Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  86 członków

Copland Klub
IGNORED

Klub COPLAND

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Copland gra bardziej "marszowo", sterylnie, ale jest więcej szczegółów. <br />

Nie słyszałem 8 , ale 14 i 28" nie różniące się budową, poza dodaniem pilota do 28" to przede wszystkim właśnie czysta rożdzielcza średnica i góra pasma , nie mylić pojęcia z graniem jasnym.

Fajnie wyglądałby w tym zestawieniu cd Coplanda 266,

Tu bym uważał , bo Copland pokazuje natychmiast wszystko jak na tacy ,266 to analitycznie grające żródło , moze być kłopot.

Mocowo jest to samo?

Mocowo 8 60W , 14 / 28 74 W na kanał .

Czy CSA8 poradzi sobie wystarczająco z VA Mozart?

Myślę że poradzi , ale ja zabrał bym wzmacniacz do salonu i posłuchał kilku par kolumn , u mnie 14 napędza Chario 3 drogi ze spadkiem do 3,2Ohm bez problemu , posłuchaj swojego Coplanda z Chario.

bardzo dobrze wypowiada sie muda o Qed Ruby-ponoc hit cenowy.potem kolej na i/k

jesli kupisz Ruby,bede ciekaw wnioskow,o ile jest on takim killerem.Z 2giej strony,powinienes przy takich gratach sprobowac takze drozszych kabli

Jak jest za sterylnie, spróbuj może drugiego bieguna w stosunku do Qed, czyli używanych VDH CS-122. Wówczas cena będzie zbliżona do zaproponowanej przez Ciebie, średnica będzie na pewno ok a górę "stępi" skutecznie.

• 1 miesiąc później...

Witam

Od niedawna slucham Copland'a CSA 8 w połączeniu z Dali Evidence 470. Zestaw gra super w porównaniu do amplitunera Technics właściwie bez porównania :) Nie wiem jak mogłem wczesniej tyle wytrzymac z Technicsem... CD to Denon DCD 735.

Możecie podpowiedzieć jakie kable głośnikowe poprawią basy?

Na razie spięte mam na nie markowych kablach z miedzi OFC, których mam dwa rodzaje... "nowe" kupione w Castoramie do starego Technicsa i "stare" mające chyba już 20 lat. Okazuje się że te stare lepiej przenoszą basy w porównaniu do nowych, wiec chyba należę do tych co słyszą kable ;)

Myślałem o Melodice 4mm2 ? albo coś innego? Z używakami trochę problem bo przy obecnym ustawieniu sprzętu bliżej jednej z kolumn muszę mieć min 2x 4m kabla, a większość używek ma 2,5 - 3 m. Budżet to ok 400-500zł.

Witam.

Pożyczyłem od mike1973 jego CSA 14 żeby na kilku wzmacniaczach posłuchać kilku monitorów ( mieć skalę porównawczą ).

Po tych odsłuchach copland już do mike'a nie powrócił :-).

Przy okazji podpowiedź dla osób szukających monitorów do małych pomieszczeń ( blisko ściany ) w rozsądnej cenie.

Przesłuchałem osiem par i ostatecznie zostały Regi RS1.

Pozdrawiam

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Chario nie słuchałem.

Słuchałem u kolegi : ProAc studio 110, Dynaudio 52 ( modyfikacja Akkus ), B&W CM 5 i małe Ushery S520.

W salonie Q21 : Pylon Topaz Monitor, Indiana Line Diva 255, Xavian BonBonus, Rega RS1, ATC SCM7 oraz Dynki jako punkt odniesienia.

Do domu zabrałem Dynaudio i Regi bo ATC przekraczały znacznie mój budżet.

Ktoś powie że nie wybrałem najlepszych głośników, i prawie się z nim zgodzę.

Dlaczego prawie, bo trzeba pamiętać o małym pokoju gdzie głośniki stoją bardzo blisko tylnej ściany.

W dużym pokoju najlepiej zagrały : Dynki, ProAc, ATC i Regi z tym że w tych ostatnich było trochę mało niskiego basu.

Najmniej podobały mi się Indiany.

W moim pokoju Dynki się ugotowały z basem, za to Rega rozwinęła skrzydła.

Z Coplandem jak to powiedziała moja połowica " wszystko słychać ". Bas pięknie sprężysty i dość nisko schodzący, średnica neutralna, góra bardzo szczegółowa ale absolutnie nie męcząca. I to co najlepsze, szybkość, spójność, powietrze i przestrzeń :-).

Pozdro.

Baksik gratuluję udanych zakupów,a teraz konkretnie,kiedy ja tego wszystkiego będę mógł posłuchać,pozdrawiam serdecznie.

Czekam jeszcze na zamówioną szafkę bo na razie głośniki na taboretach stoją :-)

Jak wszystko stanie jak powinno to zapraszam.

Edytowane przez baksik

• 2 tygodnie później...
Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />ALe rydzu chyba wiesz że lampy w Coplandzie to nie przedwzmacniacz tylko bufor...<br />Pewnie dlatego różnice są niewielkie.<br />Pozdrawiam <br />

Jednak na tyle duże że wymiana Tesli na Siemensy jest słyszalna natychmiast.

Pozdrówko.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Ależ ja nie powiedziałem że nie ma zmian w brzmieniu. Wymień jeszcze kondensatory filtrujące na Mundorfa. Warto!<br />Pozdrawiam <br />

Oj mike , przecież ja wiem że nie napisałeś iż nie ma zmian.

Odniosłem się tylko do Twojego postu , iż zmiana jest na tyle duża że warto było spróbować. :)

Jak tylko mogę muszę sprawdzić , tak mam . :)

To co mnie drażniło lekko przy Teslach to jekieś zawoalowanie dżwieku / mgiełka , po zamianie ustąpiło , a i struny kontrabasu nabrały sprężystości / rozdzielczości , lubię ten instrument i czesto testuję , nie może być "buły".

Co do kondensatorów , nie chcę ingerować bo dzisiaj gra u mnie ,za kilka miesięcy może już u kogoś innego.

Korcą mnie od jakiegoś czasu wymiany , kupuje słucham i sprzedaje jak się znudzi. :)

Edit.

Może teraz pomyśleć nad zmianą kolumn ? :)

Pozdrówko.

Edytowane przez rydz
  • 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Od jakichś dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Coplanda 405A , czy któryś z kolegów mógłby polecić jakieś sympatyczne kabelki głośnikowe do tego modelu. Nie żeby obecne były złe ( dnm reson z czasów gdy miałem jeszcze arcama) ale po wyjściu z klubu Naima gdzie nie kombinowałem i grałem na naca 5 bogactwo rynkowej oferty mnie przytłoczyło : ). Nie znam wcześniejszych Coplandów i oczywiście idealnie by było gdyby wypowiedział się ktoś kto posiada podobny model, lub 405 tudzież generalnie lampę coplanda .

Baksik gra sobie z mojego byłego Coplanda, którego zawsze będę sobie chwalił. Co do cdeków Coplanda proponuję dużą wstrzemięźliwość z powodu małej dostępności napędów kół zębatych które po prostu się wycierają. Co do okablowania no cóż zawsze grałem z VDH wind 2. Nie polecę marek Audioqest i Mogami-krew z uszu.

Co do lamp, we wzmacniaczu posiadanym przez Baksika obecnie grają 12ax7 Mullarda. Zamieniły 6922 Electro Harmonix. Zmiana na pewno na lepsze.

Pozdrawiam wszystkich Coplandowców.

• 1 miesiąc później...

Jednak na tyle duże że wymiana Tesli na Siemensy jest słyszalna natychmiast.

Pozdrówko.

Cześć.

Na jaki konkretnie model lampy Siemensa wymieniłeś te Tesle ?

Czy potestowaeś inne lampy ?

Jak możesz to poopisuj trochę lampki które przesłuchałeś w Coplandzie.

Pozdro

Co do kondensatorów , nie chcę ingerować bo dzisiaj gra u mnie ,za kilka miesięcy może już u kogoś innego.

Ja wymieniłem główne kondensatory bo oryginalne miały już tylko połowę wartości.

Wstawiłem Nakamichi.

Sygnatura dźwięku się nie zmieniła ale wydaję mi się że poprawie uległa kontrola basu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na jaki konkretnie model lampy Siemensa wymieniłeś te Tesle ?

Siemensy E-88-cc zakupiłem od forumowego Kolegi " Masza "

Jak możesz to poopisuj trochę lampki które przesłuchałeś w Coplandzie.

Nic poza tym nie odsłuchiwałem , Siemensy zmieniły na tyle dżwięk że na razie nic nie szukam.

Pozdrówko.

• 2 miesiące później...

Witajcie Panowie,

Jestem posiadaczem CSA8 i po otwarciu go w dniu dzisiejszym okazało się, że mam z nim problem... Spuchnięte wszystkie 4 kondensatory 10000uF/50V. Przypuszczam, że ktoś z Was dokonywał już wymiany tych kondensatorów na nowe/inne czy to w CSA 8 czy też w CSA14. Te, które są wstawione u mnie to Nichicon LQ. Jakie kondy stosujecie/polecacie w tym miejscu? Dzięki za pomoc z góry.

Kahn

Muszę zapytać mike1973 bo to on mi kupował te kondy. Może ze zdjęcia coś odczytasz.

cb0f48672bad645522798c69cc2012ec.jpg

Edytowane przez baksik

• 3 tygodnie później...

Jak mówi stare powiedzenie... jak nie urok to sraczka...

Wymieniłem kondensatory, to zwalił się przełącznik/selektor źródła.

Czy wie ktoś gdzie można kupić zamiennik lub inny, pasujący do Coplanda CSA8, selektor?

Oryginalny był C&K RTA C30 112S AD 25S

Będę wdzięczny za pomoc...

• 4 tygodnie później...

Ok kupiłem,zobaczymy co to za cudenko :)Jak tam wyglada sprawa pre gramofonowego?Daje rade?Jakimi uzywanymi kolumnami mozna sie zainteresowac w kwocie do 5-6 tys?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.