.

Jasne ze sie da przerobic 6000 na IRFP. Jezeli by sie ograniczyc do +/-50V to znacznie lepsza para beda irfp240/9140, nie dosc ze lepiej sie mierzy to i lepiej gra. Nie da sie ukryc ze np mosfety od Toshiby byly by najlepsze (tym bardziej zbiasowane na conajmniej 150mA), sa to chyba najbardziej liniowe mosfety jakie znam (2sj201/2sk1530 oraz te mniejsze odpowidniki).

Lutuj lutuj i jak cos to pytaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknij teraz na rysunek.

BD139-16 - ja akurat taki uzywalem i dzialal poprawnie. Jak chcesz zachowac ten tranzystor czujnikujacy, ktory masz teraz to trzeba bedzie dobrac kompensacje temperaturowa online. Podajesz mi dwa pomiary biasu i temperatury i ja ci podam jakie gdzie wartosci masz wlutowac.

AAA i wazna sprawa, przed uruchomieniem potenciometr ustawic na wartosc maksymalna !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.