Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

pcb mojego daca 4x ad1955 którego niedługo będę uruchamiał.

też już wątpiłem. Ale fajnie, że się jednak udało.

Podnieś trochę kulisy. Jaki odbiornik, czy jest procek? Jestem bardzo ciekaw.

Troche z innej beczki w watku 350 chlopaki zajęci są zbiorowym zamówieniem na p-4100 itp. Ale wyszła propozycja żeby dorobić sterownik wskaźników wychyłowych na nieszczęście temat narazie umarł.

Co wy na to ? Może jest jakiś sprawdzony układ który by się nadawal do tego celu?

tomek0104

Tak to jest ten sama pcb co w 406 ale poprawiony jest sofstart

Czy na TA7318 ? ,tylko gdzie go dorwać -takiego co by działał

Edytowane przez wieslawa
  • 2 tygodnie później...

Witam

Czy jest szansa kupienia PCB do E-550 bez żadnych błędów wraz z parowanymi tranzystorami no i PCB protektora ?

Może jakieś grupowe zamówienie na PCB ?

• 3 tygodnie później...

Witam

Czy jest szansa kupienia PCB do E-550 bez żadnych błędów wraz z parowanymi tranzystorami no i PCB protektora ?

Może jakieś grupowe zamówienie na PCB ?

Podpinam sie pod pytanie.

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Pozwólcie, że się pochwalę swoim klocem:) Projekt praktycznie na ukończeniu. Pozostało powiercić otwory w tylnym panelu i można grać. Może za jakiś tydzień będę mógł coś napisać w temacie dźwięku.

Trochę danych:

- prąd spoczynkowy ustawiony na jakieś 480mA (68mV) w punkcie pomiarowym

- temperatura radiatorów w granicach 43 stopni Celsjusza

- DC offset na wyjściu poniżej 1mV

- obudowa Modushop 5U 300mm

- transformator 700VA,

- 2x47000uF.

Kilka zdjęć z placu boju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33724-0-26502600-1365944559_thumb.jpg

post-33724-0-30348000-1365944571_thumb.jpg post-33724-0-61264500-1365944588_thumb.jpg

post-33724-0-39049100-1365944845_thumb.jpg post-33724-0-89047200-1365944856_thumb.jpg

Komu z Was udało się doprowadzić konstrukcję do końca?

Pozdrawiam

Rafał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez avs

Bardzo ładnie to zaczyna wyglądać.Tylko pozazdrościć ukończenia projektu. Moje płytki leżą jeszcze w szufladzie i po mału kompletuje reszte gratów.

Powiedz coś wiecej o projekcie.Czy jest wykonany zgodnie z orginałem? Jakich komponetów uzyłeś? Jeżeli zdradziłbyś koszty byłbym bardzo wdzięczny, ile kosztowały cie elementy i trafo.

Jestem bardzo ciekaw jak to gra... z niecierpliwością przebieram juz nogami ale czas i finanse nie pozwalają na tak szybki progres.

Edytowane przez woyteksirocki

Hej.

Płytki miałem od Tomka, więc wymagały drobnych przeróbek, jednak końcówka wykonana w całości zgodnie z oryginałem. Starałem się nawet użyć takich samych kondensatorów (np. Nippon LXY, Nichicon VR). Tranzystory udało mi się zdobyć z zamówień grupowych + HFO. Wszystkie podobierane z uwzględnieniem punktów pracy.

Co do kosztów, to na pewno nie były małe. Cyba nawet nie chcę liczyć. Myślę, że całość kosztowała mnie to jakieś 2500 - 3000PLN. Transformator został wykonany na zamówienie przez gościa z Bochni. Kilka razy ludzie wieszali na nim koty, ale ja nigdy się nie zawiodłem. Wielkie i ciężkie jak co najmniej 1kVA z toroidów. Dodatkowo w 100% bezgłośne i oczywiście nic a nic się nie grzeje. Ceny dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie więcej niż 350 PLN.

Witam ponownie.

Wydaje mi się, że powinienem odwołać wszystkie dobre słowa jakie napisałem pod adresem firmy nawijającej transformatory z Bochni. Z głośników lekki przydźwięk sieciowy. Myślałem, że może jakaś pętla masy mi się zrobiła, ale nie. Po zbliżeniu ucha to transformatora na odległość jakichś 20-30 cm dokładnie słuchać buczenie. Wcześniej tego nie słyszałem, bo przy mniejszym prądzie spoczynkowym buczenie jest o wiele mniejsze.

Powiedzcie, czy z takim trafem można coś jeszcze zrobić? Czy po prostu do kosza?

Edytowane przez avs

Można wsadzić w obudowę i zalać.Jak sam nie masz możliwości to może w toroidach by to zrobili.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam.

Przez weekend udało mi się trochę posiedzieć nad wzmacniaczem. Chciałem rozwiać wszystkie wątpliwości i mieć 100% pewność, że powodem brumu jest felerny transformator.

Oto jakie próby przeprowadziłem:

1. Wymiana kondensatorów w zasilaczu - brak zmiejszenia się brumu w głosnikach oraz transformatora.

2. Odsunięcie płytek od trafa - mniejszy brum w głośnikach; brum transformatora bez zmian.

3. Zbocznikowanie diod w mostkach prostowniczych kondensatorami poliestrowymi - bez zmian.

4. Zastosowanie układu filtrującego składową stałą (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - minimalne zmiejszenie brumu

5. Zmniejszenie prądu spoczynkowego w końcówkach (zmniejszenie obciążenia trafa) - zmniejszenie się brumu transformatora i przydźwięku w głośnikach.

6. Najciekawsze: zmniejszyłem prądy spoczynkowe w dwóch końcówkach do kilku mA (trafo prawie bezgłośne oraz brak brumu w głośnikach). Następnie podłączyłem głośnik tylko do jednej końcówki a w drugiej zacząłem zwiększać prąd spoczynkowy. W głośniku znowu pojawił się przydźwięk. Chciałem w ten sposób wyeliminować problemy z końcówkami.

Dodam, że trafo jest w wykonaniu "audio" i ma jakiś ekran, pętli mas na 100% nie mam oraz wszystkie próby przeprowadzałem z wejściem zwartym do masy. W samym transformatorze moją uwagę zwrócił fakt, że uzwojenia o największej mocy nawinięte są z podwójnego drutu. Jest to normalna praktyka?

Mój wniosek z przeprowadzonych "doświadczeń" jest jeden - beznadziejny transformator. Również Tomek jakiś czas temu pisał, że wymiana trafa z Cyfrotexu na toroidy rozwiązała problem z brumem w P7100.

Może ktoś bardziej doświadczony potwierdzić moje przypuszczenia, że felerny transformator i jego brumienie jest/może być powodem brumu w głośnikach?

Pozdrawiam

Zdjęcia trafa:

post-33724-0-30024700-1366572001_thumb.jpg post-33724-0-56095000-1366572010_thumb.jpg

Edit:

Zasilacz mam zbudowany na dwóch postach prostowniczych. Coś jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Diagram 3).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez avs

Tomek w wątku o 7100 pisał o tym, że to wina tylko i wyłącznie transformatorów tej firmy.

Nawet Jaskiniowiec stwierdził po wymiarach rdzenia że może przenieść moc o połowę mniejszą niż zadeklarowana.

Co do podwójnego drutu to nie ma znaczenia, pod warunkiem że jest dobrze nawinięte, inaczej jeżeli występuje różnica napięć każdego z drutu to trafo się będzie niepotrzebnie nagrzewać.

Wiem że Tomek miał problemy z tymi trafami. Jeżeli jednak chodzi o moc trafa, to nawet jakby miało 350W to i tak bez problemu powinno wystarczyć. Tak czy siak wydaje mi się, że będę musiał nabyć inne trafo.

Witam jeżeli e-550 brumu w głośnikach trzeba wywalić całkowicie zworę od mass, i podać dodatkowo masę na samo wejście lub gniazdo rca . wszystkie masy włącznie z przewodami głośnikowymi dać w jednym punkcie .W p-7100 dodatkową przyczyną brumu był błąd masy załączam zdjęcia . Ta operacja dużo pomaga w p-7100

Ukryta Zawartość

post-22716-0-29226400-1366628405_thumb.jpg

post-22716-0-09167300-1366628413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Panowie tak zachwalacie toroidy ale mam wrażenie, że i oni zaliczyli niejedną wpadkę. Choć faktycznie chyba to najlepsza opcja z dostępnych na rynku.

Kiedyś dobre opini miał też Trafber

może by warto było sprawdzić?

Trafo od Trafbera miałem w RudiClonie (dalej mam, bo Rudi na pewno kiedyś u mnie zagra:)). Ale malutkie bo tylko 30VA. Wykonane profesjonalne. Wysłałem kilka dni temu do Trafbera maila z prośbą o wycenę trafa do E550, ale milczą, a ja nie lubię się dobijać tam gdzie mnie nie chcą.

Toroidy wprowadzają do swojej oferty kubki na trafa z kwasówki. I chyba zamówię u nich 700VA w wersji audio i dodatkowo zalane w kubku. Tanio nie będzie, ale mam nadzieję, że warto.

możesz spróbowac też tutaj :

[email protected]

zamawiałem tu trafo do 550 i do 7100 w wersji audio, cenowo bardzo dobrze

nie sa bezgłośne, ale są bardzo dobre, cichutkie mruczenie słychać z odległości 0,5 m

jak są w obudowie to praktycznie nie słychac nic

polecam trafa ELTI - dobra jakosć, dobra cena , zero brumu, miałem kiedyś trafo z Totoridów i nigdy więcej nie wezmę nic od tej firmy - CD trąsł się jak wibrator budowlany

Dobrze wiedzieć na przyszłość.

Bo jakoś się przyjęło że jak do audio to z toroidów w wersji audio.

Choć nie mam co narzekać bo się jeszcze nienaciołem na bubel.

Bardzo dobre trafa jeszcze nawijają ręcznie u Jaskiniowca w domu :-):-)

Dobrze wiedzieć na przyszłość.

Bo jakoś się przyjęło że jak do audio to z toroidów w wersji audio.

Choć nie mam co narzekać bo się jeszcze nienaciołem na bubel.

Bardzo dobre trafa jeszcze nawijają ręcznie u Jaskiniowca w domu :-):-)

Ja też osobiście nigdy się nie naciąłem na trafa z toroidów ale to co się słyszy ostatnio na forum jest co najmniej zastanawiające....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

• Pokaż nowe odpowiedzi