Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  145 członków

PMC Klub Kolumn
IGNORED

Klub miłośników kolumn PMC

Gość Wireless

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, shiver07 napisał:

Słyszałeś połączenie pmc z helem

Szczerze...nie pamietam. Hegli sluchalem, ale czy dokladnie takiego polaczenia...chyba nie. 

Wieza STEREO Technics :)

Jak by ktoś szukał okazji to trzeba się spieszyć. Cena -50% !!! https://www.q21.pl/pmc-twenty5-24-orzech.html

Edytowane przez dlmtb
33 minuty temu, dlmtb napisał:

Jak by ktoś szukał okazji to trzeba się spieszyć. Cena -50% !!! https://www.q21.pl/pmc-twenty5-24-orzech.html

No fajna promocja!!!

Witam wszystkich klubowiczów ?

Jeszcze nie posiadacz ale mocno rozważam zakup PMC 5.24. I tu rodzi się pytanie czy mają szansę zagrać z lampą?
Z tego co widzę w postach, kolumny są bardzo wymagające ?

Posiadam Primalune Proloque Premium na lampach KT 120. 

15 minut temu, Bonku5 napisał:

Witam wszystkich klubowiczów ?

Jeszcze nie posiadacz ale mocno rozważam zakup PMC 5.24. I tu rodzi się pytanie czy mają szansę zagrać z lampą?
Z tego co widzę w postach, kolumny są bardzo wymagające ?

Posiadam Primalune Proloque Premium na lampach KT 120. 

Jest szansa. KT 120 to będzie parę solidnych watów. Swego czasu swoje 24-ki łączyłem że wzmacniaczem na KT88 i jakoś to grało.

16 minut temu, Bonku5 napisał:

Jakoś to na pewno zagra bardziej pytanie czy lampa z PMC to strata czasu, żeby wyciągnąć z kolumny jej walory?

Na KT120 będzie to pewnie ok 45 Wat. 

Moje PMC łączyłem z dwiema lampami pierwsza to Mingda 368 BSE na łamach KT88 i Line Magnetic LM-518ia na triodach 845. O ile Mingda dawał radę ruszyć linię transmisyjną to resztą pasma nie prezentowała się jakoś wybitnie. Jeżeli chodzi o Line Magnetic który miał 22W to bas był zupełną porażką ale za to reszta pasma cudowna. Teraz gram na Marantz-u PM 14s1 SE i moimi zdaniem jest optymalnie. Swietna kontrola basu doskonałe średnie i piękna czysta krystaliczna i nie męcząca góra. Te kolumny a szczególnie ich TL wymagają watów inaczej basu nie będzie. No ale jak je wysterujesz to już innych niż będziesz szukał. ? 

Edytowane przez dlmtb

Grałem PMC 25.26 na amerykańskiej lampie Rogue Cronus Magnum. 100W na kanał przy 4x KT120 daje tym kolumnom porządnego Kopa. Jest drive i wypełnienie.. - Hegel H300 H360 mogły by się Uczyć. 
Rok temu nowe 25.26 w orzechu kupiłem za 25k we wrocłwskim MDB. W katowickim chyba MegaHz sprzedaliby jeszcze taniej (tak wynikało z rozmowy tel) 

Edytowane przez Niepokorny
4 godziny temu, dlmtb napisał:

Moje PMC łączyłem z dwiema lampami pierwsza to Mingda 368 BSE na łamach KT88 i Line Magnetic LM-518ia na triodach 845. O ile Mingda dawał radę ruszyć linię transmisyjną to resztą pasma nie prezentowała się jakoś wybitnie. Jeżeli chodzi o Line Magnetic który miał 22W to bas był zupełną porażką ale za to reszta pasma cudowna. Teraz gram na Marantz-u PM 14s1 SE i moimi zdaniem jest optymalnie. Swietna kontrola basu doskonałe średnie i piękna czysta krystaliczna i nie męcząca góra. Te kolumny a szczególnie ich TL wymagają watów inaczej basu nie będzie. No ale jak je wysterujesz to już innych niż będziesz szukał. ? 

Czyli wychodzi na to, że nie ma sensu próbować z lampą?

5 minut temu, Bonku5 napisał:

Czyli wychodzi na to, że nie ma sensu próbować z lampą?

Nie koniecznie. KT120 to jednak trochę prondu daje więc powinien ruszyć TL. O resztę pasma się nie martw. Tu kolumny zagrają to co poda im twój wzmacniacz.

W dniu 22.11.2020 o 16:56, Niepokorny napisał:

Jak najbardziej jest sens. 
Byleby to była Mocna lampa. ?

Słowo klucz, mocna lampa, tylko jaka to "mocna" ?

45W jest ok? Lampy KT120

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.11.2020 o 15:10, Niepokorny napisał:

Okolice 100W na kanał w lampie to jak kilkaset z tranzystora..

Proszę takich bzdur nie pisać, ktoś niezorientowany wejdzie i będzie taką głupotę przekazywał dalej.

• 1 miesiąc później...
4 minuty temu, Gambetti napisał:

Cześć,

Wybieram się na odsłuch Moon Ace + PMC Twenty.23. Ma to w ogóle sens w docelowym salonie 30m2?

23-jki to może być dla nich trochę za duża kubatura. Ja mam 24-ki i dają radę w 30-40m2.

Dokładnie, 23 widziałbym raczej w pomieszczeniach do 25mkw ale wszystko zależy od preferencji. Brzmieniowo może być fajnie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

41 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Dokładnie, 23 widziałbym raczej w pomieszczeniach do 25mkw ale wszystko zależy od preferencji. Brzmieniowo może być fajnie.

Pozdrawiam,

Michał

Dziękuję za odpowiedź. Jak wypada według Was porównanie z Opera Seconda SE - to mój drugi typ u też chcę posłuchać ich z Moonem.

4 minuty temu, Gambetti napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Jak wypada według Was porównanie z Opera Seconda SE - to mój drugi typ u też chcę posłuchać ich z Moonem.

Opera Seconda SE to duża kolumna, pod względem dopasowania do pomieszczenia jest jak najbardziej ok. Opery zagrają cieplej, bardziej analogowo, mocniej zaakcentują środek i dół pasma. PMC będą grały szybciej, bas będzie bardziej naturalny, będzie trochę więcej góry. Klasowo to trochę inne kolumny, również barwowo kompletnie się różnią. Sam Moon w mojej ocenie również gra trochę ciemniej więc wszystko zależy od Twoich preferencji. Koniecznie posłuchaj ?

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

27 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Opera Seconda SE to duża kolumna, pod względem dopasowania do pomieszczenia jest jak najbardziej ok. Opery zagrają cieplej, bardziej analogowo, mocniej zaakcentują środek i dół pasma. PMC będą grały szybciej, bas będzie bardziej naturalny, będzie trochę więcej góry. Klasowo to trochę inne kolumny, również barwowo kompletnie się różnią. Sam Moon w mojej ocenie również gra trochę ciemniej więc wszystko zależy od Twoich preferencji. Koniecznie posłuchaj ?

Pozdrawiam,

Michał

O tak, PMC to inna liga. Te dwa modele trafiły do finałowego odsłuchu właśnie dlatego, że spodziewam się krańcowo różnych wrażeń odsłuchowych. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.02.2021 o 13:54, Gambetti napisał:

Cześć,

Wybieram się na odsłuch Moon Ace + PMC Twenty.23. Ma to w ogóle sens w docelowym salonie 30m2?

Chyba Cię zmartwię. Dwie rzeczy.

Dla mnie 23-tki to maksymalnie do 20m2, lepiej rozglądać się za 24 lub 26.

Druga sprawa. Nie wiem jak gra ten model Moona. Mam zestaw 390/330 i niestety podkreśla to co w Pmc nie może być podkreślone, czyli góra, a do tego będzie brakowało dociążenia.

21 minut temu, marek s napisał:

Druga sprawa. Nie wiem jak gra ten model Moona. Mam zestaw 390/330 i niestety podkreśla to co w Pmc nie może być podkreślone, czyli góra, a do tego będzie brakowało dociążenia.

Zgadzam sie calkowicie co do powierzchni. Minimum 24. Bardziej by sie sprawdzily 22 a nizeli 23.

28 minut temu, marek s napisał:

Dzięki za odpowiedź. Ace gra dość ciemno. Są chyba dwie drogi, albo pójść z kolumnami w podobną charakterystykę (tu np. Opera Seconda) albo coś jaśniejszego... Audiovector SR3, Elac Vela FS407 lub właśnie PMC.

48 minut temu, Gambetti napisał:

Dzięki za odpowiedź. Ace gra dość ciemno. Są chyba dwie drogi, albo pójść z kolumnami w podobną charakterystykę (tu np. Opera Seconda) albo coś jaśniejszego... Audiovector SR3, Elac Vela FS407 lub właśnie PMC.

Ja poszedłem w Vele. Tu już charakterystyka Moona pasuje jak najbardziej.

Tak jak pisałem słuchałem 330A, a nie Ace. Dla mnie ten Moon to neutralne granie. Do Pmc polecam coś cieplejszego z dociążeniem i mniej dobitną górą.

6 minut temu, Adikila napisał:

W gre wchodzi tylko Moon? Nic innego nie bierzesz pod uwagę?

Moona Ace już mam. Zostanie u mnie na dłużej,  dlatego z uwagą dobieram kolumny nie spiesząc się. 

15 godzin temu, Gambetti napisał:

Moona Ace już mam. Zostanie u mnie na dłużej,  dlatego z uwagą dobieram kolumny nie spiesząc się. 

Szukaj czegoś łatwego do wysterowania. I Elac i PMC potrzebują dużo mocy inaczej będzie słaba kontrola. 

Witam - czytając powyżej ktoś sugerował Audiovector .  Z doświadczenia potwierdzam ich łatwość wysterowania i bardzo dobre prezentowanie muzyki. W moim przypadku 23ki  odpadły w bezpośrednim odsłuchu porównawczym z AV Mi3. Jedynie dolne zakresy w PMC były bardzo ciekawe i inaczej pokazane, reszta AV na plus. Co co wystrowania - 10 W chiński lampowy wzmacniacz robił z AV piękną robotę 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.