Skocz do zawartości
IGNORED

tani zestaw o wysokim spl

janosikx

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat ponieważ jest zainteresowanie (takze z mojej strony) zestawem głosnikowym w miare tanim o wysokim SPL (efektywnosci).

Postanowiłem zastosować do tego celu głosniki:

Eminence Alpha-8A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Vifa D25AG 05-06 www.sea.vg/vifa/D25AG-05-06.pdf

parametry obudowy:

Vb=60 l

Fb=48 Hz

obecna wersja zwrotnicy ponizej (w załaczniku)

BARDZO PROSZĘ O RZECZOWE UWAGI MOGĄCE POPRAWIĆ TEN PROJEKT

Obecnie w dzwieku brak "muzykalności" jest troszke jazgotliwy

post-18224-063351800 1293803835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76249-tani-zestaw-o-wysokim-spl/

W miare dłuzszego słuchania zauwazyłem, że płyty dobrze nagrane grają przyzwoicie, wciagajaco, osobliwie, jest sie wewnątrz sceny-koncertu.

Co by nie puścić głosiki znikają z oczu słuchacza, nie sposób je zlokalizować

pomieszczenie zagracone jakies 20-25m2, głosniki ustawione w odległosci 3m od siebie i słuchacz tez 3m od głosników.

BAS: Nie schodzi nisko, nie ma maksy, ale jakiś wiekszych braków nie ma. Nie powiem, ale jak by było go wiecej to by było lepiej.

Wg moich "kombinacji" powiniem chodzic do 50Hz i potem już jak siekierą ucioł :( ale to przeciez jest sredniotonowy głosnik o Fs=73Hz

Powiem że jak to poustawialem to muzyka bardzo wciagajaca. Tylko moze przez ten delikatny brak niskiego basu jest wrazenie jazgotliwości.

Moze by sie udało troszkę ten dzwiek załagodzić, wygładzić, uspokoic

w niektórych nagraniach jest super, ale w niektórych jest ból uszu

To co pisze to sa moje subiektywne oceny ..... moze tak ma być i niektórym to się bedzie podobało

Masz jakies pomiary? Jesli nie to kup wkladke mikrofnowa panasonica za 16 zl, zainstaluj ARTA lub HOLMIPULSE i w banalny sposob sciagniesz charakterystyki. wtedy bedziemy mogli pomyslec co poprawic.

El sueño de la razón produce monstruos.

Takie u mnie grały przez kilka lat . Chyba najlepsze jakie miałem .

Ukryta Zawartość

post-3970-079321200 1294004237_thumb.jpg

post-3970-002541600 1294004288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

witam, moim zdanie ten ALPHA-8A nadaje się nieźle jako głośnik średniotonowy w obudowie zamkniętej oczywiście z inną zwrotnicą a jako niskotonowy żeby było tanio dałbym przy dużej obudowie STX 27-450 lub przy mniejszej obudowie STX 22-300 albo zamiast tego ALPHA-8A dałbym STX 22-200 SC wersję 4 omową w obudowie bass-reflex. Testowałem osobiście STX 22-300-8 SC i STX 27-450-8 SC i jak na te pieniądze to są niezłe chociaż wg mnie mają za sztywne zawieszenia górne membrany

arturp dobrze pisze głosniki grają "inaczej" i jesli komu to pasi to jest zaje....

Ja muszę trochę wykrecac parametry bo podział z racji WT ok 4k, a wiec wysoko :(

Powiem Wam ze gra to wciagajaco na obecną chwilę. Pierwszy raz odnoszę wrażenie że jest się w srodku sceny(akcji), głośników człowiek nie wskaże choc by chciał - jest sama muzyka :) - ale to może być tez totalnie skwaszona zwrotnica :(

Lubie temat doprowadzac do końca, a wiec pomiary i dodatkowe strojenie. Obecnie komletuję cos do pomiarów.

Jak dopne do konca to napisze jaki efekt

arturp czy ch-ka Alphy-8A zmierzona była zblizona do podawanej na stronie Eminence?

Pytam bo na tej ch-ce z Eminence opieram zwrotkę

Czy ktoś mial do czynienia z Alpha-8A lub D25AG 05-06 : jak to "ciąć" jaki podział jakie RLC ?

• 2 tygodnie później...

załaczam wykresy mojej owocnej pracy z tomq88, kóremu bardzo dziekuje za pomoc i wsparcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

załaczam wykresy mojej owocnej pracy z tomq88, kóremu bardzo dziekuje za pomoc i wsparcie

Teraz to gra :)

Muszę załozyć kłutkę na potencjometrze głosnosci by nie przecholować :)

Zamieśc schemat ;]

specyjalnie dla tomq88 ;)

aaaa i jeszcze L-pad na WT 1,2/10 Ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanownych:), jak sprawuje sie głośnik z wysokim fs? czy jest walnięcie wyższym basem,mocne?

Zbudowałem dość duże kolumny wysokoefektywne z basowcem o niskim fs raczej i hornem na wysokich tonach.Troche brakuje mi tupnięcia,domyślam sie że przez duży litraż.

Witam szanownych:), jak sprawuje sie głośnik z wysokim fs? czy jest walnięcie wyższym basem,mocne?

Zbudowałem dość duże kolumny wysokoefektywne z basowcem o niskim fs raczej i hornem na wysokich tonach.Troche brakuje mi tupnięcia,domyślam sie że przez duży litraż.

Pokaż co zbudowałeś :)

Takie coś, BR z przodu. zależy od żródła fs- 36 albo 45

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ultra basu u mnie nie ma - to nie kino

Jest bardzo szybko i tam gdzie trzeba, muzyczka zapier... jak mały samochodzik :)

Jak byś miał problem z wyzszym basem to zmodyfikuj:

-wytłumienie

-tunel

i w razie konieczności cewkę

aaa

wzmaki robią swoje i to duzo :(

U mnie też w sumie szybko bywa ale bardzo delikatnie miekko. U mnie efektywność zaczyna bardzo łagodny spadek już od 60hz i lecą spadkiem nisko. Także jest niski bas ale wszystko delikatnie. Potrafią bardzo fajnie przypieprzyć przy głośnym graniu-to jest mistrzostwo ale tak sie nie słucha nie mieszkam sam. Pójde w pewnego Monacora który zagra liniowo do 40hz i gwałtowny spadek w dół. Moje Philipsy ad12100 grają liniowo dopiero w 300 litrach według Winisd beta.

U mnie też w sumie szybko bywa ale bardzo delikatnie miekko. U mnie efektywność zaczyna bardzo łagodny spadek już od 60hz i lecą spadkiem nisko. Także jest niski bas ale wszystko delikatnie. Potrafią bardzo fajnie przypieprzyć przy głośnym graniu-to jest mistrzostwo ale tak sie nie słucha nie mieszkam sam. Pójde w pewnego Monacora który zagra liniowo do 40hz i gwałtowny spadek w dół. Moje Philipsy ad12100 grają liniowo dopiero w 300 litrach według Winisd beta.

Daj wyzsze strojenie BR troszkę ponizej Fs głosnika, pobaw się wytłumieniem, rób tak by było go min. na granicy nieprzyjenych rezonansów

bedziesz miał wiecej basu, ale nie najnizszego,

sprawdz w wisd jak zachowuje się moc głosnika, bo jak juz spadnie to i tak głosnik nie bedzie grał, to po co tam dawać Fs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.