Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coś dłubie

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie niestety nie udało się odłuchać Pulsów w kolorze dąb mleczny... Zaraz po ustawieniu ich w domu, gdy zabrałem się za podpinanie okablowania okleina kolumn w dzikim i natarczywym szale pogryzła się z kolorystyką mojej meblościanki. Gdyby na ratunek nie ruszyła moja żona skutki mogłyby się okazać tragicznie. Udało jej się odciągnąć lewą kolumnę, ja ratowałem resztki z okleiny meblościanki po prawej stronie. Nie wiem kto zaczął pierwszy Tonsil czy meblościanka, ale narazie stoją odseprowane. Tonsil tymczasowo w łazience, gdyż nie wykazywał agresji w kierunku jasnokremowych kafelek i białej kolorystyki armatury i pralki. Pstanowiliśmy, że kolumny pozostaną tam, aż do przyjazdu kuriera, który zabierze je spowrotem do sprzedawcy. Zastanawiam się czy po tej całej nieszcześliwej historii ryzykować wymianę na parę kolumn w okleinie wenge, czyli zgodną tonalnie z tą, którą pokryta jest moja meblościanka, czy może lepiej dać sobie spokój z ryzykownym Tonsilem. Narazie zająłem się szpachlowaniem wyryw w poszkodowanych meblach i wysłuchiwaniem w między czasie uwag od mojej żony o bezsensowym i ryzykownym zakupie sprzętu z internetu. Nie było audiofilskich uniesień, eksperymetowania z ustawieniami i akustyką pozostał strach i brak zaufania do produktów firmy Tonsil. NIE POLECAM!

a może wystarczy tylko przesunąć na bezpieczną odległość meblościankę i ewentualnie dodatkowo zmienić wystrój akwarium stającego bok, bo z tego co wiem często posiadacze tonsilow szczególnie zeusów mają też zamiłowania akwarystyczne, i dać jasne kable do natleniania bądź jakąś jasną skałkę hę?

nie wystarczy taki zabieg? mogły by pulsiaki z powodzeniem stać pomiędzy meblościanką akwarium a grzejnikiem tak mi się wydaje przynajmniej.

Focal + Naim

a może wystarczy tylko przesunąć na bezpieczną odległość meblościankę i ewentualnie dodatkowo zmienić wystrój akwarium stającego bok, bo z tego co wiem często posiadacze tonsilow szczególnie zeusów mają też zamiłowania akwarystyczne, i dać jasne kable do natleniania bądź jakąś jasną skałkę hę?

nie wystarczy taki zabieg? mogły by pulsiaki z powodzeniem stać pomiędzy meblościanką akwarium a grzejnikiem tak mi się wydaje przynajmniej.

Od czasu incydentu z Pulsami, pielęgnice w akwarium stały się bardzo agresywne. Przystawiałem do szyby akwarium mały kawałek okleiny dąb mleczny i o mały włos rozbiły by zębami ściankę akwarium. Meblościanki odsuwał też nie będę bo stoi tam od `78 i jakiekolwiek zmiany mogą przynieść pecha.

Od czasu incydentu z Pulsami, pielęgnice w akwarium stały się bardzo agresywne. Przystawiałem do szyby akwarium mały kawałek okleiny dąb mleczny i o mały włos rozbiły by zębami ściankę akwarium. Meblościanki odsuwał też nie będę bo stoi tam od `78 i jakiekolwiek zmiany mogą przynieść pecha.

prędzej pan kurz by miał coś do powiedzenia rocznik 78 to kawał dobrego dywanu może być pod spodem :) w sumie może jakaś pułapka basowy by i z tego była gdyby pulsiaki za mocno pompowały na dole :)

to już nie żarty, ponoć mocno się bronią sonicznie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

To sa dopiero żarty w tej opinii. Obroniły sie przed Paradigm Monitor v7 i Chario Cygnus :)

Paradigm Monitor v7 ma zupełnie inną koncepcję budowy i inne brzmienie dla innego klienta i innych upodobań. Co tu jest do bronienia??? To jak porównywać wyscigi żab z wyścigami koni.

Natomiast Chario Cygnus własnie nawet na wygład są ze trzy razy droższe od PULSE i za to się płaci.

Ze strony:

Zestaw głośnikowy Pulse

Przy projektowaniu nowego modelu kolumn Tonsil Pulse, wzięliśmy pod uwagę każdy detal, mający wpływ na końcową jakość dźwięku. Asymetryczne rozmieszczenie głośników wysokotonowych, pozwala na znaczną redukcję szkodliwych zjawisk dyfrakcyjnych, a pochylenie obudowy wyrównuje centra akustyczne. Głośniki nisko oraz wysokotonowe zastosowane w modelu Pulse, to specjalnie zmodyfikowane jednostki, o bardzo liniowej charakterystyce przetwarzania i niskich zniekształceniach harmonicznych, pozwalające na stosowanie łagodnej filtracji.

Podczas projektowania zwrotnicy, każdy jej wariant, poza niezbędnymi pomiarami był weryfikowany długimi sesjami odsłuchowymi. Końcowa zwrotnica w modelu Pulse, opiera się na prawdziwych filtrach pierwszego rzędu. Pozbawiony szeregowego rezystora głośnik wysokotonowy, może oddychać pełną piersią i ukazać każdy, nawet najmniejszy niuans zawarty w sygnale muzycznym.

Rewelacyjne zgranie fazowe, łagodnie filtrowanych głośników skutkuje niesamowitą, głęboką sceną dźwiękową z precyzyjnym rysunkiem efektów przestrzennych. Pulse potrafi świetnie oddać nastrojowy klimat jazzu oraz muzyki klasycznej, a jego elegancki i stylowy wygląd sprawia, że staje się prawdziwą ozdobą pomieszczenia odsłuchowego. Zarówno wykonanie na najwyższym poziomie, przy użyciu wyłącznie naturalnych fornirów, jak i rewelacyjne brzmienie sprawia, że Tonsil Pulse to prawdziwa okazja w swoim przedziale cenowym.

Dane techniczne

Impedancja 6 Ω

Pasmo przenoszenia 44 - 22 000 Hz

Efektywność 89dB

Wymiary [W x H x D] 190 x 960 x 250 mm

Waga kg

Głośnik niskotonowy GDN 17/50/6 F 4 Ω

Głośnik wysokotonowy GDWK 10/80/19 8 Ω

Dostępne kolory: Dąb Mleczny, Wenge, Czereśnia

Strasznie lekkie te kolumny, ale mi akurat wizualnie się podobają :)

A mnie średnio. Wygladaja jak produkt z Ikei. Takie proste, skromne i lekkie. Sugeruje że też będą do audiofilskiego plumkania czyli słuchający radia już sobie na nich nie pograją. Tylko skąd taka cena?

Co tp za gdybane, wystarczy posłuchać, zestawić z innymi paczkami o podobnych wymiarach i cenach np. Eposy, AE. Ludziska kupują jakieś wynalazki Made in china, lepiej aby świadomie wybierali coś z naszego świata.

Teraz większośc produktów gra na tyle dobrze żeby nie popsuć sprzedaży. A sukces odnoszą ci co dają dobrą cene do wartości postrzeganej, uniwersalnośc brzmienia i szacowną markę postrzeganą jako drogą za mniejsza cenę.Epos i AE to chiński badziew, ale zanim sie zbadziewił był luksusową angielska marką. Tonsil nigdy nie miał takiej renomy a na świecie jest nie znany. To marka dla Kowalskiego.

Z pierwszych realacji ludzi, którzy mieli okazje ich słuchać można wnioskowac że opis producenta jest trafny. Czyli nie będą te zestawy uniwersalne, tylko słabowite grajki do audiofilskiego plumkania na 20 watowym wzmacniaczu i "ciepłym" zabarwieniu - czyli kiepskim. Zobaczycie jak zaraz pojawią się posty nabywców PULSE szukających ciepłych wzmacniaczy i ciepłych kabli :)

Wszystko pięknie ale za cenę 2800 to nie bedzie atrakcja i tyle. Tylko jeden z wielu zbyt drogich zestawów głośnikowych na rynku, nieswiatowej marki z wątłą reklamą. A szkoda, bo cena można z niego zrobić rynkowy przebój.

No ale skoro nie znamy ceny (wiadomo tylko, że jest poniżej 2800zł), to z czego obniżać i na ile? Aukcją allegro bym się specjalnie nie sugerował. Wystawili taką cenę aby miec pewność, że sprzedadzą nie taniej niż w rzeczywistości będzie wysonić cena.

Siesty sobie poradziły bez specjalnej reklamy to i wróży to dobrze kolejnym nowościom Szkoda tylko, że nowy produkt Tonsilu tak bardzo psuje krew niektórym userom :-)

I tacy się znajdą, ale myślę, że wększość myśli zdroworozsądkowo i wie, że Tonsil miał kiepskie produkty, jak i bardzo dobre (wszystko w swej cenie). Czyli potrafi wybrać coś dla siebie jeśli gustuje w tym segmencie.

Jak dla mnie, dobry Tonsil zaczął się dopiero od serii Maestro, wczesniejsze serie grają zbliżenie do typowej obecnej chińszczyzny poniżej 1kzł (z wyjątkami dla Tonsila, niewartymi wspomnienia raczej).

Witam zeby nie otwierac nowego albo okopywac starego watku wrzucam cos moze ciekawego bardziej nie dostepnego dla fanow Tonsila tylko ta cena :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kompletnie zapomniałem o tych kolumnach, flagowy model, pięknie wykonany, noi teraz trudno dostępny z racji tego, że dawno zaprzestano produkcji. Brzmieniowo być może warty tej ceny, trudno okreslić skoro się nie słuchało, ale dla kolekcjonera, myślę, że jak najbardziej. Klocki dawnej Unitry nie takie ceny osiągają.

Kompletnie zapomniałem o tych kolumnach, flagowy model, pięknie wykonany, noi teraz trudno dostępny z racji tego, że dawno zaprzestano produkcji. Brzmieniowo być może warty tej ceny, trudno okreslić skoro się nie słuchało, ale dla kolekcjonera, myślę, że jak najbardziej. Klocki dawnej Unitry nie takie ceny osiągają.

Jeszcze 2-3 lata temu miewałem okazję posłuchać Tango 200, w sklepie, gdzie kupowałem raz po raz płyty CD.

Wyglądały faktycznie nieźle. Jak poważne głośniki. Choć wiadomo, nie każdemu świecący, czarny lakier odpowiada (różnie się kojarzy).

Niestety dźwięk, to było raczej dosadne cykanie na górze, i coś na basie. Średnicy jakoś nie stwierdziłem zbyt wiele. Ale to być może kwestia, ustawienia, a raczej podpięcia OCZYWIŚCIE pod zestaw Technicsa (może zastosowanej korekcji?). Czyli TOP z TOP-em! Jakżeby inaczej!

Pozdrawiam na Święta i Nowy ROK!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Classici były ładniejsze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Witam Serdecznie

Jako firma będąca m.in partnerem handlowym Tonsilu może 2 słowa odnośnie wykonania i możliwości brzmieniowych Pulse :-)

Tonsil kojarzył się zawsze(przynajmniej dotąd) z budżetowym segmentem rynku. Niektóre produkty jak np. Altus czy rugane prze Pana disco71 Scherzo były moim zdaniem dedykowane osobom poszukujacym kolumn do rozrywki/rocka.

Oferują na pewno sporo większą skalę i możliwości nagłośnienia imprezy domowej od praktycznie każdych "wyrafinowanych" audiofilskich monitorów :-)

Tak, że Pan Disco organizując domówkę zapewne przeprasza się ze "Scherzo z szafy" i przywraca je do łask zamiast "wytrawnych" monitorów, które w takich okolicznościach wypadłyby z orbit :-)

Konstrukcja typu Scherzo miała takie a nie inne załozenia, które widać gołym okiem (OK, może nie wszyscy widzą :-) - to że ktoś próbował coś tam robić świadczy o...niczym :-) ) i sam pomysł by uczynić z nich "audiofilsko" brzmiace zestawy uważam za niedorzeczny.

Nie sądzę, żeby przy projektowaniu Scherzo czy Altusa były ustalane założenia jak przy projekcie monitora BBC :-) - tu się w pełni zgadzamy. Producent nigdy czegoś podobnego nie sugerował. przynajmniej nie spotkałem się z taką "strategią'.

To tyle odnośnie tej części oferty, podkreślam - moim zdaniem.

Pulse.

Rzeczonego porównania z Chario, Paradigm i z tego co mi wiadomo monitorkami Blue Note niestety świadkiem nie byłem, wiec mogę zdać sie na opinię sprzedawców w sklepach, oraz osoby która osobiście testowała nowe kolumny Tonsilu w towarzystwie ww.

Generalnie żadne z ww kolumn pod wzgledem DŹWIEKOWYM nie górowały nad Pulse. Za to WSZYSTKIE były droższe, lub SPORO droższe :-) Pulse charkteryzowały się najlepsza przestrznią, palstyką i reprodukcją damskich wokali. Bas niepogrubiony, ładnie lokalizowany co było ewnementem w teście.

Wykonanie. Panowie, tą klase stolarki mozemy obejrzeć w naprawdę sporo droższych produktach sklepowych.

Naturalny fornir w 3 wariantach wykończnia, smukła elegancka sylwetka podyktowana z tego co wiem/widzę wzgledami czysto akustycznymi dla wyrównania centr akustycznych glośników. Prezentują się na tle prostopadłych skrzynek znakomicie a przy tym ponadczasowo i piszę to bez specjalnego marketingowego nadęcia.

Mam wrażenie że próbujecie "zjechać" produkt tylko po to by go zjechać (uwagę kieruję do osób wydajacych oceny bez zadawania sobie minimum trudu posłuchania/obejrzenia kolumn). Macie do tego pełne prawo, ale wyglada to niezbyt dobrze/miarodajnie.

To tyle uzupełnienia, zapewniam, że gdyby kolumny nie były bardziej niż interesujace nie podejmowalibyśmy tematu :-)

Selekcjonujemy ofertę bardzo ostrożnie.

Cenę nowych wyrobów Tonsilu można uznać za WYJĄTKOWO okazyjną. Z tego co mi wiadomo polityka firmy skupia się obecnie na oferowaniu świetnie dopracowanych produktów w konkurencyjnych (lub bardzo konkurencyjnych :-) ) cenach.

Pozdrawiam Światecznie i polecam spróbować.

PS. jako, ze bywam na Audiostereo sporadycznie na wszelkie pytania dotyczące zestawów Tonsil Pulse osobom zainteresowanym odpowiem/y :

[email protected]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nadal nie mamy ceny za Pulse ( a od tego bedzie bardzo wiele zależeć...)

Więć sam postanowiłem wycenic ten produkt :

głośniki ( wg cen Tonsilu w detalu ) 250 zł

obudowa z montażem ( materiał plus kompletacja jednostkowa ) 600 zł

zwrotnice 200 zł

inne ( kolce wyciszenie ) 100 zł

czyli razem mamy koszt w przypadku 1 kpl robionego nie seryjnie 1150 zł - jeżeli się myle poprawcie

W branży audio standardowa proporcja ceny CZĘŚCI do ceny na półce w sklepie to 20%. Reszta to koszty stałe funkcjonowania firmy, robocizna, serwis, reklama i marża dystrybutora i sklepu.

Myślę, że nie inaczej jest w przypadku bochenka chleba czy pary butów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A ja się cieszę że ta polska nazwa jeszcze żyje. Co prawda ze względu na cenę nie wróżę im popularności. Bo polacy mogą wydać sporo kasy na coś "zagranicznego", ale dużo mniej chętnie na coś polskiego - zagraniczne lepiej "pompuje ego". Zwłaszcza że nazwa Tonsil kojarzy się niestety z budżetówką - cena zaś tych kolumn już nie. A chińczycy naprawdę potrafią już robić porządne rzeczy...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam Serdecznie

Jako firma będąca m.in partnerem handlowym Tonsilu może 2 słowa odnośnie wykonania i możliwości brzmieniowych Pulse :-)

Tonsil kojarzył się zawsze(przynajmniej dotąd) z budżetowym segmentem rynku. Niektóre produkty jak np. Altus czy rugane prze Pana disco71 Scherzo były moim zdaniem dedykowane osobom poszukujacym kolumn do rozrywki/rocka.

Oferują na pewno sporo większą skalę i możliwości nagłośnienia imprezy domowej od praktycznie każdych "wyrafinowanych" audiofilskich monitorów :-)

Tak, że Pan Disco organizując domówkę zapewne przeprasza się ze "Scherzo z szafy" i przywraca je do łask zamiast "wytrawnych" monitorów, które w takich okolicznościach wypadłyby z orbit :-)

Konstrukcja typu Scherzo miała takie a nie inne załozenia, które widać gołym okiem (OK, może nie wszyscy widzą :-) - to że ktoś próbował coś tam robić świadczy o...niczym :-) ) i sam pomysł by uczynić z nich "audiofilsko" brzmiace zestawy uważam za niedorzeczny.

Nie sądzę, żeby przy projektowaniu Scherzo czy Altusa były ustalane założenia jak przy projekcie monitora BBC :-) - tu się w pełni zgadzamy. Producent nigdy czegoś podobnego nie sugerował. przynajmniej nie spotkałem się z taką "strategią'.

To tyle odnośnie tej części oferty, podkreślam - moim zdaniem.

Przede wszystkim więcej szacunku Cube Audio. Nie bardzo dbacie o klienta skoro w moim wątku z zapytaniem o Wasze produkty nikt nie raczył napisać ani jednego słowa. Przez wiele lat byłem zwolennikiem kolumn Tonsilu a wyleczyła mnie z tego bolesna rzeczywistość czyli realne porównanie z kolumnami konkurencji w podobnych przedziałach cenowych. Bardzo proszę nie łączyć mojego nicka z tzw. domówkami. Wyrosłem z nich kiedy Scherzo czy Barcaroli nie było jeszcze na rynku. Niestety kolumny te miały wielkie problemy z właściwą reprodukcją dźwięku w gatunkach muzyki do których ponoć były stworzone. Wycofana średnica, lejący się bas i ogromne problemy ze szczegółowością w górze pasma to były ich największe wady. Co mi z dużej ilości basu który leje się po 25-metrowym pokoju? Cytat: "Tak, że Pan Disco organizując domówkę zapewne przeprasza się ze "Scherzo z szafy" i przywraca je do łask zamiast "wytrawnych" monitorów, które w takich okolicznościach wypadłyby z orbit :-)" - to sformułowanie miało być zapewne zabawne jednak w sumie okazało się być żałosnym powtarzaniem utartych schematów myślowych nie świadczącym najlepiej o poziomie wiedzy osoby która je wygłasza. Jest na rynku mnóstwo monitorów które znakomicie radzą sobie z ilością basu przy muzyce pop & dance a przy tym bas jest wysokiej jakości w przeciwieństwie do Scherzo czy Barcaroli. Do tego dochodzi naturalna średnica i wysoka szczegółowość na górze. Scherzo miały być kolumnami uniwersalnymi ale coś nie wyszło i stały się nieco lepszymi Altusami. Mówi się trudno i Tonsil powinien wyciągnąć wnioski. Do nagłaśniania imprez o wiele lepiej nadają się np Zeusy no ale... Mogę tylko powiedzieć że sam kiedyś używałem aktywnych estradowych JBLi pod które podpinałem konsolę Soundcrafta z Denonami z serii DN-C.

discomaniac jak zwykle (tam gdzie jest temat o Tonsilu) wali nie na temat, jakby nie umiał czytać ze zrozumieniem...

Ocenia nowe, jeszcze niedostępne kolumny na podstawie swojego doświadczenia z Altusami, Scherzo i Barcarola.

Tonsil jest be bo Altusy, Scherzo i Barcarola... i w koło ta sama śpiewka - przecież teraz są Fiesty, Maestro i niedługo pojawią się Pulsy, których jeszcze nie słuchał ale już wie jak będą grały.

Discomaniak piszesz, że konstrukcje Tonsilu nie są konkurencyjne - no to wymień chociaż kilka lepszych, SERYJNYCH AKTUALNIE PRODUKOWANYCH podłogówek w REGULARNEJ(sugerowanej przez dystrybutora) cenie 1500-1700zł (czyli opadają DIY, jednostkowe wynalazki, promocje i wyprzedaże).

Może znasz się troszeczkę na hi-endach vintage, ale jeżeli chodzi o WSPÓŁCZESNĄ budżetówkę - jesteś rzadki jak włosy na dupie węża.

Trzeba się wreszcie przyznać (przynajmniej przed samym sobą), że w dziedzinie współczesnego audio nie jesteś żadnym guru, a w niektórych tematach z powodu swojego braku wiedzy i ignorancji często się ośmieszasz.

I tak pewnie zaraz napiszesz,że Altusy, Scherzo ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.