Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe z ocieploną średnicą?

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Moje VA Mozart Grand mają dwa głośniki średnio-niskotonowe o średnicy 14 cm a na niedobór basów nie narzekam - a nawet czasem odwrotnie.

Do Założyciela wątku. Poszukaj Vienna Acoustics Bach. Zakup na lata.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jednak każdy inaczej pojmuje słowa, bo co jak co, ale na podstawie swoich doświadczeń z nacinanymi revelatorami nie nazwałbym ich ciepło grającymi,raczej wymagają takowej elektroniki, aby zrównoważyć swoją, hmmm... suchość dźwięku?

pzdr

Też tak myślę.Kolumny na Revelatorach ,które słuchałem grały szorstko,wręcz dosadnie z bardzo dobrym basem i dynamiką.Iluminatory-tak,ale to już zupełnie inne pieniądze.

• Użytkownicy+

Jeśli kolumny na SS są jeszcze za suche, to pozostają Dynaudio i Vienny.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -tutaj też potrzebny mocny piec ...

Też tak myślę.Kolumny na Revelatorach ,które słuchałem grały szorstko,wręcz dosadnie z bardzo dobrym basem i dynamiką.Iluminatory-tak,ale to już zupełnie inne pieniądze.

Znam doskonale min. ESA Furioso, basu jest dużo, ale problem z jego kontrolą. Średnica ciepła i lekko wycofana góra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>>Ty wydaje mi sie chlapnales o tych Harlechach i wycofujesz sie rakiem. Nie ma o co kruszyc kopii, ale zapewniam Cie ze bas z tych kolumn jest dobrej jakosci. tyle w temacie. <<<<

Jasne, nie ma co się kłócić, jedni lubia "bas" z 13cm wooferków a inni z 25cm. Każdy ma swoją ulubioną szkołę grania.Ja jednak wiem,że w pewnych aspektach fizyki nie oszukasz:).Pozdrawiam

Jeśli kolumny na SS są jeszcze za suche, to pozostają Dynaudio i Vienny.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -tutaj też potrzebny mocny piec ...

Znam doskonale min. ESA Furioso, basu jest dużo, ale problem z jego kontrolą. Średnica ciepła i lekko wycofana góra.

Dynaudio Contour za takie pieniądze to może być to,ale potrzebują conajmniej integry Krella.Czasem sprawdzają się nieoczekiwane połączenia,więc z Rotelem może warto spróbować.W każdym bądż razie kolumny warte posłuchania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dynaudio Contour za takie pieniądze to może być to,ale potrzebują conajmniej integry Krella.Czasem sprawdzają się nieoczekiwane połączenia,więc z Rotelem może warto spróbować.W każdym bądż razie kolumny warte posłuchania.

Dynaudio sa trudne do poprawnego napedzenia, i jest to raczej potwierdzone - lampa 70W+ albo stare Krelle KSA najlepiej. Moze jakies male Sonus Faber jesli uzywane wchodza w gre - choc osobiscie uwazam ze nizsze modele SF sa zbyt cieple kosztem rozdzielczosci.

Castle graja dzwiekiem ktorego szukasz ale dla mnie zawsze brakowalo tego czegos, zeby je polubic.

Nie jestem fanem Scan Speaka Revelatora na dole.

Jeśli nie rajcuje Cię zabawa w DIY, a chcesz mieć ciepły, ale wysokiej klasy dżwięk to polecam Xentie polskiej manufaktury Studio 16 hertz. Metalowa kopułka rodem z omawianych tu Castli Harlech s1 plus dużo lepszy bas - nowe i zmieścisz się w budżecie.

Jeśli nie rajcuje Cię zabawa w DIY, a chcesz mieć ciepły, ale wysokiej klasy dżwięk to polecam Xentie polskiej manufaktury Studio 16 hertz. Metalowa kopułka rodem z omawianych tu Castli Harlech s1 plus dużo lepszy bas - nowe i zmieścisz się w budżecie.

Oooo, ciekawe. Tylko odnosnie basu, to nie schodza tak nisko jak owe krytykowane tu Harlechy s1 (katalogowo 40Hz, zmierzylem u siebie i graja od 30Hz). Xentia to tez dwudrozna konstrukcja, nie wiem jakie woofery tam siedza i nie sluchalem tych kolumn, wiec nie chce sie czepiac, ale mimo wszystko trzeba posluchac, bo moze sie okazac, ze basu maja duzo ze wzgledu na jego podbicie/wyeksponowanie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Pisząc o lepszym basie miałem na myśli jego jakość a nie to jak nisko schodzi. Dla mnie ta cecha jest ważniejsza,a z racji nowszych typów głośników ( takie jak w AP Spark 3)nie ma tu zdziwienia. Najważniejsze, że potrafią zaprezentować muzykę a nie tylko dżwięki, zresztą podobnie jak harlechy s1

Skopio, rozumiem, ze dobrze znasz harlechy i charakterystyke basu z nich. Napisz wiec z laski swojej w jakich aspektach basowych owe Xenia prezentuja ow 'duzo lepszy bas'? Z gory dzieki.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.