Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie muzyki na plytach CD-R

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kilka pytan odnosnie nagrywania muzyki na plytach CD-R .

Kupilem plyty Verbatim AZO Crystal CD-R i chce nagrac kilka plyt audio z formatu Flac jednak nie wiem z jaka predkoscia najlepiej nagrywac muzyke na takich plytach ???

Kiedys mowiono ze im wolniej tym lepiej jednak czy to prawda ?

Plyty bede odsluchiwal w CD Sony XA3ES wiec juz leciwy CD i chyba nie poradzi sobie z ewentualnie szybciej nagranymi plytami ?

Moze ktos cos doradzic ?

https://www.audiostereo.pl/topic/75416-nagrywanie-muzyki-na-plytach-cd-r/

Obawiam się, że po lekturze tego wątku, oczywiście jeśli starczy Ci cierpliwości, będziesz wiedzial tyle co przed lekturą. Dlaczego? Domyśl się.

Masz racje juz wczesniej duzo w necie czytalem i kazdy pisze cos innego hehe

Przeczytalem w tym watku jakies 15 ostatnich stron i cos tam wiem ale jednak nie wszystko a dalej czytal nie bede bo chory jestem i sil oraz cierpliwosci na to brak ;)

Nagram sobie x4 nagram x8 zoaczymy co na to powie stary Sony XA3ES nie spodziewam sie ze jakosc takich plyt bedzie rewelacyjna ale o tym musze sie przekonac sam ;)

8x i luz.

Dzieki ;)

moj cd na tych plytach wypalane ladnie czyta, wypalam 4 x plextorem premium, nawet jednak na tym plextorze nagrane bardzo szybko nie sa najlepiej odtwarzane, na nagrywarce blu rej wychodzi sieczka bez wzgledu na szybkosc, wypala plyty , ktorych nie moge odtworzyc w samochodzie, w domu , nigdzie oprocz napedu komputerowego wiec to nie zalezy tylko od predkosci, zalezy przede wszystkim od nagrywarki i jakosci plyt, zarowno nagrywarki jak i plyty nie sa juz nawet testowane nigdzie pod katem nagrywania i odtwarzania audio, mialem xa 30 es i czytal kilka lat temu wszystko bez pudla, chetnie bym sie dowiedzial jakie plyty cd kupic , bo te crystal azo sa dobre , nie mniej trafi sie plyta zle wypalona jednak na 20 powiedzmy sztuk...sa takie na allegro maxell for audio, zastanawiam sie nad nimi, jesli chodzi o wypal dvd to nie najdorzej prezentuja sie verbatim azo i jvc archiwal grade, plyty blu rej to na razie chłam jesli chodzi o 25gigowe i nie wiadomo ile one wytrzymaja....jedna na 10 nie bardzo chce mi sie palic, tyle , ze nie kupuje jakichs najdrozszych, najogolniej jakosc plyt jest coraz gorsza....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ja nagrywam całe życie z prędkością x16 (głównie Verbatimy) i nie miałem jeszcze z żadną płytą problemu przy odtwarzaniu. Problem pojawił mi się kiedyś przy prędkości x4, odtwarzacz miał problemy z odczytem. Zrezygnowałem z tej prędkości i wszystko śmiga bez zająknięcia :-)

hmm...

a ja wypaliłem ostatnio kilka płyt na Verbatim Lightscribe (fajnie to wygląda, jak płyta przegrywana jest podobna do oryginału "od góry"), z prędkością 8x. I ostatnio mój mało grymaśny Pioneer PD-S904, zaczął przy nich grymasić. Czyta porysowane płyty sprzed dziesięciu lat, a z Lightscribami na dwoje babka wróżyła - raz tak, raz nie. Pomyślałem, że może teraźniejsze nośniki przystosowane są jednak do nagrywania z większymi prędkościami, więc ostatnią płytę jaką nagrywałem z flac-ów, ustawiłem na x16. O dziwo - z tą nie ma najmniejszych kłopotów. Btw polecam wszystkim technologię Lightscribe, która moim zdaniem sprawdza się najlepiej w przypadku właśnie płyt audio.

Teoretycznie powinno wypalać się z maksymalną liniową prędkością (czy jak to się nazywa) dla danej nagrywarki. Maksymalną, bo płyty przystosowane do zapisu 52 x mają bardzo czułą warstwę, na której się wypala. W moim przypadku wynosi to 16x. Sprawdź sobie w necie specyfikację własnej nagrywarki.

Polecam Fuji CD-R PRO Audio i Phillips CD-R Audio.

Co do Verbatimów u mnie już z 10 sypnęło się po 5-6 latach ;(

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Polecam Fuji CD-R PRO Audio i Phillips CD-R Audio.

Co do Verbatimów u mnie już z 10 sypnęło się po 5-6 latach ;(

witam polecam te plyty ...http://www.ccd.pl/main.php?screen=katalog&action=lista&typm=71

witam polecam te plyty ...http://www.ccd.pl/main.php?screen=katalog&action=lista&typm=71

19zł za cd-ra ? to lepiej dołożyć parę złotych i kupić oryginał tego co się chciało wypalić:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - takie w Media Markecie w Zabrzu są za 11.99 zł (w Katowicach za 23.99 zł) - 10 sztuk z pudełkami, taniocha, a wcale nie syf :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

testowałem kiedyś płytki różnych firm na odtwarzaczu ze słabym laserem i najlepsze były Sony. Od lat używam płyt tylko Sony obecnie Supremas, mają mało błedów i są bardzo trwałe- mam kilkaset CDR większość starych co najmniej kilka lat i na żadnej nic się niepokojącego nie dzieje. Optymalna prędkość nagrywania dla Sony Supremas biorąc pod uwagę ilość błędów C1 to 12-16 ze wskazaniem na 16 ale ja nagrywam 8 krotnie .

A w/g moich obliczen 1szt to 9,38zl ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

testowałem kiedyś płytki różnych firm na odtwarzaczu ze słabym laserem i najlepsze były Sony. Od lat używam płyt tylko Sony obecnie Supremas, mają mało błedów i są bardzo trwałe- mam kilkaset CDR większość starych co najmniej kilka lat i na żadnej nic się niepokojącego nie dzieje. Optymalna prędkość nagrywania dla Sony Supremas biorąc pod uwagę ilość błędów C1 to 12-16 ze wskazaniem na 16 ale ja nagrywam 8 krotnie .

Faktycznie te zielone sony są bardzo dobre , przynajmniej jeśli chodzi o ilość błędów , trochę na nich nagrywałem i błędów w teście nero cd-speed było tak mało jak na audio cd-rach.

Faktycznie te zielone sony są bardzo dobre , przynajmniej jeśli chodzi o ilość błędów , trochę na nich nagrywałem i błędów w teście nero cd-speed było tak mało jak na audio cd-rach.

Polecam chyba jeden z najlepszych programow do nagrywania - x1 nagrywa.. Easy CD-DA Extractor

A w/g moich obliczen 1szt to 9,38zl ??

Ukryta Zawartość

Fakt, to raptem tylko 3-3,5 raza drożej od TDK CD-R Audio, czy Fuji PRO Audio. Tragedii nie ma.

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi ;)

Nagralem juz kilka plyt x8 i jest ok moj 15 letni Sony XA3ES czyta je bez zadnych problemow pozniej sprawdze jeszcze x4 jesli nie wychwyce roznicy w dzwieku to bede nagrywal x8 ;)

A co do jakosci dzwieku do plyty nagrane z plikow Flac graja ok ale pokusilo mnie i nagralem 3 plyty z mp3 dobrej jakosci niby i hmm... nie moge tego sluchac jakosc straszna jak dla mnie muzyka gra bo gra bez emocji ogolnie to juz sie nie dam nabrac na jakies mp3 jesli nie bedzie tego co chce we Flac to mysle ze szkoda czasu na pobieranie takich mp3 ;)

Czy u Was tez jest taka roznica w jakosci np. dobra mp3 a Flac ???

Dzieki za wszystkie podpowiedzi ;)

Nagralem juz kilka plyt x8 i jest ok moj 15 letni Sony XA3ES czyta je bez zadnych problemow pozniej sprawdze jeszcze x4 jesli nie wychwyce roznicy w dzwieku to bede nagrywal x8 ;)

A co do jakosci dzwieku do plyty nagrane z plikow Flac graja ok ale pokusilo mnie i nagralem 3 plyty z mp3 dobrej jakosci niby i hmm... nie moge tego sluchac jakosc straszna jak dla mnie muzyka gra bo gra bez emocji ogolnie to juz sie nie dam nabrac na jakies mp3 jesli nie bedzie tego co chce we Flac to mysle ze szkoda czasu na pobieranie takich mp3 ;)

Czy u Was tez jest taka roznica w jakosci np. dobra mp3 a Flac ???

między mp3, nawet najlepszej jakości a formatem bezstratnym jest przepaść. Jak ktoś tego nie słyszy to do laryngologa marsz. Co to tematu - osobiście wypalam na Verbatimach Crystal. Jest dobrze.

A od kiedy mp3 jest dobra. Roznica zawsze jest mocno slyszalna.

Do wypalania polecam program Burrrn.

Dzieki

Wlasnie tym programem nagrywalem te plyty ;) a z tymi mp3 to sie domyslalem ze tak bedzie hehe ;)

Spotkalem juz tu na forum duzo razy wpisy ludzi ktorzy sluchaja w domu w systemie audio muzyki odtwarzanej z mp3 z kompa ipodow itp. hmm... czy nie slysza ze to juz nie to ? ;)

między mp3, nawet najlepszej jakości a formatem bezstratnym jest przepaść. Jak ktoś tego nie słyszy to do laryngologa marsz. Co to tematu - osobiście wypalam na Verbatimach Crystal. Jest dobrze.

czyli sluch mam jeszcze w miare ok hehe nawet przy chorobie i zatkanych uszach bo zatoki mam chore slysze ze te plyty z mp3 nagrane to tragedia :-/

więc jest dobrze z Tobą ;] bo są tacy "melomani" co twierdzą że różnicy nie ma.... to są zazwyczaj ci co chwalą się gigabajtami na dysku.

a najlepiej kupować płyty oryginalne oczywiście ;] a nie używać substytutów. Traktujmy muzykę podmiotowo a nie przedmiotowo!

Burrrn, 12x bo to najwyższa prędkość którą on prawidłowo oblicza i trzyma tempo. Od 16x potrafi się rozkręcić na właściwą prędkość dopiero po nagraniu 2/3 płyty - bez sensu. Nagrywałem 4x i było gorzej, a wytłumaczenie prawdopodobnie jest takie, że laser wtedy pracuje na mniejszej mocy, co powoduje większe pływanie (szum) strumienia świetlnego. Trzeba wyczaić ten kompromis między żyłowaniem mechaniki, a duszeniem lasera. Układy rezonansowe nie lubią pracować na małej amplitudzie, a do takich należy laser. Co do Burrrna jeszcze - przestaw w opcjach wypalania utworu i albumu Noise Shaping z Medium na Heavy. Taki zestaw ustawień dawał mi największe podobieństwo w odsłuchu do oryginalnej płyty z wytwórni, a próbowałem wszystkie możliwe. Używam Sony Supremas, bo nie wierzę w cudowność drogich CD-R. Moje car audio i CDek czytają te płyty bezbłędnie, a i problemów z nimi nie ma. Na pewno są lepsze od maxelli - te potrafią się spieprzyć podczas nagrywania, a nawet jak się uda, to dźwięk jakiś taki chudszy niż z Sony. Verbatim Pastell pewnie lepsze, ale mi to lotto. Samo wypolerowanie płyt nawet oryginalnych odpowiednim środkiem powoduje zmianę dźwięku, więc po co się przejmować "brzmieniem" nośnika? Sony mnie nie zawodzą i są tanie, więc kupuję w słoikach.

więc jest dobrze z Tobą ;] bo są tacy "melomani" co twierdzą że różnicy nie ma.... to są zazwyczaj ci co chwalą się gigabajtami na dysku.

a najlepiej kupować płyty oryginalne oczywiście ;] a nie używać substytutów. Traktujmy muzykę podmiotowo a nie przedmiotowo!

Oczywiscie oryginalne plytki to podstawa ;) A tu juz nawet czytalem na forum ze ludzie ipody pod lampe maja podlaczone ech... jakosc pewnie tragiczna no ale kazdy lubi cos innego ;)

Burrrn, 12x bo to najwyższa prędkość którą on prawidłowo oblicza i trzyma tempo. Od 16x potrafi się rozkręcić na właściwą prędkość dopiero po nagraniu 2/3 płyty - bez sensu. Nagrywałem 4x i było gorzej, a wytłumaczenie prawdopodobnie jest takie, że laser wtedy pracuje na mniejszej mocy, co powoduje większe pływanie (szum) strumienia świetlnego. Trzeba wyczaić ten kompromis między żyłowaniem mechaniki, a duszeniem lasera. Układy rezonansowe nie lubią pracować na małej amplitudzie, a do takich należy laser. Co do Burrrna jeszcze - przestaw w opcjach wypalania utworu i albumu Noise Shaping z Medium na Heavy. Taki zestaw ustawień dawał mi największe podobieństwo w odsłuchu do oryginalnej płyty z wytwórni, a próbowałem wszystkie możliwe. Używam Sony Supremas, bo nie wierzę w cudowność drogich CD-R. Moje car audio i CDek czytają te płyty bezbłędnie, a i problemów z nimi nie ma. Na pewno są lepsze od maxelli - te potrafią się spieprzyć podczas nagrywania, a nawet jak się uda, to dźwięk jakiś taki chudszy niż z Sony. Verbatim Pastell pewnie lepsze, ale mi to lotto. Samo wypolerowanie płyt nawet oryginalnych odpowiednim środkiem powoduje zmianę dźwięku, więc po co się przejmować "brzmieniem" nośnika? Sony mnie nie zawodzą i są tanie, więc kupuję w słoikach.

Dzieki juz przestawilem z Medium na Heavy :) jutro wypale plytke i zobacze czy bedzie grala lepiej czy uslysze roznice z ta nagrana na Medium ;)

Jeżeli ktoś chce mieć super kopie to polecam wypalać płyty na Plextorze PlexWriter Premium 2 - jeszcze jest do kupienia, na prawdę warto zainwestować. Płyty - JVC - tanie i bardzo dobrej jakości

Jeżeli ktoś chce mieć super kopie to polecam wypalać płyty na Plextorze PlexWriter Premium 2 - jeszcze jest do kupienia, na prawdę warto zainwestować. Płyty - JVC - tanie i bardzo dobrej jakości

Premum prawidłowo skonfigurowana na prędkości x8 lepiej pali płytki niż bardzo dobra studyjna HHB za 4'000zł podejrzewam że u Tascama DV-RA1000HD za 7'000zł nie jest tak różowo w tym drugim jest wkładany w Chinach przypadkowy napęd o długim czasie dostępu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ma ktoś namiary- gdzie jest jeszcze do kupieni? Używam co prawda tej nagrywarki, ale trzeba coś na przyszłość zakupić

Chyba tu jeszcze jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.