Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie wybrać kable IC

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o sugestie zwiazane z pytaniem jak w temacie, chciałbym w ramach życzen swiatecznych aby bylo dynamicznie, klarownie i z dosadnymi wokalami.

Na chwile obecna zastanawiam sie nad VdH(adekwatnie do kasy), nad Nordostem Blue Heven oraz Wyrewizard Spellbinder i ewentualnie nad OYAIDE PA-02.

Z gory dziekuje za wszelkie uwagi i sugestie, zyczac jednoczesnie Zdrowych i Wesolych Swiąt. Pozdrawiam, byłbym zapomniał, deklarowany budzet, to 450zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/75911-jakie-wybra%C4%87-kable-ic/

VdH w tej cenie to raczej ocieplony dzwiek, Spellbinder stosunkowo bezpieczny i neutralny, Blue Heaven w niektorych systemach moze dawac dzwiek zbyt jasny. Nie znam Twoich klockow wiec nie wiem jak to razem zagra. Blue Heaven ma fajna przestrzen ale jak pisalem moze byc ryzykowny.

Pozdrawiam!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Powiem szczerze, ze chodzi mi po głowie Spellbinder i znalazlem na niego całkiem fajna ofertę, za 330 zeta 1 m kawałki, zasadzalem sie na VdH The Integration ale w 80%, to podroba rodem z Chin. Myslalem tez o Acrolinkach i Ultralinkach, a moze Qed Silver Spilar?

Tego QED gdzies w ogloszeniach widzialem za troche ponad 300zl , ktoregos z najdrozszych QEDow sluchalem chyba wlasnie tego,ale niezbyt dlugo w kombincji Dali Helicon 300 MK2 i klockami Lyngdofra, zagralo to fajnie, ale te klocki podobno graja cieplo, ja tam ciepla nie slyszalem, gralo poprawnie, z drugiej strony wiem, ze QEDy potrafia rowniez rozjasnic dzwiek.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mimo wszystko jakos mi tak cos podpowiada zeby zainteresowac sie blizej tym Spellbinderem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze to jest to czego szukam?:)

Ewentualnie dac se spokoj i szukac Second'a lub First'a.

Jestem zdecydowany na Red Downa, ale za tą kasę nie mam co marzyć.

Ukryta Zawartość

Uważaj na Red Dawna. Mając Blue heavent będąc z niego bardzo zadowolonym (dynamika, świetny mocny i zebrany bas, wspaniała klarowna średnica) zamieniłem go na red dawna mając nadzieję, że będzie lepiej jak cena wskazuje. Nic podobnego - u mnie średnica była mocno wycofana, bas większy ale mniej punktowy (rozmyty), góra bogatsza. Ogólnie grał jak Heaven na steryach z wycofaną średnicą. Po miesiącu wróciłem do heaven.

• Użytkownicy+

Miałem Sonus Olivę na srebrnych bulletach, jest to przyzwoity kabel (porównywalny z Albedo blue, chociaż nieco inny). Jednak Ultralink audiophile, jest zdecydowanie lepszy i to jego polecam. Nordosty to nie moja bajka. Pomyślałbym o tym -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzę sugestie piszących wyżej:SO na bulletach to dobry drut,tym bardziej że swego czasu dość długo u mnie gościł w systemie z 506-ką.

Kabli Arka nie znam...ale to też chyba srebro;)

l'enfant sauvage

Mialem brac kabelek od Arka, z calym szacunkiem dla Niego(gorąco i świątecznie pozdrawiam) boje sie odrobine kabli No name jak rowniez pozniejszego problemu ewentualnej odsprzedazy.

• Użytkownicy+

Mam aktualnie wypożyczony kabel od Arka (chyba już zbyt długo :). Myślę, że jest zbliżony do Sonus Olivy, którego miałem poprzednio (ale nie w jednym czasie). Kable są fajne, nieco przyciemniają dźwięk, przeciwnie niż mówi stereotyp o srebrze. W moim systemie nieco lepiej wypadają Ultralinki, ale z czystym sumieniem mogę polecić kable Arka. Jeśli właściciel się zgodzi, to nawet w poniedziałek mogę je wysłać do Ciebie. Odsłuch nigdy nie zaszkodzi, a zawsze wiedza się poszerza.

Dzieki serdeczne za dobre serce:), jeszcze chwile pomysle i dam znac. Na chwile obecna w zwiazku z tym, ze nie stac mnie na Red Downa rozpatruje zakup

kabli Nordosta ENCHANTRESS lub DREAMCASTER. Z tego co przeczytalem w opiniach i testach warte sa zachodu.

• Użytkownicy+

Dzieki serdeczne za dobre serce:), jeszcze chwile pomysle i dam znac. Na chwile obecna w zwiazku z tym, ze nie stac mnie na Red Downa rozpatruje zakup

kabli Nordosta ENCHANTRESS lub DREAMCASTER. Z tego co przeczytalem w opiniach i testach warte sa zachodu.

Nordosty (znane mi) są jasne i nie podobają inne ich mi się cechy. Jednak przyznaje, że testowałem je dawno i mogę się mylić. Zanim coś kupisz, WYPOŻYCZ i posłuchaj! Ultralinka i srebro Arka, lub Sonus Olivy, ew. Albedo ja bym brał obowiązkowo do odsłuchu.

Jest jeszcze inna opcja, Tara labs. Testowałem droższe kable tej firmy i są one znakomite. Nie wiem niestety jaką część jakości, mają niższe modele. Jeżeli zostaje proporcjonalnie tyle ile powinno, to brałbym je pod uwagę. Wypożyczyć zawsze warto.

Oświecilo mnie!:), po drodze do pracy przejezdzam obok Polpaku a oni sa dystrybutorem Ultralinka i chyba daloby sie cos wypożyczyć.

Z ich oferty intryguje mnie ULTRALINK AUDIOPHILE MKII. Jesli bralbym sreberko od Arka, to ustalilem z nim wstepnie, ze bedzie na wtykach Neutrik Profi.

Aha i jeszcze na Allegro dojrzałem ULTRALINK ULTIMA MK II, moze tez byc godny uwagi.

• Użytkownicy+

Oświecilo mnie!:), po drodze do pracy przejezdzam obok Polpaku a oni sa dystrybutorem Ultralinka i chyba daloby sie cos wypożyczyć.

Z ich oferty intryguje mnie ULTRALINK AUDIOPHILE MKII. Jesli bralbym sreberko od Arka, to ustalilem z nim wstepnie, ze bedzie na wtykach Neutrik Profi.

Aha i jeszcze na Allegro dojrzałem ULTRALINK ULTIMA MK II, moze tez byc godny uwagi.

Mówię o Audiophile MKII, tego drugiego nie znam.

Witam, wracam ponownie do tematu. Wciaz analizuje temat i zawezam, choroba wie a moze poszerzam krag kabli wartych zainteresowania(oczywiscie w odniesieniu do moich klockow). Jesli chodzi o Nordosta, to w gre wchodzi tylko ENCHANTRESS. Duzo dobrego czytalem o kablach Acrolinka lecz nie wiem, ktorymi modelami nalezy sie zainteresowac, Pod uwage biore Ultralinka Audiophile MkII oraz Ultralink Ultima MkII ze wskazaniem na Audiofile(tak przynajmniej wynika z recenzji. Zainteresowal mnie rowniez dosc mocno

OYAIDE PA-02, podobno swietny IC. Jeszcze raz serdeczna prosba o wszelkie sugestie i podpowiedzi w zakresie wymienionych kabelkow. Dzieki i pozdrawiam

Tani kabel z przewodnikiem ze srebra nie da pełnego i fizjologicznego środka. Kup kabel z miedzi. Nordost ma otwarty dźwięk i trochę przyśpieszy tańszą elektronikę. Jeśli nie chcesz wtopić, to pożycz po koleżeńsku od kogoś lub ze sklepu zanim kupisz. Zapewne chcesz poprawić wady tego, co masz teraz, więc w ciemno, to loteria, bo wada może się pogłębić. Jeśli chcesz ciepły środek, to zapomnij o srebrze za 450 zł.

Nordost Enchantress, jest fajny, jest to stosunkow nowa seria i nie jset abslolunie jasny, testowalem go z neutralnym tranzystorm i jest bardzo fajny, znacznie lepeiej sie sprawdzl niz Red Dawn ktory byl poprostu za jasny, podobnie pewnie by bylo z Blue Heaven, tak jak pisze Palton, dawne Nordosty byly czesto jesne, dodoalbym jeszcze Solar Wind ktorego ABSOLUTNIE NIE POLECAM! Enchantress o taki malo ryzykowny przewod, z dobra przestrzenia, i resza pasma, nic mu nie brakuje. Daje bardzo przyjemny dzwiek, nie tak holograficzny jk Red Dawn ale pelniejszy,ogolnie nowa linia Nordotow jest bardzo fajna i ze starsza laczy ja jedynie ksztalt glosnikowcow i szybkosc, przestrzen, microdyamika oraz swietna gora, pozatym oferuja znacznie lepszy bas i srodek, poprostu sa daja znacznie lepiej wywazony dzwiek!

Tani kabel z przewodnikiem ze srebra nie da pełnego i fizjologicznego środka. Kup kabel z miedzi. Nordost ma otwarty dźwięk i trochę przyśpieszy tańszą elektronikę. Jeśli nie chcesz wtopić, to pożycz po koleżeńsku od kogoś lub ze sklepu zanim kupisz. Zapewne chcesz poprawić wady tego, co masz teraz, więc w ciemno, to loteria, bo wada może się pogłębić. Jeśli chcesz ciepły środek, to zapomnij o srebrze za 450 zł.

Nie chodzi o jakiekolwiek zamaskowanie czegokolwiek w moim systemie, bo tu nie ma co maskowac. Po prostu niedawno kupilem urzadzenia oraz glosniki, na konekt nie starczyło kasy. Klocki zapiete sa Bandridge'm za 50 zeta, ot i cala filozofia. Konekt ma byc neutralny, a jednoczesnie taki, ktory nie wyszczupli brzmienia(nawet moze dodac masy) i nie ograniczy dynamiki.

Witam

Wybor, ale tylko czysto teoretyczny padl na kabel z miedzi monokrystalicznej Oyaide PA-02. Wiem, ze ile osob tyle opnii, ale jestem ciekawy

wszelkich uwag tych, ktorzy mieli z nim do czynienia. Pozdrawiam

Zakup zrobiony:http://allegro.pl/oyaide-pa-02-i1382695804.html

Zobaczymy jak zagra:)

Pozdrawiam

Kable idealne do nieco 'narowistych' tranzystorów i systemów potrzebujących barwy i brzmienia analogowego.
Znaczy się zamulacze spłaszczające m.in. dynamikę?

Znaczy się zamulacze spłaszczające m.in. dynamikę?

Chyba nie do końca jest jak przypuszczasz, podaje z ciekawosci opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.